Yunanca adı Panormos olan Bandırma, Balıkesir’in en gözde sahil ilçesi olmakla birlikte Marmara Denizi kıyısında mükemmel bir konuma sahiptir. Yaklaşık 150 bin civarındaki nüfusunun yaz aylarında 2’ye hatta 3’e katlandığı Bandırma, Türkiye’nin en bütçe dostu tatil beldelerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Son dönemde turizm başta olmak üzere pek çok yönden gelişen ve de büyüyen Bandırma, Türkiye’nin en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapmaktadır.
Tarihinin Milattan Önce 8. yüzyıla kadar uzandığı düşünülen bu yerleşim yeri, günümüzde Ağlıdere ve Livatya olarak da adlandırılmaktadır. Balıkesir şehir merkezinin yaklaşık 2km kuzeydoğusunda konumlanan Bandırma, eskiden tipik bir balıkçı köyü iken, şimdilerin en çok tercih edilen tatil beldelerinden biri haline gelmiştir. Kelime olarak Yunancada “Güvenilir Liman” anlamına gelen Panormas (eski adı ile) o tarihlerde Kyzikos şehir devletinin limanı olarak kullanılıyordu.
Türklerin Bandırma’ya ilk yerleştiği tarih 1076 yılına denk gelmekle birlikte o günden bugüne çok sayıda devletin egemenliği altına girmiştir. 2 belde ve 33 köyü sınırları içerisinde alan Bandırma’da gezilecek yerler arasında ilk sırada ise Manyas Kuş Cenneti Gölü gelir. Bandırma Körfezi’ne sadece 15 km uzaklıkta yer alan Manyas Gölü, tatlı suyu ve göçmen kuşların göç rotasında olması ile her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmektedir. Bandırma Limanı’nın hemen arkasındaki Atatürk Parkı’na ise Erdek yolu üzerinden ulaşmak gayet kolay.
Bandırma – Paşabayır / Paşakent Mahallesi’nde yer alan Arkeolojik Müze’deki konferans salonu, kütüphane ve teşhir salonunu gezebilir, Pers ve Roma dönemlerinden kalma eserleri bizzat yerinde inceleyebilirsiniz. Erdek yolu üzerinde yer alan Bandırma ilçe merkezine 10 km mesafedeki Kyzikos Antik Kenti’nin kalıntılarını görebilir, yine merkeze 30 km uzaklıktaki Kuş Gölü kıyısında bulunan Daskyleion Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Ergil Köyü yakınlarındaki bu antik kentte zamanında yapılan kazı çalışmaları sonucu Pers Valiliği’ne ait bir de saray bulunmuştur.
Tipik bir liman kenti olması nedeniyle Bandırma’da tadıp tadabileceğiniz en leziz şey kuşkusuz deniz ürünleri olacaktır. Mevsim balıkları ve otları eşliğinde denize nazır harika bir akşam geçirebilirsiniz. Ayrıca Bursa’ya yakınlığı nedeniyle Bandırma’da iskenderin de meşhur olduğunu söyleyelim. Hem Tekirdağ hem de İstanbul Yenikapı’dan feribota binerek Bandırmaya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan özel aracınızla hareket edecekseniz eğer Gemlik üzerinden yaklaşık 3,5 km’lik bir yol katetmeniz gerekiyor. Bandırma’nın merkezi olarak bilinen Cumhuriyet Meydanı’nı turlayabilir ve meşhur Haydar Çavuş Camii’ni fotoğraflayabilirsiniz. İnşa tarihi 1925 senesine kadar uzanan Bandırma Eski İskele Binası’nı da mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz. Bandırma sadece sahilleri ve eğlence anlayışı ile değil, aynı zamanda tarihi yapıları ile ünlenmiş bir yerleşim yeri. 19. yüzyılda inşasına başlanan Duyun-i Umumiye Binası son zamanlarda geçirdiği kapsamlı restorasyon sayesinde Bandırma’nın en gösterişli kültürel miraslarından biri haline gelmiştir.