Akdeniz Bölgesi’ndeki Antalya şehrinin en turistik ilçeleri arasında bulunan ve 2.231 kilometre yüz ölçümüne sahip olan Kaş, Antalya şehir merkezinden 190 km uzaklıkta yer alıyor. Muğla’nın Fethiye ilçesinden Eşen Çayı ile ayrılmakla birlikte, kuzeyde Elmalı ilçesi, doğu tarafında ise Demre ve Uçağız bölgeleriyle komşu bir noktada bulunuyor. İlçenin nüfusu, 2014 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre 55.574 olarak tespit edildi. Yaz aylarında turizm sebebiyle %50’ye yakın bir nüfus artışı görüldüğünü de ekleyelim. Kaş, Akdeniz iklim bölgesinde bulunduğu için yılın en soğuk zamanında bile sıcaklık 13 derecenin altına düşmüyor. Fakat kış mevsiminde yağışlı ve rüzgârlı bir hava hâkim olabiliyor.
Arkeolojik bulgular ve tarihi kayıtlar, Kaş’ın Antik Dönem’de önemli bir bölge olduğunu gösteriyor. İlçe merkezinin bulunduğu yerde Antiphellos isimli antik bir kent olmakla birlikte Antiphellos’un Karia ve Likya bölgeleri arasında bir köprü işlevi gördüğü biliniyor. Burası aynı zamanda bölgedeki ticaret için önemli bir limandı. Heredot’un tarihinde bölgede Pers istilasına karşı gösterilen direnişten detaylı bir biçimde bahsediliyor. Roma döneminde de değerini koruyan Antiphellos, Bizans Dönemi’nde ruhani bir merkez hâline geldi. Kentin adı, Anadolu Selçuklu egemenliğinde Andafli olarak değiştirildi. Bölge bir süre Tekeoğulları Beyliği’nde kaldıktan sonra, Yıldırım Bayezit tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına dâhil edildi.
Turizm faaliyetleri, ilçedeki iş imkânlarını arttırdığı için nüfus artışını da doğrudan etkiliyor. Kaş, 80’li yıllardan beri Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Turizm, kentin yerleşiminden ulaşım planına kadar birçok fonksiyonunu belirleyen bir etken şüphesiz. Bununla birlikte, seksenli yıllara kadar ilçenin başlıca geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılık, günümüzde de kentin ekonomik faaliyetlerinde önemli bir yere sahip. Turizm tesislerinin artması, seracılığın gelişmesine sebep olmuş durumda. Özellikle Ova-Kınık-Yeşilköy havzasında 24.000 m2 sera alanı bulunuyor. Çayköy, İslamlar, Üzümlü bölgelerindeki şarap üretimi de şehrin gelir kaynakları arasında önemli bir yer işgal ediyor.
Kaş’a uğrayacak olursanız, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Xanthos, Aperlai ve Antiphellos antik kentlerini mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tekne turu ile gezilebilen Kekova Batık Kenti de bölgenin tarihi mirasında önemli bir yere sahip. Kaş’ta Likya yolu boyunca, Likya ve Karia uygarlığından kalan birçok antik kent kalılıntılarına rastlanabilir. Kamp yapmayı veya doğa içinde vakit geçirmeyi düşünüyorsanız, Saklıkent ve Kıbrıs kanyonlarını da kesinlikle görmelisiniz.
Kaş’a kara yolu ile ulaşmak için Afyon üzerinden Sandıklı, Burdur, Bucak, Korkuteli, Elmalı, Kaş güzergâhını izleyebilirsiniz. Hava yolu ile ulaşmak için, merkeze 168 km mesafede bulunan Muğla Dalaman Havaalanı’nı tercih edebilir ve havaalanından kalkan servislerle Kaş merkeze gidebilirsiniz. Antalya Otogarı’ndan da Kaş’a direkt ulaştıran servisler var. Şehir içi ulaşım ise genellikle dolmuş ve halk otobüsleri ile sağlanıyor. Kaş’taki plajlara, antik kentlere ve kanyonlara dolmuş ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca kısa mesafeler için şehir içi bisiklet kiralama hizmetinden yararlanabilirsiniz.