İran’ın ikinci büyük şehri ve aynı zamanda Razavi Horasan Eyaleti’nin yönetim merkezidir. Şiiler için önemli bir din merkezi ve hac mekânlarından biri olan Meşhed, İran’ın kutsal şehri olarak anılıyor. Meşhur On iki imamdan sekizincisi İmam Rıza’nın kabrinin ve türbesinin bulunduğu şehir, her yıl, yerli ve yabancı 30 milyonu aşkın insanın akın ettiği bir yerdir.
Şehir önceleri Tus adıyla anılıyormuş, fakat İmam Rıza’nın dönemin halifesi tarafından zehirlenerek öldürülmesi yani şehit edilmesiyle adı değiştirilmiş ve ‘’Şehadet yeri’’ anlamına gelen Meşhed ismi kullanılmaya başlanmıştır.
Tarih boyunca birçok milletin istilasına uğrayan şehir, günümüze gelene dek birçok kez düzenlenmiş, yeniden imar edilmiştir. Ülkenin doğusunda bulunan Meşhed, başkent Tahrana 850 km uzaklıkta ve Tarihi İpek yolu üzerinde, doğuyla batıyı birbirine bağlayan bir noktada konuşlanmıştır. 2009 yılında İran’ın manevi başkenti olarak tanınan şehir, her yıl üç şehri İslam dünyasının başkenti olarak seçen UNESCO tarafından, 2017 yılının İslam kültür başkenti ilan edilmiştir. Her geçen yıl gelişmeye devam eden şehrin nüfusu 2011 verilerine göre 2.749.374’dür.
Meşhed, aynı zamanda turkuaz taşıyla ünlü bir şehirdir. Çarşıdaki dükkânlarda turkuazdan yapılmış birçok değişik takı ve hediyelik eşya özellikle turistlerin ilgisini çekiyor. Ayrıca dünyanın en pahalı baharatı olan safran, burada çok uygun bir fiyatta satılıyor. Çarşılarda halı, kilim, dokuma ve tekstil ürünleri, şal, eşarp gibi Meşhed’e özgü birçok ürüne ulaşabiliyorsunuz.