Odessa veya Odesa, ülkenin güneyinde, Odessa bölgesinin idari merkezi ve Ukrayna Donanması’nın ana deniz üssü olan Ukrayna’nın üçüncü büyük şehri olma özelliğine sahip. Karadeniz’in Odessa Körfezi kıyısında eşsiz bir konumda bulunan kent, Ukrayna’nın en büyük ticari deniz limanı. Nüfusu yaklaşık 1 milyonu geçkin olan Odessa’nın toplam kapladığı alan ise 237 kilometrekare.
Yaklaşık 50 bin yıl önce mevcut Odessa bölgesinde yerleşim başladı. MS 4. yüzyılın ikinci yarısında, bu bölge Hunlar tarafından işgal edildi ve koloniler dağıldı. 14. yüzyılın sonunda eski Yunan kolonisinin olduğu yerde, bir Ceneviz ticaret merkezi ortaya çıktı ve göçmenlerle ticaret yapılmaya başlandı. 15. yüzyılın sonunda da bu ülkelerdeki Litvanyalı-Polonya makamları zayıfladı. 1484 yılında bu topraklar Kırım Tatarlarının kontrolüne geçti. 17. yüzyılın başlarında Rzeczpospolita, Karadeniz kıyılarının Osmanlı İmparatorluğu lehine kontrolünü kaybetti. 18. yüzyılın başında, Osmanlı İmparatorluğu’nun küçük bir ticaret şehri olan Odessa, 1787-1792 Rus-Türk Savaşı sırasında Rus birlikleri tarafından ele geçirildi. Kasabanın yeni adı olan Odessa ise ilk kez 1795’te belirtildi.
“Karadeniz’in İncisi” unvanlı Odessa, Karadeniz’in kuzeybatısındaki Odessa Körfezi kıyısında, Moldova sınırına yaklaşık 39 kilometre mesafede bulunuyor. Odessa kıyı şeridinin toplam uzunluğu yaklaşık 30 km’dir. Tertemiz plajları ile ünlenen Odessa’nın iklimi, subtropikal özelliklere sahip olmakla birlikte ılıman kışlara; nispeten uzun süren bahar aylarına ve çok sıcak yazlara sahip. Ocak ayında ortalama sıcaklık eksi 0,5 santigrat derece ve temmuz ayında da 22,6 derecede seyrediyor.
Odessa, tahıl, şeker, kömür, petrol ürünleri, çimento, metaller, kereste, makine imalatı endüstrisinin ürünlerini taşıyan Ukrayna’nın en büyük limanıdır. Şehir aynı zamanda büyük bir demiryolu merkezi ve temel endüstriler ise petrol işleme, mühendislik, metal işleme, hafif, gıda, ağaç işleri, tarım ve kimya endüstrisi olarak sıralanabilir.
Karadeniz kıyılarında onlarca kilometre boyunca uzanan Odessa’nın en popüler tatil beldesi ve eğlence merkezlerinden biri Arcadia’dır. Odessa mimarisi esas olarak 19. yüzyılda neoklasizm, modernizm ve postmodernizm tarzlarında inşa edilmiş yapılar ile temsil edilmektedir. Odessa’nın tarihi merkezi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de adını yazdırmış durumda. Birbirinden güzel caddeleri ve bahçeleri ile herkesten tam puan alan şehirde çok sıra dışı pek çok anıt da bulunuyor.
Şairlerin ve yazarların şereflendirdiği ünlü yaya caddesi olan Derybasivska Caddesi, Odessa’nın merkezinde yer alıyor. Geleneksel olarak, Derybasivska büyük şehir etkinliklerine, özellikle de 1 Nisan’da kutlanan Mizah Günü (Day of Humor) boyunca düzenlenen Mizah Geçit Töreni’ne ev sahipliği yapıyor.
Resmi dilin Ukraynaca ve resmi para biriminin de Ukrayna Grivnası olduğu Odessa, Türkiye, Avrupa ve Ukrayna’nın diğer şehirleri üzerinden hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz bir şehir. Pasaportsuz bir şekilde her Türk vatandaşı çipli kimlikleri ile Ukrayna’nın Odessa şehrine seyahat edebilir.