Lopan Nehri, Udy Nehri ve Kharkiv Nehri’nin birleştiği yerde mükemmel bir konuma sahip olan Kharkiv, Kharkiv oblast’ın başkenti ve Ukrayna’nın en büyük ikinci şehri olma özelliğini taşıyor. Ülkenin en önemli bir sanayi, ticaret, iletişim, bilim ve kültür merkezlerinden biri olan Slobidska, 1920’den 1934’e kadar Sovyet Ukrayna’nın başkenti oldu. Kharkiv’in Donets Havzasına yakınlığı ve Rusya ile Karadeniz ve Orta Ukrayna ile Kafkasya arasındaki ticaret yollarının kesişimindeki konumu ekonomik büyümesini kolaylaştırdı. Şehir 300 kilometrekareden fazla bir alanı kaplamakla birlikte 9 ayrı bölgeye ayrılıyor: Chervonozavodskyi, Dzerzhynskyi, Frunzenskyi, Kominternivskyi, Kyivskyi, Leninskyi, Moskovskyi, Ordzhonikidzevskyi ve Zhovtnevyi.
Şehrin adı büyük ihtimalle Kharkiv Nehri’nden geliyor. Rus tarihçi N. Aristov, bugünkü kentin yakınında bulunan Shargan’ın Cuman yerleşim yerinden geldiğine inanıyordu. Ama en bilindik efsaneye göre de Kharkiv adının, Rusya İmparatorluğu’nun güneyindeki halklardan biri olan Kazaklardan (Kharko) geldiğine inanılıyor. Milattan Önce 2000’li yıllardan beri var olan Kharkiv’de yapılan kazı çalışmalarına göre Tunç Çağı’nda dahi yerleşim varmış. 13. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar bugünkü Kharkiv çevresindeki büyük bölge, Cuman (Kuman) ve Tatarların egemen olduğu vahşi bozkır haline geldi. Kuruluş tarihi 1654/5 olan Kharkiv’in o dönemden bu döneme simgesel yapı statüsüne kavuşan kalesinin inşası da 1659 senesinde tamamlandı.
Şehirde, çoğu Sovyet liderlerine, kahramanlarına ve İkinci Dünya Savaşı kurbanlarına adanmış çok sayıda kamu anıtı bulunuyor. Ukrayna kültür ve tarihinde önemli yere sahip kişilere ait anıtlar arasında Taras Şevçenko (1935), Mykhailo Kotsiubynsky (1957), Vasyl Karazyn (1905) ve Nikolai Gogol (1909) bulunuyor.
Zengin bir yeme içme kültürüne sahip olan Ukrayna’nın gastronomi alanından en gelişmiş kentlerinden biri haline gelen Kharkiv’de hem yöresel tatlar hem de tüm dünya mutfaklarından lezzetler tatma şansınız var. Buralara özgü meşhur borsch çorbası ile Ukrayna mutfağına hızlı bir giriş yapabilir ve ardından mantı benzeri olan vareniki ile devam edebilirsiniz. Her sene mart ayında gerçekleşen Kharkiv Za Jazz Festivali ile ekim ayında düzenlenen Kharkiv Mayor’s Cup gibi etkinlikler sayesinde seyahatinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.
Türkiye’den direkt uçuş imkanının olduğu Kharkiv’e hava yolu ile 1 saat 30 dakikada varmanız muhtemel. Ayrıca Kiev, Donetsk ve Lviv gibi Ukrayna’nın diğer şehirlerinden de çok uygun fiyatlara Kharkiv’e uçabilirsiniz. Gelişmiş bir şehir içi ulaşım ağına sahip olan Kharkiv’de genellikle minibüs benzeri matruşka, otobüs, metro, tramvay, troleybüs ve taksiler kullanılıyor. Tabii şehirde birkaç günden fazla kalmayı düşünenler, daha karlı bir seçenek olan araç kiralama hizmetlerinden de faydalanabilir.
Resmi dilin Ukraynaca ve resmi para biriminin de Ukrayna Grivnası olduğu Kharkiv’e Türkiye’den direkt veya aktarmalı olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Pasaporta sahip olup olmadığınız fark etmeksizin, çipli kimlikleriniz ile Ukrayna’nın Cherkasy şehrine seyahat etmeniz gayet mümkün.