Kuzeybatı Slovenya’nın Yukarı Carniolan bölgesinde Bled Gölü’ndeki bir kasaba olan Bled, ülkede popüler bir turizm merkezi olarak her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Kasaba ilk olarak yazılı kaynaklarda 1004’te Ueldes (ve 1011’de Veldes) olarak geçiyor. İsmin tam anlamında etimolojisi bilinmemesine rağmen Slav kökenli olduğuna inanılıyor. Alman kökenli, ilk ismi olduğu varsayılan Veldes de bir inanışa göre Slav öncesi kaynaktan türetilmiş.
Karawanks dağlarının güney eteklerinde eşsiz bir konuma sahip olan Bled, Avusturya sınırına da çok yakın bir mesafede bulunuyor. Slovenya’nın başkenti Ljubljana’nın yaklaşık 50 km kuzeybatısında konumlanan Bled Gölü’nün güneyinde ise meşhur Pokljuka ve Jelovica platoları yer alıyor. Bled’in adını tüm dünyaya duyuran Bled Gölü, 2,12 kilometre uzunluğa ve 0,5-1 km genişliğe sahip. Yaz aylarında su sıcaklığı 25 santigrat derece iken, sonbaharda 18 dereceye kadar düşüyor. Kış aylarında ise donan Bled Gölü’nde buz pateni dahi yapılabilir hale geliyor. Bled Gölü’nün yanı başındaki termal kaynakların varlığı ise buradaki otellerin konseptini kaplıca oteli olarak belirlemiş. Göle en yakın mesafedeki iki otelde de kapalı yüzme havuzlarında şifa bulabilirsiniz.
Bled Gölü’nün enfes bir manzarasını sunan Bled Kalesi, kasabanın simgesi haline gelmiş adeta. Ayrıca vanilya ve kremalı hamur işleri ile ünlenen Bled’de en çok da strukljt adındaki mantı benzeri yemek öne çıkıyor. Bunun yanı sıra cevizli bir tür hamur tatlısı olan “potica” da kesinlikle denemeye değer. Bled Gölü civarında Sloven mutfağına özgü lezzetler tatmak için yönünüzü Castle Restaurant, Grajska Plaza ve Okarina’ya çevirebilirsiniz. Her sene haziran veya temmuz ayında gerçekleşen Uluslararası Müzik Festivali veya ağustos ayında düzenlenen Okarino Ethno Festivali’ne katılarak Bled seyahatinizi unutulmaz bir anıya dönüştürebilirsiniz.
Şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçlarının pek de ön plana çıkmadığı Bled’de gölün çevresini yürüyerek turlamak bile yaklaşık 1 saatinizi alacak. Gondol benzeri pletna botları ile gölde gezintiye çıkarak 1-2 saatlik keyifli vakit geçirme imkanı bulabilirsiniz. Türkiye’den direkt uçuş imkanının olmadığı Bled’e başkent Ljubljana’dan otobüs ya da trenle ulaşmanız mümkün. Bir diğer seçenek de başkentteki havalimanına vardıktan sonra araç kiralamak ve 1-1,5 saatte Bled’e kara yolu aracılığı ile varmak. Genelinde nemli kıta ikliminin etkilerinin görüldüğü Bled’de en sıcak ay temmuz ve kış aylarında da sıcaklıklar 0 civarında seyreder.
Türkiye ile arasında saat farkı bulunmayan Bled’in resmi para birimi Euro iken, resmi dili ise Slovencedir. Bunun yanı sıra Bled’de acil yardım, polis ve yangın gibi durumlarda arayacağınız numaranın da aynı olduğunu belirtelim: 112. Slovenya’nın en önemli turistik merkezlerinden olan Bled’e seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının mutlak suretle Schengen vizesi almaları gerekiyor. Ayrıca siyah, gri ve yeşil pasaport sahipleri de herhangi bir vize başvurusunda bulunmadan Slovenya – Bled seyahatlerini gerçekleştirebilir.