Daha önceden Titovo Užice olarak adlandırılan, Sırbistan’ın güneybatısındaki şirin bir kasaba olan Uzice, Djetinja Nehri ve Saraybosna-Čačak-Belgrad demiryolu hattı boyunca uzanıyor. Stratejik öneme sahip bir ortaçağ kasabası olan Užice, 1941 sonbaharında Partizan ordusunun genel merkeziydi. 1946’da Josip Broz Tito’nun onuruna yeniden adlandırıldı, ancak 1992’de eski ismine geri döndü. Tito’nun Partizanları için merkez olarak görev yaptı. Tara ve Zlatibor dağlarının muhteşem güzellikleriyle çevrili olan Đetinja Nehri Vadisi’nde, eski Užice Cumhuriyeti’nin merkezi ve sekiz Tito’nun şehirlerinden biri olan Uzice, Balkanlar kültünü en iyi şekilde deneyimleyebileceğiniz bir kent.
2011 senesi istatistiklerine göre 59.747 nüfusa sahip Uzice’nin bulunduğu Zlatibor idari bölgesinin nüfusu ise 78 bini geçkin. Uzice’yi çevreleyen bölge İliryalılar, özellikle Parthini ve Celtic’ten etkilenen Autariatae kabileleri tarafından kurulmuş olan şehrin geçmişi Milattan Önce 3. yüzyıla dayanıyor. MÖ 168’de Roma İmparatorluğu tarafından fethedilen Uzice, tarih boyunca pek çok medeniyet kucak açmış bir kent. Akdeniz, Bizans, Türk, Macar ve Avusturya lezzetlerinden fazlasıyla etkilenen Sırp mutfağı ile ilgili farklı deneyimler yaşayacağınız Uzice’de kesin kez tatmanızı önerdiklerimiz; Sırp salatası, cevapcici kebabı ve riblja çorba.
Detinja Nehri’nin her iki tarafında yer alan ve deniz seviyesinden 411 metre yükseklikte konumlanan Uzice’nin tamamı Dinar Alpleri ile çevrili. Şehrin 25 kilometre güneyindeki Zzlatibor ise Sırbistan’ın macera turizmi açısından en merkezi bölgesi. Batısının Zvijezda ve Tara dağları ile çevrili olduğu Uzice’de en çok ziyaret edilen yerlerden biri de toplamda 220 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Tara Milli Parkı. Belgrad-Bar demiryolları Užice’den geçiyor ve Sırbistan’ın kuzey kısımlarına ve Karadağ kıyılarına bağlanıyor. Bu anlamda kapsamlı bir Balkanlar turu planlayanlar, başlangıç noktasını Uzice olarak seçebilir.
Genelinde nemli karasal iklimin etkilerinin görüldüğü Uzice’yi seyahat etmek için en uygun dönem, haziran, temmuz, ağustos ayları veya ilkbahar dönemi olarak söylenebilir. Toplamda 2 farklı belediyeden (Uzice ve Sevojno) oluşan Uzice ‘nin 5 km doğusunda 2013 senesinde Sevojno Belediyesi kuruldu. Kentin en eski bölgesi olarak kabul edilen Pašinovac’taki şehir galerisini gezebilir; kentin kültürel ve tarihi hazinelerini sergileyen Ulusal Müze’yi ziyaret edebilir, Sırbistan’daki en eski ortaokul kurumlarından biri olan The Gymnasium of Užice’ye uğrayabilir ve görkemli Uvac Manastırı’nı fotoğraflayabilirsiniz. Ayrıca yaya bölgesine çevrilen Dimitrija Tucovića, Avusturya-Macaristan döneminden kalma harika mimarilere ev sahipliği yapıyor.
Resmi para biriminin Sırp Dinarı ve resmi dilin de Sırpça olduğu Uzice’de diğer Balkan ülkelerinin dillerinin de yaygın bir şekilde konuşulduğuna şahit olabilirsiniz. İstanbul veya Türkiye’nin diğer şehirlerinden direkt uçuş seferi olmasa da Uzice’ye Sırbistan’ın diğer şehirlerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Pasaport türü fark etmeksizin, herhangi bir vize başvurusu yapmadan Sırbistan’ın Uzice şehrine seyahat edebilirsiniz.