San Marino, Güney Avrupa’da yer alan İtalya Yarımadası sınırları içerisindeki Apenin Dağları eteklerinin küçük bir tepesinde kurulan Avrupa’daki 5 mikro devletten biri olarak biliniyor. Mikro devlet olarak tabir edilen terimin esas anlamı bağımsız olmalarının yanı sıra aynı zamanda küçük bir alan ve nüfusu olan devlet anlamında kullanılıyor. Resmi dili İtalyanca olan ülkenin başkenti de yine San Marino. Nüfusu 30 Nisan 2013 sayımlarına göre 33.020 olan ülkenin kuruluş tarihi 3 Eylül 301 şeklinde kayıtlara geçmiş.
San Marino kısa sürede gezilebilecek bir ülke olduğundan kısa süreli kaçamaklar için en doğru adres olarak gösteriliyor. Ülkenin tek komşusu İtalya olarak biliniyor, bunun yanı sıra ülkenin en büyük şehri de Dogana şeklinde yorumlanıyor. Castelli adı verilen bölgede idari işlemlere yer veriliyor, bu bölge 9 belediyeden oluşuyor. Belediyeleri sıralayacak olursak; Acquaviva, Borgo Maggiore, Chiesanuova, Domagnano, Faetano, Fiorentino, Montegiardino, Serravalle ve başkent San Marino diyebiliriz. Teleferik ile gezebileceğiniz San Marino Tepesi’ne gitmeden kesinlikle dönmemelisiniz. Çünkü tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan bu tepe içerisinde adeta zamanda yolculuk yaptırıyor.
İsmini Aziz Marinus’tan alan Aziz Marino Bazilikası 19. yüzyılın başlarında yapılan ve ülkenin simgesi haline gelen yapılardan biri olarak biliniyor. Aziz Fransis Müzesi’nin içerisinde çok sayıda; fresk, resim, heykel ve kutsal eşyaya rastlayabilirsiniz. Kültür ve sanat meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği bu müzeye her dönem birçok kişinin giriş bileti aldığı belirtiliyor. Günümüzde silah müzesi olarak da kullanılan Orta Çağ Burçları bilinen üç kule bulunuyor. Ülkenin üç kalesi olarak da anılan bu tarihi yapı manzara fotoğraflarının da bir numaralı adreslerinden biri diyebiliriz.
Ülkede bolca fotoğraf çekebileceğiniz bir diğer yapı ise şüphesiz ki Hükümet Konağı. Büyüleyici mimarisi ile birlikte yer alan heykel ve kabartmaların harmanlandığı binaya bu anlamda ilgi oldukça büyük. Eski Orta Çağ kasabalarını andıran yapısıyla gezinize şirin ve naif bir hava katacaksınız. Ülkede Akdeniz ikliminin hâkim olması sebebiyle her zaman ılıman bir hava durumu gözlemlenebilir ancak deniz bulunmaması sebebiyle yaz aylarının bunaltıcı derecede sıcak olmadığı da verilebilecek önemli bilgiler arasında yer alıyor.
San Marino’da şehir içi ulaşım yalnızca kara yolu ile sağlanıyor çünkü ülkede demir ve hava yolu ağı ne yazık ki mevcut değil. San Marino’ya girişlerde pasaport kontrolü yapılmıyor ancak ülkeye tek giriş yolu da İtalya’dan geçtiği için her türlü bir kontrole tabii tutulacaksınız. Şehir içi ulaşımda verdiğimiz detayı yinelemek gerekirse ülkeye girişlerde de tek seçenek karayoluna çıkıyor. Türkiye’den Bolonya ya da Floransa’ya gelerek trenle Rimini üzerinden 45 dakikada San Marino’ya giriş yapabilirsiniz.
San Marino vize şartları; Umuma Mahsus pasaport sahipleri için vize isteniyor, Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport sahiplerinden 180 günde 90 günü aşmamak suretiyle vize istenmiyor.