Rusya’nın orta batısında, Sverdlovsk yönetiminin merkezi olan Yekaterinburg, Rusya’nın ağır sanayi şehirlerinden bir tanesi. Avrupa ile Asya’nın kuzey sınırı olarak bilinen Ural Dağları üzerinde konumlanan Yekaterinburg müzeleri ve eğitim kurumlarıyla da Uralların kültür başkenti olarak kabul ediliyor. 2002 yılında yapılan son nüfus sayımına göre şehirde 1 milyon 300 bine yakın insan ikamet ediyor. Ayrıca Rusya’nın 4. en büyük şehri.
Yekaterinburg ilk olarak Çar I. Petro tarafından 1723’te sanayi şehri olması kaydıyla kurulmuş. Yekaterinburg adını I. Petro’nun eşi I. Katerina’dan alıyor. Yekaterinburg diğer bir özelliği de son Rus Çarı II. Nikoay’ın sürgün edildiği ve vefat ettiği şehir olma özelliğini taşıyor. Şehir 1924 yılında Lenin’in yoldaşlarından biri olan Sverdlov’un adıyla anılsa da 1991 yılında adına geri kavuşmuş. Yekaterinburg gerek tarihsel açıdan barındırdıkları, gerekse sanayi kenti olmasından kaynaklanan güçlü ekonomisiyle günümüzde önemli bir yer tutuyor.
Soğuk iklim kuşağının etkisi altında olan Yekaterinburg yılda ortalama 497 mm yağış alıyor. Temmuz ayına gelindiğinde ortalama sıcaklık 18 C dereceye yükselirken, Ocak ayında sıcaklık -14 C dereceye düşüyor. Özellikle yaz aylarında gece hayatının hareketli geçtiği Yekaterinburg’da kışın hava soğuk olduğu insanlar genelde evlerinde takılıyorlar. Şehir, her türlü eğlence anlayışını karşılayabilecek özellikte bulunuyor. Yekaterinburg’un en ünlü eğlence mekanları arasında; Malahit Disco, Jame’s Pub, Havana Club, Hills 18/36 ve Tinkoff yer alıyor.
Zengin bir tarihsel çeşitliliğe sahip Yekaterinburg’da ilk durak, Azizler Kilisesi adıyla da bilinen Kan Kilisesi. İlgi çekici mimari özelliklere sahip yapı, Rus İç Savaşı sırasında Bolşevikler tarafından öldürülen II. Nikolay ve ailesinin evinin yerine inşa edilmiş. Yekaterinburg’un simgesi olan Vysotsky Gökdeleni, 190 metre uzunluğuyla şehrin en yüksek yapısı. Iset Nehri kıyısında yer alan, 2005’yılında ziyarete açılmış, klavye tuşlarından yapılma Qwerty anıtı da turistlerin yoğun ilgisi altında kalıyor. Şehre gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken diğer yapılar ise şu şekilde; Yükseliş Kilisesi, Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu, Güzel Sanatlar Müzesi, N. I. Sevastyanov Evi ve Kharitonovkiy Parkı.
Yekaterinburg’a gitmek isteyen ziyaretçiler, Türkiye’nin belirli noktalarından gerçekleştirilen direkt veya aktarmalı uçuşları tercih ederek Koltsova Havalimanı’na gidebilirler. Koltsovo Havalimanı şehir merkezine 16 kilometre mesafede konumlanıyor. Kent merkezine gitmek için de havalimanından kalkan otobüs veya troleybüsleri kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşım ağının da bir hayli gelişmiş olduğu Yekaterinburg’da toplu taşıma araçlarından metro, tramvay, troleybüs ve otobüs kullanılıyor. Taksi de ziyaretçiler için hızlı ve rahat bir alternatif olarak hizmet veriyor.
Yekaterinburg’a gitmek isteyen gri ve yeşil pasaport sahipleri 30 gün boyunca vizesiz şekilde seyahatlerini gerçekleştirebilirler. Diplomatik pasaport sahipleri için bu süre 90 güne kadar çıkıyor. Bordo pasaport sahiplerininse Yekaterinburg’a girebilmeleri için vize almaları gerekiyor.