Başkiriya Cumhuriyeti olarak da bilinen Başkurdistan’ın başkenti olmakla birlikte en kalabalık şehir unvanına sahip olan Ufa, Rusya’nın da en büyük 11. şehri. Başkurdistan, Rusya’ya bağlı federe bir Türk Cumhuriyeti. Rus Devlet İstatistik Kurumu’nun 2005’de yayınladığı rapora göre Ufa, Rusya Federasyonu içerisinde yaşam kalitesi en yüksek ikinci şehir olma özelliğine sahip. Belaya Nehri kıyısında, güneyden kuzeye doğru yaklaşık 30 kilometrelik alan üzerine yayılmış olan Ufa’nın yüzölçümü ise 71 kilometrekare. 2008 yılında yapılan son nüfus sayımına göre de şehirde 1 milyonu aşkın insan ikamet ediyor.
16. yüzyılda inşa edilmiş bir kale ile kurulan Ufa, Rusya sınırları içerisine girdiğinden beri gelişiyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 1911’de özerkliğini ilan eden Başkurdistan’ın en gelişmiş şehri olan Ufa’da genç nüfus bir hayli fazla. Savaşın ardından sürekli büyüyen, ekonomik anlamda kendisini geliştiren şehir, günümüzde de hem turistik hem de endüstriyel açıdan insanları davet ediyor.
Rusya sınırları içerisinde yer alsa da Ufa’da sıcaklık ülke normallerinin üzerinde seyrediyor. Yıllık ortalama 589 mm yağış alan şehirde en sıcak ay Temmuz iken, en soğuk ay ise Ocak olarak kabul görüyor. Temmuz ayında ortalama sıcaklık 26 C derece, Ocak ayında ise -8 derece oluyor. Ufa’da gece hayatı, genç nüfusun kalabalık olmasından kaynaklı olmakla birlikte hız kesmeden devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencenin sürdüğü şehirde her zevke hitap eden bir eğlence mekanı bulmak mümkün.
Ufa’nın tarihini merak ediyorsanız, gitmeniz gereken ilk yer Başkurdistan Cumhuriyeti Ulusal Müzesi. Sanata oldukça değer verildiği bir şehir olan Ufa’ya gelmişken, Başkır Devlet Opera ve Bale Tiyatrosu ile ‘Nur’ Ufa Devlet Tatar Tiyatrosu’na gidebilir, düzenlenen etkinliklere bilet alabilirsiniz. Başkurdistan kahramanı olan Salavat Yulaev Anıtı, genç yaşta Bahadır olma şerefine nail olmuş Salavat Yulaev anısına, Sovyetler zamanında inşa edilmiş. Genç kahraman ‘Bahadır’ unvanını Ruslarla yapılan kahramanca savaşlar sonucunda almış. Ufa’ya kadar gitmişken, Bunların dışında Ufa’ya kadar gitmişken Dostluk Anıtı’nı, Şalyapin Anıtı’nı, St. Sergius Katedrali’ni ve Yedi Kız Fıskiyesi’ni görmeden dönmeyin.
Başkurdistan’ın en büyük havalimanına sahip olan Ufa’ya İstanbul’dan ve Antalya’dan Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları düzenleniyor. Ufa Uluslararası Havalimanı her yıl 1 milyondan fazla yolcunun durak noktası oluyor. Havalimanına geldikten sonra kent merkezine gitmek için otobüsleri veya troleybüsleri kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşım hizmetleri ise ‘Bashavtotrans’ tarafından sağlanıyor. Otobüsler, tramvaylar ve troleybüslerin kullanıldığı ulaşımda taksiler de yolcular için iyi bir alternatif oluşturuyor.
Başkurdistan Rusya’ya bağlı özerk bir cumhuriyet olduğu için Rusya’ya girerken uygulanan vize işlemlerinin aynısı Başkurdistan için de uygulanıyor. Ufa’ya gitmek isteyen gri ve yeşil pasaport sahiplerine herhangi bir vize işlemi uygulanmazken, bordo pasaport sahiplerinin vize almaları gerekiyor. Ayrıca, diplomatik pasaportlara da vize işlemi uygulanmıyor.