Saratov Oblastı’nın başkenti olan Saratov, İdil Nehri’nin kuzeyinde konumlanan bir liman şehri olarak biliniyor. 2 bin 132 kilometrekare alana yayılan topraklar üzerinde bulunan Saratov’da 2010 yılında yapılan nüfus sayımına göre 837 bin kişi ikamet ediyor.
Tarihi 16. yüzyıla dayanan Saratov ilk olarak Dük Grigoriy Zasekin tarafından kurulmuş. Kurulu amacı ise Rusya’yı göçebe saldırılarından korumakmış. Zaman içerisinde büyüyen ve ekonomisi gelişen ticari önem arz etmeye başlamış. 1797 yılında da Saratov Bölgesi’nin merkezi haline gelmiş. Havyarlı mersin balıklarının yaşadığı Volga Nehri’nin kıyısında konumlanmasından dolayı şehrin amblemi mavi arka plan üzerine bir yıldız olarak mersin balığı resmedilmiş. Önemli bir gelişim kaydeden Saratov günümüzde kültürel, sanatsal ve ticari anlamda Rusya’nın önemli şehirlerinden bir tanesi olarak kabul ediliyor.
Soğuk ve ılıman bir iklime sahip olan Saratov’a yılda ortalama 430 mm yağış düşüyor. Temmuz ayında ortalama sıcaklık 23 C derecelere kadar çıkarken, soğukların yaşandığı Ocak ayında ise sıcaklık ortalama -10 C derecelere kadar düşüyor. Gece hayatı bakımından oldukça zengin olan şehir, hem yerel halkın hem de yabancı turistlerin ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip. Saratov’da gece kulüpleri, barlar, gazinolar, diskolar ve herkesi mutlu edebilecek türlü mekan hizmet veriyor.
Tarihiyle insanda merak uyandıran Saratov’da gitmeniz gereken ilk yer Radishchev Sanat Müzesi. Bu müzenin özelliği ise Rusya’nın ilk devlet sanat müzesi olması. Adını da ünlü Rus yazar Alexander Radishchev’den alıyor. Holy Trinity Katedrali, şehrin en eski yapılarından bir tanesi. 1674’te ahşaptan inşa edilen katedral, 1684’te çıkan yangın sonucu büyük hasar almış. Daha sonra taş kullanılarak tekrardan yapımına karar verilmiş. 1920 senesinde kapılarını ziyaretçilerine açan Saratov Etnografi Müzesi ise kentin ilk etnoğrafik sergisine ev sahipliği yapıyor. Pek çok ülkenin geleneksel kıyafetleri, eşyaları ve sanat ögeleri müzede sergileniyor. Saratov’da ziyaret edebileceğiniz diğer önemli yerler is; Volga Nehri Kıyı Şeridi ile Devlet Savaş Müzesi.
Türkiye’nin herhangi bir ilinden Saratov’a seyahat etmek isteyen yolcular Saratov Tsentralny Havalimanı’na düzenlenen uçak seferlerinden herhangi bir tanesi bilet alabilirler. Fakat yalnızca Moskova aktarmalı seferler düzenleniyor. Havalimanından kent merkezine gitmek için de otobüs veya havalimanı servislerini kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda en çok tercih edilen toplu taşıma araçları otobüs, troleybüs, tren ve tramvay. Taksiler de özellikle yol bilmeyen turistler için iyi bir alternatif oluşturuyor.
Türkiye’den Rusya’ya gitmek isteyenler vize sorunuyla karşılaşıyor. Bordo pasaport sahiplerinin vize almadan Saratov’a gitme imkanları bulunmuyor. Eğer yeşil ya da gri pasaportunuz varsa Rusya’ya vize almadan girebilir, 30 gün boyunca ülke sınırları içerisinde kalabilirsiniz. Diplomatik pasaport sahipleri için de vize işlemi uygulanmazken, Rusya sınırları içerisinde kalmaları için kendilerini 90 gün hak tanınıyor.