Ural Dağları ile Kama Nehri’nin yakınlarında kurulan Perm, Perm Krayı’nın da idari merkezi olarak kabul ediliyor. Rusya’nın en kalabalık 13. şehri olan Perm’de 2010’da yapılan nüfus sayımına göre 990 bin kişi yaşıyor. Geçtiğimiz nüfus sayımları baz alındığında geçtiğimiz 30 yıl içerisinde nüfus giderek azalmaya başlamış. Şehir yaklaşık 80 kilometrekarelik alan üzerine kurulmuş.
İlk olarak 1647 yılında Yagoshika Nehri’nin yanında kurulan Perm’in gelişimi Rus Çarı Büyük Petro ile yaşanmış. Çar tarafından Ural fabrikalarının genel müdürü olarak atanan Vasily Tatishchev, Ural bölgesindeki bir başka büyük merkez olan Yekaterinburg ile birlikte Perm’i kurmuş. 19. yüzyılda bir İngiliz girişimcinin sahibi olduğu metalurji, kağıt ve vapur fabrikaları şehre taşınmış. Böylelikle perm sanayi ve ticaret merkezi halin gelmiş. Askeri mühimmatı fabrikaları nedeniyle Rus İç Savaşı sırasında iki tarafın da hedefi haline gelmiş. 1918’de Beyaz Ordu tarafından ele geçirilen 7 ay sonra Kızıl Ordu geri almış.
Soğuk ve ılıman iklim kuşağında yer alan Perm’e her yıl ortalama 611 mm yağış düşüyor. Görece soğuk geçen mevsimler arasında sıcaklar Temmuz ayında ortalama 18 C dereceyle en yüksek seviyesine ulaşıyor. Ocak ayında ise ortalama sıcaklık -15 C derecelere kadar düşüyor. Gece hayatı açısından oldukça zengin olan Perm’de her zevke hitap eden bir mekan bulmak mümkün. Yerel halkın eğlenmekten geri kalmadığı düşünülürse gece kulübü, bar, pub, disko gibi işletmeler şehirde hizmet veriyor.
Perm’de gezilecek yerlerin başında Perm Antika Müzesi geliyor. Buradaki bütün koleksiyonlar fosil hayvanlardan oluşuyor. Dinozorlardan mamutlara kadar nesli tükenmiş çoğu hayvanın fosilini görebileceğiniz müze ziyaretçilerine adeta bir zaman kapısı açıyor. Şehrin en eski sanat evlerinden olan Perm Opera ve Bale Tiyatrosu günümüzde de aktif olarak hizmet vermeye devam ediyor. Rusya’nın hayvanat bahçesi merakı Perm’e de sıçramış. 2 bin 800 hayvana ev sahipliği yapan Perm Hayvanat Bahçesi yılda 300 bin aşkın ziyaretçiyi ağırlıyor. Üstelik 1927’de açılan Perm hayvanat bahçesi, Rusya’da kurulan ilk hayvanat bahçelerinden biri. Şehirde gezebileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde; Perm Camii, Perm Devlet ve Sanat Galerisi, Peter ve Paul Azizler Katedrali ve Sirk Sanatları Müzesi.
Türkiye’den Perm’e gitmek için en çok tercih edilen ulaşım şekli havayolu oluyor. Antalya’da direkt, bazı şehirlerden de aktarmalı uçuşlar gerçekleştiriliyor. Kent merkezine 16 kilometre mesafede konumlanan havalimanına geldiğinizde merkeze gitmek için otobüs veya havalimanı servislerini kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda da en çok otobüs, troleybüs ve tramvaylar kullanılıyor. Taksi de ziyaretçiler için iyi bir alternatif oluşturuyor.
Türkiye’den Perm’e gidecek yeşil ve gri pasaport sahibi vatandaşlar vizesiz 30 gün boyunca ziyaretlerini gerçekleştirebilirler. Diplomatik pasaportu olanlarda bu süre 90 güne kadar çıkarken, bordo pasaport sahibi vatandaşların Perm’e gidebilmeleri için Rusya vizesi almaları gerekiyor.