Volga Federal Bölgesi’nde konumlanan Orenburg Oblastı’nın başkenti olan Orenburg, Ural Nehri civarında kurulmuş. Başkent Moskova’ya uzaklığı 1478 kilometre olan şehir 1920 – 25 tarihleri Kazakistan’ın başkentliğini yapmış. Günümüzde kuzey ve güney olmak üzere ikiye ayrılan Orenburg’da Tatar, Kazak ve Başkurt Türkleri yoğunlukta bulunuyor. 2005 yılında yapılan son nüfus sayımına göre şehirde ikamet edenlerin sayısı ise 500 binin üzerinde.
Orenburg’un Türk tarihinde önemli bir yeri bulunuyor. 1917 yılında I. ve III. Bütün Başkurt Kurultayları 1917 senesinde Orenburg’da gerçekleşmiş. I. ve II. Bütün Başkurt Kurultayı’nda Başkurt ülkesinin kurulmasına ve Başqoqrt gazetesinin çıkartılmasına karar verilmiş. III. Bütün Başkurt Kurultayı’nda ise Zeki Velidi Togan tarafından ortaya atılan Tatar – Başkurt özerk cumhuriyet fikri hayata geçirilmiş. 1919’da Başkurt Özerk Cumhuriyeti deklarasyonu ilan edilerek Başkurt Otonom Cumhuriyeti kurulmuş. 1920’de ise Orenburg’da Kırgız Özerk Cumhuriyeti’nin kurulmasına yönelik deklarasyon ilan edilmiş. 1920 – 25 yılları arasında da Orenburg, Kazakistan’ın ilk başkenti olmuş.
Soğuk ve ılıman bir iklime sahip olan Orenburg’a yıl içerisinde ortalama 369 mm yağış düşüyor. En sıcak ay ortalama 22 C dereceyle Temmuz ayı olurken, en soğuk ay ise ortalama -14 C dereceyle Ocak’ta yaşanıyor. Orenburg’da gece hayatı görece daha yavaş aksa da kendi eğlencesini yaratan ve halkına sunan bir yapısı var. Dans etmek veya arkadaşlarıyla sohbet etmek isteyenlerin oturup takılabileceği mekanlar bulunuyor.
Orenburg’un tarihi oldukça zengin. Bu nedenle üzerinde dolaştığınız toprakları daha iyi tanımak için ilk olarak Orenburg Tarih Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Şehrin dini merkezi sayılan St. Nicholas Katedrali, 19. yüzyıldan kalma bir yapı. Göze hoş gelen mimarisiyle Orenburg’un en güzel antik kilisesi sayılıyor. Sovyet döneminde hasar alsa da yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Sanata ve sanatçıya son derece önem veren Orenburg, 17. 18. yüzyıla ait sanat eserlerinin toplanarak sergilendiği Orenburg Güzel Sanatlar Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Burada yerel sanatçılarla birlikte dünyaca ünlü isimlerin koleksiyonlarını görebilirsiniz. Orenburg’a gelip de görmeden dönmemeniz gereken diğer yerler ise; Puşkin ve Dal Anıtı, Holy Trinity Kilisesi ve Su Kulesi.
Türkiye’den Oreburg’a gitmek istiyorsanız, belirli şehirlerden düzenlenen aktarmalı uçak seferlerini kullanmanız gerekiyor. Kent merkezine 25 kilometre mesafede bulunan Orenburg Tsentralny Havalimanı’na direkt uçuş gerçekleştirilmiyor. Havalimanına geldikten sonra otobüs veya havalimanı servisleriyle kent merkezine ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda da ziyaretçilerine farklı alternatifler sunan Orenburg’da toplu taşıma aracı olarak otobüs, troleybüs ve elektrikli trenlerden faydalanabilirsiniz. Rahatına düşkün olanlar taksi seçeneğini de göz önünde bulundurabilirler.
Ülkemizden Rusya’ya gitmek isteyen bordo pasaport sahiplerinin vize prosedürlerini yerine getirmeleri bekleniyor. Yeşil ve gri pasaport sahiplerinin 30 gün süreyle Rusya’ya vizesiz giriş hakkı bulunurken, diplomatik pasaport sahiplerinde bu süre 90 güne kadar çıkarılabiliyor.