Hazar Denizi’nin batısından konumlanan Mahaçkale, Rusya’ya bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin başkentliğini üstleniyor. Kuzey Kafkas Federal Bölgesi’nin en kalabalık şehri olma unvanını taşıyan Mahaçkale’de Varlar ve Laklar gibi pek çok etnik grup bir arada yaşıyor.
1844 senesinde Rus İmparatorluğu’nun gözünde kale olarak kabul edilen Mahaçkale, bundan tam 13 yıl sonra şehir statüsü kazanmış. 1921’e kadar Büyük Petro olarak adıyla anılan Mahaçkale, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Müslümanların ayaklanmalarına tanıklık etmiş. Büyük Petro, 17. yüzyılın sonunda Rus İmparatorluğu’nun çarı, I. Petro olarak da anılıyor.
Yaz aylarında subtropikal iklimin etkisi altına giren Mahaçkale, kış aylarında ise karasal iklimin dondurucu soğuklarına göğüs gerer. Mahaçkale gezisi planlayanların kış ayında şehri ziyaret etmesi pek tavsiye edilmiyor. Gece hayatının sabahın ilk ışıklarına değin sürdüğü Mahaçkale’de Dj performanslarının sergilendiği pek çok gece kulübü ve bar bulabilirsiniz. Canlı müzik tercih edenlerin de keyfine hitap eden mekanlar bulunuyor. Ganzo, Draho Hall, Level ve Cafe Del Mar, şehrin en popüler gece kulübü ve barları arasında yer alıyor. Buna ek olarak Mahaçkale’de Şubat aylarında Maslenista Kültür Festivali düzenleniyor.
Mahaçkale köklü bir tarihe sahip olsa da gezilecek pek fazla turistik yer yok. Sahip oldukları en büyük eser, şehrin de simgesi olan Büyük Camii. Bu cami, Rusya’nın en büyük camisi olarak kabul görüyor. Sultan Ahmet Camii’ne benzetilen Büyük Camii, yapımından önce 7 bin kişilik planlansa da günümüzde aynı anda 17 bin kişi ibadet edebiliyor. Şehirde ziyaret edilebilecek diğer noktalar ise Rus Öğretmen Heykeli, Rasul Gamzatov Heykeli, Dağıstan Güzel Sanatlar Müzesi, Şehir Tarihi Müzesi, Gorki Drama Tiyatrosu ve Askeri Onur Parkı. Bulunduğunuz yerin günlük hayat pratiklerine hakim olmak, kültürünü tanımak ve oldukça uygun fiyatlara ürün satın almak için Mahaçkale Pazarı’na da uğrayabilirsiniz. Günün yorgunluğunu atmak ve rahatlamak içinse yerel halk, kent merkezinde yer alan Mahaçkale Plajı’na gidiyor. Bu plaj, turistlerin de uğrak noktalarından bir tanesi.
Türkiye’den Mahaçkale’ye gitmenin en kolay yolu şüphesi ki havayolu. Mahaçkale’de yer alan Uytaş Havalimanı’na İstanbul’dan direkt ve aktarmalı uçuşlar düzenleniyor. Bir diğer alternatif de demiryolu fakat, Mahaçkale’ye ulaşmanız günler sürebilir. Havalimanı’na indiğinizde otobüs veya troleybüsleri kullanarak kent merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şehirde ulaşım için de genellikle otobüs ve troleybüsler kullanılıyor. Marshrutka adını verdikleri paylaşımlı taksimlere de şehir içi ulaşımda sıklıkla başvuruluyor.
Rusya’ya giriş için vize, yalnızca bordo pasaporta sahip kişilerden isteniyor. Gri veya yeşil pasaporta sahip kişiler, hiçbir vize işlemine tabi tutulmadan ülkeye alınıyor. Üstelik 30 gün boyunca vizesiz ülke içerisinde kalabiliyorlar. Diplomatik pasaporta sahip olan vatandaşlar ise daha avantajlı. Bu vatandaşlar, Rusya’ya vizesiz girebildikleri gibi Rusya sınırları içerisinde 90 gün kalabiliyorlar.