Orta ve Doğu Sibirya’nın ekonomik ve kültürel merkezi olarak kabul edilen Krasnoyarsk, Krayı’nın idari merkezi olmakla birlikte Sibirya İdari Bölgesi’nin en büyük 3 şehridir. Krasnoyarsk ile Yenisay nehirleri arasında konumlanan kent ‘Kızıl Yar’ anlamına geliyor. Trans – Sibirya demiryolu hattında önemli bir kavşak nokta olduğu için ulaşım ve ticaret gelişmiştir.
Rus sınırına 1628 yılında kale olarak kurulan Krasnoyarsk’ta 1741’ten itibaren büyük gelişimler yaşanmış. 1742’de üretim tesisleri ile demiryolu atölyeleri kurulmuş. 1749’da ise şehrin güneyinde 700 kg’lık bir göktaşı bulunmuş. 1895 yılında demiryolu hattının gelmesiyle birlikte ulaşım ve ticaret bakımından önemli bir nokta haline gelmiş. Ekim Devrimi’nin ardından bölgede kağıt ve hidroelektrik santraller kurulmuş. Bu dönemde yeni açılan fabrikalar sayesinde şehir önemli bir sanayi merkezi haline gelmiş. 1970’de ise Krasnoyarsk’a radar istasyonu kurulmuş.
Ortalama nüfusu 1 milyon civarında olan şehir yılın neredeyse her ayı yağış alıyor. Soğuk ve ılıman bir iklime sahip olan Krasnoyarsk, Döppen-Geiger iklim sınıflandırmasında DFB olarak nitelendiriliyor. Yıllık ortalama 467 mm yağış alan şehirde en soğuk geçen Ocak ayında hava ortalama -15 C derece olurken, en sıcak geçen Temmuz ayında ise ortalama 19 C derece hissediliyor.
Sanayi ve ticaret merkezi olsa da Rusya kültürünün yansımalarını görebileceğiniz Krasnoyarsk’ta gezilebilecek onlarca tarihi ve doğal güzellik bulunuyor. Stolby Yaşam Alanı bunların başında geliyor. Rusya’nın en çok ziyaret edilen milli parkı olan Stolby, hem kış sporu meraklılarına hem de orman içerisinde keşfe çıkmak isteyenler uygun bir ortam sağlıyor. Komünist dönem sergilerinin, çağdaş sanat ve fotoğraflarla desteklenerek beslendiği Ploschad Mira, ziyaret edilmesi gereken diğer mekan. Komünist dönem demişken, Sovyetler zamanından kalma ve şehrin simgesi haline gelmiş olan Devrim Meydanı’na gitmeyi sakın unutmayın. Krasnoyarsk’ta iki müze var ki Sibirya’daki en iyi müzeler arasında gösteriliyorlar; Regional Museum ile Edebiyat Müzesi. Regional Museum’da Tunguska patlaması gibi çok fazla rağbet görmemi eserler konu alınırken, Edebiyat Müzesi’nde de Agafya Lykova’ya atfedilen eserler ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Krasnoyarsk’a gitmek isteyenler İstanbul’dan neredeyse yılın her ayında düzenlenen uçak seferlerini tercih edebilirler. Fakat şehre direkt uçuş düzenlenmediği için Moskova aktarmalı bilet almanız gerekiyor. Krasnoyarsk Yemelyonovo Havalimanı kent merkezine ortalama 25 kilometre mesafede bulunuyor. Toplu taşıma araçlarını kullanarak da havalimanından şehir merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda tren ve otobüsler kullanılıyor. Trans – Sibirya demiryolu hattında bulunmasından kaynaklı olarak Rusya’nın diğer bölgelerine seyahat etmek oldukça kolay.
Gri ya da yeşil pasaportu olan kişiler, Rusya’ya vizesiz giriş yapıp, 30 gün boyunca ülkede kalabiliyorlar. Bordo pasaportu olan kişilerinse vize alma zorunluluğu bulunuyor. Diplomatik pasaporta sahip olan vatandaşlarımızın vize almadan Rusya’ya giriş yapıp 90 gün kalma hakları mevcut.