Belgorod

Merkez Rusya Federal Bölgesi’nde konumlanan Belgorod, Belgorod Oblastı’nın da başkenti. 130 metre rakımda bulunan şehir 1531 kilometrekare alan üzerine yayılmış. Kuzeyinde ve kuzeybatısında Kursk, güneyinde ve batısında ise Ukrayna sınırı yer alan Belgorod, Rusya Federasyonu’nun da en batısında konumlanan şehirlerden bir tanesi. Moskova’ya trenle ulaşımın 12 saat olduğu Belgorod’da 2008’de yapılan son nüfus sayımına göre yarım milyonu aşkın kişi ikamet ediyor.

İlk olarak 1954 senesinde kurulan Belgorod, maden rezervleri bakımından son derece zengin bir şehir. Ağır sanayi için gerekli olan madenlerin çoğu Belgorod sınırları içerisinde yer alıyor. Sanayi alanında olduğu kadar tarım alanında kendisine zengin bir pazar yaratmış. Sanayi, tarım, endüstri, eğitim, ticaret, kültür her açıdan parlayan bir elmas gibi olan Belgorod, yatırım yapmak isteyenlerin gözdesi durumunda.

Soğuk ve ılıman bir iklime sahip olan Belgorod’da yıllık ortalama yağış miktarı 572 mm. En sıcak geçtiğimi temmuz ayında hava ortalama 20 santigrat derece olurken, ocak ayı ortalama sıcaklığı -8 santigrat derece civarında oluyor. Gece hayatı anlamında yavaş yavaş hareketlenmeye başlayan şehir, geliştikçe ve büyüdükçe insanları kendisine doğru çekmeye devam ediyor. Şimdilik Moskova’da veya St. Petersburgh’daki gibi bir ortamla karşılaşmayabilirsiniz fakat Belgorod, tüm isteklerinizi karşılayabilecek eğlence mekanlarına sahip.

Tarihi açıdan oldukça yeni kurulmuş bir şehir olduğu için daha çok yeşil alanlarıyla ön plana çıkıyor. Belgorod Kültür Parkı ile Zafer Parkı bunlara birer örnek teşkil ediyor. İki parkta da ilkbahar ve yaz aylarında yeşilin her tonuna rastlayabilir, mis gibi çiçek kokuları arasında kafanızı dinleyebilirsiniz. Şehirden tamamen kopmak ve doğaya karışmak istiyorsanız da Belgorod Botanik Bahçesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Ruslar, hayvanat bahçesine çok önem veriyorlar. Çoğu şehirde mutlaka bir hayvanat bahçesi bulunuyor, tıpkı Belgorod’da olduğu gibi. Eğer yolunuz düşerse sincaplarla tanışır, aslanlarla merhabalaşırsınız. Şehrin kalbi olan Sobornaya Meydanı’nı da görmeden olmaz. Bu meydandan dilediğiniz her yere gidebilirsiniz. Şehirde gezip görebileceğiniz diğer yerler ise; Büyük Vladimir Heykeli, Yaslı Kadınlar Katedrali ve St. Basil Katedrali.

Türkiye’den Belgorod’a gitmek isteyenler havayolunu tercih edebilirler. Ancak, Türkiye’nin hiçbir yerinden Belgorod Uluslararası Havalimanı’na direkt uçuş düzenlenmiyor. Yalnızca Moskova aktarmalı üzerinde gidilebiliyor. Havalimanı şehrin kurulduğu tarihte inşa edilmiş olup kent merkezine yalnızca 4 kilometre mesafede konumlanıyor. Havalimanına geldikten sonra otobüslerle kent merkezine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda da genellikle otobüs ve tramvay kullanılıyor. Rahatına düşkün kişiler taksi alternatifini de tercih edebilirler.

Türkiye’den Rusya’ya gidecek gri ve yeşil pasaportlu vatandaşlar vize almadan 30 gün süreyle Rusya sınırları içerisinde bulunabiliyorlar. Diplomatik pasaport sahipleri için bu süre 90 güne kadar çıkartılabiliyor. Bordo pasaport sahibi vatandaşlarınsa Belgorod’a gidebilmeleri için Rusya vizesi almaları gerekiyor.