Romanya’nın kuzeydoğu bölgesinde konumlanan Yaş, bir zamanlar Boğdan (Moldova) devletinin başkentliğini yapmış. 94 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklarda yapılan son nüfus sayımına göre 320 bin insan yaşıyor.
Yaş bölgesinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda 6. yüzyıldan kalma yerleşim yerleri ortaya çıkartılmış. 9-11. yüzyıllar arasında kullanıldığı düşünülen bir de haç bulunmuş. Kentin adı ilk olarak 1408’de kullanılsa da 1395’te inşa edildiği düşünülen Ermeni Kilisesi’nden dolayı Yaş’ın çok daha eski tarihlerde varlığını sürdürdüğü düşünülüyor. 1564’den 1859 yılına kadar Moldova Prensliği’nin başkentliğini yapmış şehir aynı bölgede hüküm süren iki prensliğin birleşmesiyle Romanya’ya dahil olmuş. I. Dünya Savaşı’nda Bükreş’in işgal edilmesinden dolayı iki sene de Romanya’nın başkentliğini yapmış.
Soğuk ve ılıman iklim kuşağında bulunan Yaş’a yılda ortalama 559 mm yağmur yağıyor. Yılın en sıcak ayları olan Temmuz ve Ağustos’ta hava ortalama 21 C dereceleri buluyor. Kışın ise Ocak ayı ortalama -3 C derece civarında geçiyor. Bükreş’ten sonra Romanya’da en hızlı gece hayatının yaşandığı Yaş’ta her zevke hitap eden eğlence mekanı bulmak mümkün. Karaoke barlar, publar, gece kulüpler, canlı müzik yapan mekanlar, diskolar ve daha pek çok işletme Yaş’a gelen ziyaretçileri memnun etmek ve unutulmaz bir tatil fırsatı sunmak için çalışıyorlar.
Tarihi zenginliklerle dolu Yaş’ta gezilmesi gereken ilk yer Trei Lerarhi Kilisesi. Üç Başpiskopos’un Kilisesi olarak da bilinen kilise 1637’de yapılmış. Gotik, Rönesans ve Oryantal mimarinin karışımından ortaya çıkma, taşlarla oyularak karmaşık desenlerin yer verildiği büyüleyici bir dış cephesi bulunuyor. Yaş’tak ikinci durak noktası ise 1833’te inşa edilmeye başlanana 1839 yalında tamamlanan St. Paraschiva Metropolitan Kilisesi. Romanya’nın en büyük Ortodoks kilisesi olma unvanını taşıyan bu katedralin kubbesi 1880’e kadar yıkık kalmış. Kral I. Carol tarafından restore edilerek günümüzdeki görünümüne kavuşmuş. Copou Park ise Yaş’ın doğal güzelliklerini sunduğu enfes bir park. Ünlü Rumen şair Mihai Eminescu’nun şiirlerini altında yazdığı ıhlamur ağacı dahi yerinde duruyor. Rengarenk çiçeklerin ve yemyeşil ağaçların içinizi rahatlatacağı Copou Park’a mutlaka uğrayın.
Türkiye’den Romanya’ya, özellikle Yaş’a gidecek ziyaretçiler havayolunu tercih edebilirler. Türkiye’nin belirli yerlerinden aktarmalı olarak Yaş Uluslararası Havalimanı’na seferler düzenleniyor. Sezonluk olarak Antalya’dan da direkt sefer bulabilirsiniz. Yaş Uluslararası Havalimanı kent merkezine 8 kilometre mesafede bulunuyor. Merkeze havalimanından hareket eden otobüs veya havalimanı servisleriyle gidebilirsiniz. Şehir içi ulaşımda ise en çok tercih edilen toplu ulaşım araçları otobüs ve metro. Taksi de Yaş’a daha önce gelmemiş, yolları bilmeyen turistler için iyi bir alternatif yaratıyor.
Yaş’a gitmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlar Romanya vizesine tabi tutuluyor. Gri, siyah ve yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşları için herhangi bir vize işlemi uygulamazken, bu vatandaşlar Romanya sınırları içerisinde 90 gün boyuncu istedikleri gibi seyahat edebiliyorlar.