Katoviçe veya diğer bilinen adı ile Katowice, Polonya’nın Yukarı Silezya bölgesinde bulunuyor. Katoviçe, tarihi bölge Yukarı Silezya’nın en büyük kenti ve Silezya Voyvodalığı’nın idari merkezi olma unvanına sahip. Vistula ve Oder nehirleri arasındaki Katoviçe, Yukarı Silezya’nın kömür havzasının merkezinde olduğu için bölgenin endüstri alanında da idari merkezi olma özelliğini taşıyor. Madencilik de üne sahip olan şehir, fabrikaları ve üretim tesisleri dışında çeşitli tarihi ve kültürel yapıyı da barındırıyor. Şehir tarih boyunca Polonya dışında Nazi Almanya’sı himayesi altında da kaldı. Bu yüzden şehirde bu dönemi yansıtan eserler ve müzeler fazlaca yer alıyor.
2009 yılında yapılan sayıma göre şehrin kent nüfusu 308.724 kişiden oluşuyor. Şehrin civar banliyöleriyle beraber olan metropol nüfusu ise 4.676.983 kişiyi içeriyor. Katoviçe’nin belediye sınırları içerisinde kalan nüfusu 19. yüzyıldan sonra yoğun artış gösterdi.
Nazi Almanya’sı döneminden bir çok eseri bulunduran şehirde, görülmesi gereken çok sayıda tarihi yapı ve müze yer alıyor. Şehrin en ünlü sanat merkezi olarak bilinen Wilson Mil Galerisi, 2005 yılında açılan Tychy Şehir Müzesi, şehrin simgesi olan Silesian İstiridaller Anıtı, görkemli mimarisi ile her yıl çok sayıda ziyaretçi çeken 14. yüzyılda inşa edilmiş Bedzin Şatosu, yeşil bahçesi ve Fransız mimarisinden esinlenişmiş zarif beyaz yapısı ile Katoviçe’nin en güzel yapılarından olan Mieroszewscy Sarayı, dünyanın son 40 yıldaki teknolojik gelişmelerine ait tasarımların sergilendiği Bilgisayar ve Teknoloji Müzesi, şehrin tarihini derinlemesine keşfedebileceğiniz Katoviçe Tarih Müzesi, 150 yıllık bir kayın ağacına ev sahipliği yapan spor severlerin uğrak noktası Las Murckowski Tabiat Koruma Bölgesi, Nazi tarihine ait eserleri içeren Silesian Müzesi, rengarenk çiçekler ve yeşilin farklı tonlarının bir arada bulunduğu Kosciuszko Parkı, şehir turunuz sırasında gezmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.
Katoviçe mutfağında sebze özellikle de patatese çok sık rastlanıyor. Hatta bazı restoranlarda patates, ekmek yerine bile servis ediliyor. Katoviçe’ye gittiğiniz zaman Polonya’nın en ünlü lezzeti olan ve Türk mantısına inanılmaz derecede benzeyen Pierogi, pizzaya benzeyen mantar ve eritme peynirle hazırlanan Zapienkanka, pancarla yapılan Barszcz çorbası, lahana sarması golabki, lahana ve et ile yapılan bigos, oyulmuş ekmek içinde servis edilen Zurek çorbası, geleneksel Polonya sosisi, kielbasa ve badem, kuru üzüm, portakal gibi malzemelerle yapılan Polonya keki makowiec’in tadına bakmalısınız. Ayrıca şehirde geleneksel biraların, Katoviçe mutfağında önemli bir yere sahip votkanın da tadına bakmalısınız.
Şehre Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Polonya’nın başka şehirlerden aktarma yaparak veya tren ile Katoviçe’ye ulaşabilirsiniz.
Katoviçe’yi ziyaret etmek isteyen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, siyah ve yeşil pasaport sahiplerinin ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinde vize alması gerekmiyor.