Karadağ’ın kıyı şeridinin merkezinde yer alan ve aynı zamanda ülkenin en turistik şehri olan Budva, toplamda 122 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. 25 km uzunluğundaki sahil şeridi ile dikkat çeken şehrin güneyinde Buljarici ve kuzeyinde ise meşhur Jaz adındaki plaj bulunuyor. Bir efsaneye göre Budva, adını Kadma ve Harmonija çiftinin Budva’ya getirdiği boğalar (BOUS – Yunanca Bull anlamına gelir) tarafından almış.
Genelinde tipik ılıman iklimin etkileri görüldüğü Budva’da kışlar yağışlı ve yazlar ise sıcak ve kurak geçiyor. Yıllık ortalama sıcaklıkların 15,5 santigrat derecede seyrettiği şehirde yıllık yağış miktarı da 1626 mm. Mayıs-ekim ayları arasında ortalama deniz sıcaklığı 18 derece iken, şubat ayında 11,7 santigrat derece; ağustos ayında ise 24,7 derecedir. Yılın 6 ayı denize girilebilen Budva’da harika bir deniz, kum, güneş tatili geçirmeniz mümkün.
Muhteşem doğası, zarif antik binaları, çok sayıda ilgi çekici yeri ve zengin eğlence seçenekleri ile ünlü olan Karadağ’ın en güzel merkezlerinden biri olan Budva’da ilk yerleşim bundan yüzyıllar öncesine kadar uzanıyor. Örneğin, Budva’daki otellerden birinin inşaatı sırasında Roma ve Yunan nekropolleri keşfedilmiş. Arkeolojik alanlar genellikle antik mücevherlerle dolu ve eski uygarlıklardan gelen değerli eserler mutlaka görülmeye değer. Eski Budva ve Yeni Budva olmak üzere iki farklı bölümden meydana gelen Budva’nın yeni şehir kısmı ticaret ve turizm merkezi olarak kabul ediliyor. Yeni Budva’da lüks alışveriş merkezleri, eğlence mekanları, modern kompleksler, iş merkezleri, kafe ve restoranlar ile sık sık karşılaşacaksınız.
Budva’nın tarihi merkezi olarak görülen ve taştan yapılmış kalın duvarlar ile çevrili olan Eski Kent’te mutlaka görmeniz gereken yerler, Aziz Ivan Kilisesi, Aziz Maria Kilisesi, Aziz Sabas Kilisesi ve Church of Holy Trinity. Tabii ki, birçok kişi Adriyatik Denizi’nin en iyi kumsallarında dinlenmek ve burada bulunan pek çok ilgi çekici yeri ziyaret etmek için geliyor. Her yıl düzenlenen “ Song of the Mediterranean” (Akdeniz Şarkısı) adlı festivaline giderseniz eğer en ünlü Sırp ve Avrupalı müzisyenleri dinleme fırsatı bulabilirsiniz.
Budva’nın antik Citadela Kalesi’nin yanı sıra, tarihi 1962 yılına kadar uzanan son derece ilginç Arkeoloji Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Yaklaşık 4-5. yüzyıllardan kalma ilk koleksiyon, yaklaşık 2500 eşsiz sergi bu müzede sizleri bekliyor. Neredeyse her yıl genişleyen mevcut müze setleri, antik seramik ürünler, altın ve gümüş takılar, antik sikkeler ve arkeologların farklı ülke bölümlerinde keşfettiği diğer sergilerle sunuluyor. Bugün müze dört katlı büyük bir binada misafirlerini ağırlamakla birlikte zemin katında toprağın en büyük lapidariumlarından birine de ev sahipliği yapıyor.
Türkiye’den direkt uçuş seferleri ile Karadağ’ın en güzel sahil kenti Budva’ya ulaşabilirsiniz. Diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri Türk vatandaşları seyahat süresi 90 günü aşmamak koşulu ile vizesiz şekilde Budva’ya gidebilir.