Reykjavik

İzlanda’nın önemli bir balıkçılık merkezi olan, ülkenin güney batısında yer alan ve yarımadalar, boğazlar, koylar ve adalardan oluşan Reykjavik bölgesi aynı zamanda önemli bir kültür, idari ve ekonomi merkezi olma özelliğine sahip. İzlanda’nın en büyük şehri olarak da bilinen ve ülkenin neredeyse yarısının yaşadığı Reykjavik, 874 senesinde ilk defa yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlıyor ve 1786 yılında ise şehir tekrar düzenlenerek bir ticaret merkezi haline geliyor. Yerleşim yerlerinin genel olarak Seltjarnarnes yarımadasında bulunduğu Reykjavik, şehirden geçen Elliðaá Nehri etrafına konumlanmış.

Faxaflöî körfezinde yer alan Reykjavik şehrinin 2017 yılı sayımına göre nüfusu 123.246, kentin yüzölçümüne göre nüfusun az olması yerleşim yerlerinin geniş bir şekilde yayılmasına olanak sağlamış ve bu sayede gezginler için de gezilmesi keyifli ve ferah bir şehir haline gelmiş. Dünyada yer alan şehirler arasında en güvenli ve en temiz şehir olarak bilinen Reykjavik, bunların yanı sıra gezerken de gözünüzün doğal güzellikleri karşısında kamaşması, en yeşil şehir unvanına sahip olduğunu kanıtlar nitelikte.

Buzul Çağı zamanında büyük kısmının buzullarla kaplı olduğu Reykjavik şehri, her ne kadar kuzeyde bulunsa da Kuzey Atlantik Akımı sayesinde nispeten daha ılık bir iklime sahip. Kutup bölgesine en yakın başkent olma özelliğine sahip Reykjavik şehrinde rahat ve keyifli bir tatil için özellikle temmuz ayında ziyaret edilmesi gerekiyor. Genel olarak sıcaklıkların -15’in altına inmemesinden ötürü aslında her mevsim ziyarete açık durumda ancak yılın 148 günü yağmurlu geçtiğinden tedbirli bir şekilde gitmenizi tavsiye ederiz.

Somon avcılığı konusunda, şehirden geçen Elliðaá Nehri ile dikkat çeken, raftinge elverişli nehirleriyle meraklıların ilgi odağı olan ve iyileştirici termal havuzlarıyla Reykjavik, uluslararası uçuşların bulunduğu bir havalimanına sahip olsa da Türkiye’den direkt uçuşlar bulunmuyor. Kopenhag, Stockholm, Oslo, Frankfurt gibi şehirlerden aktarmalı ve uzun süreli uçuşlarla Keflavik Uluslararası Havalimanı’na ulaşmak mümkün. Havaalanından sonra ise sistemli olarak düzenlenen otobüs seferleriyle merkeze kolayca ulaşılıyor.

Toplu taşımanın düzenli ve güvenli bir şekilde otobüs ve feribotlarla düzenlendiği sahil kentinde, 24, 48 ve 72 saatlik seçenekleri bulunan Reykjavik City Card ile rotanızda bulunan bütün noktalara ulaşabilirsiniz. Ayrıca aldığınız ulaşım kartıyla şehirde bulunan belli restoranlarda indirimden yararlanabilir, başlıca turist destinasyonlarına, müzelere giriş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bisiklet sürmek için en güvenli şehir olan Reykjavik’te, istediğiniz her noktaya bisikletle ulaşılabilmeniz için İzlanda’nın oluşturduğu haritalarla şehrin yeşilliğini ve güzelliğinin tadını çıkartarak dolaşabilirsiniz.

Avrupa ve Schengen bölgesinde yer alan İzlanda’yı ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, İzlanda Schengen vizesi almak durumundadır. Eğer geziniz İzlanda’dan başlıyorsa veya sadece burayı ziyaret edecekseniz bu vizeyi almanız ve tedbir almak için 1 ay önceden başvurmanız gerekiyor.