İtalya’ya bağlı Toskana bölgesinde bulunan Pisa şehri, tüm turistlerin fotoğraf çektiği dünyaca meşhur olan eğik Pisa Kulesi ile biliniyor. Bu kuleyi ve ihtişamlı mimariye sahip katedrali bünyesinde barındıran Piazza del Duomo bölgesi, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine girmeye hak kazanmış. Pisa kenti, gelmiş geçmiş en ünlü filozof ve bilim adamlarının arasında yer alan Galileo Galilei’nin doğduğu ve yaşadığı yer olması sebebi ile de ün kazanmış bir bölge olarak biliniyor. Yıl içinde ortalama 1 milyon civarında turiste kapılarını açan şehrin; tarih, mimari, sanat, kültür ve müzik alanında oldukça gelişmiş olduğu söylenebilir.
Yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda; kent tarihinin M.Ö 5. yüzyıla kadar uzandığı tespit edilmiş. Bölgeye yerleşen Yunan ve Galyalıların, Fransa ve İspanya gibi ülkelerle ticaret yapmaya başladığı da kayıtlar arasında yer alıyor. Pisa, M.Ö 180 yılında Roma İmparatorluğu çatısı altına girerek daha fazla güçlenmeye başlamış. Şehir, 11. yüzyılda İtalyan Yarımadası’na ait olan deniz cumhuriyetlerinden biri haline gelmiş ve 1060 yılında gerçekleştirdiği ilk deniz savaşından galip ayrılmış. İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük yaralar alan kent, zamanla toparlanmaya başlamış ve günümüzdeki halini almayı başarmış.
Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkim olduğu Pisa’da yıllık ortalama sıcaklık değeri 14,6 derece civarında seyrediyor. Temmuz yaklaşık 22,9 derece ile en sıcak geçen ay iken ocak, ortalama 7 derece ile en soğuk geçen dönem olarak biliniyor. Yağışın çoğunlukla kış aylarında görüldüğü bölgeye gezi düzenlemek isteyenler, festival ve etkinliklerin daha fazla düzenlendiği bahar ve yaz aylarını tercih ediyor. 2017 yılında yapılan araştırmalar neticesinde şehir nüfusunun ortalama 90 bin civarında olduğu görülüyor.
Pisa şehrinde bir tatilden beklenilen her detayın bulunması mümkün. Turistlerin ilk uğrak noktası olan Pisa Kulesi, Piazza dei Miracoli bölgesinde yer alıyor ve tüm ziyaretçilerin ilgi odağı haline geliyor. Kulenin hemen yanında bulunan ve gotik mimari tarzından esinlenerek 1063 yılında inşa edilmiş Pisa Katedrali, şehrin diğer bir simgesi olarak biliniyor. Bölgede bulunan üçüncü önemli yapının ise Galileo Galilei’nin de vaftiz edildiği, 1152 yılında inşasına başlanan ve 1363 yılında tamamlanan Pisa Vaftizhanesi olduğu söylenebilir.
Türkiye üzerinden Pisa şehrine direkt uçuş seçenekleri mevcut olup yolculuk ortalama 2 saat 50 dakikalık bir zaman dilimini kapsıyor. Şehir içinde ise otobüs veya tren ile kolaylıkla yolculuk yapılabilirken turist otobüsleri de cüzi bir ücret karşılığında ziyaretçileri gezdiriyor.
Schengen ülkeleri listesinde yer alan İtalya’ya gitmek isteyen Türkiye vatandaşlarından bordo pasaport sahibi olanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, siyah veya yeşil pasaport sahipleri ise vize almadan 180 gün içinde 90 günü geçmemek şartı ile ülkeye gidip kalabilirler.