İspanya’nın üçüncü büyük şehri Valencia, kendi adını taşıyan Valensiya bölgesinde bulunuyor. Bölgenin başkenti olan şehir aynı zamanda kendi ismini taşıyan ilin de merkezi. Akdeniz’in doğusundaki şehrin sahillerine ise Costa del Azahar deniyor. Şehrin ilk adı olan Valentia, Latince’de güç, kuvvet anlamına geliyor. Altın sarısı kumsalları, sakin ve huzurlu denizi, kültürü ve her tarzdaki mimari eserleri ile Valencia, ziyaretçilerine eşsiz ve akıllardan silinmeyecek bir tatil sunuyor.
Valencia veya Valensiya, M.Ö. 138 senesinde Romalılar tarafından kuruldu. Roma’nın çöküşünden sonra farklı medeniyetlerin egemenliğine giren şehir, 714 yılında Arap hakimiyeti altına girdi. 1238 yılında kadar Arapların yaşadığı Valencia, bu dönemden sonra Aragon Krallığı tarafından fethedildi ve Valencia Krallığı kurulmuş oldu. 15. yüzyıldan itibaren hızla gelişen şehir, 19. yüzyılda ekonomik olarak yükseldi. Günümüzde ise Valencia, ülkenin en önemli yerlerinden biridir.
2010 yılında yapılan sayıma göre Valencia’nın belediye sınırlarındaki nüfusu ise 809.267 kişi. Belediye sınırları içerisindeki nüfusu oranıyla İspanya’nın üçüncü büyük şehri olan Valencia’nın banliyölerle beraber olan nüfusu da 1.807.396 kişiden oluşuyor. Valencia’da Akdeniz iklimi görüldüğü için yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise serin geçiyor. Şehir turu dışında Valencia’nın meşhur kumsallarında rahat ve keyifli vakit geçirmek istiyorsanız seyahatinizi nisan-ekim arası döneme denk getirmelisiniz. Yazın 30-40 santigrat dereceyi bulan şehir, en çok yaz ayların da turist ağırlıyor.
Valencia’da geçmiş ve bugünü birleştiren farklı mimari eserler bir arada bulunuyor. Old Town yani Eski Şehir, köklü tarihi ile şehrin geçmişini günümüze taşıyor. Kenti veya diğer adıyla Bilim ve Sanat Merkezi adlı bölge ise modern mimarinin yer aldığı bölge olarak biliniyor. Valencia’yı detaylı keşfetmek için şehir turunuza Tarihi Şehir bölgesinden başlamanız gerekiyor. Tarihi Şehir, binaları, Arnavut kaldırımlı sokakları gibi şehir yapısı dışında, Valencia’nın önemli tarihi mekanlarını da barındırıyor. 14. yüzyıldan kalan gotik stildeki Torres de Serranos, UNESCO tarafından koruma altına alınan Llotja de la Seda Lonja ve Torres de Quart, Tarihi Şehir’de yer alıyor. 1850’lü yıllarda inşa edilen Plaza de Toros de Valencia, Araplar tarafından cami olarak yapılan sonra kiliseye çevrilen Valencia Katedrali, 2000 sanat eserinin sergilendiği Musueu de Belles Arts de Valencia ve Calle Colon’u da seyahatiniz sırasında ziyaret etmelisiniz.
Türkiye’de sadece İstanbul’dan Valencia’ya aktarmasız uçuş bulunuyor. İstanbul-Valencia arası yaklaşık 4 saat sürüyor. Ayrıca Valencia’ya Madrid ve Barselona’dan çeşitli ulaşım yolları ile de gidebilirsiniz. Valencia- Barselona trenle 3.5 saat, Valencia-Madrid arası ise 1.5 saat sürüyor.
Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının ülkeye giriş yapabilmek için Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, yeşil ve siyah pasaport sahipleri ise 180 gün içerisindeki 90 günü aşmayan seyahatlerinden vizeden muaflar.