Santiago de Compostela

Santiago de Compostela, İspanya’nın Bask özerk bölgesindeki Galiçya’da yer alıyor. Galiçya’nın aynı zamanda başkenti de olan şehir, kuzeybatıdaki A Coruna iline bağlı. Şehrin adının Latince campus stellae yani yıldız tarlası kelimesinden geldiği varsayılıyor. Bu tanıma göre Santiago de Compostela, “Yıldızların arasındaki Aziz James” anlamını taşıyor. Ayrıca şehrin adı İspanya’nın dört askeri birliğinden birinde de kullanılıyor. 2000 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehir, 9. yüzyıldan beri seyahat edilen eski turistik şehirlerden biri. Şehir inanışa göre Yuhanna’nın kardeşi Yakup’un son inziva yeri olduğu için 900 km’lik bir hac yolculuğunun son durağı oluyor. İstenilen bir yerden başlanılan bu hac yolculuğuna El camino de Santiago deniyor. Özel bir pasaportla çıkılan yolculuk tamamlandıktan sonra katedral tarafından kişilere bir başarı belgesi veriliyor.

2010 yılında yapılan sayıma göre Santiago de Compostela’nın nüfusu 94.824 kişidir. Şehrin etrafındaki banliyöleriyle beraber olan nüfusu ise 419.800 kişiye ulaşıyor. Santiago de Compostela’da sıcak ve ılıman bir iklim görülüyor. Kış aylarında yoğun yağış alan puslu şehir Santiago de Compostela’nın yıllık ortalama sıcaklığı 13.6 derecedir. Şehrin en sıcak ayları temmuz ve ağustos olduğu için rahat bir gezi için tatilinizi yaz dönemine göre denk getirmelisiniz.

Seyahat severler için adeta bir cennet gibi olan bu şehir, küçük olmasının yanı sıra görkemli tarihi yapıları barındırıyor. Şehrin merkez noktasındaki Santiago de Compostela Katedrali, görülmesi gerekenler arasında ilk başta yer alıyor. Gotik ve Barok mimari izlerini taşıyan katedralin, mimarisi dışında girişinde yer alan heykellerde ziyaretçilerini etkisi altında bırakıyor. 6€ ödemeli biletler ile katedraldeki müzeyi de gezebilirsiniz. Aynı zamanda günümüzde otel olarak kullanılan Hotel dos Reis Catolicos’u, Bonoval Parkı’nı, Santiago Peregrinaciones Müzesi’ni, San Martin Pinario Manastırı’nı, Pazo de Xelmirez’i ve Arte Sacra Müzesi’ni de gezi listenize ekleyebilirsiniz.

Tarihi bir film seti gibi olan şehirde çeşitli konaklama imkanları yer alıyor. Ziyaretçiler genellikle Tarihi Şehir Merkezi etrafındaki otelleri tercih ediyorlar. Merkezde konaklamak isteyenler katedralin 450 metre uzağındaki Mapoula P.R. veya San Martin Pinario 1 otellerinde kalabilirler.  Ancak şehir merkezine yakın pansiyonları veya oda kiralama seçeneklerini de seçebilirsiniz.

Santiago de Compostela’da muhteşem İspanyol tapasları dışında şehrin leziz deniz ürünlerinin de tadına bakmalısınız. Ayrıca şehirde Galiçya’ya özgü biraları da deneyebilirsiniz.

THY’nin aktarmasız Santiago de Compostela uçuşları mevcut. İstanbul-Santiago de Compostela arası yaklaşık 4.5 saat sürüyor. Havayolu dışında şehre Porto’dan araba ile 2.5 saatte de ulaşabilirsiniz.

Santiago de Compostela’yı ziyaret etmek isteyen bordo sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor. Gri, siyah ve yeşil pasaport sahipleri ise 180 gün içerisindeki 90 günü geçmeyen seyahatlerinden vizesiz giriş yapabiliyor.