Aberdeen, İskoçya’nın Kuzey Denizi kıyısında yer alan bir sahil şehri. 212.125 kişilik nüfusa sahip olan Aberdeen, başkent Edinburgh ve Glasgow’dan sonra 3. büyük şehir olma özelliğini taşıyor. Şehir Kuzeydoğu İskoçya’nın hem en önemli limanına hem de önemli üniversitelerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca İskoç balıkçılık sanayisinin merkezi ve Orkney adasına gönderilen malların yükleme limanı olarak da biliniyor. Şehirde bulunan Aberdeen ve Robert Gordon üniversiteleri İskoçya’nın en önde gelen üniversiteleri sayılıyor. Aberdeen Üniversitesi sunduğu petrol ve doğal gaz mühendisliği, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir enerji lisans programları ile dünyanın en iyisi olma unvanına sahip.
Eski bir yerleşim yeri olarak bilinen Aberdeen’in tarihi 8.000 yıl öncesine dayanıyor. İlk insan yerleşiminin bu dönemde görüldüğü şehir, resmi olarak 1179 yılında Aslan William’ın izni ve I. David’in onayıyla kuruldu. 1319 yılında ise Büyük Robert Charter Bruce, şehri bağımsız ve mülk sahibi olan bir toplum şehrine dönüştürdü. Aberdeen, İskoçya Bağımsızlık Savaşları’ndan sonra büyük bir yıkım yaşadığı için 1336’da III. Edward tarafından yakılıp yeniden inşa edildi. Şehir ikinci bir yıkımı ise Napolyon Savaşları sonrası yaşadı. Bu dönemde ekonomik çöküşe giren Aberdeen, liman ve tersanelerin yapılmasıyla toparlandı.
18. yüzyılda granit yapılı görüntüsüne kavuşan şehrin unvanları da bu görüntüsünü destekliyor. İngilizler tarafından Gri Şehir denmesi dışında Gümüş Şehir ve Granit şehir olarak da anılan Aberdeen, metalik gri mimari yapıları ile turistlerin ilgisini çekiyor. İskoçya’nın bu gizemli gri şehrine seyahat ettiğinizde Craigievar Kalesi, Fraser Kalesi, Thom’s Palace ve Marischal Koleji’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. Gri şehri her tonuyla renklendiren Aberdeen’in göz alıcı park ve bahçeleri de turunuzun diğer uğrak noktalarından olabilir. Şehirde bulunan 45 parktan, Duthie Park, Union Terrace Garden, Johnston Gardens, Seaton Park ve Victoria Park en önemlileri.
Şehirde dünya mutfağından en seçkin lezzetleri sunan birçok restoran bulunduğu için her damak zevkine uygun yemek bulmanız mümkün. Ancak Aberdeen’e gittiğinizde şehrin özel ürünü rowieyi kesinlikle denemenizi öneriyoruz. Aberdeen tereyağlısı olarak bilinen bu ürün pankek ve kruvasan arası bir tadı olan bol tuzlu bir yiyecek. Genelde yerli halk arasında evde yapılsa da fırın ve süpermarketten de alabilirsiniz. Şehirde ana yemek olarak en çok tüketilenler ise et yemekleri şüphesiz. Yerel restoranlarda antik tariflere uygun olarak pişirilen yemeklere sahip mutfağıyla İskoç mutfağı, İngiliz yemeklerini anımsatıyor.
Abeerden’e ulaşım için hava yolu en ideal tercih. Türkiye’den Aberdeen’e aktarmasız uçuş bulunmasa da British Airways gibi çok sayıda şirketin Aberdeen Uluslararası Havalimanı’na uçuşları bulunuyor. İstanbul’dan Londra Heathrow Havalimanı’na aktarmalı olarak gerçekleştirilen uçuşlarla Aberdeen’e gidebilirsiniz.
Aberdeen, Birleşik Krallık ülkelerinden birinin şehri olduğu için ülkeyi ziyaret etmek isteyenlerin Birleşik Krallık vizesi almaları gerekiyor. Vize işlemleri için İngiliz Konsolosluğu’na başvurmalısınız.