Dover

İngiltere’nin güneydoğusunda konumlanan ve Kent kontluğunun içinde bulunan Dover, tarihsel bir liman yerleşkesi olarak biliniyor. Manş Denizi’nin geçiş limanı olduğu için hem ticari hem de stratejik açıdan oldukça önemli bir yere sahip kuşkusuz. Britanya Adası ve Fransa arasındaki en dar boğazda bulunan Dover, İngiltere’nin ana kıtaya en yakın limanına sahip olduğu için ekonomi ve turizm açısından ülkeye büyük katkı sağlıyor. Liman kenti olması sebebiyle balıkçılık alanında önemli ölçüde gelişmiş sayılan Dover, bunun yanı sıra yılın hemen hemen her döneminde belirli müzik festivallerine ev sahipliği yaparak binlerce turiste kapılarını açıyor.

Antik Romalıların kurduğu bu tarihi bölge, ilk olarak Dubris adıyla anılmaya başlamış. Kente Romalılar tarafından kaleler, deniz fenerleri, yollar ve yerleşim yerleri inşa edilmiş. 1295 yılında Fransız askerlerinin bölgeyi tamamen aleve vermesiyle birlikte, kent yerle bir olmuş. 1800’lü yıllara kadar yaralarını saran ve kasabalarını, kışlalarını oldukça kuvvetlendiren Dover, nüfusunu da büyük oranda artırmış. Birinci Dünya Savaşı’nda Fransa’nın aktif olarak kullandığı limanlardan biri haline gelerek, adını tüm dünyaya duyurmayı başarmış.

Yapılan araştırmalara göre Dover’in nüfusu ortalama 40 bin civarında seyrediyor. Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkimiyet sürdüğü bölgede yıllık ortalama sıcaklık değeri 10,3 derece olarak görülüyor. En fazla yağışın kasım ayında görüldüğü ve en kurak ayın ise şubat olduğu söylenebilir. Ağustos yaklaşık 17-18 derece ile en sıcak geçen dönem iken ocak, 3-4 derece ile en soğuk geçen ay olarak biliniyor. Yılın her döneminde yağış görülebileceği için gezi sırasında mutlaka tedarikli olmanızda fayda var. Eğer rotanızda Dover’e yer verecekseniz, mayıs ve eylül ayları arasında gitmeniz gayet uygun olacaktır.

Dover’de tarihi geziler düzenleyebilir, kentin muhteşem doğasını kucaklayabilir ve tarihi yapıların arasında uzun ve keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Kentin simgesi olan Dover Kalesi, şüphesiz ki gezilecek yerler listesinin ilk sırasında yer almalı. Kalenin içindeki tünelleri dolaşılabilir ve tarihi deniz feneri kalıntıları incelenebilir. Duvarlarında birden fazla figürün bulunduğu arkeolojik miras olan Roma Resim Evi, Dover Kalesi’nin yanında bulunan Saxon Kilisesi de gezilecek yerler arasına eklenmeli. Marina bölgesinde bulunan ünlü Folkenstone ve A20 caddeleri; hediyelik eşyalar, kitaplar ve giysiler satın almak için turistlere birden fazla seçenek sunuyor.

Dover, henüz resmi olarak şehir statüsünde bulunmadığı için havalimanına sahip değil. Londra üzerinden otobüs ya da tren ile aktarmalı yolculuk yaparak bölgeye ulaşım sağlanabilir. Kent, yüz ölçümü bakımından küçük olduğu için en sık kullanılan toplu taşıma aracı otobüs olarak biliniyor ve alternatif bir ulaşım aracına gerek duyulmuyor.

Umuma mahsus, hususi ya da hizmet pasaport sahibi olan vatandaşların İngiltere vizesi alması gerekiyor. Diplomatik pasaport sahipleri ise 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde İngiltere ülkesinde kalabilirler.