Avusturya’nın şehirlerinden biri olan Salzburg, ülkenin en büyük dördüncü şehri ve Salzburg Eyaleti’nin de başkenti olma özelliğini taşıyor. Şehir, Avusturya’nın kuzey-orta kesiminde yer alıyor. Turizm şehirdeki en önemli gelir kaynağı olsa da sanayi de Salzburg’da oldukça gelişmiş durumda. Şehirdeki başlıca sanayi sektörleri ise bira yapımcılığı, çalgı yapımcılığı, dokuma sanayi, basım ve yayıncılık. II. Dünya Savaşı’ndan sonra Salzburg’a gelen bir çok mülteciyle beraber şehrin nüfusunda büyük bir artış oldu. 1950’lerde 100.000’e varan nüfus günümüzde ise 150.000’e ulaştı. 1997 yılından itibaren UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Salzburg, barok mimarisinin en fazla korunduğu yer olarak tanınıyor. Bunun dışında şehrin en önemli özelliği ise dünyaca ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın doğum yeri olması.
Tarihi dokusunu bu kadar iyi koruyan bir şehirde görülecek yerlerin sayısı sizi şaşırtmasın. Yemyeşil ağaçların içine kurulmuş Barok mimarisin önemli yapılarını gezerken şehre aşık olmamak elde değil. Gezinize Salzburg’un simgesi olan Salzburg Kalesi ile başlayabilirsiniz. 1707 yılında inşa edilen kale hem mimari tarzı hem de eşsiz manzarası ile her göreni kendine hayran bırakıyor. Salzburg Kalesi’nden sonra şehrin diğer bir etkileyici yapısı olan Mirabell Sarayı ve Bahçeleri, 774 yılında inşa edilen Salzburg Katedrali, kent merkezine 5 km uzaklıkta olan ve Kuzey Alpler’deki en ihtişamlı yapı olarak bilinen Hellburn Sarayı, Aziz Rupert tarafından 7. yüzyılda kurulan ve en eski Almanca konuşulan manastır unvanına sahip St. Peter’s Abbey ve şehir tarihini detaylı bir şekilde öğrenebileceğiniz Salzburg Müzesi ile devam edebilirsiniz.
Şehrin tarihi yapıları ne kadar etkileyici olsa da Salzburg’un Mozart’ın doğum yeri olması şehre ayrı bir anlam katıyor. Klasik müziğin dehası olarak anılan Mozart, 27 Ocak 1976’da Salzburg’un Getreidegasse Caddesi’ndeki 9 numaralı evde doğdu. Günümüzde müze olarak kullanılan evde Mozart’ın müzik aletlerini, mektuplarını, sertifikalarını ve eşyalarını görebilirsiniz. Giriş ücreti 9-11 € arası değişen müzeyi yılın her ayında ziyaret etmeniz mümkün. Mozart’ın evini gördükten sonra şehrin merkezinde yer alan Mozartplatz Anıtı’nı da mutlaka görmenizi öneriyoruz. 1842 senesinde inşa edilen anıt Mozart’ın oğullarının katıldığı bir törenle aynı yıl içinde açıldı. Dans Ustası’nın Evi olarak anılan Mozart Wohnhaus’da ise dünyaca ünlü bestekar Mozart hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca Russ Bar, Trumerei, Jazzit Bar, Mayday Bar, Bar Salzburg Immernett, O’Malley’s Irish Pub gibi mekanlarda kendinizi müziğin ritmine bırakarak, Salzburg gece hayatını deneyimleyebilirsiniz.
Türkiye’den Salzburg’a hava yolu ile ulaşılması mümkün. İstanbul’dan aktarmasız olarak hem yerli hem de yabancı hava yolu firmalarının uçuş seferleri bulunuyor. İstanbul’dan Salzburg W. Amadeus Mozart Havaalanı’na uçuşlar yaklaşık 2 saat 20 dakika sürüyor.
Avusturya’ya seyahat etmeyi düşünüyorsanız Schengen vizesi almanız gerekiyor. Vize başvuru ve işlemleri Avusturya Konsolosluğu’ndan yapılıyor. Ancak gri, siyah ve yeşil pasaport sahipleri Schengen bölgesi üye ülkelerine seyahatlerde vizeden muaflar.