Almanya’nın batısında yer alan Münster, Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde konumlanıyor. Bulunduğu eyaletin sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olarak anılan şehir, özellikle dokuma ve makine fabrikaları ile ülkenin önde gelen bölgeleri arasında yer alıyor. Kent, sanat ve bilim alanında, teknik enstitüler ve sanat okullarını bünyesinde barındırdığı için Vestfalya eyaletinin kültür merkezi olarak da biliniyor. Bölgede Barok mimari tarzından esinlenerek inşa edilmiş onlarca yapının başında; Wilhelms Üniversitesi ve yüksek mahkeme binaları yer alıyor.
Tarihi, MS 804 yılına kadar uzanan Münster şehri, dönemin imparatoru olan Charlemagne tarafından bölgeye gönderilen misyoner Ludger’in, kentin adını Münster olarak resmileştirmesi ile birlikte önem kazanmaya. 1137 yılında şehir olma hakkını elde eden Münster, diğer ülkelerle yün ticareti yaparak kalkınmaya başlamış. Kent, 1815 yılında Vestfalya eyaletine bağlı olan Prusya bölgesinin başkenti olarak seçilmiş ve dünyaya adını duyurmayı başarmış.
Sıcak ve ılıman bir iklimin hâkim olduğu şehirde, hemen hemen her dönem yoğun bir yağış grafiği görülüyor. Kentin yıllık ortalama sıcaklık değeri 9,2 derece olup, en fazla yağış aralık ayında görülüyor. Yılın en sıcak geçen ayının ortalama 17 derece ile temmuz, en soğuk ayının ise yaklaşık 1-2 derece ile ocak olduğu söylenebilir. Eğer tatil planınızın içinde Münster şehrine de yer vereceksiniz; yağışın daha az ve sıcaklığın daha yüksek olduğu yaz aylarını tercih edebilirsiniz. 2016 yılında yapılan araştırmalara göre; Münster şehrinin nüfusu yaklaşık 310 bin civarında seyrediyor.
Bölgede, nüfus sayısından çok bisiklet bulunduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. Hem yerel halkın hem de kenti ziyaret eden turistlerin en sık kullandığı ulaşım aracı bisiklet diyebiliriz. Yemyeşil bir doğaya sahip olan bu küçük kentin tamamını yürüyerek bile gezmek mümkün. Her bir köşesinde Orta Çağ’ın esintilerinin hissedildiği ve aynı zamanda dini bir merkez özelliği taşıyan Münster’de birden fazla katedral ve kilise bulunuyor. Caddeleri ve tarihi pazarlarını gezerek şehrin rutin düzenini gözlemleyebilir, ailenizle birlikte Willhelm Üniversitesi’nin Botanik Bahçesi’ne giderek yeşilin bütün tonlarına şahit olabilirsiniz. Sanatseverlerin ise büyük bir keyifle keşfedebileceği Pablo Picasso Müzesi, yılın her döneminde turistlere kapısını açıyor.
Türkiye’den Münster-Osnabrück Havalimanı’na direkt uçuş seçeneği bulunmuyor olup, Frankfurt ya da Münih üzerinden aktarma yapılması gerekiyor. Havalimanı ile Münster şehir merkezinin arasında 25 kilometrelik bir mesafe olduğu söylenebilir. Tren, otobüs veya taksi ile merkeze ulaşabilirsiniz. Münster şehrinin içinde yoğun olarak bisiklet kullanılırken, bölgenin hemen hemen her köşesinde bisiklet istasyonları bulunuyor. Dileyenler, araç kiralayarak da şehri kısa bir sürede gezebilirler.
Almanya’ya seyahat etmek isteyen bordo pasaport sahiplerinin, Schengen vizesi almasının zorunlu olduğunu belirtmekte fayda var. Hususi, hizmet veya diplomatik pasaportu olanlar ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vize almadan Almanya’ya gidebilirler.