Almanya’nın en kalabalık Alman federal eyaleti olan Baverya’nın başkenti ve en kalabalık şehri unvanlı Münih, ülkenin sanat, bilim, teknoloji, finans, yayıncılık, kültür, inovasyon, eğitim, ticaret ve turizm merkezi. 1506’da Bavyera’nın başkenti olan Münih, daha sonraki yıllarda Rönesans’ın önemli bir merkezi ve Almanya’da Martin Luther tarafından başlatılan dini reformların merkezi haline geldi. BMW, Siemens, MAN, Linde, Allianz ve MunichRE gibi büyük şirketlere ev sahipliği yapan Münih, birçok üniversite, müze ve tiyatronun da bulunduğu bir sanat merkezi esasında. Nüfusunun %37.7’sini oluşturan 530.000’den fazla yabancı kökenli insanın olduğu Münih, Almanya’nın en zengin ve en hızlı büyüyen şehirlerinden biri. Yaklaşık 1,5 milyonluk nüfusu ile Almanya’da Berlin ve Hamburg’dan sonra en büyük 3.; Avrupa’da ise 12. kent olma özelliğini taşıyor.
İlk kez Salt Road’daki Benedictine rahiplerinin yerleştiği Münih’in kuruluş tarihi ise 1158 yılına kadar uzanıyor. 1175 yılında şehir statüsü ve tahkimat alan kent, 1506’da ise Baverya’nın başkenti oldu. 16. yüzyıl boyunca reformunun ve aynı zamanda Rönesans sanatının merkezi olan Münih, yüzyıllar boyunca stratejik konumu ile büyük önem taşımaya devam etti. Alpler’in yaklaşık 50 km kuzeyinde yer alan Yukarı Bavyera’nın ovaları boyunca uzanan Münih, Kuzey Alp Foreland sınırları içerisinde yer alıyor. Geneline nemli karasal iklimin hakim olduğu Münih’te en sıcak ay temmuz iken, en soğuk ay ise ocak. Sağanak yağışlar ve fırtınalar ilkbaharın sonunda ve yaz boyunca görülür.
Münih sakinlerinin çoğunluğunu iyi eğitimli ve kültürlü kişiler oluşturuyor. Ülkenin ünlü üniversiteleri ve başarılı öğrencileri çoğunlukla Münih şehrinde konumlanıyor. Burası aynı zamanda, Nobel ödülünün ilk dağıtılmaya başlandığı şehir olarak da bilim dünyasında ön plana çıkıyor. 1.5 milyona yakın olan Münih nüfusu, son derece yüksek hayat standartlarını paylaşmalarıyla biliniyor. Tüm bu özelliklerin, Münih’i her yıl dünyanın en yaşanabilir şehirleri sıralamasında en ön sıralara çıkardığından da bahsetmek gerekir.
Tüm dünyadan turistlerin her yıl Münih uçaklarını büyük bir hızla doldurmasını sağlayan başlıca etkinlik ise, elbette sonbaharda düzenlenen Oktoberfest. Alman kültürünü ve mutfağını yakından tanımak isteyenler için, bu festivale katılmak kesinlikle doğru bir karar. Münih’i gezmek için ideal tarihler, Mayıs ayından başlayarak Eylül sonundaki Oktoberfest’i kapsayacak şekilde organize edilebilir. Bunun dışında, yeni yıla girmek üzereyken de şehrin sokakları rengarenk ve cıvıl cıvıl bir hal alıyor. Üstelik Münih, kolayca keşfedilebilecek sokakları ve çarşıları ile de hem yerli hem de yabancı turistleri adeta büyülüyor.
İstanbul’dan direkt uçuşla 2 saatte ulaşabileceğiniz Münih’e en kolay ulaşım yöntemi hava yolu. Frankfurt Havaalanından sonra yolcu trafiği açısından Almanya’nın en işlek ikinci havalimanı olan Münih Havalimanı, şehir merkezinin yaklaşık 28 km kuzeyinde konumlanıyor. Havalimanına vardıktan sonra banliyö treni, otobüs veya özel ulaşım araçları ile kolaylıkla şehir merkezine varmanız muhtemel.
Schengen ülkeleri arasında olan Almanya’nın Münih kentine seyahat etmek için bordo pasaport sahibiyseniz eğer Schengen vizesi almanız gerekiyor. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da Almanya’da 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize şartı olmadan kalabilir.