Heidelberg

Almanya’nın güneybatısında yer alan Heidelberg, Baden Württemberg eyaletinde bulunuyor. Şehri ikiye bölen Neckar Nehri’nin tam ortasında konumlanan şehir, muhteşem manzarasıyla birlikte Almanya’nın en romantik şehri olarak anılıyor. Hem Almanya’nın hem de Avrupa’nın en eski üniversitelerinin arasında yer alan Heidelberg Üniversitesi’ne ev sahipliği yapan bölgenin nüfusunun çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda ünlü bir marka olan Heidelberg, adını taşıdığı baskı ve matbaa makinelerinin üretimini bu şehirde yapıyor.

Tarihi, Antik Çağ Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanan bölgede, günümüzde hala Romalıların tarihsel kalıntılarına rastlandığı söylenebilir. Şehir, ortaçağ döneminden yeniçağ dönemine kadar etrafında konumlanan diğer kentlerin manastırlarından etkilenmiş. İkinci Dünya Savaşı’ndan ağır hasar almadan ayakta kalmayı başarmış sayılı bölgelerden biri olan Heidelberg, uzun bir süre Amerikan ordusu tarafından askeri üs olarak kullanılmış. Tüm bu dönemleri atlatarak bugünlere kadar gelmiş olan şehir, UNESCO Dünya İnsanlık Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanmış.

Ilıman iklimin hâkim olduğu bölgede yıllık ortalama sıcaklık 10,2 derece civarında seyrediyor. Soğuğun en fazla olduğu ay ocak ayı iken, sıcaklık ortalama 1-3 derece arasında görülüyor. Temmuz ayı ise en sıcak geçen dönem olup, hava sıcaklığı 18-20 derece arasında değişkenlik gösterebiliyor.

Almanya’nın diğer şehirlerinde olduğu gibi Heidelberg’de de aralıksız yağan yağmurlara şahit olabilirsiniz. Eğer Heidelberg’e bahar veya yaz aylarında gitmeyi planlıyorsanız nisan, mayıs veya ağustos; sonbahar ya da kış aylarında gitmeyi planlıyorsanız ise eylül, ekim veya kasım aylarını tercih etmelisiniz.

Neckar Nehri üzerinde bulunan Heidelberg, şehrin her bir köşesinde hissedilen romantik havası, sizi geçmişe götürecek etkileyici tarihi yapıları ve genç nüfusun fazla olmasının getirdiği avantajla birlikte hareketli olan gece hayatı ile beklediğiniz tüm tatil olanaklarını sağlıyor.

Bölgede alışverişin merkezi olarak görülen Eski Şehir’in caddelerinde dolaşıp hediyelik eşyalar satın alabilir, yılın belli dönemlerinde yapılan müzik, tiyatro ve fotoğraf konulu festivallere katılabilir, renkli ve coşkulu gece hayatının ritmine kendinizi bırakabilirsiniz.

Bunların yanı sıra Neckar Nehri’nin etrafında bulunan kafe ve restoranlarda bölgeye özgü yiyecekleri keşfedip, Heidelberg’in yerel şaraplarından tadabilirsiniz.

Bölgede havalimanı bulunmadığı için Türkiye’den Stuttgart ya da Frankfurt şehirlerine direkt uçuş yaparak gidebilir, oradan ise Heidelberg’e tren ya da otobüs ile aktarma yapabilirsiniz.

Ülkenin muhteşem manzaralarına şahit olmak istiyorsanız, ortalama 2 saat sürecek olan tren yolculuğunu tercih edip harika bir deneyim yaşayacağınıza şüpheniz olmasın.

Şehrin merkezine ulaştıktan sonra, bölgenin küçük olması sayesinde bisiklete binerek ya da yürüyerek bile tüm kenti dolaşabilirsiniz. Ancak tercihiniz bunlardan yana olmazsa; tramvay, otobüs ya da taksi ile de şehir içi ulaşımınızı sağlamanız mümkün.

Almanya’ya gidecek olan umuma mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin Schengen vizesi alması gerekiyor. Hususi, hizmet veya diplomatik pasaportu olanlar ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vize almadan Almanya’ya gidebilirler.