Almanya’nın Ruhr bölgesinde yer alan ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı olan Dortmund şehri, Ruhr bölgesinin 2., Almanya’nın 7., Avrupa’nın ise 34. büyük şehri olarak biliniyor. Avrupa’nın en büyük kanalı olan Dortmund-Ems Kanalı, şehri Kuzey Denizi’ne bağlıyor. Bulunduğu eyalette “yeşil metropol” olarak bilinen Dortmund, yemyeşil koruları, su yolları, tarihi yapıları ve kültürel zenginlikleriyle de adından sıkça söz ettiriyor. Şehirde teknolojinin ileri düzeyde gelişmiş olduğunu gezdiğiniz her bölgede net bir şekilde görebilirsiniz. Bu da bölgeyi iş merkezleri ile ünlü bir metropol haline getirmiş durumda. Dortmund, demir çelik sanayi alanındaki zenginliği ile ülkenin en büyük şehri olma özelliğini taşıyor.
Dortmund şehrinde yerleşimin ilk kalıntıları Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Milattan Sonra 990 yılında ise alışverişin yapıldığı ve yerel pazarların kurulduğuna dair resmî belgelere dayanan bulgulara ulaşılmış. Dönemin Roma İmparatoru olan Kral Friedrich Barbarossa tarafından 1152 yılında yeniden inşa edilen Dortmund, birbirinden ilginç festival ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmış ve yapmaya da devam ediyor. 1800’lü yıllarda ise çelik ve kömürün merkezi olarak anılmaya başlanan şehir, 2. Dünya Savaşı’nda aldığı ağır darbelerden sonra ise yeniden yapılanarak bugünkü halini almayı başarmış.
Almanya’nın batısında yer alan Dortmund, ılıman bir iklime sahip olduğundan, bölgedeki yaz ayları kış aylarından daha serin geçiyor. Almanya’nın diğer bölgelerine nazaran daha fazla yağmur görülen şehirde, kar yağışına pek sık rastlanmaz. 2016 yılında yapılan araştırmalar; bölgedeki nüfusun 585.000 civarında olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra 2014 yılında yapılan araştırmalara göre ise bölgedeki Türk nüfusu yüzde 22,91 olarak belirlenmiş. Dortmund’da Türkler dışında yoğun olarak Roman ve İtalyanların da yaşadığını görebilirsiniz.
Sosyal aktiviteleri ile birlikte spor müsabakalarına da ev sahipliği yapan Dortmund şehri, özellikle Borussia Dortmund futbol takımı sayesinde dünyanın dört bir yanından gelen sporseverlerin ilgisini çekiyor. Dortmund; kültürel mirası, müzeleri, festivalleri ve botanik bahçeleriyle şehre gelen turistlerin her türlü beklentisini karşılıyor. Şehir içi ulaşımın ağırlıklı olarak otobüs ve trenlerle yapıldığı Dortmund, Almanya’nın trafik yoğunluğu bazında en sakin şehri olarak biliniyor. Ayrıca Almanya’nın binlerce başarılı öğrenci yetiştirdiği 2 büyük üniversitenin de Dortmund şehrinde bulunduğunu belirtmekte fayda var.
Dortmund’a hem hava yolu hem de kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Türkiye’den Dortmund’a direkt uçuş bulunmamakla birlikte Lufthansa Havayolları ile aktarmalı şekilde gidebilirsiniz. Karayolu ile ulaşım sağlamak isteyenler ise Ulusoy veya Kamil Koç otobüs firmalarını tercih edebilirler. Ancak otobüs ile yolculuğu tercih edecekseniz, yol süresinin 45 saat gibi uzun bir zaman dilimini kapsadığını belirtmemiz gerekiyor.
Almanya, Schengen ülkeleri listesinde yer aldığı için Umuma Mahsus (Bordo) pasaportu bulunanların Schengen vizesi alması gerekiyor. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile vize almadan Almanya’da kalabilirler.