Benin ya da resmi adıyla Benin Cumhuriyeti, Afrika Kıtası’nın batı bölgesinde yer alan ülkelerinden birisidir. İlk olarak Fransa sömürgesinin olduğu dönemlerde ülke toprakları Dahomey Krallığı bölgesinde yer aldığı için Dahomey, bağımsızlığını kazandıktan sonra ise Benin adını almıştır.
Geçmişte Fransa sömürgesi altında olduğundan dolayı ülkenin resmi dili Fransızca olmuştur. Fakat ülkenin asıl iletişim ve en yaygın konuşulan dili Fon dilidir. Ülkede konuşulan diğer yerel diller ise; Gur, Hausa, Eve ve Mina dilleridir. Benin’in kuzeybatısında Burkina Faso, kuzeyinde Nijer, doğusunda Nijerya, güneyinde Atlas Okyanusu ve batısında Togo bulunmaktadır. Benin’in nüfusu yaklaşık olarak 10 milyon civarındadır ve bu oranın genelini Afrika kökenli halk oluşturmaktadır. Genç nüfusun fazla olduğu Benin’de, büyük bir çoğunluk Benin’in başkenti Porto-Novo’da yaşamaktadır.
Üç farklı iklim çeşidine sahip olan ülkenin güneyinde tropikal ekvator iklim, kuzeybatı ve orta kesimlerinde Sudan iklim, Atakora Sıradağları’nın bulunduğu bölgelerde ise Atakora iklimi görülmektedir. Her iklimden tek tek bahsetmek gerekirse; tropikal iklimin olduğu bölgelerde, Nisan – Temmuz ve Ekim – Kasım aylarında iki kez yağmur sezonu yaşanmaktadır.
Ağustos – Eylül aylarında ise yağmur yağmasa da hava genellikle kapalı durumundadır. Sudan ikliminde, Mart – Nisan aylarında başlayan yağmur sezonu Ekim ayına kadar devam etmektedir. Atakora ikliminde ise yine bolca yağışa rastlanmaktadır. Çoğunlukla yağışlı bir ülke olan Benin’e yolculuk yapmadan önce gideceğiniz tarihe dikkat etmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.
Ülkede genel yaşanılan sıkıntılar Afrika Kıtası’na nazaran daha azdır. Özellikle su kaynaklarının yeterli düzeyde ve temiz olması oldukça önemli bir yere sahiptir. Fakat yine yetersiz beslenme kaynaklarının ve bazı sıkıntıların olması nedeniyle sıtma, menenjit, tifo ve hepatit gibi bazı hastalıklar görülmektedir. Sadece AIDS hastalığına, Afrika Kıtası’na göre daha az rastlanmaktadır. Tarım ile kalkılan ülke de çoğunlukla kahve, hurma, yer fıstığı, tütün, fasulye, biber ve patates gibi ürünler yetiştirilmektedir. Bu konuda daha fazla gelişim sağlayarak ülkenin kalkınmasına ve genel yaşanılan sıkıntılardan kurtulmasına olanak sağlanabilir.
Bunların yanı sıra Benin’in doğa güzellikleri, mimari ve tarihi yapısı, müzeleri ve daha birçok güzel yerinden bahsetmemiz gerekmektedir. Benin’in kuzeybatısında bulunan Burkina Faso’da yaban hayatı ile meşhur bir ulusal park bulunmaktadır. Niger Nehri etrafında bulunan bir diğer ulusak park ise UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiş olan W Milli Parkı’dır. Benin’in başkenti olan Porto-Novo’da bulunan Kraliyet Sarayı, tarihi önemi korumakta ve müze olarak faaliyet göstermektedir. Bu ve bunlara benzer daha birçok güzelliği bir an önce keşfetmek isterseniz Benin’e doğru yola çıkmalısınız.