Yurtdışı Telefon Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır? Pasaporta Kayıt

Uzun süredir merak edilen konulardan biri de yurt dışı telefon kaydı nasıl yapılır? Yurtdışından alınan ve Türkiye’ye getirilmek istenen telefonların ülkemizde nasıl kullanılabileceğini, pasaporta telefon kayıt ettirme başlığında inceledik.

Yurtdışı telefon kayıt ettirme oldukça zahmetli bir süreç gibi gözükse de artık her şey internet üzerinden halledilebiliyor. Yurtdışında çok daha uygun fiyatlara satın alınabilen telefonları, ülkemize getirirken uymanız gereken bazı kurallar olduğunu bildiğinizden eminiz. Tüm bu yükümlülükleri sizler için detaylı bir şekilde derledik. Özellikle Iphone, Samsung gibi dünyaca ünlü telefon markalarını yurt dışından çok daha uygun fiyatlara satın alabiliyorsunuz.

Ancak telefonların yurt dışından posta ya da kargo yöntemi ile ülkeye girişinin sağlanabilmesinin imkanı yok. Böyle bir durumda gümrükte telefona ya el konulur ya da iki katı ceza ödeyerek yani neredeyse Türkiye’deki cihaz ücretlerinden daha fazlasını ödeyerek ancak alabiliyorsunuz. Yani işin kısası ‘’yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın!’’ deriz.

Kendiniz ya da bir tanıdığınız aracılığıyla telefon getirebilmeniz ise aslında oldukça kolay bir işlem gerektiriyor. Telefon ülkeye geldikten sonra kim tarafından getirdiği, ne zaman getirdiği veya kimin getirdiğinin kanun hükmünde hiçbir önemi yok.

1- Yurtdışı Telefon Kayıt İşlemi Yapacakların Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Yurtdışında telefon getirmek isteyenlerin en başta uyması gereken iki yükümlülük mevcut.  Birincisi yurtdışından dönüşünüz üzerinden 4 ay / 120 günün henüz geçmemiş olması. İkincisi ise 2 yıldır pasaport ya da kimlik üzerine herhangi bir telefon kaydı yaptırılmamış olması. Bu iki şartı sağladıktan sonra geriye kalan yalnızca kayıt ve harç yatırma işlemi.

Yurtdışından getirdiğiniz veya yakınınız ile getirttiğiniz telefonu Türkiye’de kullanabilmeniz için vergi ve kayıt işlemlerini yaptırmanız kanunen bir zorunluluk. Aksi taktirde kaçakçılık sorunuyla baş başa kalabilirsiniz. Tüm bu işlemler telefonu getiren yolcu adına ve pasaportuna yapılmak zorundadır.

Cihazın yurtdışından geldikten sonraki 120 günlük süreçte pasaporta/kimliğe kayıt yaptırılması gerekiyor. Aksi taktirde 4 ay sonunda cihaz kendiliğinden kullanıma kapanıyor.

Bir yolcu, 2 yıl içerisinde yurt dışından yalnızca bir cihaz getirme hakkına sahip. Telefon kayıt işlemi yapıldığı tarihten itibaren iki yıl beklemek suretiyle ikinci telefon getirilebilir.

Her telefonda bulunan IMEI numarası, cihazlar için bir kimlik görevi görmektedir. Telefonun hangi ülkeye ait olduğu ve kapandığı taktirde tekrardan açılmasını sağlayan tüm aksanlar bu numara içerisinde yer alır. Gelen telefonu Türkiye’de kullanabilmeniz için IMEI kaydını yaptırmanız da olmazsa olmazlardan biri.

Günümüzde yurtdışı telefon kayıt ücreti internet üzerinden online olarak ödenebiliyorken, kayıt işlemi de E-devlet ve abone kayıt merkezleri tarafından yapılabiliyor.

Cihaz, pasaportla seyahat edilen bir ülkeden geliyorsa pasaporta kaydedilmek zorunda. Ukrayna gibi kimlikle seyahat edilen bir ülkeden geliyorsa da kimlik numarasına kayıt ettirilmesi mümkün. Bu kayıtlar E-devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

2- Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?

ımeı no öğrenme

Yurtdışı telefon kayıt nasıl yapılır sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Yurt dışı telefon kaydı için yurda giriş itibariyle 120 gün içerisinde üç işlem yapmanız gerekiyor;

IMEI numarası öğrenme: Telefonunuzun arama bölümünden *#06# ‘yi arayarak, telefonunuza IMEI numarasının gelmesini sağlayabilirsiniz. ( IMEI numarası, telefon kayıt işlemleri sırasında mutlaka elinizde bulunması gereken seri numaradır. )

Yurtdışı telefon kayıt ücreti 618.60 ₺’nin Gelir İdaresi Başkanlığına ödenmesi. ( E-devlet üzerinden ‘’ Cep Telefonu Harcı Ödeme’’ sekmesi sizleri otomatik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ödeme sayfasına yönlendirir.)

E-devlet veya Abone kayıt merkezinden kayıt yapılması.

3- Yurt Dışı Telefon Kayıt İşlemi Hangi Kurumlara Yapılır?

cep telefonu harç ödeme

Yurtdışı telefon kayıt işlemi Bilgi Teknolojileri Müdürlüğüne, harç ödemesi ise esasen Gelir İdaresi Başkanlığına yapılıyor. Ancak bu iki kurumlar ayrı ayrı uğraşmanıza gerek yok. Her şeyi E-devlet sayfanız veya telefonu getiren kişinin E-devlet sayfası üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sizi talebiniz doğrultusunda hem Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü IMEI kayıt sayfasına hem de Gelir İdaresi Başkanlığı ‘’cep telefonu harç ödeme’’ sayfasına yönlendirecektir.

Aynı zamanda daha önce yurt dışından aldığınız telefonların kayıt ettirilme tarihini hatırlamıyor ve üzerinden 2 sene geçip geçmediğini öğrenmek istiyorsanız buradan IMEI sorgulama yapabilirsiniz.

4- E-Devlet Dışında Nerelere Telefon IMEI Kaydı Yapılabilir ?

Türk Telekom, Turkcell, Vodafone gibi Telekom şirketleri IMEI kayıt işlemlerini sizin adınıza veya telefonu size getiren kişi adına 25 ₺ gibi bir ücret alarak gerçekleştirebiliyor.  Bu işlem için şirketlere vermeniz gereken yolcu pasaportunun aslı ve ödenen verginin dekontu.

ımeı-kaydetme

 5- Yurt Dışı Telefon Kayıt Harcı Ne Kadar?

Yurtdışı telefon kayıt ücreti 2017 yılında 149.20 ₺ iken 2018 Kasım ayı itibariyle 500 ₺ olarak belirlenmişti. 2019 yılında yapılan yeni zam ile telefon kayıt harcı tutarı tam olarak 618 ₺’ye yükseltildi. Bundan iki yıl öncesine kadar 200 ₺’yi aşmayan harç tutarlarının bu miktarlara ulaşması, tüketiciyi oldukça üzdü.

Minik bir teselli verecek olursak; yurtdışı telefon kayıt ücreti 2019 yılında, 618 ₺ olduğu halde yine de Türkiye’dekinden çok daha ucuza yurtdışından telefon getirebilmeniz mümkün…

Küçük bir örnek verecek olursak; Iphone XS, Amerika’da 999 dolar yani 5.300 ₺… Türkiye’ye getirdiğinizde vergi ve kayıt ücretiyle birlikte 5.900 ₺’ye telefona sahip olabiliyorsunuz. Aynı cihazın Türkiye’deki satış fiyatı ise 9.899 ₺. Yani 4.000 ₺ her türlü cebinize kalıyor.

6- Yurt Dışı Telefon Kayıt Harcı Nereye Yatırılır?

Yurtdışından telefonu getiren pasaport/kimlik sahibinin ismine işlem yapılması önemli bir gerekçe.  Pasaport/kimlik sahibi, E-devlet şifresi ile sayfasına giriş yaptıktan sona ‘’Cep Telefonu Harcı Ödeme’’ sekmesinden Gelir İdaresi Başkanlığına yönlendirilecektir. Bu aşamada online ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Anlaşmalı bankalardan da ödeme yapabilmeniz mümkün. ‘’ Yurt dışı telefon kayıt harcı hangi bankaya yatırılır ?’’ diye merak edenler için ise işlem alan bankalar; Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Denizbank, ING Bank, HSBC Bank, Şekerbank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası ve İş Bankası.

Ödemenizin yapıldığına dair makbuz ya da e-dekontu elinizde bulundurmayı ihmal etmeyin.

7- Yanlış IMEI Telefon Kaydı Nasıl Düzeltilir?

Yanlış IMEI ile telefon kayıt işlemi gerçekleştirirseniz kayıt için ödediğiniz harç iade edilmiyor. Bu işlemin iptali mevzuat gereği maalesef ki mümkün değil.

8- 18 Yaşından Küçüklere Yurt Dışı Telefon Kaydı Yapılabiliyor mu?

18 yaşından küçük çocuklar da aynı reşit insanlar gibi yurtdışından telefon getirebiliyor ve pasaportuna kayıt ettirebiliyor. Tek şart ise kayıt başvuru dilekçesinin velilerden biri tarafından doldurulması ve imzalanması. Yasa velinin kimlik fotokopisi ile birlikte abone kayıt merkezine iletilmesi. 18 yaşından küçüklerin E-devlet şifresi alması mümkün olmadığından tüm yurt dışı telefon kayıt işlemlerinin Abone Kayıt Merkezlerinden yapılması gerekiyor.

9- Pasaportsuz Yurtdışı Telefon Kaydı

Pasaportsuz seyahat edilen ülkelerden satın alınan telefonlarda yine E-devlet üzerinden T.C kimlik üzerine kayıt ettirilerek açtırılabiliyor.

10- Tanıdığınızın Size Getirdiği Telefon Kaydı

Telefonu getiren pasaport/kimlik sahibi üzerine yurtdışı telefon harcı yatırılıp, tüm işlemler tanıdığınız kişinin e-devlet hesabı üzerinden yürütülmek zorundadır. İşlemler tamamlandıktan sonra telefonu kimin kullandığının bir önemi olmamakla birlikte telefonun sahibi kayıt yaptıran kişi gözükecektir.

11- Telefon IMEI Değiştirdikten Sonra Yeni Kayıt İşlemi

Telefonunuzun başına gelebilecek talihsiz kazalar ya da arızalar sonucu telefon tamiri sonrası ana kartın değiştirilmesi durumunda IMEI değişim işlemi yapılabilmektedir. Bu tarz durumlarda değişim belgesinin E-devlet hesabınız üzerinden yüklenmesi gerekmektedir.  Değişim başvurusu cihazı daha önce kayıt altına alan kişi tarafından yapılabilirken, değişim talebinde bulunulan IMEI numaralarının her ikisinin de aynı marka cihaza ait olması gereklidir.

Değişim belgesi firmanın antetli kağıdını ya da kaşesini mutlaka içermeli, değişimi yapan firmanın adı/unvanı, telefon numarası ve değişim işlemlerinin neden yapıldığına dair arıza bilgilerinin yer alması son olarak da eski ve yeni IMEI numaralarının yer alması zorunludur. Başvuru olumlu karşılandığı taktirde eski IMEI numarası iletişime kapanır, yeni IMEI numarası aktif edilir.

12- Yabancılar ve Yurtdışında Yaşayanlar İçin Kısa Süreli Telefon IMEI Kaydı

Türkiye’ye turistik amaçlı geçici olarak seyahat eden ( gurbetçi, yabancı ) kişilerin, cihazlarına ait IMEI numarası ile sözleşme yapılan telefon numarası Mobil Cihaz Kayıt sistemine girilmekte, yapılan eşleştirme sonucu IMEI numarası sadece belirtilen telefon için iletişime açılmaktadır.  Eşleştirme için cep telefonu numaranızın bağlı olduğu GSM şirketi tarafından düzenlenmiş abonelik sözleşmesi mutlaka gerekmektedir.

Bu hususta seyahatten önce turistlerin GSM şirketlerine durumu bildirmeleri önemlidir. GSM şirketinden alınan sözleşme ile birlikte ülkemizdeki herhangi bir Abone Kayıt Merkezi’ne giderek başvuruda bulunabilirsiniz.

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) santrali, yurtdışı cihaz kayıt ettirme işlemleri ile ilgili merak ettiğiniz sorulara yanıt veriyor. Bilgi Teknolojileri Kurumu telefon numarası; (0312) 294 72 00

Sizler de yurtdışından getirdiğiniz cihazları pasaporta/kimliğe kayıt ettirmek ile ilgili merak ettiklerinizi ve bildiklerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

“Yurtdışı Telefon Kayıt İşlemi Nasıl Yapılır? Pasaporta Kayıt” üzerine 13 yorum

  1. Merhaba yurtdışı telefon kayıt ücreti 2019’da ne kadar acaba detaylı bilgi alabilirmiyim

    Yanıtla
    • Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile birlikte, 170,70 TL olan IMEI kayıt ücreti, 500 TL’ye yükseltildi. Yani, IMEI kayıt ücretine yaklaşık yüzde 300 zam yapıldı. Bu zamın ardından Ocak 2019 itibariyle yine zamlanan IMEI ücretleri toplamda 618.65 TL’ye ulaştı.

      Yanıtla
  2. haram zikkim olsun 620TL az para mi bugun Turkiyede? Birak insanlari bari telefon yonunde refah bir hayat yasasinlar. Neden %400 Zam yapilir ki amacin dusuncen ne ? Bu zamla kimin onunu kesip kime peskes cekiyorsun. Gumruk +kayit +posta zaten maliyetli.

    Yanıtla
    • Haklısınız , yapacak birşey yok bu durumda gerçekten bizde yüksek fiyatlı mobil ve benzin fiyatlarını kullanmaktan sıkıldık.

      Yanıtla
  3. telefon başka biri tarafından getirilse,dört ayı aşmadan bir süre o telefonu türkiyede kullandıktan sonra yurtdışına çıkış yapıp dönüşte kayıt yapsak sorun olur mu?

    Yanıtla
  4. Merhabalar üstadım. İnternette bir yazı okudum. 1 Haziran 2019 tarihi itibariyle kayıt yapılacak cihaz pasaport sahibinin adına kayıtlı olan numaralar dışında bir sim kartla kullanılamayacak yazıyordu. Bu doğru mu?

    Yanıtla
    • Merhabalar, Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle birlikte televizyon, müzik çalar ve video oynatabilme özelliği de olmak suretiyle yurtdışından getirilmiş GSM ve cep telefonu satın almış kişinin kimlik numarasına kayıtlı olan hatlarla işlem yapması zorunlu hale getirildi. Bu noktada yurtdışından akıllı telefon getirmiş olan bir birey bu cihazı yalnızca kendi pasaportuna kaydedebilecek. Yurtdışından herhangi birine akıllı telefon siparişi vermeniz halinde başka bir kimsenin pasaportuna kaydetmek artık mümkün olmayacak gibi gözüküyor.

      Yanıtla
  5. Selam arkadaşlar acil desteğe ihtiyacım var

    Arkadaşım bana yurtdışından ordaki vodafoneden alınma iPhone gönderecek ama benim pasaportum yok kapanmamasi için neler yapabilirim detaylı anlatır mısınız

    Birde pasaporta işlenmesi ve sadece pasaport sahibi kendi hattiyla kullanabiliyor diyor dogrumudur.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin