Yalova’nın Lezzetli Sofralarından 14 Meşhur Yemek

Termal sarmasından, Yalova böreğine birbirinden lezzetli yemekleriyle Yalova mutfağı karşınızda.

Uzun yıllardır süregelen gelenekleriyle ve yöresel lezzetleriyle karşımıza çıkan Yalova, sebze ağırlıklı bir mutfağa sahip. Zengin sofrasıyla iştah açan şehrin parmak ısırtan yemeklerini merak edenler için hazırladığımız Yalova’nın yöresel yemekleri listemiz sizlerle;

Çorba

1. Termal Çorbası

termal çorbası

Sofralarımızın baş tacı, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi olan çorbalar her yöremizde sevilerek tüketiliyor. Yalova’nın Termal ilçesinin meşhur lezzetlerinden biri olan Termal çorbası, havuç, patates, kereviz gibi birbirinden lezzetli sebzelerle yapılıyor. Terbiye edilen bol tereyağlı çorba, kıyılmış bezelye ve sarımsak da eklendikten sonra sofralarda yerini alıyor.

Ana Yemekler

2. Milföylü Yalova Kebabı

milföylü yalova kebabi

Yalova’nın yöresel yemekleri yazımızda yer alan Milföylü Yalova Kebabı, şehre geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biri. Domatesli ve çeşnili sosun içinde sotelenerek pişen etler ve milföy ile yapılan yemek, şehrin en sevilen lezzetlerinden. Fırında pişen milföyün üzerine konan etlerin yaydığı mis gibi kokusuyla iştah açan yemek, özellikle de yanına pilavla harika bir ikili oluyor. Bayram gibi özel günlerde sofralarda yerini alan kebabı, Yalova’da denemeniz gereken lezzetler listenize mutlaka eklemelisiniz.

3. Kaçamak

kaçamak

Mısır unu ile yapılan lezzetli yemeklerden biri olan Kaçamak da, Yalova’nın yöresel yemekleri listemizde yer alıyor. Suyla pişirilen mısır ununun helva kıvamına gelmesiyle yapılan yemek, oldukça az malzemeyle ve kolay yapıldığı için herkes tarafından seviliyor. Üzerine bir de mis gibi tereyağı ve salça dökülen yemek, peynir ve baharat dökülerek servis ediliyor.

4. Böğür

böğür

Et yemeklerini sevenlerdenseniz, Yalova mutfağının lezzetli et yemeklerinden böğür yemeğini de seveceğinizi düşünüyoruz. Kaburga dolması olarak da bilinen yemek, koyun böğründen yapılıyor. İçerisine kavrulmuş soğan ve kuşbaşı etin konulduğu kaburga, baharatlı pilavın da eklenmesiyle dolma haline geliyor. Masaya geldiğinde mis gibi kokusuyla herkesin ortadan keserek paylaştığı yemek, oldukça doyurucu olduğu için tek başına da yenebiliyor.

5. Tavuklu Mantı

tavuklu mantı

Yalovalıların sevdiği yemeklerden birisi de Tavuklu Mantı. Kendilerine has bir şekilde yaptıkları mantı, elde açtıkları hamurların içine çekilmiş tavuk sakatatı konularak yapılıyor. Soğan, pirinç ve sakatatın kavrulduktan sonra hamurlara eklenmesiyle fırında kızartılan mantılar, et suyu döküldükten sonra Yalova sofralarında yerini alıyor.

6. Yaprak Pidesi

yaprak pidesi

Asma yaprağı ile yapılan yemeklerin en meşhuru yaprak sarma oluyor. Ancak Yalova’nın yöresel yemekleri listemizde bahsedeceğimiz şey ise bir pide. Oldukça ilginç olan bu yemek asma yapraklarından pide şeklinde yapılıyor. Lezzetiyle herkesin beğenisini toplayan pide, ayran, mısır unu ve soğan ile yapılan iç harcının eklenmesiyle pişirilen yemek, tavada kızartılarak yapılıyor. Tıpkı bir börek gibi görünümde hazır olan yemek, günün her saatinde afiyetle yenebiliyor.

7. Pavli

pavli

Yalova’da yaprakla yapılan tek börek bir üst maddemizde bahsettiğimiz yaprak pide değil. Asma yaprağı dışında aynı şekilde beyaz lahana yaprağı ve bol kıymayla da yapılan yemeğe, Pavli deniyor. Dilimlenerek tabaklarda servis edilen Pavli, üzerine de yoğurt eklendiğinde harika bir lezzet haline geliyor.

8. Ekşili Köfteli Bamya Yemeği

ekşili köfteli bamya yemeği

Bamyanın sevmeyeni de vardır ancak seveninin de çok olduğunu biliyoruz. Yalova sofralarında da sık sık yer alan bamyalar, mevsiminde düzenli olarak yeniyor. İyice temizlendikten sonra elde hazırlanan harçlı misket köftelerle birlikte pişirilen bamyalar, limon eklendiği için ekşili adını almış.

9. Ispanaklı Yalova Böreği

ıspanaklı yalova böreği

Yalova mutfaklarında sık sık pişirilen böreklerden birisi de, meşhur ıspanaklı Yalova böreği. Elde açılan incecik yufkaların içerisine ıspanak, peynir ve yoğurt eklenilerek yapılan börek, sarılarak fırına veriliyor. Her evde farklı şekillerde fırına giren börekler genelde rulo şeklinde yeniyor. Yanına bir de taze demlenmiş bir çay var ise, size de afiyetle yemek kalıyor.

Dolmalar

10. Yumurta Dolması

yumurta dolması

Sabahtan kalan haşlanmış yumurtaların ve bayat ekmeklerin en güzel değerlendirildiği yemek olan yumurta dolması da Yalova’nın yöresel yemekleri listemizde yerini alıyor. İkiye bölünen haşlanmış yumurtaların sarılarıyla birlikte ekmeklerin karıştırılmasıyla yapılıyor. İç kısımları doldurulduktan sonra yumurta sarısına bulanıp kızartılan dolmalar, genellikle yanına yeşil salata konduktan sonra ikram ediliyor.

11. Termal Sarma

Etin kendisinin sarılmasıyla yapılan Termal sarma, Yalova sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden. Rulo yapılan bifteklerin arasına sotelenmiş mantar ve soğanın eklenmesiyle yapılan sarma, tavada kızartıldıktan sonra servise hazır hale geliyor. Bir de yanına patates ve spagetti olduğunda sarmanın tadından yenmiyor.

Tatlılar

12. Termal Tatlısı

termal tatlısı

Yalova’da krep ile yapılan oldukça lezzetli tatlılardan biri olan Termal tatlısı, kolay yapımı ve az malzemesiyle en sevilen yemeklerden. İçerisine kavrulmuş fıstık ve elma marmeladı sürülen tatlı, sarıldıktan sonra üzerine reçel dökülerek servis ediliyor.

13. Cennet Küngü

cennet küngü

Cennet küngü, ya da cennet künkü olarak bilinen tatlı, Yalova dışında Bursa’nın yöresel tatlısı olarak biliniyor. Özel günlerde sık sık yapılan tatlı, özellikle de nişan bohçalarında erkek evine gönderilen tatlı olarak biliniyor. Kızartılan şerbetli hamurların üzerine çekilmiş ceviz eklenmesiyle hazır hale gelen tatlı, genellikle çayla birlikte ikram ediliyor.

14. Yalova Sütlüsü

yalova sütlüsü

Yalova sofralarına konuk olduğumuz yazımızı, şehrin patentli tatlısıyla kapatıyoruz. Baklava ile güllaç arasında kalan bu lezzetli tatlı, her iki tatlının da lezzetini ortaya koyuyor. Yufka ile yapılan Yalova sütlüsü, isteğe göre içine ceviz ya da fıstık konularak yapılıyor. Kat kat dizildikten sonra fırında pişirilen tatlı sütlü şerbetin eklenmesiyle tabaklarda yerini alıyor.

Lezzetli sofralarıyla karşımıza çıkan Yalova’nın birbirinden güzel lezzetlerini listelediğimiz yazımız burada sona eriyor. Keyifle okuduğunuzu umduğumuz yazımızı beğendiyseniz, ya da sizlerin de eklemek istediği başka lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin