Venedik’te Gezilecek 15 Muhteşem Yer!

Çoğu insanın hayallerinin şehri olan Venedik, kanalların arasından çıkan sokakları ve göz kamaştıran tarihi meydanlarıyla konularını ağırlıyor.

Köprülerdeki telaşsız insanlar ve renkli binaların mavi sularla buluştuğu kanalların Yüzen Şehir, Venedik gezilecek yerler listesiyle büyülü bir dünyanın kapılarını açıyor.

İtalya’nın yaşamın hiç durmadığı şehri Venedik, kalabalık sayılabilecek nüfusuyla Veneto bölgesinin başkenti. Ortaçağın kıymetli liman kentiyken günümüzde önemli bir kültür sanat merkezi de olmuş. Ünlü besteci Vivaldi’yi de müzik dünyasına kazandıran bölge günden güne turizm alanında da gelişme gösteriyor.

#1 Venedik Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında; 

1- Büyük Kanal

grand canal

Büyük bir S şeklinde Venedik’in tam kalbinde uzayan Büyük Kanal, Piazza San Marco’yu, Rialto Köprüsü’nü ve diğer pek çok köprünün varış noktalarını anakaraya bağlıyor. Kanal boyunca şehrin önde gelen ailelerin sarayları, gösterişli gotik ve erken Rönesans binaları ve cazibe noktaları sıralanıyor.

Kanalda bir tur atmak isterseniz vaporetto adı verilen deniz otobüslerini ya da gondolları kullanabilirsiniz.

2- Rialto Köprüsü

Rialto Köprüsü

Büyük Kanal’daki tek köprü olan Rialto Köprüsü adını, adanın ilk yerleşim yeri olan Rivus Altus’tan almış. Bir önceki ahşap köprünün çöküşünden yaklaşık 150 yıl sonra 1588’de inşa edilen bu taş kemer, iki yoğun sokağı birbirine bağlıyor. Kanalın ortasında, turistlerin fotoğraf çekmesi ve altından geçen tekneleri izlemek için de bir alan yer alıyor.

3- Rezzonico Sarayı

Rezzonico Palace

Halk müzesi olarak bilinen saray, güzel ve kapsamlı koleksiyonuyla Büyük Kanal üzerinde misafirlerini ağırlıyor. Sadece muhteşem mimarisi için bile görülmeye değer olan Rezzonico Sarayı kanal turunuzda gözünüze çarpacak ilk yerlerden olacak. İçini görmek isterseniz salı günü dışında bir gün seçip 10.00-18.00 arası ziyaret edebilirsiniz.

4- San Marco Meydanı

San Marco Meydanı

Venedik’in tam merkezine yayılmış San Marco Meydanı, şehirde her zaman hareketin ve canlılığın olduğu yer. Mimari zarafetinin yanında şehrin buluşma noktası olmasıyla da popülerliğini artıran meydanda vakit geçireceğiniz onlarca mekân bulabilirsiniz. Aziz Mark’ın Çan Kulesi ve Saat Kulesi tercih edeceğiniz bu yerlerden sadece ikisi olabilir.

5- San Marco Bazilikası

San Marco Bazilikası

Venedik’in en ünlü kilisesi San Marco Bazilikası, aynı zamanda dünya genelinde de tanınan ibadet yerlerinin başında geliyor. Venedikliler tarafından getirilen ganimet parçası olan Bizans sanat hazineleriyle süslenen bazilikanın inşasında İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’nden etkilenilmiş. Oldukça ihtişamlı bir cephesi bulunan kiliseyi San Marco Meydanı’nda dolaşırken ziyaret edebilirsiniz.

6- Dükler Sarayı

Dükler Sarayı

San Marco Bazilikası’nın yanında yer alan Dükler Sarayı; Bellini, Carpaccio ve Tintorette gibi İtalya’nın en önde gelen sanatçılarının eserlerini sergiliyor. 9.yy’de inşa edilen saray, uzun yıllar Venedik Cumhuriyeti‘nin yönetim merkezi olarak kullanılmış. Günümüzde müze olarak kullanılan sarayı, “Sırlara Yolculuk” adındaki ilginç tur konseptiyle haftanın her günü 8.30-19.00 arası gezebilirsiniz.

7- Ahlar Köprüsü

Ahlar Köprüsü

Adını mahkûmların Venedik’e son kez bakıp iç çekmelerinden aldığı düşünülen Ahlar Köprüsü, 1602 yılında inşa edilmiş. Beyaz rengiyle görsel bir şölen sunan köprünün güzel bir hikayesi de var. Efsaneye göre gün batımında bu köprü altında öpüşen çiftler bir daha hiç ayrılmazlarmış.

8- San Zaccaria

 

İtalya’nın en ünlü sanatçılarına ait eserlerin bulunduğu San Zaccaria Kilisesi, San Marco’nun doğusunda, diğer bölgelere nazaran daha sakini bir alanda yer alıyor. Adını Aziz Yakup’un babası Aziz Zekeriya’dan alan kilise, haftanın her günü 10.00-18.00 arası ziyaret edilebilir. Sadece pazar günleri daha geç bir saatte ziyarete açılıyor.

9- Burano Adası

Burano Adası

Rengârenk binalarıyla ünlenmiş şehirdeki adalardan biri olan Burano, bu renkli yapısını zamanında denizcilerin evlerini tanımak için farklı renklere boyamasına borçlu. Galuppi Meydanı, Santa Barbar Şapeli, San Martino Kilisesi gibi gezilecek yerler bulacağınız adada zamanın akış hızına şaşıracaksınız.

10- Murano Adası

Murano Adası

Venedik’in bir diğer güzel adası Murana, birçok cam müzeleri ve fabrikalarına ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle cam adası olarak nam salmış adaya merkezden kalkan vapurlarla ulaşabilirsiniz.

11- Torcello Adası

Torcello Adası

Venedik’in 7.yy’de doğduğu yer olan Torcello Adası; sarayları, kiliseleri, tersaneleri ve rıhtımları arasında sıkışmış birkaç evle küçük ama sevimli bir yer. Venedik-Bizans mimarisinin kalan en iyi örneklerini görebileceğiniz ada tarihinde, pek çok sanatçıya da ilham kaynağı olmuş.

12- Santa Maria Della Salute Bazilikası

Santa Maria Della Salute Bazilikası

Punta della Dogana’da bulunan Santa Maria Della Salute Bazilikası, iki kubbesi ve farklı mimarisi ile oldukça dikkat çekiyor. 17. yüzyılda Meryem Ana anısına yapılan kilisenin, şehirdeki en güzel ibadet yerlerinden biri olduğunu göreceksiniz. Aynı zamanda bu tarihi bazilika, 17.yy’de yayılan veba salgını yüzünden hayatını yitiren insanlar için yapılan “Veba Kiliseleri”nin içinde sayılıyor.

13- Ca’d’ORo (Santa Sofia Sarayı)

Santa Sofia Palace

1430 yılında yapımı tamamlanan, Contarini ailesinin isteği üzerine inşa edilen saray, Venedik’in en eski saraylarından biri olarak biliniyor. Dış cephesinin yaldızla kaplanmış olması nedeniyle Altın Ev olarak da bilinen sarayı Büyük Kanal turunuzda görüp gezebilirsiniz. Yapı içerisinde sergilenen önemli koleksiyonu da gezmenizi öneririz. Saray her gün 8.15-19.15 arası ziyarete açık.

14- Accademia Galerisi (Güzel Sanatlar Müzesi)

Accademia

Kısacası “Accademia” olarak anılan Büyük Kanal’daki bu müze, var olan 15-18. Yüzyıl Venedik resminin en önemli ve kapsamlı koleksiyonunu sergiliyor. Koleksiyonun çoğu, manastırlardan, kapatılan kiliselerden ve şu anda eski Santa Maria della Carità Manastırı’nda sergilenen soylu ailelerin saraylarından toplanan eserlerden oluşuyor.

Kronolojik biçimde düzenlemiş galeride; Bizans, Rönesans, Barok ve Rokoko dönemlerini yansıtan eserler görebilirsiniz. Haftanın her günü açık olan galeriyi 8.15-19.15 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Ancak pazartesi günü daha erken kapandığını bilmenizde fayda var.

15- Arsenal ve Deniz Tarihi Müzesi

Venedik Cumhuriyetinin tersanesi olan Arsenal, 17. yüzyılın sonuna kadar dünyadaki en büyük ve en işlek yermiş. Yunanistan’dan getirilen aslanlarla korunan bir Rönesans tarzı zafer kemeriyle ihtişamlı bir görünüm kazanan tersane, bugün deniz tarihi müzesi olarak kullanılıyor. Müzeye haftanın her günü 8.45-17.00 arası gidebilirsiniz.

*Dünyanın en romantik ve eğlenceli şehirlerinden Venedik uçuşlarına göz atmayı ihmal etmeyin !

Yorum yapın

Bizi Takip Edin