Uganda’da Ne Yenir? | Uganda’nın 16 Geleneksel Yemeği

Sıcakkanlı ve temiz yürekli insanların ülkesi Uganda, Afrika’ya özgü yemekleri denemek isteyenler tarafından da ziyaret edilmektedir. Yazımızda bu ülkenin yemeklerini ele alarak “Uganda’da ne yenir? Ne içilir?” sorularının cevaplarından oluşan keyifli bir liste oluşturduk…

Uganda’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Uganda mutfağı İngiliz, Mısır, Hint gibi farklı mutfak kültürlerinden etkilenmiştir ve mısır, manyok, tatlı patates, muz gibi özellikle nişasta bakımından zengin gıdalar Uganda’da en fazla tüketilen gıdalar arasında bulunmaktadır. Ülke mutfağında en çok kullanılan ürünler Uganda’da yetiştirilen ürünlerden tercih edilmektedir.

Özellikle Entebbe, Kampana gibi büyük şehirlerde birçok farklı yemek yeme yeri bulunabilmektedir. Bu mekanlarda zevkinize göre mutlaka bir şeyler bulabileceğiniz için Uganda’nın yemek konusunda ziyaretçilerine sorun çıkarmamaktadır. Yemekler aynı zamanda fiyat olarak da makul olduğundan Uganda gezisinde yeme içme masrafları da çok makul olmaktadır.

Artık Uganda’da ne yenir? Ne içilir? listemize geçebiliriz;

1. Matoke

Matoke
Matoke en popüler Uganda yemekleri arasında bulunuyor.

Matoke’yi en kısa şekliyle tanımlamak gerekirse bu yemeğin bir tür muz yahnisi olduğunu söyleyebiliriz. Afrika’ya özgü yeşil renkli muzlardan yapılan ve zaman zaman içine farklı sebzeler de eklenen matoke, pilav ya da fufu gibi yanına katık yapılabilecek yan ürünlerle servis edilmektedir.

Lezzetli bir bira eşliğinde matoke yemek isterseniz aşağıdaki mekanı listenize ekleyebilirsiniz;

Cassava Republic

Adres: Plot 75, Kampala RoadEntebbe, Uganda

Telefon: +256 700 389080

2. Tatlı Patates

Tatlı Patates
Tatlı Patates

Uganda yemekleri içinde tatlı patates çok fazla kullanılmaktadır. Doğal haliyle tatlı bir lezzete sahip olan patatesler görünüş itibariyle turpu da andırmaktadır ve ülke genelinde bol miktarda yetiştirilmektedir. Tatlı patatesten güveç vb. yemekler yapıldığı gibi püre halinde yemeklerin yanında da tatlı patates servis edilebilmektedir.

3. Ugali

Ugali
Ugali

Uganda’nın geleneksel yemekleri arasında bulunan ugali, katı halde bulunan ve çoğunlukla mısırdan ya da manyoktan hazırlanan bir püredir. Ugali, et yemeklerinin ya da güve tarzında hazırlanmış yemeklerin yanında mutlaka servis edilmekte ve Uganda’da ekmek yerine tüketilmektedir. Ülkenin en çok tüketilen gıdalarından birinin ugali olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.

4. Luwombo

Luwombo
Luwombo

Gelenek tatları denemek istiyorsanız listenize eklemeniz gereken yemeklerden biri de kesinlikle luwombo. Bu yemek muz yapraklarına sarılmış olan etin ve diğer sebzelerin güzel bir şekilde pişirilmesiyle elde edilmektedir. Bir çeşit kraliyet yemeği olduğuna inanılan bu yemeğe lezzet katan bir diğer unsur ise yer fıstığı sosu.

Luwombo denemek isterseniz aşağıya tavsiye mekanımızı bırakıyoruz;

St. Anthony Restaurant

Adres: 22 Patrice Lumumba AveKampala 5590, Uganda

Telefon: +256 772 619 076

5. Posho

Posho
Posho

Ugali ya da fufu benzeri olan bu yiyecek ülke genelinde ekmek yerine kullanılmaktadır. Pek bir tadı olmadığı için tek başına tüketilmeyen bu lezzet genellikle çorba ya da diğer yemeklerin yanında katık olarak yenmektedir.

6. Muchomo

Muchomo
Muchomo

Izgarada et pişirme geleneği Uganda’da çok yaygın ve insanlar etlerini özellikle ızgarada pişirerek tüketmektedir. Bu tarz hazırlanmış yemeklere gerek sokak satıcılarında gerekse ülkenin önemli restoranlarında rastlayabilirsiniz.

Ülkede muchomo yiyebileceğiniz bir mekan arıyorsanız tavsiyemiz hemen aşağıda;

Sukali Bistro

Adres: Plot 1 Mukamba Road | NamakwekweMbale, Uganda

Telefon: +256 750 617925

7. Chapati

Chapati
Chapati

Meksika’nın mısır ekmeği, Türkiye’nin gözlemesi, Fransızların kruvasanı varsa Uganda’nın da chapatisi var! Esasen Hint mutfağına ait bir atıştırmalık olan chapati içine dilediğiniz her şeyi koyarak kendi zevkinize göre mükemmel bir dürüm haline getirebilirsiniz.

Chapati denemek isterseniz bir mekan önerisi de bunun için verelim;

Sips N’ Bites Cafe

Adres: Plot 5, Bandali Close | BugolobiKampala, Uganda

Telefon: +256 788 118424

8. TV Chicken

TV Chicken
TV Chicken

Tavuk eti de Uganda yemekleri içinde bolca kullanılmaktadır. Bu et aynı zamanda sade olarak da tüketilebilmektedir. TV chicken ismi verilen yemek de aslında Türklere çok yabancı gelmeyecek bir deneyim. Televizyona benzeyen cam bir pişirme makinesi içinde pişirilen bu piliçler ülkede çok fazla sevilmektedir.

Lezzetli tavuklar denemek isterseniz;

Flamin’ Chicken

Adres: Ggaba Road, KabalagalaKampala, Uganda

Telefon: +256 781 444880

9. Yer Fıstığı Sosu

Yer Fıstığı Sosu
Yer Fıstığı Sosu

Uganda geziniz esnasında bu sosun “g-nut sos” olarak ifade edildiğine şahitlik edeceksiniz. Yer fıstığı sosu Uganda yemekleri için çok özel bir yere sahip ve bu sos sayesinde başta balık menüleri olmak üzere yemekler çok daha lezzetli bir hale dönüşmektedir.

10. Chaloko

Chaloko
Chaloko

Barbunya da Uganda’da çok fazla tercih edilen yiyeceklerden biri. Barbunya ile hazırlanan ve çoğunlukla posho ile servis edilen chaloko sizin için lezzetli ve doyurucu bir öğün olacaktır.

11. Mandazi

Mandazi
Mandazi

Tatlı bir şeyler yeme havanızdaysanız “Uganda’da ne yenir?” sorusu için size ilk önereceğimiz şey mandazi olacaktır. Hindistan cevizi sütü ile de tatlandırılabilen, genellikle üçgen ya da çember şeklinde olan bu lezzet sade tüketilebildiği gibi şeker ya da tarçın eşliğinde de yenebilmektedir. Mandazi özellikle çay, meyve suyu gibi içeceklerin yanında muhteşem bir atıştırmalık olmaktadır. Mandazi tarifi için buradaki linki ve aşağıda paylaşmış olduğumuz videoyu inceleyebilirsiniz.

12. Rolex

Rolex
Rolex

Rolex, kesinlikle denemeniz gereken Uganda yemeklerinden biri çünkü bu lezzet ülkede oldukça popüler. Sokak kenarındaki satıcılardan da kolay bir şekilde satın alabileceğiniz rolex, omletin chapatiye sarılmasıyla daha pratik bir şekilde yenebilen bir yiyeceğe dönüşmektedir.

Rolex dünyasına dalmak isterseniz size bir mekan önerelim;

The Rolex Joint

Adres: Gabula RoadJinja, Uganda

Telefon: +256 775 6691778

13. Sim Sim 

Sim Sim
Sim Sim

Kavrulmuş susam ve balın karamelize edilmesinin ardından dondurulmasıyla ortaya çıkan bu lezzetli mi lezzetli atıştırmalık Uganda geziniz boyunca yanınızdan ayıramayacağınız bir tat bizce.

14. Chickennat

Chickennat
Chickennat

Doyurucu bir menü arıyorsanız chickennat tam size göre. Kuşbaşı doğranmış tavuk etleri, çeşitli baharatlarla ve yer fıstığı sosu ile birleşince ortaya bu etkileyici yiyecek çıkmaktadır. Uganda’nın geleneksel yemekleri arasında bulunan bu lezzeti bizce Uganda’dan ayrılmadan önce mutlaka denemelisiniz.

15. Nsenene

Nsenene
Nsenene

Aykırı bir lezzet mi arıyorsunuz? O halde Uganda’daki sokak satıcılarını ya da pubları ziyaret edebilirsiniz. Buralarda satılan bu kızarmış çekirgeler “Uganda’da ne yenir?” sorusu için bulabileceğiniz sıra dışı cevaplardan bir tanesi. Nsenene doymak için değil keyif için yenen en meşhur atıştırmalıklar arasında bulunuyor. Bizim kulağımıza pek hoş gelmiyor ama belki siz denemek istersiniz diye listemize bu lezzeti de aldık.

16. Chai

Çay Uganda
Afrika Usulü Çay

Son olarak ülkede en fazla tüketilen içeceğin ne olduğunu da söyleyip yazımızı sonlandırıyoruz. Uganda Müslüman bir ülke olduğundan burada alkol konusu bazen sıkıntı olabiliyor. Tabi rahat bir şekilde alkol alabileceğiniz publar olduğunu da belirtelim ancak ülkede alkolsüz olan en popüler içecek ise çay(chai). Sıcak bir iklime sahip olan ülkede insanlar vücutlarından harareti en keyifli bir şekilde atmak için bol miktarda çay tüketmektedir. Sanırım çay seven Türkler için bu hayli sevindirici bir haber 🙂

Ülkede tüketilen en popüler yemeklerden hazırladığımız “Uganda’da ne yenir? Ne içilir?” listemize siz de fikirlerinizle destek olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekense “yorum” kısmından bize yazmak.

*Eğer Uganda’ya doğru yola çıkmadan önce Uganda hakkında hazırladığımız yazıları incelemek ve planınızı ona göre yapmak isterseniz Uganda gezi rehberi sayfamızı mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin