Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Ülkemizdeki ilk Anadolu arabaları müzesi olma özelliğini taşıyan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi , eski bir ipek fabrikasının restore edilmesiyle oluşturulmuştur.

Tofaş tarafından gerçekleştirilen yenileme çalışmalarının ardından müze, 28 Haziran 2002 tarihinde 17 bin metrekarelik dev bir alanda ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Müze her yıl ortalama 60 bin ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.

Bursa’da böyle bir araba müzesi kurulması fikrinin ortaya çıkmasında Bursa’nın özellikle araba sanayisi konusunda ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biri olmasının önemi büyüktür. Müzede 2600 yıl öncesine ait teker kalıntılarından günümüze kadar arabalarla ilgili tarihsel gelişime ışık tutan pek çok önemli parça ve araba sergilenmektedir.

Müzede at arabası ve fayton üretimi yapılan bir atölye de ziyaretçiler için önemli bir tecrübe olmaktadır. Müzede kalıcı sergilerin yanı sıra Tofaş Sanat Galerisi olarak restore edilen Umurbey Hamamı’nda geçici sergiler de düzenlenmektedir. Müzede bulunan 17. yüzyıl Türk Mimarisi’nin özelliklerini taşıyan Türk Evi ise 2008 yılında restore edilerek Müze İdari Binası olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

Müze içinde bulunan Murat 131, Murat 124, Serçe gibi pek çok nostaljik araç yaşı fazla olan ziyaretçiler için geçmişi hatırlatırken genç ziyaretçiler için ise geçmişi hissetme imkanı sunmaktadır. Bu nedenle müze her yaştan ziyaretçi için Bursa’da gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Müzeye gelen ziyaretçiler müze çıkışındaki 300 yıllık çınarın ve 200 yıllık karadutun da bulunduğu bahçede huzur bulurken Fayton Cafe’de zengin menü içinden seçecekleri menülerle çok lezzetli yemekler yeme fırsatına da sahip olabilmektedir. Fayton Cafe 2008 yılında restorasyonun ardından pek çok önemli davete de ev sahipliği yapmıştır. Müze içinde ziyaretçileri bekleyen sürprizlerin sadece bunlarla sınırlı olmadığını da belirtelim bu arada!

1- Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi Ziyaret Bilgileri

  • Adres: Umurbey Mahallesi Kapıcı Caddesi No: 9/1 16360 Yıldırım-BURSA
  • Ulaşım: Müzeye gitmek için özel aracınızla Setbaşı Kavşağı’ndan İpekçilik Caddesi’ne dönmeniz gerekmektedir. Buradan yolunuza devam ederek Çelebi Mehmet Lisesi’ne gelmeden sola döndüğünüzde Umur Bey Camii’ne ulaşmanız gerekiyor. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi de bu cami ile yan yana bulunuyor. Aracınız müzeye ait ücretsiz otoparka koyarak güven içinde müzenin tadını çıkarabilirsiniz.
  • Ziyaret Saatleri: Müze pazartesi günleri dışında her gün 10:00-17:00 saatleri arasında; sergi salonu ise pazartesi dışında 10:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze resmi ve dini bayramlarda da ziyaret edilebilmektedir.
  • Giriş Ücreti: Müze ve sergi salonu ziyaretçiler tarafından ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.
  • İnternet Sitesi: www.tofasanadoluarabalarimuzesi.com
  • Telefon: +90 224 329 3941

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi ziyaretçilerini bekliyor. Bizce özellikle araba meraklısı ziyaretçiler mutlaka bu müzeyi görmeli!

Yorum yapın

Bizi Takip Edin