Selanik’in Tarihi Yerleri | 19 Tarihi Nokta

Selanik, Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri konumunda bulunmaktadır ve kiliseler, antik hamamlar, kuleler gibi birçok tarihi durağa ev sahipliği yapmaktadır. Selanik tarihi yerler listemizde bu noktalarla ilgili detayları sizler için listeledik…

Selanik tarihi hakkında; MÖ 315 senesinde Makedon Kral Cassander tarafından kurulan Selanik, Türk ve Osmanlı tarihi açısından da büyük öneme sahiptir. Şehir, Hellenistik dönemde çok hızlı bir şekilde önemli bir merkez haline gelerek krallığın en mühim şehirlerinden biri olmuştur.

MÖ 168’de Makedonya Krallığı’nın düşüşüyle birlikte şehir, Roma İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelmiş ve Asya’yı Avrupa‘ya bağlayan önemli bir ticaret yolu olarak görev almıştır. Şehirdeki çoğu antik eser de Roma döneminden günümüze ulaşmıştır.

MS 1. yüzyılda şehir Hristiyan dünyası için önemli bir merkez haline gelmiştir. Bu nedenle günümüzde şehirde görülebilecek harika güzelliğe sahip pek çok kilise bulunmaktadır. Daha sonra Bizans yönetimine giren şehir, MS 1204 senesindeki Haçlı Seferleri ile ele geçirilmiş ve bölgede Selanik Krallığı kurulmuştur. 1246 senesinde ise Selanik, Bizanslılar tarafından kurtarılmıştır.

1430’dan sonra II. Murad döneminde fethedilen Selanik, tekrar bölgenin önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıla gelindiğinde şehirdeki yenileme çalışmaları ile Balkanlar’daki en büyük sanayi merkezi olmuştur.

27 Ekim 1912 senesindeki Balkan Savaşı ile şehir özgürlüğünü kazanmıştır. 1917’deki büyük depremde çok ciddi yaralar alan şehir, 1960’li yılların sonunda hızlı bir şekilde yenilenmiştir. 1997 senesinde Avrupa Kültür Başkenti olmak için aday gösterilen şehir, sahip olduğu tarihi doku sayesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Selanik’in en ünlüleri; Ano Poli ismi verilen Selanik’in Eski Şehir bölgesi, Selanik gezi planı yapanların mutlaka görmesi gereken bölgelerinden biridir. Bunun yanı sıra Antik Agora, Roman Rotunda, Alaca imaret gibi önemli yerler de Selanik’in en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Selanik gezi tavsiyesi; Öncelikle Selanik’e hangi mevsimde gidilir diye soracak olursanız her mevsim Selanik gezisi planlayabilirsiniz. Kış aylarında ılık bir iklime sahip olan Selanik’e yaz ayında gelirseniz sıcaklardan biraz bunalabilirsiniz.

Selanik’teki fiyatlara değinecek olursak, ülkedeki yaşanan ekonomik krizden dolayı şehrin Türkiye’ye göre daha pahalı olduğunu belirtmeliyiz. Sadece tarihi yerler yetmez diyenler için de hazırladığımız Selanik gezilecek yerler listemiz de mevcut.

Müzekart; Çok yakında Selanik’te turistlere yönelik bir kart uygulaması başlayacak. Bununla ilgili düzenlemeler devam etmektedir.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Roma Forumu (Antik Agora)

antik agora

Burası neresi? Antik forum, şehrin dini, ticari, kültürel ve sanatsal açıdan merkezi konumunda bulunmaktaydı ve MÖ 1. yüzyılda forum dışında herhangi bir yerde toplantı gerçekleştirilmezdi. Agora olarak bilinen bu sosyal ortamın zarif yapılarına ait antik kalıntıları, o dönemin refahına dair birer kanıt niteliğindedir.

1966 senesinde gerçekleştirilen kazılar neticesinde ortaya çıkarılan antik bölgenin MÖ 42 ile 138 yılları arasında inşa edilmiş olabileceği düşünülmektedir. Forum ve tiyatro kompleksinin 6. yüzyıla kadar kullanılmış olabileceği düşünülmektedir. Forum 146 metre uzunluğa ve 97 metre genişliğe sahiptir. Şehrin en eski yerleşim noktalarından biri olan Antik Agora bölgesini ziyaret edenler, bundan yüzyıllar önce ne kadar etkileyici ve düzenli bir şehir imar edildiğine şaşıracaklar.

Neden gitmeliyim? Roma Forumu alanında gerçekleştirilen kazılar neticesinde heykeller, kavanozlar, madeni paralar, mezar kalıntıları ve sulama sistemlerine dair çeşitli kalıntılara rastlanmıştır. Bu da Selanik’in antik kentleri içinde Roma Forumu’nu en kıymetli noktalardan biri haline getirmektedir.

Kaçırmayın! Forum’un altında bulunan Antik Agora Müzesi’ne Forum ziyaretiniz sırasında mutlaka zaman ayırmanızı öneriyoruz. Şehrin diğer müzeler kadar popüler olmasa da burası da Selanik’in tarihi açısından oldukça önemli bir noktadır.

  • Adres: Olimpou 75, Thessaloniki 546 31, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 022 1260
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: Normal 4€, İndirimli 2€
  • Yol tarifi al >

Hamamlar

2. Bey Hamamı

bey hamam

Burası neresi? Selanik’teki türünün en eski hamamı olan Bey Hamamı, 1444 yılında yapılmıştır ve Osmanlı’dan Selanik’e miras bırakılmış önemli bir mimari eserdir. Hamam, Osmanlı şehirde Osmanlı mimarisini en güzel şekilde yansıtan hamamlardan biridir. Hamamın yapımı II. Murad dönemine denk gelmektedir.

Yapı, “Cennet Hamamı” olarak da isimlendirilmektedir. Hamam, 1968 senesine kadar aktif olarak kullanılmıştır ancak bu tarihten itibaren kaderine terk edilmiştir. Bu nedenle geçmişteki gösterişli görünümü ne yazık ki günümüze kadar ulaşamamıştır. Hamam, çok kolay bir konumda, Aristoteles Meydanı ile Egnatia Caddesi’nin kesişiminde bulunmaktadır.

Sanat ve dekorasyon açısından hamam içinde özellikle bitki motiflerinden faydalanılmıştır. Etkileyici renkli tasarımlar ve duvar resimleri ile ortaya muazzam ve eşsiz bir eser ortaya çıkmıştır. Hamamın odalarında doğal mermer taşlar bulunmaktadır. Ana salonda ise orta kısımdaki geleneksel masaj masası hala sağlam bir şekilde durmaktadır. Odalara doğal ışık girmesi için ise üst kısımda kubbeler bulunmaktadır. Erkekler ve kadınlar için hamam içinde ayrı bölümler bulunmaktadır. Hamamlar, kadınların dışarı çıkma noktasında kısıtlı olduğu bu dönemde sosyalleşmeleri için büyük bir fırsat olarak da kullanılmaktaydı.

Neden gitmeliyim? Günümüzde hamamın erkekler bölümü ziyaret edilebilmektedir. Ayrıca hamamın ana salonu zaman zaman çeşitli sergilere de ev sahipliği yapmaktadır. Eğer ziyaretinizi bu etkinliklerden birine denk getirebilirseniz Selanik gezinizi daha keyifli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: Thessaloniki 546 31, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 022 6931
  • Ziyaret saatleri: Pazar günleri dışında her gün 08.00-15.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

3. Roman Rotunda (Aziz George Kilisesi)

roman rotunda

Burası neresi? Roman Rotunda, Selanik’in en görkemli antik anıtlarından biridir. Dördüncü yüzyılda inşa edilmiş olan yapının büyük olasılıkla İmparator Galerius’un mozolesi olması amaçlanmıştı ancak kendisi buraya gömülmemiştir. Yapının Galerius Sarayı ve Galerius Kemeri’nin bir parçası olması da bu düşünceyi güçlendirmektedir.

Selanik’te Hristiyan olarak vaftiz edilen İmparator Theodosius, dördüncü yüzyılın sonlarında mozoleyi bir Hristiyan kilisesine dönüştürdü. 10. ve 12. yüzyıllar arasında yapı, Selanik Katedrali olarak kullanıldı. Osmanlı döneminde camiye çevrildi ve yan taraftaki minare bu dönemden kalmadır. Cami olarak kullanıldığı zamanda ismi “Sultan Hortaç Camii” olarak belirlenmişti. 1912 senesinde Türk hakimiyetinin ortadan kalkmasıyla Aziz George Kilisesi olarak adlandırılarak kullanılmaya başlanmıştır.

Nefes kesici bir mimariye sahip olan Rotunda’nın çapı 24 metrenin üzerindedir ve yüksekliği ise 30 metredir. Roma‘daki Pantheon’a benzer silindirik bir mimariye sahiptir. İçeride kubbeyi ve tonozlu girintileri muhteşem mozaikler süslemektedir.

Neden gitmeliyim? Selanik’te mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunan Rotunda, gerek etkileyici mimarisi ile gerekse de bir heykel müzesine ev sahipliği yapmasıyla ziyaret etmeye değer duraklardan biridir ancak ziyaretçiler çoğunlukla giriş ücreti ile tarihi binanın aynı oranda etkileyici olmadığını ve giriş ücretinin daha düşük olması gerektiğini dile getirmektedir.

  • Adres: Pl. Agiou Georgiou Rotonta 5, Thessaloniki 546 35, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 020 4868
  • Ziyaret saatleri: Salı günleri dışında her gün 08.30-15.30
  • Giriş ücreti: 3€
  • Yol tarifi al >

4. Aziz Demetrios Kilisesi

aziz demetrios kilisesi

Burası neresi? Aziz Demetrios Kilisesi, Selanik kiliseleri içinde mutlaka görülmesi gereken ibadethanelerden biridir ve şehrin ana kilisesidir. Roma Agorası’nın kuzey kısmına düşen bu muhteşem Bizans Bazilikası 5. yüzyılda, antik bir Roma hamamının yanında eski bir kilisenin temelleri üzerine inşa edilmiştir. Hamamın kalıntıları kilisenin kuzeyinde görülebilmektedir. Mahzende eski bir Roma yolunun kalıntılarına rastlanmaktadır.

1493 senesinde, Osmanlı döneminde “Kasımiye Camii” ismiyle cami olarak kullanılmıştır. Kilise adını 306 senesinde burada hapse atılan ve idam edilen Aziz Demetrios’tan almıştır. Kilise 43 metre uzunluğu ile oldukça büyüktür ve turistler kiliseyi ziyaret ettiğinde hayranlık duymaktadır. 1912’de yeniden kilise olarak kullanılmaya başlanan yapı, 1917’de bir yangında tahrip olmuş ve ancak 1949’da tekrardan ibadete açılabilmiştir.

Yunanistan’daki en büyük kiliselerden biridir ve içerisi zengin bir şekilde süslenmiştir. Süslemeler arasında çeşitli renkli mermer sütunların üzerine oyulmuş başlıklar, orta koridorda göz kamaştırıcı bir avize ve apsisteki sütunların üzerindeki küçük mozaikler yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Beş nefli bir bazilika olan Aziz Demetrios Kilisesi, Yunanistan’daki en özel dini yapılardan biri olması nedeniyle şehre gelenlerin görmesi gereken yerlerden biridir. Sahip olduğu tarihi değer nedeniyle 1988 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilmiştir.

  • Adres: Agiou Dimitriou, Thessaloniki 546 33, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 027 0008
  • Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-22.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Havariler Kilisesi (Church of The Holy Apostles)

havariler kilisesi

Burası neresi? Kutsal Havariler Kilisesi, Bizans Surları’nın yakınında, Eski Şehir’in hemen kenarında bulunmaktadır. 14. yüzyıldan kalma bu güzel Bizans kilisesi, beş kubbesi ve özenle süslenmiş tuğla işçiliği ile haç biçimli bir zemin planı üzerinde tasarlanmıştır. Geç Bizans mimarisinin karakteristik bir özelliği olarak diğer kubbelerle haç tonozunun üzerinde ana kubbe yükselmektedir.

Sahip olduğu tarihi ve mimari özellikleri sayesinde kilise, “Selanik’in tarihi yerleri nerelerdir?” şeklinde araştırma yapanların arama motorlarında ilk karşısına çıkan yerler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Türkler zamanında, diğer birçok kilise gibi burası da cami olarak kullanılmıştır ve “Soğuk Su Camii” olarak isimlendirilmiştir. Kilise, 1940’daki restorasyon çalışmaları sırasında keşfedilen Paleologlar dönemine ait enfes fresk ve mozaiklere sahiptir. Kilisenin kuzey tarafında ise Kutsal Havarilerin eski manastırına ait bir sarnıç bulunmaktadır. Bu özellikleri ile kilise, UNESCO’nun da önem verdiği ve 1988 yılından bu yana dünya mirası alanı olarak kabul edilen tarihi yapılardan biridir.

  • Adres: Olimpou 1, Thessaloniki 546 30, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 051 2393
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Ayasofya Kilisesi

ayasofya kilisesi

Burası neresi? Hermes Caddesi’nin doğu ucunda bulunan Ayasofya Kilisesi, şehirdeki en önemli tarihi kiliselerden biridir. Kubbeli bir yapıya sahip olan kilise, 8. yüzyılda üç nefli bir şekilde haç planıyla inşa edilmiştir. Kilise, İstanbul’da bulunan Aya Sofya Kilisesi‘nin mimari planına uygun olarak tasarlanmıştır. Kilisenin kubbesi 10 metre çapındadır. 9. ve 10. yüzyıldaki düzenlemelerde kiliseye çeşitli dini olayları temsil eden çok etkileyici mozaikler eklenmiştir.

İbadethane, 1204 ile 1430 yılları arasında şehrin katedrali konumunda bulunmaktaydı. Türk hakimiyetinin olduğu dönemde cami olarak kullanılmıştır. 1890 senesinde çıkan yangının ardından restore edilen yapı, 1917 senesindeki büyük yangından zarar görmeden kurtulmuştur. Selanik’in 2 Kasım 1944 senesinde Nazi işgalinden kurtuluşunun ardından şükran ayini bu kilisede gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? “Selanik’in tarihi yerleri nelerdir?” sorusu için ilk akla gelen cevapların başında Ayasofya Kilisesi gelmektedir. Oldukça önemli bir ibadethane olan yapı, özellikle mozaik süslemeleri için dikkat çekmektedir ve 1988’den bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin bir parçasıdır.

  • Adres: Agias Sofias, Thessaloniki 546 22, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 027 0253
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

7. Alaca İmaret Cami

alaca imaret

Burası neresi? Osmanlı döneminden miras kalan bir ibadethane olan Alaca İmaret, sizi şehirde tekrardan Osmanlı dönemine götüren eşsiz yapılardan biridir. Cami, Selanik Valisi İshak Paşa tarafından 1484’de yapılmıştır. Ziyaretçilerin cami hakkında detaylı bilgi edinebileceği kitabesi de hala giriş kısmında bulunmaktadır. Caminin süslemesinde kullanılan küçük elmas şeklindeki taşlardan (alaca) aldığı tahmin edilmektedir.

Cami geçmişte medrese, imaret ve aşevi gibi çeşitli sosyal amaçlara hizmet etmiştir ve şehrin en önemli simgesel yapılarından biri olarak kabul edilmiştir. Cami içinin bir bölümü günümüze orijinal haliyle ulaşmayı başarmıştır. Caminin tavanı, muhteşem resimlerle süslenmiş iki ana kubbe tarafından örtülmüştür. Caminin revağı ise 5 küçük kubbe ile kapatılmıştır. Caminin minaresi ise geleneksel bir mimari olup, ne yazık ki 1912’de yıkılmıştır.

Neden gitmeliyim? Selanik’teki unutulmuş Osmanlı varlığını hatırlamak ve keşfetmek adına Selanik camileri içindeki bu önemli camiye kesinlikle zaman ayırmanız gerektiğini belirtmek isteriz. Ziyaretçiler Alaca İmareti görerek Osmanlı mimarisinin inceliklerini inceleme ve 15. yüzyıl günlük yaşamına dair önemli fikirler edinme fırsatını yakalayabilmektedir.

  • Adres: Kassandrou 91-93, Thessaloniki 546 33, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 027 8587
  • Ziyaret saatleri: Pazar ve Pazartesi günleri dışında her gün 08.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çarşılar

8. Bedesten

bedesten

Burası neresi? Selanik tarihi ile ilgili araştırma yapılırken Osmanlı hakimiyetinin çok önemli bir yer kapladığını göreceksiniz. Bedesten de Osmanlılardan günümüze ulaşan Selanik’teki önemli bir ticaret merkezidir. Pazar, Sultan II. Mehmet tarafından MS 1455-1459 yılları arasında yaptırılmıştır.

Bedesten, Osmanlılardan kalma ayakta kalmayı başarmış en eski yapılardan biridir. Osmanlılar döneminde çeşitli ticari faaliyetler için kullanılmıştır. Binanın mimari, Balkanlarda sıklıkla karşılaşılabilecek klasik 15. yüzyıl Osmanlı mimarisidir. Çatısında iki sıra halinde 6 kubbe bulunmaktadır. Binaya 4 giriş vardır. İç kısmında ise 7 çift kemer yapının iki ayağını destekleme görevini üstlenmektedir.

1917 senesinde çıkan yangında zarar görmesine karşın ayakta kalmıştır. 1980 ve 1990 yıllarında ise binada güçlendirme çalışmaları yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Çiçek, mücevher, giyim kuşam agibi çeşitli eşyaların satıldığı küçük dükkanlar arasında Osmanlı havası soluyarak Selanik’te alışveriş yapmak isterseniz ya da sadece bu güzel tarihi binayı incelemek için bu tarihi bedesteni Selanik’te kesinlikle görülmesi gereken yerler listenize dahil etmelisiniz.

  • Adres: Dionisiou Solomou 20, Thessaloniki 546 24, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 331 0400
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-14.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler, Surlar

9. Beyaz Kule (The White Tower)

beyaz kule

Burası neresi? Selanik’in en tanınmış simgesi olan Beyaz Kule’ye Sahil Kordonu boyunca manzaralı bir yürüyüşle ulaşılabiliyor. Beyaz Kule, bir zamanlar şehrin eski surlarının bir parçasıydı ancak günümüzde surlara ait çok bir şey kalmadı ve kule, deniz savunmasının tek parçası olarak kalmıştır. Beyaz Kule, 1530’larda Osmanlılar tarafından inşa edilmiş ve esasen bir bir hapishane olarak kullanılmıştır. Geçmişte hapishane olarak kullanılmasından ötürü “Kan Kule” ya da “Kızıl Kule” olarak da anılmaktaydı.

Kulenin isminin nerede geldiği ile ilgili çeşitli rivayetler bulunuyor. Bir rivayete göre 1890 senesinde özgürlüğünü elde etmesi karşılığında bir mahkumun kuleyi beyaza boyadığı ve sonrasında kulenin bu isimle anıldığı söyleniyor. Bir başka iddia ise, 1912 senesinde kulenin Yunanlılar tarafından ele geçirilmesinin ardından arınmayı temsil ettiği için kulenin beyaza boyandığı yönündedir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde ziyaretçiler kuleyi ziyaret ederek, şehrin ve limanın sansasyonel manzaralarını, tepedeki seyir platformlarından seyredebilirler. Beyaz Kule ayrıca Bizans Kültürü Müzesi’nin kalıcı koleksiyonuna da ev sahipliği yapmaktadır. Müzedeki sergiler, Selanik’teki Bizans tarihi ve sanatı hakkında, MS 300’den 1430’da Türkler tarafından ele geçirilene kadarki dönemle ilgili ziyaretçilerin bilgilenmesine olanak sunmaktadır. Koleksiyonda Hristiyan sikkeleri, vazolar, mozaikler, duvar resimleri gibi çok çeşitli eserler sergilenmektedir.

  • Adres: Thessaloniki 546 21, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 026 7832
  • Ziyaret saatleri: Kış dönemi her gün 09.00-16.00; Yaz dönemi her gün 08.00-20.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 3€, İndirimli 2€, 65 yaş üstü ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Bizans Surları (Antik Surlar)

antik surlar

Burası neresi? Selanik’in MÖ 315’de kurulmasından kısa bir süre sonra, şehir MÖ 285’de Epirus Kralı Pyrrhus’un ve MÖ 279’da Keltlerin saldırılarına dayanmak amacıyla savunma duvarlarıyla çevriliydi. Büyük Konstantin zamanında güçlendirilen surlar, Bizans döneminde de sıklıkla kullanılmıştır. 14. ve 15. yüzyılda bölgede hakimiyet kuran Osmanlılar da surları güçlendirmiş ve ekleme yaparak kullanmaya devam etmiştir.

Surların yaklaşık 4 km’lik bir bölümü ayakta kalmayı başarmıştır. Surların yükseklikleri 10,5 metreyi, genişliği ise 4,5 metreyi bulabilmektedir.

Bizans Surları turu yapmak için en iyi başlangıç noktası Üniversite kampüsünün kuzeyindeki Evangelistria Mezarlığı olacaktır. Oradan Trigonion olarak bilinen 15. yüzyıldan kalma yuvarlak kuleye yürüyebilirsiniz. Antik Akropolün bulunduğu yerdeki Anna Palaiologina Kulesi’ni ve Heptapyrgion isimli kuleyi görebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Bizans Surları, Selanik’in önemli tarihi yerleri arasında bulunmakta ve şehrin önemli kültürel değerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Eğer hava güzelde surlar, tarih dolu bir yürüyüş yapmak için şehirdeki en ideal noktalardan biridir.

  • Adres: Selanik Surları, Selanik
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Yedikule (Heptapyrgion)

yedi kule

Burası neresi? Esasen Bizanslılar tarafından MS 334-1453 yılları arasında inşa edilmiş olan Heptapyrgion, 15. yüzyılda Osmanlılar tarafından yeniden inşa edilmiş ve 19. yüzyılda asıl görevinin dışında hapishane olarak kullanılmıştır. Kulede II. Dünya Savaşı’nda Almanların işgali sırasında ve Yunanistan’ın askeri diktatörlüğü esnasında yakalanan siyasi tutuklular hapsedilmiştir.

Yapı, 1989 senesine kadar da hapishane olarak kullanılmaya devam etmiştir. Yaklaşık 1000 yıllık bir geçmişe sahip olan Yedikule bölgesindeki arkeolojik çalışmalar 1970’li yıllarda başlamış ve günümüze dek devam etmiştir. Aslında kalenin 10 kulesi olmasından ötürü bu ismin gerçeği yansıtmadığı düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? Şehre tepeden bakan Yedikule, muhteşem bir manzara sunması nedeniyle görülebilecek önemli duraklardan biridir.

  • Adres: Επταπύργιο, Thessaloniki 546 34, Yunanistan
  • Ziyaret saatleri: Her 08.30-15.30; Demokrasi sergisine ev sahipliği yapan bölümler ise 11.00-14.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

12. Galerius Kemeri (Apsída Galeríou)

galerius kemeri

Burası neresi? Galerius Kemeri, Selaniklilerin buluşmak için tercih ettiği en popüler duraklardan biridir. MS 297 senesinden kalma antik bir Roma kemeri olan yapı, tarih fısıldayan bir atmosfere sahiptir. Kemer, antik dönemde Selanik’in ana giriş kapısıydı ve orijinal yapıdan geriye batı cephesinden üç iskele kalmıştır. Kapı, şehrin içinden saraya doğrudan girilecek şekilde planlanmıştı.

Cephelerden birisi ayrıntılı kabartmalarla süslenmiş mermer bir cepheye sahiptir. Kabartmalar, İmparator Galerius’un üçüncü ve dördüncü yüzyıllardaki Pers, Mezopotamya ve Ermeni seferleri tasvir edilmektedir. Süslü bir şekilde oyulmuş bu kabartmalar türünün en iyi örnekleri arasındadır.

Neden gitmeliyim? Galerius Kemeri, Selanik’in en bilinen anıtsal yapılarından biridir ve Selanik’e gelenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Egnatia 144, Thessaloniki 546 22, Yunanistan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Villa Allatini

villa allatini
Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? Kalamaria bölgesinde 19. yüzyıldan kalma çok etkileyici villa ve konaklar yer almaktadır. İtalyan mimarların ellerinden çıkan bu binalarda Neoklasik tarzın esintileri gözlenmektedir. Özellikle tarihi açıdan önemli bir yapı olan Villa Allatini de bu binalardan biridir ve 1896 senesinde inşa edilmiştir. Binanın mimari ise gene bir İtalyan, mimar Vitaliano Poselli’dir.

Pitoresk bir arazide bulunan Villa Allatini, Selanik’in önemli Yahudi ailelerinden birine aittir. 1926 senesinden itibaren bir üniversite binası olarak kullanılmış olan bina, Selanik’in idari ofislerinin olduğu bir bina olarak değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Villa Allatini, tarihi bir yapı olmasının yanı sıra etkileyici bahçesi ile de görülmeye değer noktalardan biridir.

  • Adres: Thessaloniki 546 55, Yunanistan
  • Ziyaret saatleri: 12.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

14. Arkeoloji Müzesi

selanik arkeoloji müzesi

Burası neresi? Bu ünlü müze, Selanik’te ve eski Makedon topraklarının birçok yerinde çıkarılan muhteşem bir tarihi eser koleksiyonunu içermektedir. Koleksiyon tarih öncesi dönemden geç antik çağa kadar uzanmaktadır. Arkaik dönemden Geç Roma dönemine kadar olan heykeller oldukça ilgi çekicidir. Müzedeki birkaç oda MÖ 6. yüzyıla ait bir İon tapınağına ait mimari ögeleri içermektedir.

Müzedeki diğer sergiler Neolitik bir yerleşimden kazı bulgularını, İmparator Galerius tarafından inşa edilen antik saraydan kalma eserleri ve Ayia Paraskevi’deki bir Makedon mezarına ait örneğini göstermektedir. Müzede aynı zamanda Makedon sikkeleri gibi geçici sergilere de yer verilmektedir.

Neden gitmeliyim? Selanik’te arkeoloji üzerine ziyaret edebileceğiniz en geniş müzenin burası olması, Arkeoloji Müzesi’ni, müze ziyaret etmeyi sevenler için çok cazip bir destinasyon haline getirmektedir. Siz de sınırlı zamanınız olsa dahi koleksiyondaki bazı eserleri görmek için bu güzel müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: 6 Manolis Andronikos Caddesi, Hanth Meydanı, Selanik
  • Telefon: +30 2313 310201
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-20.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 8€, İndirimli 4€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

15. Atatürk Müzesi

atatürk müzesi

Burası neresi? Atatürk’ün Selanik’te, Apostolou Pavlou Caddesi’ndeki doğduğu bu ev, günümüzde Atatürk’ün hayatına ve başarılana adanmış bir müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Bina, 1935 senesinde Selanik Belediye Meclisi’nin aldığı karar doğrultusunda Türkiye’ye verilmiş ve ardından müzeye dönüştürülmüştür.

Bir avlu içinde bulunan ve üç kattan oluşan bina, 1870 senesinde yapılmıştır. 1981 senesinde binada ciddi bir restorasyon çalışması gerçekleştirilmiş ve orijinal rengine boyanmıştır. 2013 senesinde üç yıllık bir yenilenmenin ardından müze yeniden ziyarete açılmıştır. Müze, yılda 100 binden fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Bina içindeki duvarlarında Mustafa Kemal’in hayatının çeşitli dönemlerine ait çok özel fotoğraflar bulunmaktadır. Bina içinde aynı zamanda birçok otantik mobilya ve Atatürk’e ait kişisel eşya da görülebilmektedir.

  • Adres: Apostolou Pavlou 17, Thessaloniki 546 34, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 024 8452
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Selanik Savaş Müzesi

savaş müzesi
Görsel Kaynak: transferthessaloniki.eu

Burası neresi? Ünlü İtalyan mimar Vitaliano Poselli tarafından tasarlanan Selanik Savaş Müzesi, ilk olarak 2000 senesinde ziyarete açılan ilgi çekici müzelerden biridir. Müze içindeki koleksiyonlarda 20. yüzyılın başındaki Alman işgalinden II. Dünya Savaşı sonunda ülkenin kurtuluşuna kadar olan dönemdeki çeşitli olaylar sergilenmektedir.

Müzeyi ziyaret edenler Yunan silahlı kuvvetlerine dair birçok silah, gemi, topçu kopyalarının yanı sıra I. ve II. Dünya Savaşı’na dair çok çeşitli harita, resim, eşya ve fotoğrafları inceleyebilmektedir. Müze içinde sergilerin yanı sıra amfi tiyatro, çok amaçlı salon ve birçok yazılı kaynağa ev sahipliği yapan zengin bir kütüphane de yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Selanik tarihi hakkında birçok şey öğrenme şansı sunduğu için Selanik Savaş Müzesi’nin her müze ve tarih aşığı gezgin için etkileyici bir deneyim olacağına inanıyoruz.

  • Adres: Grigoriou Lampraki 4, Thessaloniki 546 36, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 024 9803
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 4€, İndirimli 2€. Her ayın ilk pazar günü ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Selanik Yahudi Müzesi

yahudi müzesi

Burası neresi? Agiou Mina Caddesi üzerindeki Yahudi Müzesi, Selanik’te yaşamış Yahudi cemaati ile ilgili önemli bilgiler bulunan fotoğraflara, sergilere ve nadir bulunan tarihi nesnelere ev sahipliği yapmaktadır. Selanik Yahudi Müzesi’nin bulunduğu yapı, 1917 senesinde çıkan yangından sağ çıkmayı başaran ender binalardan biridir.

15. yüzyılda Selanik’e yerleşen Sefarad Yahudileri hakkında bilinmeyenleri bu müze sayesinde öğrenme şansına sahip olabiliyorsunuz. Müzedeki kütüphane ise 16. ile 20. yüzyıllar arasında Yahudi yaşamının her yönünü kapsayan dini ve seküler bütün yayınları barındırmaktadır. Müze içinde aynı zamanda görsel ve işitsel bir merkez de bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu merkezde çeşitli kaset ve filmleri izleyebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Yahudi Müzesi, özellikle Yahudi ziyaretçiler için Selanik’teki cazibe merkezlerinden biri konumunda bulunmaktadır. Selanik’in zengin ve çok kültürlü geçmişine bir bakış atmak ve Selanik’te yaşamış olan Yahudiler hakkında bilgi edinmek için müzeyi her yıl pek çok kişi ziyaret etmektedir.

  • Adres: Agiou Mina 11, Thessaloniki 546 24, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 025 0406
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cuma 09.00-14.00; Çarşamba 09.00-14.00 ve 17.00-20.00; Pazar 10.00-14.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 4€, İndirimli 2€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Makedonya ve Trakya Halkı Folklor ve Etnoloji Müzesi

makedon halk müzesi

Burası neresi? Eski Hükümet Binası içinde bulunan müze, 1973’de Makedonya Eğitim Derneği tarafından kurulmuştur. 4 kattan oluşan müzede, Makedon ve Trakya kültürüne dair 15.000 objelik bir koleksiyon bulunmaktadır. Koleksiyonda dokuma kumaşlar, yerel kostümler, silahlar, günlük kullanılan aletler, müzik aletleri, ağaçtan oyma nesneler gibi çok geniş bir yelpazedeki ürünler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Müze, Makedonya ve Trakya geleneğine dair her şeyin toplandığı ve bunların geçici sergilerle sunulduğu bir eğitim noktası olarak işlev görmektedir. Burada aynı zamanda bir kütüphane ve fotoğraf arşivi de yer almaktadır. Böylece ziyaretçiler, gezdikleri coğrafyanın kültürü hakkında detaylı bilgiler edinebilmektedir.

  • Adres: Filippou Nikoglou 1, Thessaloniki 546 42, Yunanistan
  • Telefon: +30 231 088 9840
  • Ziyaret saatleri: Perşembe dışında her gün 09.00-15.30; Her Çarşamba 09.00-21.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 2€, İndirimli 1€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

19. Ano Poli (Yukarı Şehir)

ano poli

Burası neresi? Ano Poli, çok keyifli vakit geçirebileceğiniz, tarihi dokusu ve tarihi yapıları ile Selanik’in muhteşem noktalarından biridir. Bu nedenle bu bölgeyi kesinlikle görmenizi öneriyoruz. Bölge, tepedeki konumu nedeniyle “Upper Town” olarak adlandırılmaktadır. Osmanlı dönemine ait çok sayıda çeşme ve mimari yapının bulunması bu bölgenin geçmişte yoğun bir şekilde Türk etkisi altında kaldığını göstermektedir.

Yukarı ya da Eski Şehir olarak bilinen Ano Poli, 1917 senesinde Selanik’te meydana gelen yangında kalan tek kısım olmuş ve güzel evleri, taş döşeli sokakları ile şehrin geri kalanından çok farklıdır.

Ano Poli, Aziz Catherine Kilisesi, İlyas Peygamber Kilisesi, Başmelekler Kilisesi, Kutsal Havariler Kilisesi ve Osios David Kilisesi de dahil olmak üzere birçok önemli tarihi kiliseye ev sahipliği yapmaktadır. Kiliseler dışında Heptapyrgion Kalesi, Atatürk Müzesi ve tarihi evleri de burasını ilgi çekici kılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ano Poli sahip olduğu tarihi duraklar ile şehrin çok önemli bir güzergahını oluşturmaktadır. Burayı Türkler için ayrı bir öneme sahip olmasının bir sebebi var: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881’de doğduğu ev bu bölgede bulunmaktadır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin