Saraybosna’da Gezilecek Yerler | En İyi 34 Yer! (Detaylı)

Saraybosna Nerede? & Hangi Ülkede? Saraybosna, Balkan ülkelerinden biri olan Bosna Hersek’in başkentidir.

Saraybosna Hakkında: Uzun yıllar boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan Saraybosna’da bu hakimiyetin izlerini hem toplum yaşamında hem de mimari yapıda gözlemlemek mümkün. Şehirde birçok Osmanlı döneminden kalma esere rastlayabiliyoruz. Bunun yanı sıra 90’lı yılların başında başlayan savaşın şehirde bıraktığı izler ziyaretin çok daha hüzünlü ancak bir o kadar da anlamlı olmasına neden oluyor.

Saraybosna Para Birimi: Şehirde Bosna-Hersek Mark’ı (BAM) kullanılmaktadır.

Ortalama Gezi Süresi? 2 günde gezilebilir.

Saraybosna’ya Ulaşım: Şehre ulaşımda kullanılan en yakın havalimanı Saraybosna Uluslararası Havalimanı (Butmir Havalimanı)’dır. Merkezden 10 kilometre uzaklıkta olmasıyla kısa sürede şehri merkezine ulaşabileceğiniz havalimanına tek yön bilet fiyatları 450-900 ₺ arasında değişiklik gösterebiliyor. Saraybosna uçak bileti için gitmek istediğiniz tarihten birkaç ay önceden araştırmaya başlayarak daha uygun fiyata bilet bulabilirsiniz. Havalimanına ulaştıktan sonra merkeze nasıl gideceğinizi merak ediyorsanız lütfen tıklayınız.

Saraybosna Ucuz Mu? Şehir hem konaklama hem seyahat hem de yeme içme konusundan Avrupa’nın en ucuz şehirlerinden biridir. Dolar kuruna göre kullanılan para birimi TL’ye daha denk olmakla beraber yapacağınız gezinizde çok fazla ödeme yapmamanız da uygun fiyatlı bir seyahat sunacaktır.

Saraybosna Güvenli mi? Saraybosna genellikle güvenli olarak adlandırılabilir. Turistlerin başlarına büyük sorunlar gelmemekle beraber her şehirde olduğu kadar bu şehirde de dikkatli olmak gerekiyor. Tabi ülke halkının oldukça yardımsever olması ve polislerin sürekli etrafta geziyor olması size fazladan güven duygusu verecektir.

Tasarruf Kartları: Saraybosna’yı keşfetmenin en akıllı ve ucuz yolu olan SarjevoCity Pass; 24, 48 veya 72 saatlik geçiş arasından seçimler sunuyor. Kartın nereden, nasıl ve ne kadara alınacağını öğrenmek için lütfen tıklayınız.

Yardımcı Uygulamalar; Saraybosna’yı keşfederken yardımcı uygulamaları indirerek, kaybolma korkusu yaşamadan kolaylıkla gezebilirsiniz.

-Guide2Sarajevo: Yürüyerek bile gezilebilecek her şeyin birbirine yakın olduğu bu şehirde kullanabileceğiniz en yararlı seyahat uygulaması Guide2Sarajevo… Sesli rehber hizmetiyle kimseye soru sormanıza gerek kalmadan yolunuzu bulabilir, yakınınızdaki gezi noktalarını görebilirsiniz. Iphone için.. / Android için..

Saraybosna’da Ne Yenir? Ne İçilir? Saraybosna’yı keşfetmenin en güzel yanlarından biri şüphesiz Osmanlı ve Balkan mutfağının birleştiği yemekleridir. Damak tadı olarak Türk yemeklerine benzer tatların bulunduğu şehirde gitmeden önce neler denemeniz gerektiğini Bosna Hersek’te Ne Yenir? Ne İçilir? yazımızda tüm detaylarıyla keşfetmeye başlayın!

Restoran Bahşiş Oranları: Saraybosna restoran, bar ve taksilerde bahşiş bırakma zorunluluğu yoktur ancak dilerseniz %10 oranında bir bahşiş bırakabilirsiniz.

* Saraybosna Gezilecek Yerler Videosu

*Saraybosna Gezilecek Yerler Listesi

-Simgesel Yapılar

1. Umut Tüneli

Umut Tüneli

Burası Neresi? Tüneller, Saraybosna’da 1992-95 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşları esnasında gıda ve cephanelik yardımı için yapılmıştır. Tüneller savaşta çok önemli olmuş hatta savaşın seyrini değiştirmesinde büyük rol oynamıştır.

Neden Gitmeliyim? Saraybosna’nın belki de en etkileyici yerlerinden biri olan Umut (Hayat) Tüneli, savaşın izlerini en etkileyici şekilde görebileceğiniz yerlerin başında geliyor. Savaş sırasında ulaşım, ilaç, erzak ve iletişim gibi ihtiyaçlar için kullanılan tünel 960 metre uzunluğunda ve 1,5 metre yüksekliğinde bir insanın ancak geçebildiği bir genişlikte yapılmış.

Tünelin yapılması için bir aile evini hibe etmiş ve bu ev günümüzde müzeye giriş olarak kullanılıyor. İçerisinde savaş dönemlerine ait fotoğraflardan düzenlenen bir geçidinde bulunduğu müze, Bosna halkı açısından manevi olarak çok büyük bir öneme sahip. Müzeyi 09.00-16.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün. Saraybosna ziyaretinizde bu etkileyici ve birçok acıya tanıklık etmiş tüneli mutlaka ziyarete etmenizi öneriyoruz.

  • Konum: BA, 1, Tuneli, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 684-032
  • Çalışma Saatleri: 09:00-16:00
  • Giriş ücretleri: 10 KM
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

2. Sebil

Sebil

Burası Neresi? Şehrin simgelerinden olan bu sebil, ahşap şadırvanıyla dikkat çekiyor. İstanbul’dan örnek alınarak 1700’lü yıllarda Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Başçarşı Sebili, turistlerin önünde mutlaka fotoğraf çektirdiği özel eserlerden biri. Burayla ilgili bir efsaneye göre, sebilden su içenler Saraybosna’dan ayrılamazmış… Deneyip, görün. 🙂

  • Konum: Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 61 768 766
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

3. Latin Bridge

Latin Bridge

Burası Neresi? Latin Köprüsü, tarih sayfalarında çok önemli bir yere sahiptir. AvusturyaMacaristan veliahdının bu köprü üzerinde öldürülmesinin I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden olduğu belirtilmektedir. Başçarşı’ya çok yakın bu tarihi köprüyü mutlaka görmelisiniz.

  • Konum: BA, Obala Kulina bana bb, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

4. Sönmeyen Ateş Anıtı

Sönmeyen Ateş Anıtı

Burası Neresi? Saraybosna’nın II. Dünya Savaşı’ndan kurtuluşunun anısına yapılan Sonsuz Ateş, Ferhadiye Caddesi’nin başında yer almaktadır. Şehrin anlamlı ve özel simgelerinden biri olan ateş devamlı yanmasından dolayı bu ismi almıştır. Anıtı 24 saat açık olması sebebiyle dilediğiniz zaman gezebilirsiniz.

  • Konum:
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

5. İnat Evi (Inat Kuca)

İnat Evi

Burası Neresi? Avusturya-Macaristan İmparatoru’nun bu evi yıkıp, aynı yere belediye binası yapmak istemesiyle bu evin hikayesi başlıyor…

Neden Gitmeliyim? İnat Evi, çok ilginç hikayesiyle Saraybosna’yı ziyaret edenlerin hayli ilgisini çekiyor. Nehrin bir yakasındaki evleri yıkarak kamuya mal etmek isteyen Avusturya-Macaristan Devleti’ne direnen ev sahibi, evinin diğer yakaya taşınmasını ister. Başka çare kalmayınca hükümet ev sahibinin bu isteğini yerine getirir ve evi nehrin diğer yakasına birebir aynısını inşa eder.

Miljacka Nehri’nin diğer yakasına evin her tuğlası her santimi ölçülerek özenle birebir aynısı yapıldıktan sonra Boşnak ev sahibi evin yıkılması için izin verir… Ev günümüzde Boşnak yemeklerinin servis edildiği bir restoran olarak işletiliyor ve bu hikâye sebebiyle ‘’İnat Evi’’ olarak anılmaya devam ediyor. Evin kapısındaki yazı ise oldukça ilginç ve manidar…  “Bir zamanlar nehrin diğer tarafındaydım ama inadına bu yakasına taşındım…”

Kaçırmayın! Evin hikayesini sahiplerinden daha güzel ve detaylı dinleyebilir aynı zamanda enfes Bosna-Hersek yemeklerinin tadını nehrin manzarasına karşı çıkartabilirsiniz.

  • Konum: Veliki Alifakovac 1, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 447-867
  • Çalışma Saatleri: 09:00-23:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

6. Kovaci Anıt Mezarı

Kovaci Anıt Mezarı

Burası Neresi? Saraybosna’da bulunan anıt mezarlık, Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından başlatılan kuşatmada, Bosna-Hersek’te öldürülen Bosna Ordusu askerleri için yapılmış anıtsal bir alandır.

Neden Gitmeliyim? Saraybosna’nın en yakın tarihinin bir kısmına şahit olabileceğiniz mezarlıkta, 1990’ların başında meydana gelen trajik ve kanlı iç savaşın izleri görülebiliyor. Saraybosna’da yaşanan savaşlar esnasında Sırp ve Boşnak güçleri arasında dört yıl süren uzun bir savaş dönemi yaşandı.

Kovači Anıt Mezarlığı’ysa bu kuşatma sırasında kendilerini Sırp saldırganlarından korurken kaybolan ve hayatını kaybeden Boşnaklar için yapılmıştır. Ayrıca mezarlığa gömülü olan önemli isimlerden biriyle, bağımsız Bosna’nın ilk cumhurbaşkanı olarak bilinen Alija Izetbegović’tir. Birçok devlet başkanının ziyaret ettiği bu anıt mezarlık, ülkenin yakın tarihindeki en önemli olaylardan birine saygı ve minnet için sıklıkla ziyaret ediliyor.

  • Konum: Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Çalışma Saatleri: 10:00-17:00
  • Yol Tarifi Al >

-Tarihi Yerler

7. Gazi Hüsrev Bey Camii

Gazi Hüsrev Bey Camii

Burası Neresi? Başçarşı’da yer alan Gazi Hüsrev Bey Camii, 1531 yılında Sultan Süleyman’ın isteği üzerine inşa edilmiştir. Mimar Sinanın eserlerinden biri olan yapı Bosna’nın önemli kültürel ve dini eserleri arasında yerini alıyor.

Neden Gitmeliyim? Başçarşı’nın önemli eserlerinden biri olan Gazi Hüsrev Bey Camii, “Bey Camii” olarak da bilinmektedir. Camii Mimar Sinan’a yaptırılmış olup 1996 yılında aslına uygun bir şekilde restore edilmiştir. Camii, savaş döneminde İslam’ın izlerini silmek adına Sırp askerlerin en önemli hedeflerinden biri olmuştur ancak ilk haline uygun restoreleriyle günümüzde hala ayaktadır.

Osmanlı mimarisine uygun restoresi sayesinde Mimar Sinan’ın elinin değdiği bu camiyi hala ziyaret edebilir ve içerisindeki medrese, hamam gibi diğer tarihi noktaları görebilirsiniz. Saraybosna’nın tarihi yerlerini görmek isterseniz ilk sıralara Bey Camii’ni eklemeyi unutmayın.

  • Konum: Sarači 8, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 532-144
  • Çalışma Saatleri: 09:00-17:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

8. Saraybosna Katedrali

Saraybosna Katedrali

Burası Neresi? Şehirde yaşayan Katolikler için önemli bir nokta olan Saraybosna Katedrali, 1889 yılında neo-gotik tarzda inşa edilmiştir. Savaş sırasında ciddi zararlar görmüş olsa da gerçekleştirilen özenli restorasyon çalışmaları sonucunda günümüzde güzelliğini korumaktadır. Mimarisiyle dikkat çeken katedral Papa II. Jean Paul Heykeli’nin yer aldığı kapısıyla dikkat çekmekte olup, Saraybosna’nın tarihi yerleri açısından önemli bir yapıdır.

  • Konum: Trg Fra Grge Martića 2, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 210-281
  • Çalışma Saatleri: 09:00-17:00
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

9. Vijecnica Kütüphanesi

Vijecnica Kütüphanesi

Burası Neresi? Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde yapılmış Vijecnica, ilk dönemlerinden belediye binası olarak kullanılmaktaydı. Günümüzdeyse ulusal tarihi bir yapı olarak kütüphane hizmeti sunan yapı yıllar boyunca yaşanan savaşlara rağmen ayakta kalmayı başarmıştır. Ülke tarihinin en eski binalarında biri olması sebebiyle turistlerin ilgisini çekiyor.

  • Konum: Zmaja od Bosne 8b, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 275-300
  • Çalışma Saatleri: 07:00-18:00
  • Giriş ücretleri: 10 KM
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

10. Hünkâr Camii

Hünkâr Camii

Burası Neresi? Tek kubbeli ve kare bir plana sahip olan camii, Fatih Sultan Mehmet’e hediye olarak yapılmış, şehrin önemli camilerinden biridir. 1457 yılında yapılmış olan cami Bosna’nın fethinden sonra yapılmış ilk cami olup, ilk yerleşim yerlerinden biri de burada olmuştur. Abdest musluklarından kaplıca suları akan bu tarihi camii ayrıca dünyaca ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahathamesi’nde bahsedilmiş güzide bir eserdir. İbadet saatleri dışında camiyi turistik amaçlı -uygun kıyafetlerle- gezebilirsiniz.

11. Svrzo’nun Evi

Svrzo’nun Evi

Burası Neresi? Svrzo’nun Evi, 1960 yılından beri müze olarak hizmet veren eski Osmanlı mimarisinin yansıtıldığı tarihi bir evdir.

Neden Gitmeliyim? Günümüzde pek görülemeyen ahşap planlı bir yapıya sahip olan Svrzo’nun Evi, eskimiş eşyaları ve Osmanlı motiflerini taşıyan yapısıyla halka açık bir müzedir. Saraybosna’da yaşayan Müslümanların yaşam tarzını yansıtacak şekilde dizayn edilmiş müze, eski yapılarda olan geniş bir avlu ve haremlik-selamlık olarak adlandırılan oturma düzenine sahiptir. Tipik Saraybosna evleri arasında size Osmanlı Hanedanlığı ruhunu tekrardan hissettirecek bu güzel ahşap evi ziyaret etmelisiniz.

  • Konum:
  • Telefon: +387 33 475-740
  • Çalışma Saatleri: 10:00-16:00
  • Giriş ücretleri: 3 KM
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

12. Morića Han

Morića Han

Burası Neresi? Başçarşı’nın kalbinde yer alan Morica Han, günümüzde ziyaretçilerin yorgunluklarını giderebileceği cafelerin olduğu bir mekan olarak değerlendirilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Orijinal hali 1551 yılına dayanan Morica Han, ne yazık ki çıkan bir yangında hasar görmüş ve tekrardan inşa edilmiştir. Eski bir kervansaray olan bu mekan Evliya Çelebi gibi ünlü gezginleri ağırlamışken günümüzde restoran ve kafelerin birleştiği bir avluda hizmet vermektedir. Otantik atmosfere uygun şekliyle yeniden inşa edilen, huzur veren bir ortama sahip olup minik işletmelerin yer aldığı hoş bir nokta…

  • Konum:
  • Telefon: +387 33 236-119
  • Çalışma Saatleri: 08:00-22:00
  • Yol Tarifi Al >

12. Taşlıhan

Taşlıhan

Burası Neresi? 1543 yılında Bosna Valisi Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılan Taşlıhan, Saraybosna’nın en önemli tarihi eserlerinden biridir.

Neden Gitmeliyim? Osmanlı’nın en ihtişamlı dönemi esnasında yapılmış olan Taşlıhan, eskiden bölgenin en lüks ve güzel noktasıydı. Kervansaray ve han hizmeti gösteren Taşlıhan zamanla çok zarar görse de arkeolojik çalışmalarla gün yüzüne çıkartılan kısımlarıyla hala dikkat çekiyor. Saraybosna gezilecek yerler listenize Osmanlı’ya ait bir mirası daha eklemek isterseniz burayı kesinlikle görmelisiniz.

  • Konum:
  • Çalışma Saatleri: 10:00-17:00
  • Giriş ücretleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

-Müzeler

13. Bosna-Hersek Ulusal Müzesi

Bosna-Hersek Ulusal Müzesi

Burası Neresi? Ülkenin ulusal ve kültürel mirasının koruyucusu kabul edilen müze; tarih, coğrafya, sanat ve doğa tarihi, dil, edebiyat gibi alanlarda sayısız koleksiyona sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Gezdiğiniz ülkenin tarihi boyunca sahip olduğu önemli eser ve parçaları görebileceğiniz kıymetli bir noktadır burası. Bosna-Hersek Ulusal müzesi çok fazla koleksiyona sahip olmakla beraber; Arkeoloji, Etnoloji, Doğa Tarihi ve Kütüphane kısımlarında hizmet sağlamaktadır. Bölümlere göre ayrılan koleksiyon eserleri arasında en dikkat çeken, Yahudiler için ilahi önemi bulunan Haggadah’ın el yazmasıdır. Dünyanın en eski Sefarad Yahudisi belgesi olarak sergilenen bu parçanın yanı sıra kültürel öğeler taşıyan birçok koleksiyonu da gezebiliyorsunuz.

  • Konum: Zmaja od Bosne 3, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 668-027
  • Çalışma Saatleri: 10:00-17:00
  • Giriş ücretleri: 8 KM
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

14. War Childhood Museum

War Childhood Museum

Burası Neresi? Savaşın izlerinin çocuklar üzerindeki etkisini, bizzat savaşı yaşayan çocuklarının deneyimleriyle anlatan eğitici bir müzedir. Videolar, eşyalar ve sözlü öykü anlatımlarıyla desteklenen müzede savaş anlarını hatırlayan nesillerin hikayelerine yer verilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Savaşların dünya üzerinde ne kadar yıkıcı etkileri olduğu tartışmasız bir gerçektir. Ancak yıkılan binalar kadar kaybolan hayatlar ve giden çocukluk yılları belki de savaşların en acımasız yönünü yansıtıyor. Saraybosnalı bir girişimci olan Jasminko Halilovic tarafından 2017 yılında hayata geçirilmiş müzeyi kendi anıları da dahil olmak üzere Bosnalı çocukların hikâyelerine yer veriyor.

Topladığı öyküleri kitaplaştıran Halilovic, bu anıların daha iyi yansıtılabilmesi için topladığı öykülerden bir koleksiyon geliştirmiştir. Belirli eşyaların yer aldığı müzede’ ’savaş çocuklarını’ hikayeleri ve savaş döneminden kalma 3 binden fazla nesne yer almaktadır. Ülkenin acı geçmişine ışık tutan müzede her eşyanın bir anısı, her kişinin bir hikayesi vardır…

  • Konum:
  • Telefon: +387 33 535-558
  • Çalışma Saatleri: 11:00-19:00
  • Giriş ücretleri: 10 KM
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Meydanlar / Sokaklar

15. Ferhadija

Ferhadija

Burası Neresi? Başçarşı ile yan yana olan Ferhadiye Caddesi, şehrin önemli duraklarından biri olarak kabul ediliyor. Cadde, alışveriş yapmak ve cafelerde dinlenmek için oldukça ideal bir seçim. Caddede bulunan konaklama seçenekleri de ziyaretçiler için bu caddeyi daha cazip kılıyor.

Neden Gitmeliyim? Ferhadija Caddesi, çok uzun yıllardan beri şehri birleştiren önemli bir alışveriş ve gezi noktasıdır. Birçok mağaza, restoran ve butikle çevrili yolları tamamen yayalara ayrılmış olduğu için rahatlıkla Saraybosna’da alışverişin tadını çıkartabiliyorsunuz. Ayrıca, eski bir alışveriş caddesi olsa da yapılan değişiklikler sayesinde çok modern bir hal almıştır. Rahatlıkla gezebileceğiniz Ferhadija Caddesi’nde çok sayıdaki hediyelik eşya butiğinden Saraybosna’dan hediyelik eşya alma derdini de aradan çıkartabilirsiniz.

-Sanat Galerileri

16. Ars Aevi

Ars Aevi

Burası Neresi? Saraybosna’da bulunan Ars Aevi, şehirde çağdaş sanata dair koleksiyonları barındıran bir müzedir.

Neden Gitmeliyim? Saraybosna’da olduğu gibi Bosna-Hersek gezilecek yerler listelerinin kültürel noktalarından biri olan Ars Aevi, geniş koleksiyonlara yer veren bir müzedir. İçerisinde; Pablo Picasso, Michelangelo, Kounellis ve Joseph Beuys gibi ünlü sanatçıların eserlerinin bulunduğu müzede 1,600 eser, sanatsever ziyaretçilerini bekliyor.

  • Konum:
  • Telefon: +387 33 216-927
  • Çalışma Saatleri: 10:00-18:00
  • Yol Tarifi Al >

17. Gallery 11/07/95

Gallery 11/07/95

Burası Neresi? Saraybosna’nın merkezinde bulunan Gallery 11/07/95 isimli galeri,12 Temmuz 2012 yılında Srebrenica katliamının anısına yapılmış bir alandır. Burada yaşananları diğer nesillere aktarmak ve bir yandan da kınamak amacıyla Türkiye Cumhuriyeti ve Bosna Hersek iş birliğiyle hayat geçirilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Galerinin kalıcı sergisi içerisinde Srebrenica Katlimı‘ndan geriye kalanlar hakkında belgesel görüntüler, fotoğraflar ziyaretçilere sunuyor. Bu mağdurların isimlerini içeren bir duvarın üzerinde; eski aile fotoğrafları, kurtulan kampından sahneler, bir zamanlar dağılmış ve daha sonra toplanmış kemikler, Bosnalı insanların video ve ses kayıtları yer almaktadır.

Galeri 11/07/95, ziyaretçilere Temmuz 1995’te gerçekleşen olayların belgesel-sanatsal bir yorumunu sunuyor ve sergilenen öğelerin sadece gezi amaçlı bakılmasını değil, tüm ziyaretçilerin yaşanan dehşet ve adaletsizliğe tanıklık etmelerini istiyor. Tüm mültimedya araçlarıyla gözler önüne serilen Srebrenica Soykırımı’nın, sadece bu bölgede değil tüm dünyadaki her türlü şiddete ses olmak ve duyarlılık yaratmayı istiyor. Bu halkın yaşadığı acı olaylara tanıklık etmek, belki bu halka kendinizi daha yakın hissetmenizi sağlayacak bu sanat galerisini gezmenizi kesinlikle öneriyoruz.

  • Konum: Trg Fra Grge Martića 2, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 953-170
  • Çalışma Saatleri: 10:00-18:00
  • Giriş ücretleri: 12 KM
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Seyir Manzara Noktaları

18. Trebevic

Trebevic

Burası Neresi? Saraybosna’nın doğal alanlarından biri olan Trebevic, sahip olduğu bitki örtüsü ve temiz havasıyla sakin, huzurlu bir gezi noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Neden Gitmeliyim? Şehrin doğusunda yer alan Trebevic, Saraybosna’nın kentsel yapılaşması arasında el değmemiş doğal bir güzellik… ‘’Saraybosna’nın akciğerleri’’ olarak adlandırılan bu alana Eski Kent’ten uzanan teleferiklerle ulaşabiliyorsunuz. Daha varmadan muhteşem şehir manzarasıyla başlayan geziniz, indiğinizde Trevevic’teki aktivite alanlarıyla daha keyifli hale geliyor.

Yürüyüş yollarının yanı sıra kiralık bisiklet imkânı sayesinde Ladin ve Çam ağaçlarının gölgesinde gezmeye başlayabiliyorsunuz. Ayrıca yürüyüş yolu boyunca çok sayıda konaklama noktası ve restoran olduğu için dilerseniz burada kalmayı da düşünebilirsiniz. Burası muhteşem bir doğal alan olmakla beraber Saraybosna’yı yüksekten görebileceğiniz en iyi seyir noktasıdır. Yanınıza fotoğraf makinelerinizi alıp bu anı ölümsüzleştirmeyi unutmayın. 🙂

İpucu: Yeniden hayata geçirilen teleferiklerle Trebevic’e ulaşmak 7-10 dakika arasında sürüyor. Bir kabin en fazla 10 kişi alabildiği gibi; turistler için tek yön bilet; 15 km, dönüş biletiyle birlikte 20 KM olarak satılmaktadır.

19. Avaz Twist Tower

Avaz Twist Tower

Burası Neresi? Yugoslavya’nın en yüksek ikinci, Bosna Hersek’in en yüksek binası olan Avaz Twist Tower, Saraybosna’nın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Saraybosna’nın güzelliklerini panoramik olarak görmek isterseniz bu deneyimi Avaz Twist Tower’da yaşayabilirsiniz. Ülkenin en yüksek binasının 175 metre yüksekteki gözlem noktasında süper bir deneyim yaşayabiliyorsunuz. Gözlem noktasındaki teleskoplardan şehrin detaylarına kadar inebilir ve Saraybosna’nın panoramik manzarasının tadını çıkartabilirsiniz.

  • Konum: Tešanjska 24A, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 281-350
  • Çalışma Saatleri: 07:00-23:00
  • Yol Tarifi Al >

20. Yellow Bastion

Yellow Bastion

Burası Neresi? Günümüzde işlevini kaybetmiş bir kaleden kalma tarihi duvarların bulunduğu alandır.  18. Yüzyıldan kalma eski duvarlar, artık muhteşem Saraybosna manzarasını izlemek için kullanılıyor.

Neden Gitmeliyim? Şehrin tadını çıkartmak için her zaman çok fazla gezmeye ve para harcamaya gerek olmadığını bu mütevazi noktada görebiliyorsunuz. Sarı Kale’nin bulunduğu noktada yer alan minik tabureli masalarda otururken, gün batımında şehrin büründüğü enfes görüntüyü seyretmek paha biçilemez… Her mevsim ayrı güzel olan Saraybosna’da bu eski savunma kalesinin tepesinde ulaşın ve huzurlu vakitler geçirin.

*Saraybosna İçerisinde Gezilecek Yerler

-Parklar & Bahçeler & Köyler

21. Vrelo Bosne

Vrelo Bosne

Burası Neresi? Şehir dışında kalan bu bölge, Saraybosna’nın önemli doğal güzelliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Milli park içerisinde şelaleler, akarsular, yeşillikler ve daha birçok güzelliğin içinde kendinizi çok huzurlu hissedeceksiniz.

Neden Gitmeliyim? Saraybosna gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı olan Vrelo Bosne, ülkenin en doğal noktalarının başında geliyor. Igman Dağları’nın eteklerinde yer alan el değmemiş koruma alanın içinden Bosna Nehri’nin geçmesi de ayrı bir güzelliktir.

Endemik bitkileri ve kuş sesleri eşliğinde harika bir yürüyüş için tercih edebileceğiniz Vrelo Bosne’de dilerseniz nehir etrafındaki dinlenme alanlarında oturarak da huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Buranın bir diğer güzel yanıysa nehir çevresindeki restoranlarda taze alabalık yiyebilmenizdir. Vaktiniz olursa yemyeşil manzara ve su sesi eşliğinde bu lezzetin tadını çıkartmayı unutmayın…

  • Konum: Ilidža, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 580-999
  • Çalışma Saatleri: 09:00-21:00
  • Yol Tarifi Al >

22. Bjelasnica

Bjelasnica

Burası Neresi? Bosna Hersek’te bulunan bir dağ olan Bjelasnica, zirvesinde bulunan kayak merkezi sayesinde popüler bir cazibe noktasıdır.

Neden Gitmeliyim? Saraybosna gezinize farklı bir aktivite eklemek isterseniz dünyanın birçok yerinden sadece kaymak için ziyaretçileri toplayan Bjelasnica Dağı’nı tercih edebilirsiniz. Seyahatsiz kış dönemindeyse burası hem huzuru hem de eğlenceyi bir arada taşıyan güzel bir tatil noktası olabilir. Avrupa’nın popüler kayak merkezi Bjelasnica etrafında o kadar çok otel var ki gecelik konaklama fiyatları 170 ₺’ye kadar düşebiliyor.  Uygun fiyatlı konaklama seçeneklerinin daha cazip kıldığı kayak merkezi; uzun pistleri, restoran ve bar hizmetleriyle kayak sevenlerin bekliyor.

23. Skakavac Şelalesi

Skakavac Şelalesi

Burası Neresi? Saraybosna’dan 12 km uzaklıktaki Nahorevo Köyü’nde yer alan bir şelaledir. Skakavac Şelalesi, Avrupa’nın en büyük şelalelerinden biri olup, 39 metre yüksekliğe sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Ülkenin akciğerleri olarak bilinen Saraybosna, adının hakkına yakışır derecede çok güzel doğal alanlara sahip. Büyüleyici görüntüsüyle yaklaşık 100 metre yükseklikten akan Skakavac Şelalesi de bunun öreklerinden biri… Yürüyerek isterseniz aşağıdan ya da şelalenin üstünden manzara izleme noktalarına çıkabiliyorsanız. Güvenli yürüyüş alanlarının yanı sıra şelalenin döküldüğü noktalarda bulunan piknik alanları su sesi ve temiz hava eşliğinde dinlemenize olanak sağlıyor. Çok hoş ve huzurlu olan şelale çevresi, Saraybosna gezilecek yerler listesini tamamlarken yaşanan tüm yorgunluğu ruhunuzdan silecek…

  • Konum: Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Çalışma Saatleri: 24 saat açık
  • Yol Tarifi Al >

24. Miljacka Nehri

Miljacka Nehri

Burası Neresi? Saraybosna Irmağı olarak da anılan Miljacka Nehri, Bosna-Hersek’te yer alan bir ırmaktır. Saraybosna’da dahil olmak üzere çok sayıda şehirden geçen nehir, buna rağmen oldukça temizdir. Nehir etrafı yürümek için en huzurlu noktalardan biri olmakla beraber güzel fotoğrafların da arka planı oluyor…

25. Forest Park Mojmilo

Burası Neresi? Mojmili Tepesi’nde bulunan Mojmilo Orman Parkı, 7 kilometrelik büyük bir alanı kapsamaktadır. Yerli halkın genellikle gürültü ve kirlilikten kaçmak için hafta sonları ziyaret ettiği bu yeşil alan, bazıları tarafından spor bazıları tarafından ise piknik ve temiz hava için tercih edilir. Bulutsuz yaz günlerinden buraya uğrarsanız amfitiyatro gibi alanlarda açık etkinlikler ve konserler katılma şansı yakalayabilirsiniz.

-Hayvanat Bahçeleri

26. Pionirska Dolina Zoo

Pionirska Dolina Zoo

Burası Neresi? Şehir merkezine sadece iki kilometre uzaklıkta bulunan 8,5 hektarlık bir alanı kaplayan Saraybosna Hayvanat Bahçesi veya Pionirska Dolina (Pioneer Vadisi) gençler arasında favori bir yerdir. Şehri popüler eğlence noktalarının başında geliyor.

Neden Gitmeliyim? Hayvanat bahçesi ve lunaparkı bir arada barındıran Pionirska Dolina, içerisinde 57 farklı canlı türünden çok sayıda hayvanı bulunduruyor. Farklı canlıları görebileceğiniz hayvanat bahçesini gezdikten sonra lunapark kısmında da eğlenceye devam edebiliyorsunuz. Vaktiniz olursa Saraybosna’da eğlencenin tadını çıkartmak için tercih edebilirsiniz.

  • Konum: Patriotske lige 58, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 560-567
  • Çalışma Saatleri: 08:00-20:00
  • Giriş ücretleri: 3 KM
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Termal Havuzlar

27. Ilidža Thermal Riviera

Ilidža Thermal Riviera

Burası Neresi? Saraybosna’da termal suları içeren İlidza Thermal Riviera, hem sağlık hem de eğlence için tercih edilen bir merkezdir.

Neden Gitmeliyim? İlkbahardan sonbahara kadar devam eden sezon boyunca açık ve kapalı yüzme havuzlarında termal sularda sağlık ve eğlence için hizmet veriliyor. Termal suların iyi geldiği düşünülen eklem hastaları bu havuzlarda rahatlarken, açık alanlardaki su kaydırakları ve dalgalı yüzme havuzları eğlenmek isteyenler için mükemmel bir olanak. Su kenarındaki eğlenceli aktivitelerden sonra Thermal İlidza içerisindeki restoran ve kafelerle birlikte güzel bir gün geçirebilirsiniz.

  • Konum: Butmirska cesta 18, Ilidža, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 771-000
  • Çalışma Saatleri: 09:00-22:00
  • Giriş ücretleri: 5-9 KM
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Saraybosna’da Yapılacak Şeyler

-Turlar&Geziler

28. Bosna’da Yürüyüş ve Yerel Yemek Tadım Turu

Bosna’da Yürüyüş ve Yerel Yemek Tadım Turu

Neden Gitmeliyim? Saraybosna’nın zengin tarihini dinleyerek gezebileceğiniz serbest yürüyüş turu, şehrin en sevilen turları arasında yer alıyor. Bulutsuz bir havada temiz hava eşliğinde rehberlerle beraber şehri keşfettikten sonra tur sakinlerine özel Bosna yemeklerinden tadarak gezinize tatlı bir nokta koyabilirsiniz. Ayrıca dinlenme noktalarında içeceğiniz kahvenin tadı da ayrı bir lezzetli oluyor…

Aklınızda Bulunsun! Yaklaşık 3 saat süren bu turun en pozitif yanıysa ücretsiz olması. Hiçbir ücret ödemeden Saraybosna’yı keşfedebileceğiniz bu fırsatı kaçırmayın deriz.

29. Bosna’da El Sanatları ve Esnaf Atölyesi

Bosna’da El Sanatları ve Esnaf Atölyesi

Neden Gitmeliyim? Saraybosna gezilecek yerler listesinde de fark ettiğiniz gibi burası hala tarihi ve gelenekleriyle yaşayan, kültürüne sahip çıkan bir şehir. Saraybosna’da 500 yıldan fazla süredir devam eden bakır el sanatları, Bosna kültürünü yansıtan en önemli objelerden biridir aynı zamanda. Bu tur sayesinde atölyelerde eşyaların yapımını görebilir ve zanaatkarların el işçiliklerine şahit olabileceksiniz.

Aklınızda Bulunsun! Turun en güzel yanlarından biri de Saraybosna’dan alınacak hediyelik eşya derdinden kurtulmanız olacaktır. Şehri yansıtan en güzel objeleri buradaki atölyelerde bulabilirsiniz.

*Saraybosna’da Çocukla Gezilecek Yerler

30. Saraybosna Optik Yansımalar Müzesi

Saraybosna Optik Yansımalar Müzesi

Burası Neresi? Saraybosna Optik Yansımalar Müzesi, dekorasyonlarıyla interaktif bir deneyim sunuyor.

Neden Gitmeliyim? Ziyaretçilerine farklı bir yaklaşım ve bakış açısı sunan Optik Yansımalar Müzesi içerisinde; sonsuz disko, baş aşağı oda, RGB ışıkları, yerçekimsiz oda ve ames odası gibi çok sayıda farklı alan bulunuyor. Her birinde farklı bir deneyim yaşayabildiğiniz bu alanlarda görünen olduğundan çok daha farklı çıktığı bir sürü fotoğraf çekilebilirsiniz. Genç sanatçıların dekorasyonları sayesinde farklı bir açıdan bakabileceğiniz müze hem gençler için hem de çocuklar için iyi bir aktivite alanı…

  • Konum: Skenderija 28, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 878-000
  • Çalışma Saatleri: 10:00-22:00
  • Giriş ücretleri: 9-12 KM
  • Yol Tarifi Al >

31. Veliki Parkı

Veliki Parkı

Burası Neresi? Veliki Parkı, Saraybosna’nın merkezi ile Başçarşı arasında sıkışmış büyük bir yeşil alandır. Veliki Parkı’na genellikle kısa yürüyüşler ve çocuklara özel oyun alanları için gelinir.

Neden Gitmeliyim? Eskiden bir mezarlık olan alanın şehre kazandırılması amacıyla 1886 yılında bu alanda binlerce ağaç dikilmiştir. Yeşilliğin artmasıyla kuş seslerinin eksik olmadığı parkta dikkat çeken bir diğer ayrıntıysa Saraybosna Çocuk Anıtı’dır. 90’larda hayatını kaybeden çocukların anısına yapılmış anıtın etrafında günümüzde oyun oynayan çocukların sesleri eksilmiyor.

*Saraybosna Gece Hayatı

Bu şehir çok renkli bir gece hayatına sahip olmamakla beraber, akşam saatlerinde vakit geçirebileceğiniz noktalara ev sahipliği yapıyor. Saraybosna Gece Hayatı yazımız en kısa sürede sizlerle olacak,şimdilik minik bir öneriyle devam edelim…

32. Cafe Bar Operası

Cafe Bar Operası

Burası Neresi? Saraybosna gece hayatı içerisinde şık konseptiyle dikkat çeken bir eğlence mekanıdır. Erken saatlerde müzik ve yemek eşliğinde daha sakin bir vakit geçirebilir, akşam saatlerine doğru daha fazla alkol ve yüksek müzikle devam ediliyor. Saraybosna geceleri içerisinde şık, nezih ve bir o kadar eğlenceli bir mekan ararsanız Cafe Bar Operası tercihleriniz arasında olmalı.

  • Konum: Branilaca Sarajeva 25, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 33 831-647
  • Çalışma Saatleri: 07:00-00:00
  • Yol Tarifi Al >

*Alışveriş Noktaları

Saraybosna’da alışveriş için modern meydanla olduğu gibi geleneksel ürünlerin yer aldığı çarşılar da yer almaktadır. uygun fiyatlı veya pahalı ürünlerin bir arada yer aldığı dükkanlardan dilediğinizi seçebileceğiniz ilk noktayı inceleyelim;

-Caddeler / AVM

33. Başçarşı

Başçarşı

Burası Neresi? Saraybosna’nın merkezinde bulunan Başçarşı, 16. Yüzyılda kurulmuş ve günümüzde hala kullanılan meşhur bir Osmanlı çarşısıdır. Çarşı, Beylerbeyi Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılmış olup, çok yakınında Gazi Hüsrev Bey Camii yer alır.

Neden Gitmeliyim? Başçarşı, günümüzde Saraybosna’da turistlerin en çok ziyaret ettiği noktaların başında gelmektedir. Osmanlı çarşı anlayışıyla kurulan Başçarşı, birçok zanaat dalının özenle uygulandığı bir yer olarak değerlendirilmekteydi. Çevresindeki han, hamam, camii ve daha birçok nokta sayesinde insanlar buraya gelerek rahat bir şekilde ticari faaliyetlerini yürütmekteyken, günümüzde bu gelenek devam edip birçok dükkâna ev sahipliği yapmakta.

Çarşı içerisindeki dükkanlar çoğunlukla Müslüman Boşnaklara ait olmakla beraber buradaki börekçilerde enfes Boşnak böreklerinin tadına bakmanız mümkün. Tabi eski Osmanlı gelenekleri unutulmamış olup Bronz cezvelerde geleneksel olarak hazırlanan Türk kahvesinin kokusu da tüm çarşıyı sarıyor. İçerisinde ve etrafında birçok gezi noktasını barındıran tarihi Başçarşı, Saraybosna’nın görülecek en önemli yerleri arasında…

Aklınızda Bulunsun! Başçarşı, Saraybosna gezilecek yerler listesinin önemli noktalarından olan Ferhadiye Caddesi’ne çıktığı için kolaylıkla birden fazla noktayı gezebilirsiniz.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler

34. Mostar

Mostar

Burası Neresi? Bosna Hersek’in en büyük ve eski şehirlerinden olan Mostar, Neretva Nehri kenarında kurulmuştur. Tarihi eserleriyle dikkat çekmekte olup ülkenin en çok ziyaretçi çeken turistik noktaları arasında yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Saraybosna geziniz sonrasına Bosna-Hersek’in görülecek en güzel noktalarının başında Mostar geliyor. Bu şehirde neler yapabiliriz diyorsanız Mostar gezilecek yerler arasında; Mostar Köprüsü, Mostar Savaş Müzesi, Ulusal Müze, Fortica ve Vrelo Bune gibi sembolik noktalar yer alıyor. Şehri gezmeye doyamayacağınıza eminiz ama en az Saraybosna kadar güzel olan bu şehre vakit ayırmanızı şiddetle öneriyor.

Anlatmaya doyamadığımız, Osmanlı mimarisinin her noktada görüldüğü Mostar’da, Osmanlı izleri görülen bir diğer noktaysa yemekleridir… Mostar geleneksel yemekleri eski Türk mutfağıyla o kadar çok benzerlik gösteriyor ki asla yabancılık çekmeyeceksiniz. Çoğu ürün Osmanlı mutfağından geçmekle beraber Balkanların en sevilen lezzeti olan ‘’Cevapi’’ kesinlikle denenmesi gereken enfes lezzetlerden biri…

Detaylıca gezmek için iki günün yeteceği bu şehre Saraybosna’dan düzenlenen turlarla da ulaşılabiliyor ya da ‘’rüya treni’’ denilen Saraybosna-Mostar treniyle rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Neretva Nehri’nin eşliğinde 3 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz şehri ziyaret etmeden Bosna-Hersek gezinizi tamamlamayın deriz…

*Şehiriçi Ulaşım

Saraybosna şehir içi ulaşımında en çok kullanılan araçlar; tramvay, troleybüs, otobüs ve taksi olarak sıralanabilir. Dilerseniz, birlikte detaylara inelim;

Saraybosna’da ulaşım için en çok kullanılan yöntem tramvay olmakla beraber, hatlar Saraybosna gezilecek yerler listesindeki çoğu noktadan geçmektedir. Tramvaylara binmek için duraklardaki kioskları ya da tramvay içerisinden bilet satın alabiliyorsunuz. Ancak fırsat bulabilirseniz durak dışından bilet almalısınız çünkü 1,60 KM dışarıdan alınan bilet fiyatı olurken, içeride 1,80 KM ödemeniz gerekiyor. Tramvay saatleri: 06:00-22:30 saatleri arasında hizmet verdiği için sonrasında otobüslerle yolculuk yapmayı tercih edebilirsiniz. Tramvay dışındaki tüm hatlarda hizmet sağlayan otobüs hatları gece gündüz hizmet verirken bilet fiyatları yine aynıdır.

Saraybosna’da ulaşımda taksi de seçenekler arasında. Avrupa’nın ne uygun başlangıç ücretlerinden birine sahip olan Saraybosna’da başlangıç ücreti 1,50 KM olmakla beraber kilometre başına 1 KM artmaktadır. Yalnızca taksilere binmeden önce plakalarının TAXİ ya da TA harfleriyle başlamasına dikkat etmelisiniz.

*Saraybosna’ya Yakın Havalimanları

  • Mostar Havaalanı (71 km)
  • Tuzla Havaalanı (72 km)
  • Dubrovnik Havaalanı (139 km)
  • Bol (Hırvatistan) Havaalanı (146 km)
  • Banyaluka Havaalanı (149 km)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

Saraybosna Türk Konsolosluğu

  • Büyükelçi: Haldun Koç
  • Adres: Vilsonovo Setaliste bb.Saraybosna, Bosna Hersek
  • Telefon: +387 33 568 791 // +387 33 568 792
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma: 09:00 – 12:30 / 14:00 – 18:00

-Acil Durum Numaraları

  • Polis:122
  • İtfaiye:123
  • Ambulans: 124 yada 611-1111

-Turistler için Telefon Kullanımı

-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?

En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.

Örneğin, Bosna Hersek’in ülke kodu ” +387 ” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +38705390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece kodu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.

-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?

Bu fiyatlar size pahalı geldiyse Türk hattınıza yurt dışı kullanım paketi yükleterek belki daha uygun fiyatlara konuşmaya devam edebilirsiniz. Konuşmaya devam edebilmek için her şeyden önce bu adımları takip etmelisiniz;

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin