Rostov’da Ne Yenir? Ne İçilir? | İçinizi Isıtacak 10 Tarif

Rostov Güney Rusya’nın başkenti olarak kabul edilmektedir. Şehir kültürel ve tarihi zenginlikleri ile büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Bölge aynı zamanda Rus yemek kültürü hakkında bilgi edinmek isteyenlerin de uğrak yerlerinden bir tanesidir. Biz de “Rostov’da ne yenir? Ne içilir?” diye araştırarak şehri ziyaret edeceklere bir lezzet haritası hazırlamanın uygun olacağını düşündük.

Rostov’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Rostov, Orta Avrupa yemek kültürü hakkında ziyaretçilerine birçok detay sunan bir şehir. Burada özellikle bölgeye özgü yemekler hem yerli halk tarafından hem de şehri ziyarete gelen gezi meraklıları tarafından büyük bir beğeni ile tüketilmektedir.

Rusya elbette sadece votkadan ibaret değil. Burada pek çok farklı sebze yemeği, et yemekleri ve dilerseniz fast food tarzı yiyeceklerin sizi beklediğini belirtelim. Tabi ki her zamanki tavsiyemizi de yapalım:

“Bize göre yeni bir yer keşfe çıktıysanız mutlaka o bölgeye has lezzetleri tatmak gerekiyor. Ancak bu şekilde gittiğimiz yeri daha iyi tanıyabilir ve o şehri hissedebiliriz.”

Haydi öyleyse Rostov’u Rostov yapan lezzetlerden hazırladığımız “Rostov’da ne yenir? Ne içilir?” başlıklı listemize geçelim artık;

1. Votka

Votka
Rusya’nın milli içkisi: Votka

Rusya denince akla ilk gelen şeylerden biri haliyle votka. Eee soğuk diyarlar sonuçta insanlar içini ısıtacak şeylere yöneliyor. Rostov için de durum pek farklı değil ve Rostov yemek kültürü içinde içkiler arasındaki liderliği kimseyle paylaşmıyor.

2. Borshch Çorbası

Borshch Çorbası
Orta Avrupa sofralarında borshch çorbasını her daim görmek mümkün olabiliyor

Doğu Avrupa’ya yolunuz düştüyse bu çorbadan kaçışınız yok 🙂 Başta pancar olmak üzere çeşitli sebzelerle yapılan bu çorbanın 30’a yakın versiyonu bulunuyor. Pancarın verdiği kırmızı renk ise insanın iştahını kabartıyor. Et suyu ile yapılan çorba lezzetli olduğu kadar besleyici olması ile de ön plana çıkıyor.

3. Pavlova

Pavlova
Paylaşılamayan lezzet: Pavlova

Daha önce “Avustralya’da ne yenir? Ne içilir?” başlıklı yazımızda bahsettiğimiz ve Avustralya’nın hemen her noktasında zevkle yenen pavlova isimli tatlı Rusya topraklarında da çok sevilen bir tatlı. Özellikle çilekli olarak hazırlanan ve yapımında bolca krema kullanılan pavlova lezzeti ile mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri.

4. Piroşki

Piroski
Piroski’yi şehrin her yerinde bulabilirsiniz

Ruslar, Çerkezler, Polonyalılar… Bu lezzeti sahiplenen pek çok millet bulabilirsiniz. Rusya’da oldukça yaygın olan tüketilen bu lezzet çoğunlukla içi patatesli bir şekilde hazırlanmaktadır. Kıyma gibi besinlerle de hazırlanabilen bu lezzet Rostov lezzetleri arasında da özel bir öneme sahiptir. Çoğunlukla kızartılarak hazırlanan piroşki haşlanarak da hazırlanabilmektedir.

5. Pelmeni

Pelmeni
Rusya usulü mantı: Pelmeni

Rus mantısı olarak tanımlayabileceğimiz pelmeni yolu Rostov’a düşenlerin mutlaka denemesi gereken yemekler arasında bulunuyor. Listemize 5. sıradan giriş yapan bu yöresel mantı hamur işini sevenleri can evinden vuracak bir tarif. İçinde de tavuk ya da kıyma bulunuyor.

6. Habenski

Habenski
Denenmesi gereken bir yöresel tat: Habenski

Mercimek ve etin bir araya gelmesiyle hazırlanan bu geleneksel yemek Rostov mutfağı hakkında tecrübe edinmek isteyen gastronomi avcıları tarafından test edilmesi gereken bir yemek. Şehirdeki butik yemek mekanlarını ziyaret ettiğiniz takdirde bu yemeği tatma ve yorumlama şansına sahip olabilirsiniz.

7. Siyah Havyar

Siyah havyar
Siyah hayvar şehrin en sevilen yiyecekleri arasında yer alıyor

Siyah havyar en denemeye değer Rostov lezzetleri arasında yer alıyor. Biz de bu lezzetin “Rostov’da ne yenir? Ne içilir?” listemize olmasına karar verdik. Bizce bu lezzeti tatmadan Rostov’dan dönüş uçağınıza binmeyin.

8. Sırnike

sırnıike
Canı tatlı çekenlere sırnike yemelerini öneriyoruz

Canınız tatlı bir şeyler mi istedi? Öyleyse Rostov’da çok tüketilen bir hamur işi olan sırnike tam size göre olacaktır. Özel soslarla ya da reçel gibi tatlı gıdalarla da tüketilen sırnike ile şeker ihtiyacınızı giderebilir ve Rostov’daki gezilecek yerleri ziyaret etmek için ihtiyacınız olan enerjiye sahip olabilirsiniz.

9. Burger

The Bebop Burgers
Dev burgerleriyle bilinen: The Bebop Burgers

Evet, hamburger bir ABD lezzeti ama bu fast food tarzı yemeği Rusya’da da bulabilirsiniz. Hem de bazı mekanlar var ki orada hamburger yediğinizde dünyanın en lezzetli şeyini mideye indirdiğinizi düşünebilirsiniz. Mesela bu mekanlardan biri The Bebop Burgers. Oldukça esprili bir şekilde ne kadar devasa hamburgerler yaptığını gösteren mekan lezzet konusunda da epey iddialı. Bizce denemeye değer bir yer.

10. Vejetaryen Yemekler

Rostov et yemeklerine mesafeli olan bünyeler içinde çok geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Özellikle sebzelerle yapılan yahniler şehrin en favori vejetaryen yemekleri arasında bulunuyor. Başta nohut olmak üzere biber, domates gibi sebzelerle hazırlanan bu yahni ile kendinize etsiz ama muhteşem besleyici bir ziyafet çekebilirsiniz.

Bizce Rusya’da gelen biri seyahat planına mutlaka Rostov’u da dahil etmeli. Hem bu şehrin tarihi dokusunu keşfe çıkmak hem de “Rostov’da ne yenir? Ne içilir?” sorusuna cevap en güzel lezzetleri tatmak size de birlikte tatile çıktığınız insanlara da çok iyi gelecektir. 

Bu arada Rostov hakkındaki yazdığımız bütün yazılara ulaşmak için Rostov gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilir, takıldığınız konuları ve paylaşmak istediklerinizi bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin