Peru’da Ne Yenir? Ne İçilir? | 18 Etnik Lezzet

Henüz tam olarak dünyaya açılmamış olsa da Peru mutfağı yakın zamanda dünyanın en ilgi gören mutfaklarının başında gelecek gibi görünüyor. Biz de gastronomi anlamında gün geçtikçe popülerliği artan Peru’da ne yenir? Ne içilir? gibi soruların cevaplarını bulalım istedik.

Peru’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Başta pirinç ve patates olmak üzere muhteşem bir tarımsal zenginliğe sahip olan ülkede bu durum ülkenin yemeklerine de yansımış durumda. Peru mutfak kültürü et çeşitlerinin yanı sıra zengin tarımsal ürünlerle muhteşem bir uyum sağlıyor. Mesela patatesin 4000 civarında farklı çeşidinin bu topraklarda yetiştirildiği belirtilmektedir. Baharatların ise ülkedeki yemeklerde çok yaygın bir şekilde kullanıldığını belirtelim.

Peki, yazımızda sizleri neler bekliyor? Peru’ya geldiğinizde yeme konusunda size yol gösterecek ve şehirden ayrılmadan önce mutlaka denemeniz gereken lezzetler hakkında güzel bir liste bekliyor. Bu listede şehrin en özel lezzetlerini sizler için sıralamaya gayret gösterdik.

Listemize geçmeden önce kısaca ülkedeki fiyatlara da değinelim. Peru yeme içme fiyatları ülkenin diğer pek çok olanağı gidi dünyanın diğer bölgelerine daha ekonomik. Bu da karnınızı doyururken bu şehirde ekonomik anlamda tedirgin olmamanız gerektiği anlamına geliyor.

Neyse, biz en iyisi lafı daha fazla uzatmayalım ve Peru topraklarında hangi leziz yiyecekler ve içecekler tüketiliyormuş hep birlikte bu konudaki listemize bir bakalım;

1. Ceviche

Ceviche
Ceviche

Peru deyince akla ilk gelen yiyeceklerden biri kesinlikle ceviche. Çeşitli pişmemiş deniz ürünleri ve misket limonunun herhangi bir ısıtma işlemi olmadan pişirilmesine dayalı olarak hazırlanmaktadır. Peru’nun milli yemeği diyebileceğimiz bu lezzet “Peru’da ne yenir?” sorusuna bulunabilecek en geleneksel yemeklerin başında gelmektedir.

Ceviche ile ilgili daha detaylı bilgilenmek isterseniz buradaki linke tıklayabilirsiniz.

2. Cancha

Cancha
Cancha

Bizde çerez olarak tüketilen soslu mısır tanelerine benzeyen cancha Peru mutfağı içinde atıştırmalık bir lezzet olarak tüketiliyor. Restoranlar bunu genellikle müşterilerine yemek hazırlanırken aperatif olarak tabakta ikram etmektedir. Bu nedenle Peru’da bir restorana girdiğinizde ülkenin en önemli tarım ürünlerinden biri olan mısırın bu lezzetli kızarmış mısır tanelerini masanızda görme ihtimaliniz hayli yüksek.

3. Pisco

Pisco
Pisco

Güney Amerika’nın en yaygın içkilerinden olan Pisco, Peru’da da en sevilen içeceklerin başında geliyor. Misket üzümünden yapılır ve bu içkiyle hazırlanmış olan “pisco sour” isimli etkileyici karışım şehre gelen turistlere mutlaka denemesi önerilen alkollü içeceklerden oluyor. Oldukça güçlü bir içki olmasına karşın içimi lezzetinden dolayı oldukça kolay. Bu da dikkatli olunmadığı taktirde hızlı bir şekilde sarhoş olunmasına neden olabilmektedir. Bunu aklınızda bulundurmanızda fayda olacaktır.

4. Papa A La Huancaina

Papa A La Huancaina
Papa A La Huancaina

Şehrin bütün restoranlarında özellikle yemek öncesi tüketilen bu atıştırmalık tabak Peru yemekleri öncesinde midenize gelecek muhteşem ziyafet öncesi haberci görevi görecek. Patates ve yumurtanın kremalı peynir sosuyla birleşiminden oluşan bu tabak besleyici ve göze hoş görünmesi sebebiyle çok fazla seviliyor.

5. Anticucho

Anticucho
Anticucho

Peru sokak lezzetleri ülkemizdekiyle benzerlik gösteriliyor. Çöp şişe benzeyen bu ızgara çeşidinde sığırın kalbi şişe diziliyor. Tabi bir gün öncesinden ülkenin yemeklerini daha lezzetli bir hale getiren baharatlarla marine ediliyor.

6. Pachamanca

Pachamanca
Pachamanca

Gelelim pachamancaya. Bu geleneksel Peru yemeği oldukça zahmetli bir şekilde tandıra benzer taş fırınlarda sebzelerin ve etlerin pişirilmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Eğer Peru’ya geldiğinizde şehre özgü bir lezzet denemek istiyorsanız kesinlikle bu lezzet doğru bir tercih olacaktır.

7. Inca Cola

Inca Cola
Inca Cola

Parlak sarı renkteki bu kolayı Coca-Cola bünyesine katara Peru’da faaliyet göstermekte. Bu paketli içecek ülke halkının en sevdiği ve en çok tükettiği alkolsüz içeceklerin başında gelmektedir. Bu içecek ABD’de kendisine yer bulmayı başarmıştır.

8. Emoliente

Emoliente
Emoliente

Ülkenin en ilgi gören içeceklerin biri olan “emoliente” özellikle soğuk kış günlerinde enerji ve güç vermesi nedeniyle hastalıklardan korunmak için bolca tüketilmektedir. Çeşitli bitki türlerinin karıştırılması ile hazırlanmaktadır. Bu içecek sıcak tüketilebildiği gibi soğuk da tüketilebilmektedir.

9. Lomo Saltado

Lomo Saltado
Lomo Saltado

Bonfile etlerle başta soğan olmak üzere çeşitli sebzeler sotelenir, pilav ve patates kızartması ile servis edilir. Bu lezzetin ülkemizden giden ziyaretçilere çok yabancı gelmeyeceğini düşünüyoruz.

10. Kahve

Kahve Peru
Peru organik kahve üretiminde dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alıyor

Dünyadaki organik kahve üretimi konusunda en önde gelen ülkelerden biri Peru. Peru’ya gelip de Peru kahvesi içmezseniz Peru’nun hatırı kalır 🙂

11. Pilav

pilav
Pilav her yemeğin yanında mutlaka olmalı

Peru mutfağı ile ülkemiz mutfağı arasında birçok benzerlik bulunuyor. Onlar da baharatı çok seviyor, eti çok seviyor ve pilavsız yapamıyor. Birçok pilav türünün yapıldığı ülkede “Peru’da ne yenir?” diye sorarsanız alacağınız en popüler cevap kesinlikle pilav olacaktır.

12. Ginepig

Cuy
Cuy

Tavşan tadına benzeyen ve And Dağları’nda yetişen bir fare türünün pişirilmesi ile hazırlanan bu lezzet ülkenin en yöresel yemeklerinin başında geliyor. Bu yemeğe “cuy” da denmektedir. Tabi biraz farklı bir görünüme sahip olan bu yemek ise herkesin tercih edeceği bir şey değil.

13. Arroz Can Pollo

Arroz Can Pollo
Arroz Can Pollo

Tavukla yapılan bu lezzetli pilav dilerseniz yanında başka bir yemekle dilerseniz de kendi başına bir menü olarak tüketebileceğiniz bir tat. Hangi şekilde yerseniz yiyin pilavın tadı gün boyunca aklınızdan çıkmayacak. Bunu beğendiyseniz arroz can pato ismi verilen ördekli pilavı da denemeden bu Peru mutfak kültürü ile ilgili defteri kapamamalısınız.

14. Carapulcra

Carapulcra
Carapulcra

Güveçte yemek pişirme kültürü Peru’da da çok yaygın. Patates ve etle yapılan ve genellikle pilavla servis edilen bu yemek de ülkenin gözde tatlarından biri. Bu yemeği denemek isterseniz ülkede pek çok restoranda bulmanız mümkün olacaktır.

15. Papa Rellena

Papa Rellena
Papa Rellena

Başta da söylediğimiz gibi patates bu ülkenin mutfağında kral dairesinde bulunan besin maddesi. Patatesli dolma da restoranların mutfağını süsleyen ve menülerde en çok tercih edilen yemekler arasında bulunuyor.

16. Yerli Üretim Biralar

Yerli üretim bira
Ülkede pek çok yerli üretim bira markası bulunuyor

Ülke genelinde üretilen pek çok bira kıvamı ve lezzeti ile çok seviliyor. Eğer alkollü bir şeyler içmeyi düşünürseniz Peru’nun gururu yerli üretim biraları kesinlikle tavsiye edebiliriz.

17. Kinoa

Kinoa
Kinoa

“Peru’da ne yenir?” sorusu için bu bitkiyi mutlaka listemize almamız gerektiğini düşündük. Bu bitki de gene patates gibi ülkenin mutfak kültürü içinde çok önemli bir yere sahip. Kinoa gibi chia da gene bu mutfağın vazgeçilmez unsurlarından biri olarak kabul görmektedir.

18. Chicha Morada

Chicha Morada
Chicha Morada

Başlıca maddesi mor mısır olan ve içine limon, karanfil, şeker gibi maddelerin de eklenmesiyle meydana gelen bu içecek zamanla sizi etkisi altına alıyor ve vazgeçemediğiniz bir içecek haline geliyor. Biz de bu nedenle “Peru’da ne yenir? Ne içilir?” temalı listemizi bu farklı ve ilgi çekici içecekle sonlandırmak istedik.

Peru topraklarında füzyon mutfağını bir kenara bıraksak bile 500 civarında yöresel yemek bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu da dibi görünmeyen derinlikte bir kuyu gibi derin bir yemek dünyasının varlığını bizlere gösteriyor. Böyle bir mutfak kültürü içinde elbette bizim de gözümüzden kaçan lezzetler olacaktır. Eğer dikkatimizden kaçtığını düşündüğünüz tatlar varsa bunları bizimle yorum kısmından paylaşarak listemizin daha doyurucu olmasına da katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin