Ölüdeniz’in Yöresel Yemekleri | 11 Nefis Lezzet

Ölüdeniz’de, Akdeniz ve Ege mutfağından pek çok lezzeti bir arada bulabilmeniz mümkün… Belde, yurt dışından gelen turistlere Türk mutfağını tanıtmada oldukça önemli rol oynuyor.

Ölüdeniz’in yöresel yemekleri denince akla elbetteki deniz ürünleri, el yapımı şaraplar ve türlü türlü börek çeşitleri geliyor. Yerli yabancı binlerce turistin her yıl akın ettiği bölgede yer alan restoranlar, tam da Akdeniz’in Türklere özgü lezzetlerini sizlere tattırma düşüncesiyle kurulmuş. Onlarca balık restoranında, bölgenin masmavi sularından tutulmuş tazecik balıkların tadına bakarken, Ölüdeniz’in mutfağıyla da hayatınızda önemli bir yer edineceğinin farkına varacaksınız…

Dilerseniz sözü fazla uzatmadan Ölüdeniz’e gidip de yemeden dönülmemesi gerekenleri bir bir inceleyelim;

Ölüdeniz’in Yöresel Yemekleri

Listenin ilk sırasında;

1- Bulgurlu Domates Aşı

bulgurlu domates aşı

Bol soğan, domates suyu ve bulgurla yapılan bu lezzetli yemek isteğe bağlı olarak acılı ya da acısız olarak servis ediliyor. Bulgurlu Domates Aşı, Ölüdeniz’de mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında. Ev yemekleri sunan restoranlarda sıklıkla göreceğiniz bulgurlu domates aşını tatmanızı tavsiye ederiz.

2- Arabaşı

arabaşı

Pek çok yörenin geleneksel yemeklerinden biri olan arabaşı, Ölüdeniz mutfağının da vazgeçilmez lezzetlerinden biri.  İçerisinde haşlanmış tavuktan yapılan oldukça doyurucu ve besin değeri yüksek olan bir lezzet. En önemli özelliği ise önceden hazırlanmış ve dolapta soğutulmuş hamur ile birlikte servis edilmesi.

3- Et Kapama

et kapama

Bölgenin meşhur yöresel lezzetlerinden bir diğeri de et kapama… Kuzu etinden yapılan bu lezzetli ana yemek için özellikle kemikli et seçiliyor. Lezzeti ise parmak ısırtan cinsten…

4- Leğen Böreği

leğen böreği

Tepsi büyüklüğünde açılan ekmek hamuruna benzer nitelikteki hamurun, bölgede yetişen otlardan hazırlanan iç harçla doldurulmasıyla hazırlanan Leğen böreği, mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında.

5- Döndürme

döndürme

Ölüdeniz’de mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden bir diğeri de döndürme böreği… Bu lezzetli el açması börek Ölüdeniz ev yemekleri restoranlarında bulabileceğiniz enfes tatlardan biri. Çevirme börek olarak da anılan döndürme bilindiği üzere Uşak ile özdeşleşmiş. Ancak Fethiyeliler bu muhteşem lezzetin mucidi olduklarını iddia ediyorlar.

6- Sündürme

sündürme

Sabah kahvaltılarının şahı sündürme, bir çeşit peynir eritmesi esasen… İçerisinde bolca peynir, yumurta ve tereyağının yer aldığı bu lezzetli yemeği, Ölüdeniz’de sabah kahvaltısı veren restoranlarda sipariş edebilirsiniz.

7- Otlu Gözleme

otlu gözleme

Ölüdeniz’in meşhur gözlemecilerinde denemenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz otlu gözleme, yok satıyor. Bölgenin yöresel yemekleri arasına giren otlu gözlemenin en önemli özelliği pek çok faydalı ot ile hazırlanan lezzetli iç harcı. Saçta pişirilince de tadından yenmiyor.

8- Tuzda Levrek

tuzda levrek

Eşsiz gün batımına karşı rakı balık akşamı yapmak isteyenlere, sipariş etmenizi şiddetle tavsiye ettiğimiz lezzetler arasında tuzda levrek geliyor. Ölüdeniz’de itinayla hazırlanan yemek, önceden temizlenmiş levreğin yumurta akı ve kaya tuzu ile harmanlanmasından oluşuyor.

9- Karides

karides

Ölüdeniz’e gelip de deniz ürünlerinden oluşan bir sofra donatmadan dönmek olmaz. Bu lezzetler içerisine ise karidesi katmanızı tavsiye ederiz. Güveci, kızartması pek çok pişirme yöntemi ile sofraları süsleyen karidesin en lezzetli halini bölgenin balık restoranlarında keyifle yiyebilirsiniz.

10- Kalamar Tavası

kalamar tava

Fethiye’de yiyebileceğiniz iştah açıcı bir lezzet olan kalamar tava, yerli yabancı turistlerin sıklıkla tükettiği yemeklerden biri.  Öğle yemeği olarak da sipariş edebileceğiniz bu lezzet akşam yemeklerini de süsleyen bir aperatif olarak da gösteriliyor.

11- Şarap

ölüdeniz şarap

Ölüdeniz’e gelip de Fethiye’nin ünlü şaraplarından tatmadan dönmek olmaz. Taşyaka Mahallesi’nde pek çok yerde bulunan şarap evleri, bölgede yetişen üzüm ağaçlarından yapılan şarapların satıldığı noktalar. Tatları ise oldukça lezzetli… Dilerseniz tatil sonunda yakınlarınıza hediyelik olarak da satın alabilirsiniz.,

pin emojiÖlüdeniz’in yöresel yemekleri listemize ek tavsiye lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin