Niğde’de Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 20 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda, Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan Niğde, kuzeybatıda Aksaray, kuzeyde Nevşehir, kuzeydoğuda Kayseri, batı ve güneybatıda Konya, güneyde Adana ve Mersin ile komşudur. On bin yıllık derin bir tarihi geçmişe sahip olan Niğde, antik çağda ”Nahita” veya ”Nakita” olarak adlandırılıyordu. Birçok farklı medeniyeti bünyesinde barındıran şehir, köklü kültürel geçmişi ile ön plana çıkmayı başarmıştır. Kapadokya Bölgesi içerisinde konumlanan Niğde, zengin tarihi, lezzetli yemekleri, dağ ve kültür turizmi ile oldukça popüler destinasyonlardan biridir. Ören yerleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ve daha birçok yeriyle Niğde’de gezilecek yerler listesi sizlerle…

Kaç Günde Gezilir; Niğde’yi ortalama 2-3 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Niğde’ye yaz aylarında gitmek en ideal zamandır.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ve birçok yerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Niğde’ye en yakın havalimanı Kayseri Havalimanı’dır ve şehre 130 km uzaklıktadır. Havaalanına geldikten sonra transfer servisleri ya da taksilerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ne Yenir; Niğde’nin en meşhur yemekleri arasında; mazaklı köftesi, Niğde tava, söğürme, halveter tatlısı, Niğde gazozu ve ayva boranası yer alıyor. Daha detaylı bilgi için Niğde’nin yöresel yemekleri adlı yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 21.30₺

*Niğde’de Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yapılar

1.Niğde Kalesi

Niğde Kalesi

Burası neresi? Eski Niğde şehrinin yer aldığı Alaaddin Tepesi’ne kurulu olan Niğde Kalesi, üç surla çevrilidir. Tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de, M.Ö 8. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Yapımında moloz ve kesme taş kullanılan kalenin duvarlarının altında, Arap ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulunduğunu ekleyelim. Niğde Kalesi’nin yer aldığı alanda ise; iç kale, saat kulesi, Alaaddin ve Rahmaniye Cami ile Hatıroğlu Çeşmesi bulunuyor. Sadrazam İshak Paşa tarafından 1740 yılında onarılan kalenin birçok yeri, günümüzde yıkılmış durumdadır. Son yıllarda Belediye tarafından kalenin yer aldığı Alaaddin Tepesi ise, park haline getirilmiştir.

  • Adres: Kale, İstasyon Cd. No:36, 51100 Niğde Merkez/Niğde
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00
  • Yol tarifi al >

2.Niğde Saat Kulesi

Niğde Saat Kulesi

Burası neresi? Niğde Kalesi’nin iç kale kısmı ve eski burçlardan birinin üzerine inşa edilen saat kulesi, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. İşte bu saat kulesi de, zamanla Niğde’nin simgesi haline gelmiştir diyebiliriz. Yine tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de, 19. yüzyıl eserlerinin özelliklerini taşıdığı biliniyor. Aynı zamanda kulenin, Ziya Paşa tarafından 1866 yılında, saat kulesine dönüştürüldüğü söyleniyor. Ayrıca tepenin kuzeyinde yer alan kule, Cumhuriyet zamanına kadar cezaevi olarak kullanılmış.

  • Adres: Çayır, Mustafa Üçler Cd. No:1, 51100 Niğde Merkez/Niğde
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

3.Niğde Müzesi

Niğde Müzesi
Görsel Kaynak: aa.com

Burası neresi? Niğde’de yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen eserlerin sergilenmesi, korunması ve bakımının yapılması adına kurulan Niğde Müzesi, Niğde il merkezinde konumlanıyor. İlk müze fikri, 1939 yılında Akmedrese’de başlamış ancak eserler buraya sığmamış, hal böyle olunca 1957 yılında Niğde Müzesi kurulmuş. Niğde Müzesi, 1977 yılında yeni binaya taşınmış ve uzun yıllar burada hizmet vermiş. Ancak kazılarda elde edilen eserler gittikçe çoğalmış ve müzenin yeniden düzenlenmesi düşünülmüş. Böylece restorasyon çalışmalarına gidilmiş ve 2001 yılında Niğde Müzesi yeniden faaliyet göstermeye başlamış.

Neden gitmeliyim? Kronolojik düzende altı ayrı salona yer veren Niğde Müzesi’nin birinci salonunda; Neolitik Çağ’a ait eserler, ikinci salonunda; Eski Tunç Çağı’na ait eserler, üçüncü salonunda; Hitit Dönemi’ne ait eserler, dördüncü salonunda; Helenistik, Roma ve Bizans Dönemleri’ne ait eserler bulunurken, beşinci salonunda; sikke ve mumyalar, altıncı salonunda ise; etnografik eserler sergileniyor. Müzenin en önemli eserleri arasında; Nahita Krallığı’na ait Hitit Fırtına Tanrısı eseri yer alıyor.

Müzenin bölümleri; Birinci salonda; Pınarbaşı Höyük, Köşk Höyük, Tepecik Höyüğü ve Kaletepe Obsidiyen Atölyesi kazılarında elde edilen Obsidiyen aletler, ünik eserler, mezar buluntuları, tanrı ve tanrıça heykelcikleri, antropomorfik vazo ile Köşk Höyük Kalkolitik Ev’in kurgusu sergileniyor. İkinci salonda; Çamardı ilçesi, Celaller Köyü ve Göltepe Höyüğü kazılarından elde edilen madencilere ait buluntular ve Kestel antik kalay maden ocağındaki galeri girişinin kurgusu sergileniyor. Üçüncü salonda; Nahita ve Tuvanuva Krallıkları’na ait fırtına ve bereket tanrısı stelleri, kitabeler, Kaynarca Tümülüsü buluntuları, Frig dönemi seramikler ve Göllüdağ Aslanı sergileniyor.

Dördüncü salonda; Tepebağları, Porsuk Höyük ve Acemhöyük kazılarında elde edilen buluntular, pişmiş toprak, cam eserler, mühür baskıları, heykeltıraşlık ürünleri ve mezar stelleri sergileniyor. Beşinci salonda; Grek, Helenistik, Roma, Bizans, İslam ve Osmanlı Dönemleri’ne ait sikkeler, Selçuklu zamanına ait gümüş define ve Kapadokya Krallığı’na ait Tepebağları definesi sergileniyor. Aynı zamanda Rahibe Mumyası ve dört adet bebek mumya da bu salonda yer alıyor. Altıncı salonda ise; silahlar, el yazmaları, aydınlatma araçları, halılar, kilimler, alemler, takılar ve daha birçok eser yer alıyor.

  • Adres: Yukarı Kayabaşı, Dışarı Cami Sk. No:11, 51000 Merkez/Niğde
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 0388 232 33 90
  • Giriş ücreti: 10₺ **Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

4.Çiftehan Kaplıcaları

Çiftehan Kaplıcaları
Görsel Kaynak: ciftehanpansiyon.com

Burası neresi? Ulukışla ilçesinin Çiftehan kasabasında yer alan Çiftehan Kaplıcaları, Niğde merkeze 80 km mesafede konumlanıyor. İç Anadolu ile Akdeniz Bölgesi geçişinde yer alan kaplıcalar, 950 metre yüksekliğindedir. Renksiz ve berrak olan kaplıca suyunun içerisinde; sülfat, sodyum, kalsiyum ve klorür bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Kaplıca suyunun eklem kireçlenmesine, romatizma ağrılarına, cilt hastalıklarına, bel fıtığına, kadın hastalıklarına, karın ve böbrek rahatsızlıklarına, karaciğer hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Ulaşımı oldukça kolay olan Çiftehan Kaplıcaları bölgesinde; modern tesisler de yer alıyor. Niğde’de gezilecek yerler listesine bu kaplıcayı ekleyin ve şifalı suyundan faydalanın.

5.Kocapınar Kaplıcası

Burası neresi? Niğde’ye 2 km mesafede yer alan Kocapınar Kaplıcası, Bor yolu kenarında konumlanıyor. Kocapınar Suyu, arazinin değişik noktalarından kaynıyor ve bu kaynak açıktan akıyor. Kaplıca suyunun, mideye, deriye ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

6.Kemerhisar İçmeleri

Burası neresi? Niğde’nin Bor ilçesine 10 km mesafesinde, Kemerhisar Köyü’nün 3 km güneyinde yer alan Kemerhisar İçmesi, eski yazmalarda sözü edilen bir yerdir. Kaplıcanın su sıcaklığı 15 derece olup, içerisinde sodyum bikarbonat, magnezyum karbonat ve tuz yer alır. İçme suyu olarak kullanıldığında; mide, bağırsak, karaciğer ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

Neden gitmeliyim? Ovanın ortasında kaynayan suyun, 1970’li yıllarda bir beton depo içerisinden toplandığını ve toprak yüzeyinden birkaç basamakla inilen çeşmesinden ise su sağlandığını belirtmeliyiz. Kaynağın 200 metre ötesinde yer alan kısım, çevredeki sızan sularla gölcük haline gelmiştir. Bu kaynağın yanına, Bor Belediyesi tarafından bir tesis yaptırılmış. Ayrıca burada bir de havuz yer alıyor.

-Diğer

7.Köşk Höyük

Köşk Höyük
Görsel Kaynak: turistrail.com

Burası neresi? Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Bahçeli beldesi yakınlarında yer alan Köşk Höyük, Orta Anadolu’nun Neolitik dönemden kalma en önemli yerleşim merkezlerinden birisidir. Tarihi M.Ö 6 bin yılına dayanan bölgenin güneyinde Roma Dönemi’ne ait bir havuz yer alıyor ve sularını bölgenin yakınından çıkan bir kaynaktan alıyor. Bu durum bölgenin 2 bin yıl öncede sulak ve verimli olduğunun kanıtı olarak gösterilebilir. Yaklaşık 80 metre çapında ve 15 metre yükseklikte olan Köşk Höyük’te, dört büyük kültür tabakası keşfedilmiş.

Neden gitmeliyim? Köşk Höyük’te yapılan kazı çalışmalarında elde edilen aletlerin ve takıların büyük bir kısmının obsidiyenden yapıldığı anlaşılmış. Kilden yapılmış ana tanrıça heykelleri ve birçok seramikte bu bölgeden çıkarılmış. Tek renkli ve çok renkli olmak üzere iki gruba ayrılan seramikler, aynı zamanda çeşitli hayvan figürleri ve geometrik şekillerle kaplıdır. Dönemin yapı özelliği olan taş temel üzerine kerpiç duvarları kare yapılar burada bulunmuş ve Anadolu’da kafatasının kil ile sıvanması işlemi buradaki kazılarda keşfedilmiş. Dört kil sıvalı kafatası elde edilmiş ve bu işleme ilk olarak M.Ö 8 bin yıllarında Ortadoğu’da rastlanmış.

8.Roma Havuzu

Roma Havuzu

Burası neresi? Niğde’ye 24 km, Bor ilçesine 8 km ve Bahçeli kasabasına ise 3 km mesafede yer alan Roma Havuzu, aynı zamanda Kleopatra’nın süt banyosu yaptığı havuz olarak biliniyor. Roma Dönemi’nin en iyi eserlerinden ve işçiliklerinden biri olan Roma Havuzu, M.S 2. ve 3. yüzyılda Trojan ve Hadrian Dönemi’nde inşa edilmiş. Dikdörtgen bir plandan oluşan havuz, düzgün kesme taşlar ve mermerden yapılmıştır. Havuzun kaynayan suyunun, kemerler vasıtasıyla Kemerhisar Kenti’ne ulaştığını hemen ekleyelim.

Neden gitmeliyim? Roma Dönemi’nden sonra toprak altında kalan havuz, 1960 yılında yapılan kazı araştırmaları sonucunda keşfedilmiştir. Daha sonraki yıllarda restorasyon çalışmalarına gidilmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Yemyeşil ağaçların arasında yer alan Roma Havuzu, yöre halkı tarafından dinlenmek ve piknik yapmak amacıyla sık sık tercih ediliyor. Ayrıca havuzun kenarında yer alan restoran ve cafelerden de yararlanabiliyorsunuz.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar ve Parklar

9.Kayardı Bağları

Kayardı Bağları

Burası neresi? Niğde’nin Yukarı Kayabaşı Mahallesi’nde yer alan Kayardı Bağları, Niğde merkeze oldukça yakın bir konumdadır. Niğde’nin en önemli ve en ünlü yeşil alanlarından olan bu bölge, ”Dünyada malın olacağına Kayardı’nda bağın olsun” diyenlerin kast ettiği bir yerdir. Ömerli Çayırı’ndan başlayıp Beşiktaş Sokağı’na kadar giden yolda, harika manzaralarla karşılaşıyorsunuz. Bağların arasına serpilmiş eski evlere, balkonlardan sarkan çiçeklere, söğüt ağaçlarının gölgesine, dereye ve karşı tepelerdeki mağaralara hayran olmamak elde değil.

10.Aladağlar Milli Parkı

Aladağlar Milli Parkı

Burası neresi? Niğde, Kayseri ve Adana sınırları içerisinde yer alan Aladağlar Milli Parkı, 1995 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Toros Dağları’nın zirveleri arasında konumlanan Aladağlar, doğal güzellikleri, jeolojik yapısı ve muhteşem manzarası ile oldukça ilgi görüyor. Aladağlar Milli Parkı, 54,524 hektarlık bir alana sahip olup, bitki örtüsü, göl, sulak alanları ve hayvan varlığı ile yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor. Karaçam, göknar ve kızılçam ağaçlarıyla çevrili olan Aladağlar Milli Parkı’nda zirveye doğru yürüdükçe, ağaçların yerini kayalar arasında otların ve rengarenk çiçeklerin aldığını göreceksiniz.

Bunun yanı sıra, yaban domuzu, kurt, yaban keçisi, sansar ve çakal gibi birçok farklı hayvan türünün de bu parkta yaşadığını belirtelim. Aynı zamanda parkın içerisinde; Demirkazık Tepesi, Yedi Göller, Hacer Ormanı, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Acısu gibi noktalar da yer alıyor. Emli Vadisi’nden başlayıp, Sokullupınar ve Yedi Göller’i kapsayan yürüyüş rotasının oldukça popüler olduğunu söyleyerek, Demirkazık Tepesi’nin hem tırmanışçılar hem de güneşin doğuşunu ya da batışını izlemek için harika bir nokta olduğunu eklemeliyiz.

Neden gitmeliyim? Kampçılık, olta balıkçılığı, dağcılık ve tırmanma gibi sporlarla ilgilenenlerin adresi olan Aladağlar Milli Parkı, hem Türkiye’den hem de dünyadan birçok sporcunun tercih ettiği parkurlara sahiptir. Gölleri, şelaleleri, bitki örtüsü ve zirveleri ile muhteşem bir rota olan milli parkına, Çamardı üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca uzun süreli kalmayı düşünürseniz ya çadır kurup kamp yapmayı ya da otel ve pansiyonlarda kalmayı tercih edebilirsiniz.

  • Adres: 51660 Demirkazık/Çamardı/Niğde
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

-Göller

11.Çinili Göl

Çinili Göl

Burası neresi? Niğde’nin Ulukışla ilçe sınırlarında yer alan Çinili Göl, Bolkar Dağları’ndaki buzul göllerden en bilinenidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 2600 metre olan Çinili Göl, trekking ve doğa severlerin vazgeçilmez adresidir. Gölün ölçülebilen derinliği 100 metre olduğu için, halk arasında Dipsiz Göl olarak da adlandırılıyor. Ayrıca bir diğer nedeni de, dibi göstermeyen karaya çalan renginden dolayıdır.

Neden gitmeliyim? Özellikle yaz aylarında hem trekking hem de kamp yapabileceğiniz yerlerin başında gelen Çinili Göl, oldukça temiz ve berraktır. Endemik bir tür olan Toros kurbağalarının yaşam alanı olan göl, adeta gizli kalmış bir cennettir. Aynı zamanda gölün 50 metre aşağısında yer alan Karagöl’e de uğrayarak, serinleme ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Yaz aylarında bile sıcaklığı 5 dereceyi geçmeyen bu gölde, mükemmel bir gün geçirebilirsiniz.

12.Narlıgöl

Nar

Burası neresi? Niğde’de gezilecek yerler listesinin en önemli yeri olan Narlıgöl, aynı zamanda Kapadokya bölgesinin tek krater gölü olma özelliğine sahiptir. Yanardağların hareketlenmesi sonucunda lavların dışarıya akması ve magmalarda oluşan çukurların birikip taşmasıyla oluşan kraterler, zamanla yağmur ve kar sularıyla dolar ve gölleri meydana getirir. Bu tanıma uyan Narlıgöl, volkanik kökenli ve içerisinde kükürt bulundurmasına rağmen soğuk ve tatlıdır. İçerisinde sazlık alanlar ve balıklara yer veren Narlıgöl, eski zamanlarda ”Acı Göl” olarak biliniyordu.

Neden gitmeliyim? Niğde, Aksaray ve Nevşehir’in kesişme noktasında yer alan göl, Niğde’nin Çiftlik ilçesinde, Nar Köy sınırlarında yer alıyor ve Niğde merkeze 75 km uzaklıkta konumlanıyor. Yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Narlıgöl, 1371 yüksekliğe ve 70-80 metre bir derinliğe sahiptir. Yukarıdan bakıldığında kalp şeklinde görülen Narlıgöl, fotoğraf tutkunlarının da adresi olmayı başarıyor. Üstelik bu muhteşem manzara için, yaz aylarında, bisiklet festivallerinin düzenlendiğinin de altını çizelim.

Kaçırmayın! Krater Gölü ve Jeotermal Alanı olarak geçen gölün çevresinde, jeotermal kaynaklar yer alıyor. Gölün beslediği kaynak suları, Nar Köyü’nün 3 km batısında yer alan Bekarlar Köyü’nden yüzeye çıkıyor. Çıkan suyun sıcaklığının 60 derece ve bol kireçli olduğu biliniyor. Etrafındaki termal otellerde hem şifalı sudan yararlanabilir hem de gölün mükemmel manzarasına tanıklık edebilirsiniz. Sodyum, kalsiyum ve bikarbonat içeren suyun, sedef hastalığına, cilt hastalıklarına ve romatizmaya iyi geldiği biliniyor. Ayrıca kan akımını hızlandırdığına, ödemlerin çözülmesini sağladığına ve kalp hızını düşürdüğüne de inanılıyor.

Hikaye!

Gölün olduğu bölge, çok eskiden bir köymüş ve bu köye birgün bir dilenci gelmiş. Dilenci tüm kapıları çalarak sadaka istemiş ancak kimse ona sadaka vermemiş. Umudunu kesen dilenci tam gidecekken, köyün yeni gelinlerinden nur yüzlü bir kız önünden geçmiş. Dilenciye acımış ve avucuna ufakta olsa bir sadaka vermiş. Bunun üzerine dilenci dua etmiş ve kendisini takip etmesini söylemiş. Önde dilenci, arkada kız gölün olduğu kısımda yerden bir kilometre kadar uzaklaşmışlar. Kız arkasına baktığında köyün yerini bir gölün aldığını fark etmiş. Üzüntüsünden ağlamaya başlamış ve bu gözyaşlarının göldeki sıcak su kaynağı olduğu rivayet edilirmiş.

Bir diğer efsaneye göre; Sofular Kasabası’nda küçük yoksul bir evde, birbirini çok seven eş ve çocukları yaşarmış. Adam askere gitmek zorunda kalınca, kadın çocuğuyla tek başına kalmış. Kış ayı geldiğinde ise, köyün girişinde ak sakallı yaşlı bir adam belirmiş. Yaşlı adam herkesten yardım istemiş ancak ona bu genç kadın dışında kimse yardım etmemiş. Adam kendisine yardım eden kadına, bebeğini alıp tepeye çıkmasını ve arkasına bile bakmamasını söylemiş. Kadın istediğini yapmış ancak dayanamayıp bir zaman sonra arkasına bakmış. Bunun üzerine göğsünden sular fışkırmış ve köy sularla kaplanırken, bebeği ve kendisi taşa dönüşmüş. Her iki rivayete de bakıldığında, gölün her sene bir kurban istediği anlaşılıyor.

-Dağlar

13.Göllüdağ

Göllüdağ

Burası neresi? Niğde’nin eşsiz yerlerinden biri olan Göllüdağ, Kömürcü Köyü yakınlarında yer alıyor. Sönmüş bir volkanik dağ özelliği taşıyan Göllüdağ, heyecanlı ve eğlenceli keşif için harika bir gezi rotasıdır. Dağa doğru tırmanırken, bölgenin güzelliğine şahit olacak ve muhteşem manzaralara tanıklık edeceksiniz. Dağa ulaştığınızda ise, ilginç bir krater gölü sizleri karşılıyor. Tüm bu doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok medeniyetten izler taşıdığını görecek ve tarihi zenginliğine çok şaşıracaksınız.

*Niğde’ye Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler

14.Aksaray

Aksaray

Burası neresi? Tarihi İpek Yolu’nun en önemli merkezlerinden biri olan Aksaray, Orta Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Farklı birçok uygarlığı bünyesinde barındıran Aksaray, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Anadolu’nun tam kalbinde yer alan şehir, Kapadokya’nın hemen yanı başında konumlandığı için, sıklıkla tercih edilen yerlerin başında geliyor.

Neden gitmeliyim? Kiliseleri, yeraltı şehirleri, camileri, antik kentleri ve doğal güzellikleri ile bir kez olsun ziyaret edilmeyi hak ediyor diyebiliriz. Aksaray gezilecek yerler ya da Aksaray tarihi yerler adlı yazılarımızı inceleyerek, daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca meşhur tatlarını da merak ediyorsanız, Aksaray yöresel yemekler adlı yazımızı da incelemenizi tavsiye ediyoruz.

*Niğde Aksaray arası mesafe 89 km’dir. 

15.Nevşehir

Nevşehir

Burası neresi? Kapadokya ile bütünleşmiş olan Nevşehir, Osmanlı zamanında ”Muşkara” ismiyle anılan bir köymüş. 18. yüzyılda ”yeni şehir” anlamına gelen bugünkü ismini alan Nevşehir, Anadolu’nun masal kenti olarak adlandırılıyor. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan şehir, olağanüstü bir kültüre hakimdir.

Neden gitmeliyim? Buram buram tarih kokan bu şehir, doğal güzelikleri, taş mimarisi, sıcak hava balonları, kiliseleri, açık hava müzeleri, yeraltı şehirleri ve daha fazlası ile mükemmel bir yerdir. Çanak çömlek yapımı ve el yapımı şarapların üretimi ile de oldukça ünlü olduğunu tahmin edebilirsiniz. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Nevşehir’de gezilecek yerler veya Nevşehir’in tarihi yerleri adlı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda meşhur yemeklerini merak ediyorsanız, Nevşehir’in yöresel yemekleri adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.

*Niğde Nevşehir arası mesafe 82 km’dir. 

16.Kayseri

Kayseri Sultan Sazlığı

Burası neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kayseri, Erciyes Dağı’nın eteklerinde kuruludur. İç Anadolu Bölgesi’nin en büyük üçüncü şehri olan Kayseri, Türkiye’nin en kalabalık on dördüncü şehridir. Tarihi İpek Yolu üzerinden geçen şehir, tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yaklaşık 6 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Kayseri, Türkiye’nin değil aynı zamanda dünyanında en eki yerleşim yerlerinden biridir. Bölgenin en gelişmiş şehirleri arasında yer alan şehir, Mimar Sinan’ın memleketi olup, içerisinde hanlar, medreseler, camiler, kervansaraylar, müzeler, tabiat ve doğal güzellikleri yer alır.

Neden gitmeliyim? Kayseri denilince aklımıza ilk gelen şüphesiz Erciyes Dağı’dır. Daha sonra ise pastırma, sucuk ve mantı gibi yöresel tatlardır. Gezilecek yerlerinden ziyade, öncelik olarak yemeklerini merak ediyorsanız hemen Kayseri yöresel yemekler adlı yazımıza bakmalısınız! Lezzetli yemeklerin dışında, geldiğinizde Ali Dağı’na, paraşüt alanına, Sultan Sazlığı’na, Eski Talas’a ve Mazakaland Eğlence Merkezi’ne kesinlikle gitmelisiniz. Öğrencilerin sıklıkla yer aldığı Talas’ta, sıra sıra dizilmiş cafe ve restoranlarda oturup bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Daha sonra Eski Talas’a doğru yürüyüp, taş evlerin önünde fotoğraf çekilebilirsiniz. Aynı zamanda daha detaylı bilgi için, Kayseri gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.

*Niğde Kayseri arası mesafe 130 km’dir. 

17.Konya

Konya Şeytan Köprüsü

Burası neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Konya, yüz ölçümü açısından Türkiye’nin el büyük ili olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Türkiye’nin en kalabalık yedinci şehri olan Konya, M.Ö 7 bin yılından itibaren birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu sayede zengin kültür mirası ile ön plana çıkan şehir, Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biridir.

Neden gitmeliyim? İpek Yolu üzerindeki en önemli ticaret merkezleri arasında yer alan Konya, tarihi hanları, hamamları, medreseleri, camileri, türbeleri, müzeleri ve daha birçok yeriyle her yıl binlerce turistin akınına uğruyor. Dilerseniz, daha detaylı bilgiye ulaşmak için Konya gezilecek yerler ya da Konya tarihi yerler adlı yazılarımıza göz atabilirsiniz. Geldiğinizde yörenin hangi yemeği meşhur diye merak edecek olursanız, Konya’nın yöresel yemekleri adlı yazımızı da incelemenizi öneriyoruz. Son olarak Konya kamp alanları yazımıza da göz atıp, farklı aktiviteye katılmak isteyebilirsiniz.

*Niğde Konya arası mesafe 237 km’dir. 

18.Adana

Adana

Burası neresi? Türkiye’nin turistik bölgeleri arasında yer alan Adana, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük altıncı şehri olma özelliğine sahiptir. Ünlü ticaret ve kültür merkezlerimizden biri olan Adana, yer aldığı konumu ile oldukça popüler duraklardan birisidir. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan Adana, köklü tarihi geçmişi ve zengin kültürü ile birlikte ilçeleri ve komşu şehirleriyle adından sıkça söz ettiriyor.

Neden gitmeliyim? İçerisinde yer verdiği tarihi yapıları, müzeleri, plajları, mesire alanları ve daha birçok yeriyle herkesin gönlünü feth ediyor. Daha kapsamlı bilgi almak için, Adana’da gezilecek yerler ya da Adana’nın tarihi yerleri adlı yazılarımıza göz atmalısınız. Peki ya o meşhur tatlarını merak etmeyeniniz yoktur sanırım? O zaman Adana’nın yöresel yemekleri adlı yazımız tam da size göre! Ayrıca Adana kamp yerleri ve Adana gece hayatı yazılarımıza da göz gezdirebilirsiniz.

*Niğde Adana arası mesafe 182 km’dir. 

19.Mersin

Mersin

Burası neresi? Türkiye’nin en büyük on birinci şehri olan Mersin, Akdeniz’in en büyük şehirlerinden biridir. Birçok farklı medeniyeti bünyesinde barındıran Mersin, pek çok tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapıyor. Eski ismiyle ”İçel” olarak bilinen şehir, antik kentler ve antik kalıntılar ile doludur. Bu tarihi yapıları dışında, mükemmel doğası, iklimi, toprakları ve sıcakkanlı ve misafirperver insanları ile görülmeyi hak ediyor.

Neden gitmeliyim? Müzeleri, plajları, parkları, şelaleleri, mağaraları, kanyonları ve daha birçok yeriyle fazlasıyla popüler bir şehirdir Mersin. Ancak gezilecek yerlerin yanı sıra lezzetli mutfağı ile de oldukça ün saldığını söylemeliyiz. Bu nedenle ilk olarak sizi Mersin’in yöresel yemekleri adlı yazımıza davet ediyoruz ve bir tantuni yemeden dönmemenizi öneriyoruz. Sonrada Mersin gezilecek yerler yazımızla baş başa bırakıyoruz. Ayrıca Mersin kamp yerleri, Mersin gece hayatı ve Mersin alışveriş rehberi adlı yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

*Niğde Mersin arası mesafe 190 km’dir. 

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Aqua Parklar

20.Niğland Aquapark

Niğland Aquapark

Burası neresi? Yaz aylarında serinlemek için birebir olan Niğland Aquapark, çocuklarınızla gelebileceğiniz yerlerin başında geliyor. Her yaşa hitap eden bu aqua parkta, çeşit çeşit kaydıraklar ve havuzlar yer alıyor. Bunun yanı sıra düğün, nişan, kına ve daha birçok özel organizasyonun ve etkinliğin düzenlendiğini de söyleyelim.

  • Adres: Bor Sazlıca yolu üzeri 2. km, 51100 Niğde Merkez/Niğde
  • Çalışma saatleri: 12.00 – 18.00
  • Telefon: 0530 524 33 23
  • Giriş ücreti: 20₺
  • Yol tarifi al >

*Alışveriş

Niğde’nin balı ve pekmezinin meşhur olduğunu söyleyerek gelmişken mutlaka satın almanız gerektiğini ekleyelim. Özellikle Niğde elması (misket elması), Napolyon kirazı, tahinli ekmek ve Niğde gazozunun da oldukça popüler olduğunu belirtelim. Bu doğal ürümleri semt pazarlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Aynı zamanda halı ve kilimlerinden de satın almayı unutmayın! Bunların dışında Yaşam Park Niğde AVM ve Kardelen AVM’yi tercih ederek hem alışveriş hem de diğer ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca Hükümet Meydanı ve Dr. Sami Yağız Caddesi’nde yer alan alışveriş mağazalarından da alışveriş yapabilirsiniz.

*Tarihi Yerler

Alaaddin Cami, Sungur Bey Cami, Rahmaniye Cami, Tyana Ören Yeri, Gümüşler Manastırı, Kuş Kayası Kaya Mezarları ve Porsuk Höyük gibi tarihi yapıları daha yakından öğrenmek ve keşfetmek için Niğde’nin tarihi yerleri adlı yazımızı incelemelisiniz.

*Gece Hayatı

Niğde’de aktif bir gece hayatı olmasa da, birçok mekanda eğlenip keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Birkaç öneride bulunacak olursak; Niğde’de gece hayatı denilince akla ilk gelen Bariyer Cafe&Bar’da hem canlı müzik eşliğinde eğlenebilir hem de alkol alabilirsiniz. Eğlenmek için tercih edilebileceğiniz bir diğer yer olan Nezih Bar’ı, ünlü sanatçıların sahne aldığı Bistro&Pub’ı, canlı müzik eşliğinde yemek yiyebileceğiniz Henry Jones, Kahverengi Cafe ve Beyaz Piyano Cafe’yi tercih de edebilirsiniz. Ayrıca daha detaylı bilgi için Niğde gece hayatı yazımıza bakmalısınız.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Niğde Kalesi ve Saat Kulesi’ni görmeden,
  • Niğde Müzesi’ne gidip, yöre hakkında bilgi sahibi olmadan,
  • Kaplıcalarındaki şifalı sularından yararlanmadan,
  • Köşk Höyük’te antik kalıntıları görmeden,
  • Aladağlar Milli Parkı’nda trekking ya da kamp yapmadan,
  • Çinili Göl’ü keşfetmeden,
  • Narlıgöl’e uğramadan ve şifalı suyundan faydalanmadan sakın dönmeyin!

*Şehir İçi Ulaşım

Niğde’de şehir içi ulaşımında halk otobüsleri, taksiler ve dolmuşlar kullanılıyor. Otobüslerde Kentkart kullanılıyor ve bu kartı şehrin birçok noktasından temin edebilir ya da bakiye yükleyebilirsiniz. Ayrıca ”kentkart mobile” uygulamasını Google Play’den indirebilir ve otobüslerin güzergahlarını ve saatlerini kolayca öğrenebilirsiniz. Toplu taşıma ücretlerinin ise; kartlı öğrenci: 1,50₺, kartsız öğrenci: 1,75₺, kartlı sivil: 2₺, kartsız sivil: 2,50₺ olduğunu belirtelim. Aynı zamanda Niğde Otogarı’ndan kalkan dolmuşların şehrin birçok noktasına ulaşım sağladığını da ekleyelim.

“Niğde’de Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 20 Yer” üzerine 3 yorum

  1. ateist misiniz? Dikkatimi çekiyor gezilecek yerlerin çoğunda hiçbir dini mekana yer vermemeye çalışmışsınız. Sonucta tarihtir ne kadar amatör boktan bir web sitesi. Kaplıcaya sadece ihtiyacı olan gider ona yer veripte tarihi camilere veya hadi kiliselere de yer vermemek nasıl bir amatörlüktür acaba

    Yanıtla
    • Merhabalar; bu kadar keskin ve yargılayıcı yorum yapmadan önce sitemizi ve diğer yazılarımızı incelemenizi tavsiye ederim. Her kategori altında farklı noktalara değiniyoruz. Cami ve kiliseler tarihi yerler kategorisi altında yazılıyor. https://blog.biletbayi.com/nigdenin-tarihi-yerleri.html/ linke tıklayarak okuyabilirsiniz. Amatör diye nitelendirdiğiniz sitemizdeki yazılar ile diğer yazıları kıyaslarsanız ne denli kapsamlı olduğunu göreceksiniz. Keyifli okumalar…

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin