Nairobi’de Görmeniz Gereken 14 Tarihi Yer

Sömürge döneminin izlerini hala sokaklarında görebileceğiniz Nairobi, zıtlıklarıyla, doğal yaşam alanlarıyla ve tarihi noktalarıyla sizi davet ediyor.

Nairobi Tarihi Yerler

Nairobi tarihi hakkında; Nairobi, bir Afrika şehri olan Kenya’nın başkentidir ve birçok Afrika şehrinde olduğu gibi burada da sömürge faaliyetlerinin izlerini çok rahat bir şekilde gözlemlemek mümkün olabilmektedir. Gökdelenlerin bol miktarda bulunduğu şehirde aynı zamanda yoksulluk çeken insanları ya da doğal yaşamını sürdüren hayvanları görebilirsiniz.

Nairobi’nin en ünlüleri; Doğa sevenler için tam bir cennet olan Nairobi Ulusal Parkı, özellikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Doğal parklarda düzenlenen safari turları ile gezinizi unutulmaz bir hale getirebilirsiniz. Bunun dışında Afrika kültürü hakkında bilgi edinmek için Nairobi Ulusal Parkı da listeye eklenmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Nairobi gezi tavsiyesi; Nairobi’ye geldiğiniz doğal yaşama dair parkları mutlaka ziyaret etmeli, zürafalara ellerinizle yiyecek yedirmenin keyfine varmalısınız. Bunun dışında şehirde, Nairobi’nin ve Kenya’nın tarihine dair müzeleri de kesinlikle es geçmemeniz gerektiğini de belirtelim.

Müzeler

1. Kenya National Archives

Kenya National Archives

Şehir merkezinde bulunan bu binanın inşası 1928 yılında başlamış ve 1931 yılında tamamlanmıştır. Bina içinde asırlık gazete kopyaları, geçmiş döneme ait orijinal Nairobi resimleri ve özgürlük savaşçılarını onurlandıran çok önemli eserler yer almaktadır.

2. Karen Blixen Museum

Karen Blixen Museum

Karen Blixen Müzesi, Kenya’nın merkezine 10 km. uzaklıkta bulunmaktadır. “Out o Africa” isimli kitabıyla tanınan Danimarkalı yazar Karen Blixen’in evinde bulunmaktadır ve ev 1912 yılında inşa edilmişti ancak ev 1917 yılında Karen’in olmuştur. Karen Blixen’in kitabı film haline getirildikten sonra ev müze haline dönüştürülmüştür. Evde yazarın yaşadığı döneme ait dekorlar korunmuş ve onun yaşamını canlı tutmak için büyük çaba harcanmıştır.

3. Nairobi National Museum

Nairobi National Museum

Diğer müzelerde olduğu gibi Nairobi Ulusal Müzesi de kendi başına tarihi bir yer olarak kabul edilmese de tarihi öneme sahip çok sayıda esere sahip olduğundan burası kesinlikle Nairobi tarihi yerler listesine dahil edilmesi gereken bir yer. Eğer ülkenin çeşitli toplulukları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, Kenya’nın zengin mirasına ilişkin tam da size göre kalıcı bir sergi bulunuyor. Tabi, bununla birlikte bu müzeyi en cazip kılan şeylerin arasında 18 milyon öncesine ait bir prokonsülün fosilidir.

4. Nairobi Railway Museum

Nairobi Railway Museum

Bir demir yolu deposu olarak hayatına başlayan bu müze, Nairobi’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunuyor ve bu konuda muhtemelen en önemli yerlerden biridir. Müze, Doğu Afrika Demiryolları Ofislerinde bulunuyor. Müzede eski, kullanılmayan trenlerden birçok demir yolu ile ilgili eşyaya kadar çeşitli sergileri inceleyebiliyorsunuz.

5. Nairobi Galerisi

Nairobi Gallery

1913 yılında inşa edilen bu bina, sömürge hükumetinin nüfus kayıt ofisi olarak hizmet vermekteydi. Stratejik olan şehrin her noktasına hızlı bir şekilde ulaşmak amacıyla, Nairobi’nin tam göbeğine kurulmuştu. Bina, 1983 yılında bugünkü görevine başlayarak Afrika topluluklarının çeşitliliğini gösteren çeşitli heykel, resim ve eserlerden oluşan bir galeriye dönüştürülmüştür. Öğrenilecek çok fazla tarihin bulunduğu bu galeriyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

6. Red Hill Art Gallery

Red Hill Art Gallery

Limuru’nun yemyeşil tepelerinde yer alan Red Hill Art Gallery, çağdaş Doğu Afrika sanatçılarına odaklanarak Afrika sanatını yakından tanımanıza olanak tanıyor. Galeride her yıl ortalama 6 sergi olmakta ve bunun yanında 25 yıldır özenle biriktirilmiş çok özel bir resim ve heykel koleksiyonu da bulunuyor.

Mimari Yapılar

7. McMillan Memorial Library

McMillan Memorial Library

Bu halk kütüphanesi, şehrin tam merkezinde yer almaktadır ve ayırt edici tarihi mimarisi nedeniyle çok dikkat çekici bir yapıdır. Dış cephesinde bulunan aslan heykelleri adeta bir bekçi gibi sizi karşılamaktadır. McMillan ailesi tarafında yaptırılan kapılar, 1931 yılında sömürge döneminin valisi tarafından açılmıştır. Yapı, Neo-klasik tasarımı ile eski İngiliz mimarisini andırmaktadır. Sömürge döneminde yalnızda Avrupa’ya ait bir kütüphane iken günümüzde bütün kitap düşkünlerine açıktır.

8. Uhuru Gardens Memorial Park

Uhuru Gardens Memorial Park

Parkın ismi “özgürlük” kelimesinden gelmektedir ve ülkenin sömürge güçlerinin elinden kurtulmasının ardından burada şenlikler düzenlenmeye başlamıştır. Kenya bayrağı ilk kez bu parkta kaldırılmıştır ve bu nedenle burası Kenya’nın özgürlüğünde büyük bir öneme sahiptir. Park içinde pek çok farklı anıt bulunmaktadır. Bağımsızlık mücadelesini tasvir eden heykel bunlardan en önemlileridir. Bu heykelde 3 kişi Kenya bayrağını dikmektedir. Bir diğer önemli anıt ise 24 metre yüksekliği ile parkın birçok yerinden rahatlıkla görülebilmektedir.

9. War Memorial Statue

War Memorial Statue

Bu heykel I. Dünya Savaşı sırasında İngiliz askerleriyle birlikte savaşan yerli Afrikalıların bir onuru olarak dikilmiştir. Şehir merkezinde, Kenyatta Bulvarı üzerinde bulunmaktadır. 1924 yılında yapılan heykel, savaşın izlerinin yoğun bir şekilde hissedildiği bir alanda 1928 yılında dikilmiştir. Anıt üç asker heykelinden oluşmaktadır.

  •  Kenyatta Bulvarı, Nairobi

10. Parliament House

Parliament House

Kenya’da demokrasinin nasıl işlediğini gözlemlemek isteyenler için Parlamento Binası içinde bir kamu galerisini ücretsiz bir şekilde ziyaret etmek mümkün olabiliyor.

11. American Embassy Memorial Garden

American Embassy Memorial Garden

Bu bakımlı bahçe, 7 Ağustos 1998 yılında bombalı saldırıya uğrayan Amerikan elçiliğinin bölgesinde yer almaktadır. Burayı ziyaret ettiğinizde bu korkunç saldırıyı anlatan kısa bir film de izleyebilirsiniz.

Dini Yapılar

12. Jamia Mosque

Jamia Mosque

20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş olan Jamia Mosque, Kenya’daki en önemli İslami mimarilerinden biridir. Cami Syed Mevlana Abdullah Şah’ın çabalarıyla yapılmıştır. Bina ikonik ikiz minareleri ve üç gümüş kubbesi ile ünlüdür ve klasik Arap-Müslüman mimarisi ile inşa edilmiştir.

13. Khoja Mosque

Khoja Mosque

Naoribi’nin en cazip mimari yapılarından biri olan bu camii, İsmaili tarikatı için 190’li yıllarda inşa edilmiştir.

14. Holy Family Cathedral

Holy Family Cathedral

Nairobi’nin şehir meydanında bulunan bu katedral, Kutsal aileye adanmıştır. Ziyaretiniz esnasında mutlaka bu güzel katedrali de ziyaret etmeniz gerektiğini belirterek listemizi sonlandıralım.

Nairobi’de mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler listemizde eksik olduğunu düşündüğünüz yerler varsa bunları da bize yorum kısmından iletebilir ve listemizin daha da faydalı olmasına katkıda bulunabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin