Manisa Gezilecek Yerler | En Güzel 37 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Şehzadeler şehri olarak bilinen Manisa, 1400 milyonu aşan nüfusu ile Türkiye‘de ve Ege Bölgesi’ndeki önemli şehirlerden biridir. Etrafı Balıkesir, Kütabeyaz hya, Uşak, Aydın ve İzmir ile çevrili Manisa, yüzyıllar boyu Hitit, Frig, Lidya, Makedon, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olup tarihi açıdan da yeri bir başkadır. Tarihi bir yana dursun doğal güzellikleri ile de kendinden söz ettiren şehir, keşif tutkunları için en doğru adres. Manisa gezilecek yerler hakkında edinebileceğiniz tüm detaylar aşağıdaki yazımızda yer alıyor…

Kaç Günde Gezilir; Manisa’yı ortalama üç günde gezebilirsiniz.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Şehrin batı noktalarında ve Gediz Nehri boyunca karasal iklimin görülmekte olup, genel anlamda Ege-Akdeniz iklimi hakimdir. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında 40 dereceye çıkan sıcaklığı sebebiyle ilkbahar ve sonbahar aylarında gitmenizi öneririm.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Manisa’da yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Kebaptan tutun tatlıya oradan çorbaya kadar pek çok lezzeti bulabileceğiniz Manisa’da; Keşkek, Manisa kebabı, kulak çorbası, kapama mantı, börülce tarator, şekerli pide, sinkonta, mantar tatlısı ve daha farklı tatları bulabileceğiniz Manisa’ın yöresel yemekleri yazımıza göz atabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 35-40 TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 3-5 TL

*Manisa Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel Yapılar

1- Muradiye Cami ve Külliyesi

muradiye cami

Burası Neresi? 1583-1592 yıllarında III. Murat için yapılan caminin içerisinde medrese, imarethane ve dükkanlar bulunmaktadır. Proje olarak Mimar Sinan’a ait olan külliye Mimar Mahmut Ağa tarafından başlanmış ancak Mimar Mehmet Ağa tarafından devam edilmiştir. Külliyede kesme taşlardan yapılmış ters T planlı cami en göz alıcı kısım olup, klasik bir Osmanlı mimarisinin en zarif örnek yapılarından bir tanesidir. Caminin ortasında büyük merkezi kubbe yer alırken, yanlarında mihrap çıkıntısında ise tonozlu çatı sistemi ile örtülmüş şekildedir.

Kuzey noktasında ise şerefli bir çift minaresi bulunuyor. İç mekanı ince süslemeler ile bezenmiş olan bu yapıya fildişi, sedef ve bağa kakmalarla bezenmiş çift kanatlı bir kapıdan giriş yapılmaktadır. Mermer minberi değerli bir sanat eseri olup, mihrap duvarı ise İznik çinileriyle döşenmiştir. Üst taraftaki pencereleri cam işi süslemeler ile  mermerden yapılmış olan hünkar mahfilinin tavanı malakari işlemelerle, kubbe, tonoz, kemer ve pencerelerin etrafı ise kalem işleri ile bezenmiştir.

Medrese planı klasik Osmanlı mimarisine bağlı kalınarak inşa edilmiş olup, güney ve batı yönlerinde odalar bulunuyor.Medrese ve caminin arasında yer alan avluda 1812 yılında Karaosmanoğulları’ndan Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmış olan kütüphane yer alıyor. Bu kütüphane günümüzde  Mimar Sinan Çocuk Kütüphanesi hizmet binası olarak faaliyet göstermektedir. Üstü kubbe ile örtülmüş odaların içinde ocak ve dolap nişleri bulunmaktadır. İmarethane ise medrese ile aynı planda olup avluyu U şeklinde saran mutfak, yemekhane ve erzak depoları bulunuyor.

  • Konum: Saruhan, 1905. Sk. No:47, 45010 Manisa Merkez/Manisa
  • Yol tarifi al >

 2- Manisa Kalesi

manisa kalesi

Burası Neresi? Manisa ilçe merkezinde bulunan Sipil Dağı’nın kuzey bölümünde kalıntıları bulunan Manisa Kalesi, iç kale ve dış kale olarak iki bölümden meydana gelmektedir. Helenistik Dönem’de şehrin Akropolü olarak Sipylos Dağı üzerinde bir kale yer alıyordu. Bu kalenin ne zaman kim tarafından yapıldığı bilinmiyor ancak, Magnesia kentinin surlar ile çevrildiği bilinmektedir. M.S. 17 depreminde kalenin yıkıldığı düşünülüyor. Bizans Dönemi’nde iç kale önemli ölçüde yenilenmiş ve dış surlarla çevrilmiş olduğu görülmektedir. Bu surlar sayesinde Arap akınları sırasında direnişlerde büyük ölçüde etkisi olmuştur. İç kale 1222 yılında İmparator III.Joannes Dukas Vatatzer zamanında yapılmıştır. 14. yüzyılın başlarında bu surlar takviye edilmiş.

Ardından Saruhanoğulları kaleyi onarıp kullanmaya devam etmişlerdir. Dış kalenin içerisindeki kalıntıları yer alan Hacet Mescidi Saruhan Bey tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı zamanında restore edilen Manisa Kalesi, 15. yüzyılda surlar çok fazla hasar gördüğü için herhangi bir önemi kalmamış, yerleşme alanı surların dışına taşmış ve kent dini yapılar çevresinde yayılmaya başlamıştır. 17. yüzyılın başlarında Polonyalı Simeon şehri görmüş ve  seyahatnamesinde dağ üzerinde ahşap bir Ermeni Kilisesi olduğundan bahsetmiştir. 1654 senesinde Katip Çelebi ise dış surların harap olduğundan bahsetmektedir.

3- Kule Evleri

kula evleri

Burası Neresi? Labirenti andıran ve bazı noktalarından iki kişinin yan yana yürüyemediği dar sokakları ahşap evlerle donanmış olup her an karşınıza bir cami, türbe ya da çeşme karşınıza çıkabiliyor. Manisa‘da gezilecek yerler arasında Geleneksek Kula Evleri yer alıyor şüphesiz. Osmanlı kent dokusunu olduğu gibi yansıtan bu evler, 18. yüzyıl mimarisinin en güzel örneklerindendir. Şehrin her bir noktasında rastlayabileceğiniz evler, Türk Evi olarak nitelendirilmektedir. Geniş aileler için tasarlanan evler genellikle iki katlı olarak inşa edilmiştir. Kiremit ile yapılan çatıların saçak altlarında yapılan süslemeler ise görenleri bir hayli etkiliyor. Evlerin çoğu bahçeli olup, bugüne dek dokusunu hiç bozmadan korumaya devam etmektedir. Anıt kent olma özelliğine sahip olan Kula’daki bu evler gelip görmeniz adına siz ziyaretçilerini bekliyor.

4- Niobe Doğal Anıtı 

niobe doğal anıtı

Burası Neresi? İçerisinde  Spil Dağı’nın ismi geçen hikayelerden bir tanesi de Niobe’ye aittir. Manisa’da doğan Tantalos’un kızı Niobe, anlatılan bir efsaneye göre Tanrıça Leto ile birlikte çocuklukları bu yörede geçmiştir. Sonraki yıllarda Thebai Kralı Amphion ile evlenen Niobe’nin yedi tane kız olmak üzere yedi erkek tane de erkek çocuğu olmuştur. Çocukluk arkadaşı olan Zeus eşi olan Leto’nun ise Apollon ve Artemis olmak üzere iki çocuğu olmuştur.

Niobe her daim çocukları ile övünüyor olup sayıca fazla olmasını ve Leto’nun yalnızca iki çocuğa sahip olduğunu söylmesi üzere Tanrıça Leto’yu öfkelendirmiş ve çocuklarından Niobe’yi cezalandırmalarını istemişlerdir. Apollon ve Artemis’in oklarıyla öldürülmüşlerdir. Niobe çocuklarının cansız bedenleri başında günlerce ağlamıştır. Niobe’nin bu haline acıyan Zeus bu acıya son vermek adına Spil Dağı yamaçlarında taş haline getirir.

Karaköy semtinde yer alan kadın başı heykelindeki göz çukuru şeklindeki girintilerinden sızan sular için Niobe’nin gözyaşları olarak yorumlanmıştır ve halk arasında “Ağlayan Kaya” olarak kalmıştır. Yakından gördüğünüz bu kaya oluşumuna uzaktan baktığınız da ise kadın şeklinde görünüyor.

  • Konum: Dere, Kumludere Cd. No:1, 45010 Manisa Merkez/Manisa
  • Yol tarifi al >

-Seyir Noktaları

5- Turgutlu Seyir Tepe

Burası Neresi? Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yer alan Seyirtepe, şehrin tüm manzarasını ayaklar altına seren izlemek için en güzel noktalardandır. İzmir Karşıyaka’nın seyirtepesine benzetilen bu bölgede, restoran ve kafe hizmet vermektedir. Şehrin baş döndürücü manzarasına karşı karnınızı doyurabilir veya içeceğinizden yudumlayarak keyfini çıkartabilirsiniz.

-Müzeler

6- Manisa Müzesi

manisa müzesi

Burası Neresi? Yıllar boyunca halkın yaşam tarzlarını, üretim şartlarını, dini inançlarının bir göstergesi olan tüm belgeler toparlanarak koruma altına alınması ve sergilenmesi üzere Manisalılar tarafından, ilde ne kadar kültürel varlık varsa hepsi toparlanarak bir araya getirilmiştir. İlk zamanlar Muradiye Külliyesi’nin medrese bölümünde depolanarak sergilenmeye devam ederken, eserlerin çoğalması üzerine girişimler sonucu 29 Ekim 1937 günü zamanın valisi Murat Germen’nin de katıldığı bir törenle müze olarak düzenlenerek açılmıştır.

Neden Gitmeliyim? Medresenin yetersiz kalmasıyla birlikte 1972 yılında onarım çalışmalarının yapılmasının ardından bir düzenleme yapılmış ve imarethane bölümünde arkeolojik eserler sergilenirken medrese bölümünde ise etnografik eserler sergilenmeye başlanmıştır. Batı Anadolu’nun farklı bölgelerinden toplanan arkeoloji bölümünde sergilenen eserler, bölgede yaşamış eski uygarlıkların kültür ve yaşam tarzları hakkında bilgi veriyor olması yönünden oldukça mühimdir. Arkeoloji kısmında bronz çağdan Bizans dönemi sonuna dek lahitler, mezar taşları, mozaikler, toprak kaplar, heykeller, büstler, cam ve fildişi objeler sergileniyor.

Etnografik eserlerin sergilendiği bölümün içeriği; giysiler, silahlar, saray ve tekke eşyaları, çini sanatımızdan çeşitli örnekler, 17. ve 18. yüzyıla ait yazma eserler ve yazı takımları, kur’an ve cüz muhafazaları ile oyma ve fildişi kakmalarla süslü hakiki kündekari tekniği ile yapılmış Ulu Camii minber kapısından oluşmaktadır.

Diğer bir önemli yönü ise, Lidya Krallığı’nın başkenti olan Sardes Örenyeri’nde 1958 senesinde bu yana sürdürülen kazılarda elde edilen eserlerin burada sergileniyor olmasıdır. Yine aynı yerden çıkarılan eser ve mozaiklerin bulunduğu  Sart salonu; gümüş eşyalar, altın takıları ve oyun takımlarının örnekleri ile birlikte antik çağdan Osmanlı dönemine kadar uzanan döneme ait altın, gümüş ve bronz sikkelerin yer aldığı hazine odası ayrı bir ilgi görmektedir.

  • Konum: Saruhan, Murat Cd. No:79, 45010 Şehzadeler/Manisa
  • Telefon: 902362311071
  • Yol tarifi al >

7- Turgutlu Kent Müzesi

turugtlu kent müzesi

Burası Neresi? Geçmişin tarihini geleceğe yansıtmak amacıyla hayata geçirilen Kent Müzesi, Cumhuriyet tarihi ile gerçekleşen Türk Gelenek, Görenek ve Adetleri’yle birlikte yansıtmaktadır. 1927-1928 senelerinde inşa ettirilen Üzümcü Konağı, mimari açıdan Cumhuriyet Dönemi’nden bu yana ayakta kalabilmiş sivil yapılardan bir tanesidir. 1930 senelerine dek hükümet konağı olarak kullanılmış olan konak belediye tarafından satın alınarak müzeye dönüştürülmüştür. Müze bodrum, bir ve ikinci kattan oluşmaktadır. Müze, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da Milli Mücadelesini başlatıldığı günün yıl dönümü olan bir 2017 yılının 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gününde faaliyete girmiştir.

  • Konum: İstiklal, Sevinç Meydanı No:1, 45410 Turgutlu/Manisa
  • Telefon: 902363120039
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Giriş Saatleri: 09:00-16:30
  • Yol tarifi al >

8- Akhisar Müzesi

Akhisar Müzesi
Görsel Kaynak: Akhisar Belediyesi

Burası Neresi? 1933 senesinde Ali Şefik Hastanesi olarak inşa edilen yapı, aynı sene içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiş 1992 yılına kadar Ali Şefik Ortaokulu olarak hizmet vermiştir. Sonraki yıllarda Öğretmen Evi olarak faaliyet göstermiştir. 2006 senesinde Akhisar Müzesi’nin yeri olarak düşünülmüş ve 2007 senesinde onarım çalışmaları 2011 senesinde bitirilerek ertesi sene kullanıma hazır hale getirilmiştir. Toplamda 11 bölümden oluşan müze içerisinde 1451 eser bulunuyor olup arkeoloji ve etnografik eserler sergilenmekteydi.

Neden Gitmeliyim? Arkeolojik dönemde 11-18 milyon yaşında fosiller, el aletleri, M.Ö. 6000-3000 senelerine dayanan Yortan seramikleri, M.Ö. 700-500 senelerine ait seramik, Hellenistik Dönem seramikleri, yağ kandilleri ve cam eserler sergilenmektedir. M.Ö. 500’lü yıllara dayanan lir çalan Eros, aslan başlı küpe, Herakles mührü, altın yüzük, kolye, iğne, Hıristiyanlık Dönemi’ne ait günlük alet ve eşyalar da bu bölümde sergilenmektedir. Etnografik bölümde; cam kase, tabak sürahi gibi günlük  gereçler, Osmanlı Dönemi’nde kullanılmış gaz lambaları ile ve diğer günlük kullanım eşyaları, tabanca ve tüfekler ile çeşitli büyüklükte kılıçlar ile birlikte yöresel kıyafetler ve bölgeye ait el işi halılar da sergilenmektedir.

  • Konum: Paşa, 19. Sk. No:110, 45200 Akhisar/Manisa
  • Telefon: 902364122301
  • Giriş Saatleri: 08:00-10:00
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

9- Kurşunlu Kaplıcaları 

Burası Neresi? Sokakları ve yeşillikleri ile doğal cennet olarak nitelendirebileceğim Kurşunlu Kaplıcaları, yılın her mevsimi yerli yabancı turisti kendisine çekmektedir. Salihli ilçesinde yer alan Kurşunlu, pek çok hastalığa deva olmakla birlikte ruhunuzu da dinlendirmektedir. Şehrin hengamesinden uzaklaşıp kendinizi doğanın içine bırakmak için en ideal noktalardan. Konaklama hizmeti de sunan kaplıcalar, Salihli Belediyesi’nin katkılarıyla gelişip büyüyen kaplıcalar 80 küçük otel ve 170 yatağıyla tüm misafirlerine kucak açıyor. Kaplıcaların sıcak suları romatizmalara ve diğer kemik ve kas rahatsızlıklarına birebir şifa olmaktadır.

  • Konum: Bahçecik, 45370 Salihli/Manisa
  • Telefon:+902367125000
  • Giriş Saatleri: 08:00-24:00
  • Yol tarifi al >

10- Urganlı Kaplıcaları

urganlı kaplıcaları
Görsel Kaynak: Turgutlu Belediyesi

Burası Neresi? Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yer alan Urganlı Kaplıcaları, adeta bir şifa kaynağıdır. Turgutlu ilçesinin en önemli turizm merkezi olan kaplıcalar yolunuz şehre düştüğü vakit uğramanız gereken yerlerden biridir. 60 derecelik su sıcaklığına sahip kaplıcaların, romatizma, siyatik, hemeroit, cilt, sinir ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Su, içme suyu olarak kullanıldığında ise mide, bağırsak ve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir. Etrafında açık yüzme havuzu bulunan bir işletme  bulunuyor.

  • Konum: Urganlı Kaplıcaları TURGUTLU /MANİSA
  • Telefon: 0236 313 70 17 / 313 70 18

11- Emir Kaplıcaları

emir kaplıcaları

Burası Neresi? Kaplıcaları ile oldukça zengin bir bölge olan Manisa’da bir diğer seçeneğiniz Kula’daki Emir Kaplıcaları’dır. Roma Dönemi’ne ait çeşitli hamam kalıntısını bulabileceğiniz Emir Hamamları olarak adlandırılmış. 37 aparttan meydana gelen konaklama hizmetine sahip olan kaplıcalar size hem şifa verir hemde konforlu bir konaklama imkanı sağlıyor. Odalara da şifa kaynağı bu sular ulaştırılmaktadır.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Mesire Yerleri

12- Sultan (Kiraz) Yaylası

sultan yaylası

Burası Neresi? Spil Dağı Milli Parkı’nın içerisinde, dağa doğru yol alırken Mevlana yolundan sağ tarafa doğru ayrılan bir yol üzerinden ulaşım sağlanan Sultan Yaylası, deniz seviyesinden 850 metre yükseklikte konumlanıyor. Yaylada yer alan kiraz ağaçlarıyla popüler bölgenin içinde;  soğuk içme suyu kaynakları, yemyeşil çam ağacı örtüsü ile gerçekten dinlenmek için oldukça uygun bir alandır. Manisa’da sancağa giden şehzadeler yazın şehrin kavurucu sıcağından kaçarak soluğu bu serinlik sağlayan yaylada aldıkları için  ” Sultan Yaylası” denmiştir. Merkeze 14 kilometre uzaklıkta yer alan mesire alanı olarak kullanılmaktadır.

13- Akpınar Mesire Yeri

akpınar mesire yeri

Burası Neresi? Manisa-Turgutlu yolu güzergahı üzerinde Manisa’ya 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Spil Dağı’nın yamacında, yolun hemen kenarındaki Akpınar şehre yakın olması sebebiyle oldukça yoğun ilgi görmektedir. Yukarısında Spil Dağı’nın Gediz Ovası’na bakan noktasındaki kuzey yönünde  Kybele bereket tanrıçasının rölyefi bulunmaktadır. Günümüzde Manisa Belediyesi tarafından su kaynaklarıyla birlikte koruma alanı olarak tescil edilmiştir.

  • Konum: Beyler, Beyler Köyü İç Yolu, 45580 Gölmarmara/Manisa
  • Yol tarifi al >

14- Çağlak Boğazı

Burası Neresi? Manisa’nın Akhisar ilçesi sınırlarında yer alan Kargın Köyü yakınlarındaki mesire alanı, çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı olup içerisinde Çağlak deresi de geçmektedir. Yörede yıllar boyudur süre gelen bir gelenek olarak her yıl mayıs ayının ilk ve ikinci haftasında  Akhisar Belediyesi’nin de katkılarıyla bu günler festival olarak kutlanmaktadır. 15. yüzyılda yaşamış olan Akhisarlı bilge kişilik olan Şeyh İsa’nın tahsili tamamlayıp Akhisar’a döndüğü zamanlarda onu karşılamak isteyen kalabalık bir insan grubunun 17 gün boyunca beklemiş ve beklerken çeşitli etkinliklerde bulunması hikayesine dayanır.

15- Kocamurtluk Mesire Alanı

kocamurtluk mesire alanı
Görsel Kaynak: Görsel Belediyesi

Burası Neresi? Gördes ilçesine 1,5 kilometre mesafede yer alan ormanlık içerisine kurulan mesire alanı, ziyaretçilerine banklar, ocaklar ve tuvaletler imkanlarını sunmaktadır. Gördes Belediyesi tarafından her sene düzenlenmesi gelenekselleşmiş olan Hıdrellez Festivali mayısın ilk haftasında kutlanmaktadır. Festivaldeki etkinlikler çoşkulu geçtiği gibi oldukça da ilgi görmektedir.

-Yaylalar

16- Ovacık Yaylası

ovacık yaylası

Burası Neresi? Manisa’ya 62 kilometre mesafede yer alan Ovacık Yaylası, Turgutlu ilçesi sınırlar içerisinde yer alan Kuşlar Köyü’ne yakındır. Ormanlık alan içindeki harikulade manzarasını görme şansını yakalayabileceğiniz geniş bir düzlük alana sahip bir piknik alanıdır. Yerel halkın veya gelen turistlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri tüm alanlar içerisinde mevcuttur.

-Ormanlar

17- Manisa Kent Ormanı

manisa kent ormanı

Burası Neresi? Uncubozköy Mahallesi yakınlarında yer alan Manisa Kent Ormanı, 2007 senesinde ilk açıldığı günden bu yana Manisa halkı için bir soluk noktası haline dönüşmüştür. 2013 senesinde tekrardan yapılan çevre düzenlenmesiyle birlikte tekrardan hizmete açılan kent ormanı, Spil Dağı’nın ardından en sık tercih edilen yerler arasında.

Neden Gitmeliyim? İçinde hemen her şey mevcut. Suni göletler ile süslenmiş ormanlık alanın içerisinde; 1,5 kilometrelik bisiklet yolu, 5 kilometrelik yürüyüş yolu, 1 adet yağmur barınağı 1650 metrekarelik alanda ulaşım ve gezinti yollarında doğal taş kaplama yapılmış olup 240 metrekare alanın üstü kapanabilir halde, gölet manzaralı  3 dekoratif şekilli çeşme, 1 adet su değirmeni, Manisa’nın simgelerinden 1 adet Ağlayan Kaya Minyatürü, 20 adet piknik masası, 3 adet seyir terası ve 1 adette kamelya yer alıyor.

  • Konum: Uncubozköy, Cemal Ergün Cd. No:25, 45030 Manisa Merkez/Manisa
  • Yol tarifi al >

-Barajlar

18- Sarıgöl Afşar Barajı

sarıgöl avşar barajı

Burası Neresi? Manisa’nın Alaşehir Çayı üzerinde yer alan Sarıgöl Afşar Barajı, 1973-1977 arasında inşa edilmiştir. Toplamda 13 bin 500 hektarlık alanı kapsayan baraj sulama ve taşkın kontrolü amacını gütmektedir. Doğası ile bölgedeki en sevilen yerler arasında bulunan barajda,  restoran ve kafeler bulunuyor ancak dilerseniz barajın etrafını saran yeşilliklerin arasında da piknik yapabilir ve balık tutabilirsiniz.

19- Demirköprü Barajı (Salihli) 

demirköprü barajı

Burası Neresi? Manisa merkez ilçeye 105 kilometre mesafede yer alan Demirköprü Barajı’nda çalışanların lojmanlarının bulunduğu bahçelik ve çamlık bir alandır. İçerisinde bir de gazinonun yer aldığı barajın etrafında piknik yapma olanağına sahipsiniz. Ormanlarla donanmış bu barajda balık tutma olanağı yüksek olduğu için balıkçıların avlandıkları noktalardan biridir. Tüm bunların yanı sıra halk hıdrellez döneminde buraya pikniğe gelmektedirler.

20- Sevişler Barajı (Soma) 

sevişler barajı

Burası Neresi? Soma-Savaştepe yolundan saparak devam edilen yol güzergahında bulunan Sevişler Barajı, Soma Termik Santral ünitelerinin su ihtiyacının karşılanması amacıyla ve Bakırçay’ın yol açtığı taşkınları önlenmesi amacıyla yapılmıştır. 1981 yılında yapımı tamamlanan Sevişler Gölü, piknik yapmak ve balık avcılığı yapmak için oldukça elverişlidir.

-Parklar 

21- Şehzadeler Parkı

şehzadeler parkı
Görsel Kaynak: Sözcü

Burası Neresi? Şehzadeler şehri olarak ünlenen Manisa’daki Şehzadeler Parkı bir diğer adıyla Masal Park, 2018 senesinin sonlarına doğru kullanıma açılmıştır. Sümerbank arazisi üzerine yapılan park, açıldığı günden bu yana yalnızca yerli halkın değil çevreden gelen tüm ziyaretçilerin akınına uğruyor. Yapımında belediye tarafından gerekilen tüm özen gösterilmiş olup hiç bir ağacın kesilmemesi konusunda hassas davranılmıştır. Parkta yürüyüş yaparken tarihi bilgilerle aydınlanacak, biyolojik gölet ve kafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Manisa’da dinlemek için bir yer arıyorsanız Şehzadeler Parkı’nı tercih etmenizi öneririm. Park içerisinde Manisa’da ve Türk İslam Dünyası’ndaki 32 tane önemli tarihi eserin bulunduğu Minia Şehzadeler, 478. Yıllık bir gelenek olan Mesir’in atılma anının canlandırıldığı Dioramik Mesir Müzesi ve çocukların dikkatlerini çeken çizgi film karakterlerinin bulunduğu Masal Parkı yer alıyor.

Kaçırmayın! Özellikle çocuklu aileler tarafından gençlere tarihi göstererek öğretmek isteyen anne babalar parka özel ilgi gösteriyor. Girişinde tarih boyu kurulmuş olan 16 Türk İslam Devletleri’nin bayrakları bulunuyor. Buradan hareketle devam ettiğiniz takdirde Minia Şehzadeler bölümünü görecek ve burada Selçuklu Osmanlı dönemi hakkında detaylı bilgiler verilmektedir.

  • Konum: 2. Anafartalar, 45020 Şehzadeler/Manisa
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Giriş Saati: 09:00-20:00
  • Yol tarifi al >

22- Mesir Tabiat Parkı

mesir tabiat parkı

Burası Neresi? Manisa’da yer alana Mesir Tabiat Parkı, 7,4 hektarlık bir alanı kapsıyor olup anason, çivid, çörek otu, hardal, havlican, kalanga, karabiber, kimyon, kişniş, teke mersini, meyan, günlük, portakal, rezene, zencefil, zerdeçal, yeni bahar, sakız gibi Osmanlı saraylarında ilaç olarak kullanılan mesir macununun yapımında kullanılan tüm bitkiler yetiştirilmektedir. 500 yılı aşkın süregelen bu geleneğin sürmesini devam ettirebilmek adına Mesir Tabiat Parkı’nda, 80’e yakın bitki türünün tanıtımları yapılmaktadır. İçerisinde; tavşan, keklik, ötücü kuşlar, tilki, domuz, doğan, şahin, sığırcık, alakarga barınmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Gölet ve şelaleler eşliğinde piknik ve yürüyüş etkinliklerini gerçekleştirebileceğiniz muhteşem bir yer olmakla birlikte bir de hayvanat bahçesine sahiptir. Manisa’nın kavurucu sıcaklığından kendinizi soyutlayıp nefes alabilecek bir ortam arıyorsanız, sağladığı oksijen kalitesi ve manzarası ile tam sizin göre bir yer.

  • Konum: Turgutalp, 45030 Yunusemre/Manisa
  • Telefon: 902362371061
  • Yol tarifi al >

23- Süreyya Tabiat Parkı

süreyya tabiat parkı
Görsel Kaynak: Home For Today

Burası Neresi? Süreyya Tabiat Parkı, barındığı doğal güzellikleri ile sizleri kendine hayran bırakıyor olup Yunus Emre ilçesinde piknik yapabilme imkanı sunuyor. 2011 senesinde tabiat parkı olarak tescillenen alan, Karaçay Deresi’ni de içerisinde barındırıyor. Doğa ile iç içe olabileceğiniz dinlenme noktaları arasında yerini alıyor.

  • Konum: E881, 45110 Kayapınar Köyü/Manisa Merkez/Manisa
  • Telefon: 903122075000
  • Yol tarifi al >

24- Spil Dağı Milli Parkı

spil dağı milli parkı

Burası Neresi? Gediz Havzası üzerinde konumlanan Bozdağlar’ın bir ucunda farklı bir kütle oluşturarak doğu-batı yönünde uzanan Spil Dağı, yüksekliği  1513 metreyi bulan kalker bir kütledir. Bu kalker kayaların yapısı Jeolojik ve Jeomorfolojik yapıda olup bünyesinde; kanyon vadiler, dolin gölleri, lapyalar, mağaralar, 120 türü aşan zengin bitki örtüsü, yaban hayatı ortamı beslemektedir. Milli  parkın içerisinde; tavşan, kurt, çakal, domuz, tilki, sansar, porsuk, sincap, kirpi, gelincik, doğan, atmaca, kartal, akbaba ve ötücü kuşların neredeyse çoğu yaşamaktadır. Gerekli tüm özellikleri barındıran Spil Dağı, 1968 milli park statüsüne kavuşmuştur.

Ormanla birlikte tüm alan toplamda 6860 hektarlık bir büyüklükte olup, 1995 senesinde At Alanı Yaylası’nın belirli bir kısmı turizm merkezi kurulması için ayrılmıştır. Parkı doğusunda 600 metre yükseklikte kalkerlerin erimesi sonucu meydana gelmiş Sülüklü Göl bulunuyor. Derinliği 1-2 metre kadar olan gölün çapı ise 100 metredir. Zengin fora içeriği ile  kızılçam, karaçam, saçlı meşe karışık olarak yer alır. Göze çarpan diğer bitkiler arasında ise meşe türleri, sürüngen ardıç, laden, funda, defne ve mersin yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Spil Dağ’ında Kybele Kaya Kabartması, Frig özelliklerinı taşıyan Lidya’ya ait kalıntıları olan kaya mezarları, Yarıkkaya’nın yakınlarında her biri kayaya oyulmuş olan evler ve bir taht olduğu görülmektedir. Çaybaşı’nda Niobe Doğal Kaya Anıtı, Manisa Kalesi kalıntıları belli başlı kültür varlıkları olarak sıralanabilir. Peki bu parkın içerisinde neler yapabilirsiniz? Günübirlik olarak kamptan tutun, piknik, spor ve oyun alanlarına kadar pek çok şey yapabilirsiniz. Ayrıca dağcılık için de önemli bir alandır. Yine içinde bulunan iki adet kır gazinosu, iki adet restoran ve 124 yatak kapasiteli dağ evlerinden yararlanabilirsiniz.

  • Konum: Beşpınar, 45000 Manisa Merkez/Manisa
  • Giriş Saatleri: 07:00-20:00
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Telefon: +905393343145
  • Yol tarifi al >

25- Kula Volkanik Jeoparkı

kula volkanik jeoparkı

Burası Neresi? UNESCO tarafından Jeopark olarak ilan edilen Divlit Yanardağı, yaklaşık olarak 15 bin yıl önce patlamış olup 60 kilometrelik bir alana yayılmıştır. Sert ve dik yamaca sahip olan dağ 60 metre yüksekliğin olması sebebiyle bu adı almıştır. Her sene yürüyüş aktivitelerinin düzenlendiği parkta, tırmanması ne kadar zorlu olsa da keyifli bir yolculuğun ardından zirveden tüm Kula’yı görme imkanı her şeye değecek. Türkiye’deki en genç volkanik sahalardan biri olan bu jeoloji parkı, asına baktığımızda yanık bir miras.

Neden Gitmeliyim? Bir Jeopark müzesi olarak da düşünülebilir. Diğer bilinen ismiyle Divlit Yanardağı olarak anılan Kula Volkanik Jeoparkı, zirvesinden şehre baktığınızda lavların tam kent sınırında durduğu ve korkunç bir durumdan nasıl kurtulduğunu görebilirsiniz. Zirveden kente kadar her yer siyahlarla kaplı olup, Kula Yanardağı pek çok lav mağarası ve lav sütunlarını bünyesinde barındırıyor.

Bazalt sütunlarının lav akıntılarının yüksekten aktığı sırada soğuyarak katılaştığı düşünülmektedir. İçerisinde gizemli noktaları barındıran parkta 1954 senesinde yapılan bir yol yapım çalışması sırasında  200’den fazla fosilleşmiş insan ayak izlerine rastlanmıştır. Sonralardan araştırmalar yapılıyor ve 200 izden yalnızca üç kişinin ayak izleri olduğu tespit ediliyor. Yaş ile ilgili ise yaklaşık olarak Batı Anadolu’da Mesolitik zamana ait 10 bin-12 bin yıllarına işaret ediyor.

  • Konum: Sandal, 45180 Kula/Manisa
  • Giriş Saati: 08:00-17:00
  • Yol tarifi al >

-Dereler

26- Çağlak Deresi

çağlak deresi

Burası Neresi? Manisa’nın Akhisar ilçesine 56 kilometre mesafede yer alan Kargı Köyü yakınında yer almaktadır. Derenin etrafı çam ve zeytin ağaçlarıyla bezenmiş olup, kaliteli oksijene sahiptir. Çevresinde dilediğiniz gibi piknik yapabileceğiniz alanlar mevcuttur. Her sene mayıs ayının ilk haftası Çağlak Festivali düzenlenmektedir. Keyifli anlar geçirmek için gelmek için bu dönemleri tercih edebilirsiniz.

-Göller

27- Gölmarmara 

gölmarmara

Burası Neresi? Aksihar ve Salihli üzerinden ulaşım sağlayabileceğiniz Marmara Gölü, Manisa merkez ilçeye 63 kilometre uzaklıktadır. Toplamda 3400 hektarlık bir alanı kaplayan bu göl, 74 metre yükseklikte yükseklikte konumlanıyor olup 3-4 metre derinliğine sahiptir. Doğal olarak alüvyal set gölü olan Marmara Gölü, yapay kanallar sayesinde bir baraj gölü olma özelliğini kazanmıştır.

Neden gitmeliyim? Kanallar taşkın kontrolü ve yağışlı zamanlarda hatırı sayılır düzeyde su depoluyor olup, yaz dönemlerinde alanın sulanması için burası kullanılmaktadır.  Gediz Nehri’nden gelen su aktarılmaya başlanmış olan gölde, yaşayan yaban hayatı hatta  özellikle 144 tür su kuşu ile uluslararası önemde bir su alanı olarak kabul edilmiştir. Aynı zamanda gölde yaşam süren sazan balığının ne denli lezzetli olduğunu da belirtmek isterim. Gölün etrafında kamp, piknik ve balık avcılığı yapmanız mümkündür.

-Kanyonlar

28- Adala Kanyonu 

adala kanyon

Burası Neresi? Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı olan Üşümen Tepesi ve Dibek Dağı’nın içinden geçen Gediz Nehri’nin iki tarafında oluşmuş Adala Beldesi’nde, 12 bin yıl önce yanardağın patlaması sonucu meydana geldiği düşünülen Adala Kanyonu görenleri kendine hayran bırakıyor. Gediz Ovası, Demirköprü Barajı, Marmara Gölü ve antik çağda “Katakekaumene” olarak adlandırılan “Yanık Ülke” nin tam ortasında bulunan Adala Kanyonu, sönmüş lav akıntılarının arasında doğal güzelliklerinin yanı sıra Gediz Nehri’ne de yoldaş olmuş durumda. Zengin verimlilikteki toprakları bir yana dursun, yeşil doğası ve antik çağa dek uzanan tarihi ile görülmeye değer nitelik taşıyor.

-Vadiler

29- Taşyaran Vadisi

taşyaran vadisi

Burası Neresi? Kula ile Uşak karayolu güzergahında 28 kilometre jeolojik bakımdan birbirinden farklı doğa harikası ve 2 bin 500 metre uzunluğunda bir yürüyüş yoluna sahiptir. Vadi suyu ile şekillenen kayalar, doğal bitki örtüsü ve güzellikleri ile tüm ilgiyi üzerine çekmeyi başarıyor. 2016 senesinde tabiat parkı olarak tescil edilen vadiye inmeden hemen önce veya sonrasında oturarak soluk alabileceğiniz bir büfe yer alıyor. Çocuklarıyla birlikte gelen aileler içinde oyun oynayabilecekleri oyun alanları bulunuyor.

-Şelaleler

30- Su Uçtu Şelalesi

su uçtu şelalesi

Burası Neresi? Manisa’nın Salihli ilçesinde konumlanan Su Uçtu Şalelesi, Türkmen Mahallesinde yer alıyor. Türkmen Şelalesi adındaki şelalelerinden bir tanesi 10 diğeri ise 30 metre yüksekliğe sahiptir. Şehir merkezine 42 kilometre mesafede yer alıyor olup ulaşımı oldukça rahattır. Küçük şelaleden yürüyerek devam ettik sonra büyük şelaleye ulaşacaksınız. Şarıl şarıl akan şelalelerin serinliği ile ferahlayacak doğanın güzelliği ile büyüleneceksiniz.

  • Konum: Bozkır, Turgutlu Güney, 45400 Turgutlu/Manisa

-Diğer

31- Şahankaya

Burası Neresi? Akhisar ile Gördes arasında yer alan Şahankaya, bin metre kadar yüksekliğe sahip olup oldukça görkemli bir yapıya sahiptir. Bölgeye olduğu gibi hakim olan Şahankaya,  yüksek ve sarp oluşundan dolayı profesyonel dağcılar tarafından tırmanışlar için tercih edilmektedir. Bölgede bulunan bu alan piknik alanı olarak değerlendirilmekte olup Helenistik Dönemden kalan tarihi kalıntıları barındıran Mecidiye Kasabasını da gelmişken ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

32- Kuladokya Kula Peri Bacaları

kuladokya kula peri bacaları

Burası Neresi? Tabiat alanı olarak ilan edilmiş olan Kulodakya Peri Bacaları, Kula’ya 16 kilometre mesafede yer almaktadır. Şiddetli yağmurlar ve rüzgarlar sonucunda meydana gelen bu harikulade görüntü, kendini izlettiren cinsten. Gediz Nehri’ni geçtikten kısa süre sonra 100 metre ilerisinde bir patika yol göreceksiniz. Kula Peri Bacalarını görmeye başlayacaksınız. Yakınına kadar gidip bu doğal güzelliği yerinde görmeniz ve dokunmanızda fayda var kesinikle. Doğal sit olanı olarak ilan edilen bölgenin etrafı bu sebeple bozulmamış durumdadır.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

33- Gökköy

Burası Neresi? Manisa Salihli’de yer alan Gökköy, sahip olduğu yeşil alanları ve kaliteli oksijeni ile gezilecek yerler listenizde olmasını şiddetle tavsiye eder. Şirin bir orman köyü olup kendinizi buradan alıkoyamayacaksınız ve ayrılmak istemeyeceksiniz adeta. Doğa seven okurlarımızın Gökköy’e gitmeden geri dönmeyeceği konusunda hiç şüphem yok. 🙂 Her mevsimini kendine yakıştıran bölge farklı güzelliklere bürünüyor. Napolyon kirazı ile ünlü bu köyde, bunun yanında çok fazla badem ağacı da bulunuyor. Şehir hayatından uzaklaşıp kendinizi şımartmak için küçük bir hafta sonu kaçağı yaparak rotanızı Gökköy’e çevirin.

*Gökköy ile Manisa arası 69 kilometredir. 

34- İzmir

izmir saat kulesi

Burası Neresi? Ege Bölgesi’nde en yaşanılası şehir olan İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük metropol şehri olup 8 bin 500 yıllık köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Tarihte bilinen ismi Smyrna olan şehir, körfezin kuzeyinde kurulmuş bir adadır. Her mevsim sunduğu güzellikleri ve meşhur sıcak insanlarıyla tüm ilgiyi üzerine çeken İzmir’in birbirinden güzel yerleriyle siz ziyaretçilerini bekliyor.

Neden gitmeliyim?  İzmir’in en popüler yerlerinden biri olan Kemeraltı Çarşısı, hem yöresel alışveriş için hemde bir yorgunluk kahvesini yudumlamak için uğramanız gereken en mühim yerler arasındadır. Antik dönemlerde politik toplantı ve alışveriş alanlarının olduğu yer olan İzmir Agora’dan çıkarılan eserler İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Meşhur İzmir Saat Kulesi, Konak Meydanı’nda bulunuyor olup şehrin en ikonik yapısıdır.

İzmir’i ziyaretiniz sırasında buraya gelip bir fotoğraf karesi çekmeden dönmeniz yakışı kalmaz. İzmir merkez ilçede körfezi ayaklar altına seren bir tepe üzerine kurulmuş Kadifekale; deniz seviyesinden 186 metre yükseklikte konumlanıyor.  Helenistik ve Roma dönemine ait sur duvarları göz doldururken günümüzde modern yerleşim yerleri ile çevrilidir. İzmir’in tarihi yerleri hakkında daha fazla bilgi almak için sizlere hazırlamış olduğumuz yazıyı inceleyebilirsiniz.

*İzmir ile Manisa arası 38 kilometredir. 

*Tarihi Yerler

Şehzadeler Şehri Manisa, kaliteli oksijeni, şifa dolu kaplıcaları, Osmanlı Dönemi’nden kalan tarihi yapıları ve yeşil doğası ile gürültüden uzak sakin tatil rotalarından bir tanesi. Özellikle Osmanlı Dönemi’nin hüküm sürdüğü topraklarda; Manisa Kalesi, Manisa Muradiye Cami, İvaz Paşa Cami, Rum Mehmet Paşa Bedesteni, Kurşunlu Han, Cumhuriyet Hamamı ve şehrin tarihini anlatan Manisa Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Manisa tarihi yerler hakkında detaylı bilgi almak için sizler için hazırlamış olduğumuz yazımızı okuyabilirsiniz.

*Alışveriş

35- Rum Mehmet Paşa Bedesteni

rum mehmet paşa bedesteni
Görsel Kaynak: Manisa Kulis Haber

Burası Neresi? Manisa’da yer alan Bedesten, Fatih Sultan Mehmet’in komutanlarından biri olan Rum Mehmet Paşa tarafından İstanbul’da inşa ettirilmiş olan cami ve medrese için gelir getirmesi amacı gütmektedir. Dikdörtgen planlı tek katlı yapının dört bir tarafından giriş kapısı bulunuyor olup, içerisinden beş sivri kemerle altı kısma ayrılmış ve üstü beşik tonoz ile örtülmüş durumdadır. Bedestenin dış cephesinde 29 dükkan  yer almaktadır.

  • Konum: Çarşı, 1802. Sk. No:17, 45010 Merkez/Şehzadeler/Manisa
  • Yol tarifi al >

36- Forum Magnesia Avm

magnesia avm

Burası Neresi? Manisa şehir merkezinde yer alan Forum Magnesia Avm, 2012 senesinde açılmış olup, 70 adet mağazası, sinema ve eğlence alanlarını harmanlayarak Manisa’daki ilk alışveriş merkezi olma özelliğine sahiptir. Oldukça geniş kategorilerde alışveriş yapma imkanı sunan avm, yediden yetmişe herkese hitap eden bir merkez olmaya devam ediyor.

  • Konum: Merkez, Laleli, Ali Rıza Efendi Cd. No:4, 45030 Yunusemre/Manisa
  • Giriş Saati: 10:00-22:00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

37- Novada Akhisar Avm

Burası Neresi? İzmir-İstanbul karayolu güzergahında yer alan Akhisar’da, 40 bin metrekarelik bir alanı kapsayan Novada Outlet Akhisar içerisinde bulundurduğu ulusla ve uluslararası markalar ile misafirlerine hizmet vermektedir. Ege mimarisinin hakimiyetinin görüldüğü açık hava mimarisi ile planlanmış olan avm içerisinde; gerek restoran, kafe ve eğlence alanlarıyla Akhisar bölgesinin sosyal ve yaşam alanı olmaya devam ediyor.

**Bölgede hatıralık eşya olarak mesir macunu, dokuma halı, yöresel giyim eşyaları genellikle tercih ediliyor. Bunun dışında bakır ve gümüşten yapılmış hediyelik eşyalar, oyma tahtalardan yapılmış süsler ve şile bezleri de yine alınabilecekler arasında.

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Akhisar’ın lezzetli Akhisar Köftesini yemeden,
  • Meşhur Akhisar Zeytini almadan,
  • Soma’dan leblebi ve tahin helvası satın almadan,
  • Kırkağaç Kavunu almadan,
  • Salihli’de Odun Köfte yemeden,
  • Kula’dan leblebi almadan,
  • Kaplıcalarının şefalı sularına girmeden,
  • Thateira’yı gezmeden,
  • Spil Dağı Milli Parkına gitmeden,
  • Kula Volkanlarını yakından görmeden, DÖNME!

*Gece Hayatı

Manisa’da gece hayatını bar ve kafeler oluşturuyor. Gerek gündüz gerekse gece saatlerinde öğrenciler tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir. Eğlenmek için her türlü alternatifi bulabileceğiniz Manisa’da; canlı müziği tercih ediyorsanız Taşfabrika Cafe, Baronlar Cafe, Altıgen Cafe&bar seçenekleriniz arasında bulunuyor. Bunların yanı sıra otellerin kafe ve barları misafirlerine alkollü içecek satışları yapıyor. Türkü barlarında yoğun olarak bulunduğu şehir merkezi de bir başka alternatifiniz.

*Şehir İçi Ulaşım

Manisa şehrinde şehir içi ulaşım otobüs ve taksim alternatiflerinden meydana gelmektedir. Sabah saat 07:00 ile akşam 22:00 arasında çalışan otobüsleri kullanmak için Manisa Kart satın alabilirsiniz. Tam kartın ücreti 5 TL’dir. Kart hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin