Lyon Gezilecek Yerler | En İyi 31 Gezi Noktası!

Lyon Nerede & Hangi Ülkede?  Lyon, Fransa’nın güney doğusunda Rhône ve Saône nehirleri arasında yer alıyor.

Lyon Hakkında; Fransa’nın güneydoğusunda yer alan Lyon, ülkenin en güzel şehirlerinden biri olarak kabul edilir. Rhône ve Saône nehirleri arasında yer alan kent, hem doğası hem de gezi noktalarıyla her yıl binlerce turist ağırlıyor. Paris’ten sonra ülkenin ikinci turizm merkezi olarak gösterilen Lyon, aynı zamanda ülkenin en eski şehri… Avrupa’daki en büyük Rönesans binaları topluluğuna ev sahipliği yapan şehir, büyük tarihi merkezi Le Vieux Lyon ile de UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir. 2 milyondan fazla nüfusa sahip şehri önemli kılan özelliklerden biri de Paris ile Alpler ve İtalya ile Kuzey Avrupa ve İspanya arasındaki karayolu ve demiryolu güzergahları üzerinde yer almasıdır.

Ortalama Gezi Süresi; Şehrin ruhunu yakından tanımak ve gezi noktalarına yeterli zaman ayırmak için seyahatinizi minimum 3-4 gün planlamanızı tavsiye ederiz.

Lyon Para Birimi; Şehirde geçerli olan para birimi Euro’dur. 2020 Temmuz ayına göre kur 1€= 7.90 TL’dir.

Ziyaret için En İyi Zaman; 4 mevsim ziyaret edilebilecek hava koşullarına sahip şehrin en kalabalık olduğu dönem turistik yaz aylarıdır. Daha sakin bir dönemde ziyaret etmek isterseniz Eylül ve Ekim aylarını tavsiye edebiliriz. Bu aylarda hava sıcaklıkları daha serin ve şehir hala canlıdır.

Lyon Pahalı mı? Paris’e göre daha uygun fiyatlarla karşılaşacağınız Lyon, yüksek Euro kuruna bakıldığında yine de pahalı bir şehirdir. Fransa’nın, gurme başkenti olarak bilinen Lyon’da restoranlara çok önem verilmektedir. Ünlü Fransız restoranlarını bulacağınız şehirde muhteşem yemekler yiyeceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak bu restoranların fiyatları biraz pahalı gelebilir. Ortalama bir restoranda öğle yemeğinde 15-20€ hesap ödeyebilecek iken daha lüks restoranlarda seçkin bir akşam yemeğine 60€ ve üzeri bir ücret ödeyebilirsiniz.

Toplu taşıma; Gezinizi toplu taşıma ile sürdürmeyi düşünüyorsanız şehrin en ucuz ve güvenli ulaşım araçlarıdır diyebiliriz. Aylık toplu taşıma biletleri 65€ tutarken, 1 haftalık biletlerin toplam ödemesi 15€’yu geçmeyecektir. – ( tutarlar minik değişiklikler gösterebilir.) Otellerde ise pek çok şehirde olduğu gibi merkez bölgede yüksek ücret talep edilirken daha uzak bölgeler oldukça ucuz gelebilir.

Lyon Güvenli mi? Lyon’da polisler özellikle turistler için korumacı tedbirler alır. Bu sebeple de günün her saati şehirde özgürce dolaşabilirsiniz. Merkezde herhangi bir sorun yaşamanız çok küçük bir ihtimal iken dolandırıcı ve hırsızlara daha Rue St. gibi daha uzak bölgelerde rastlayabilirsiniz.

Lyon’a Ulaşım; Lyon’a, İstanbul’dan aktarmasız uçuşlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Uçuş süreniz 3-3.5 saat sürecektir. Türk Havayolları ve Pegasus firmalarının 2 bin liradan başlayan bilet fiyatları bulunuyor. – ( tutarlar sezona göre her hafta değişiklik gösterebilir.) Lyon Havalimanı ( Saint Exupery Havalimanı) şehir merkezinin 25 kilometre doğusunda yer alıyor. Pek çok uçuşa ev sahipliği yapan havalimanından Lyon şehir merkezine Rhonexpress  treni ile 30 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Dilerseniz taksi seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Yardımcı Uygulamalar;  Şehrin gezi noktalarını, restoranlarını, tiyatrolarını ve alışveriş noktalarını sunan akıllı uygulama; My Croix – Rousse.

  • Bulunduğunuz yere kolayca taksi çağırmak için kullanabileceğiniz; Taxı Lyon.
  • Kentte yer alan 30’dan fazla park ve bahçeye ulaşabileceğiniz; Grand Lyon Nature.
  • Bankalar, ATM’ler, otobüs durakları, hastanelere kolay ulaşmanızı sağlayan Lyon Guide.

Tasarruf Kartları; Lyon’da şehir kartlarından birine sahip olmak hemen her aktivitenizde yardımınıza koşacaktır diyebiliriz. Müzeler ve sergiler bir yana dursun rehberli turlar, etkinlikler, alışveriş ve ulaşımda da işinize yarayacak Lyon City Card, her zaman tasarruf etmenize yardımcı oluyor. Dilerseniz gitmeden internet üzerinden kullanacağınız gün sayısı kadar satın alabilir dilerseniz de şehir içinde yer alan satış noktalarından temin edebilirsiniz.

Lyon City Card Satış Noktaları;

  • Place Bellecour’da, Lyon’un 2. bölgesinde yer alan ONLYLYON Turizm Şirketi.
  • Lyon Saint-Exupéry Havalimanı’nın, 1 ve 2 terminalleri arasındaki karşılama alanı.
  • Part-Dieu alışveriş merkezinde giriş kattaki resepsiyon masası- Place de l’Eau.

İstanbul-Lyon arası saat farkı; İstanbul saati, Lyon saatinden 1 saat ileridedir. İstanbul‘da saat 12:00 iken Lyon’da 11:00 olacaktır.

Lyon’da Ne Yenir, Ne İçilir? Lyon’un gastronomi başkenti olduğundan daha önce bahsetmiştik. Bu sebeple şehirde lezzet turunun sonu yok diyebiliriz. 80 yıldır mutfak kültürüyle adından çokça söz ettiren şehirde 1.500’den fazla restoran bulunuyor. Bu restoranlara sebzeler şehrin çiftliklerinden, özel getirtiliyor. Bu yüzden hep taze ve leziz bir aroma buluyorsunuz yemeklerde.

Özellikle et yemekleri şehrin vazgeçilmezleri. Burada küçük bir uyarı vermek gerekirse genellikle domuz eti kullanılıyor. Şehrin en gurme lezzetleri ise peynir çeşitleri, şaraplar ve macaron elbette! En kaliteli şaraplara Beaujolais ve Rhone Vadisi’nden ulaşabilirsiniz.  Şehrin spesiyalleri arasında ise kremalı balık olan quenelles, St- Marcellin ve St-Felicien peynirleri, Les bugnes, Coussin de Lyon, Tarte Praline ve Noel papillostesleri bulunuyor. Şehrin en iyi restoranlarını derlediğimiz Lyon Yeme İçme Rehberi’nde bu lezzetleri deneyebileceğiniz işletmelere yer verdik.

Restoran Bahşiş Oranları; Lyon restoranlarında servis ücretleri hesaba dahil edilir. Yine de çok memnun kaldığınız restoranlarda %5 – %10 arası bahşiş bırakabilirsiniz.

*Gezilecek Yerler Videosu

*Popüler Görülecek Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Norte-Dame de Fourviere Basilica

Lyon notre dame bazilikası

Burası neresi? Lyon’un simgesi haline gelen La Basilique Notre Dame de Fourviere, 19. yüzyılda mimar  Pierre Bossan tarafından Neo-Bizans mimaride inşa edilmiş harika bir yapı. Lyon’un “dua tepesi” olarak da bilinen Fourvière tepesinde yer alan bazilika duvarlarında, hayranlık uyandıran mozaikler, zengin renkli vitraylar, yaldızlı heykeller ve bir mezara ev sahipliği yapıyor. Meryem Ana’ya adanan ve UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı’na kayıtlı tarihi bir anıt olarak listelenen Notre Dame Bazilikası, bugün kentin amblemi olarak kabul görüyor.

Neden gitmeliyim? 86 metre uzunluğunda ve 35 metre genişliğindeki yapı, Bizans, gotik ve romaneske ilham veren eşsiz bir mimari sunuyor. Uzunluğu sebebiyle şehrin her yerinden görülen ve muhteşem bir Lyon manzarası sunan dini yapıda, ana erdemleri temsil eden 48 metre yüksekliğinde 4 kule bulunuyor. Basiret (Kuzey-Doğu Kulesi) ve Temperance (Güney-Doğu Kulesi) Lyon şehrine bakmaktadır.Meydana hakim Güç (Kuzey-Batı kulesi) ve Adalet (Güney-Batı kulesi). Yılda 2.5 milyon ziyaretçi çeken bazilikayı, gezi listenizin ilk sıralarına dahil etmenizi tavsiye ederiz.

  • Konum: 8 Place de Fourvière, 69005 Lyon, France.
  • Telefon:+33478251301
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 07:00-19:00.
  • Giriş Ücreti: 6€.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

2. Parc de la Tete D’Or

parc de la tete dor

Burası neresi? Fransa’nın en büyük kentsel parkı olarak gösterilen Parc de la Tete d’Or, şehrin göz bebeği olmakla birlikte ikonikleşmiş ziyaret noktalarından biridir. 1857 yılında Denis ve Eugène Buhler kardeşler tarafından, New York‘un ünlü Central Park’ıyla aynı yıl inşa edilen, Le Parc de la Tete d’Or, 1865’te bitki türlerini içeren etkileyici cam evler ve dünyanın her yerinden çiçekler ve 1960’larda 350 farklı çeşitten oluşan 30.000 gül fidanı içeren gül bahçelerinin dahil edilmesiyle nadide parklar listesine girdi.

Neden gitmeliyim? İngiliz Bahçesi tarzında tasarlanan park; bir hayvanat bahçesi, göl, botanik bahçe, minyatür demiryolu, çocuklar için midilli gezileri ve çok daha fazlasına ev sahipliği yapıyor. Her yaştan kişi için bir çok cazibe merkezi içeren Parc de la Tete d’Or, Lyon’da mutlaka uğramanız gereken gezi noktalarından biri olarak gösteriliyor. Rahatlamak ve doğal güzelliğin tadını çıkarmak için mükemmel bir yer ve yürüyüş, koşu veya bisiklet için birçok parkur bulunduruyor. Yalnızca piknik için ziyaret etmeyi düşünürseniz de oldukça geniş bir araziye sahip olduğunu belirtelim.

  • Konum: 69006 Lyon, France.
  • Telefon: +33472694760.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 06:30-22:30.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

3. Bellecour Square

bellecour meydanı

Burası neresi? Yalnızca Fransa’nın değil, Avrupa’nın en büyük halk meydanı olarak bilinen Bellecour Meydanı, şehrin en popüler buluşma noktalarından biridir. Çok sayıda mağaza, tarihi binalar ve en önemli gezi noktalarının bulunduğu Presqu’ile bölgesinin merkezi olarak tanımlayabileceğimiz meydan, 19. yüzyıldan kalma zarif binalarla çevrili. 1825 yılında meydana yerleştirilen Kral Louis XIV’in atlı heykeli de meydanın simgesi haline gelmiş. Saône ve Rhône nehirlerinin alegorik iki heykelini görmek için bu anıtın tabanına bakın. Fransız havacı, yazar ve şair Antoine de Saint-Exupéry’nin bir heykeli de var.

Neden gitmeliyim? Muhteşem meydanın başında, şehrin en havalı caddelerinden biri ve popüler bir alışveriş yeri olan Rue Victor Hugo yer alıyor. Burada dünyaca ünlü zincir mağazalar ve uygun fiyatlı butikler bulabilirsiniz. Meydandaki bar veya restoranlardan birine oturarak şehrin ve 19. yüzyıl binalarının manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Alışveriş yapmayı planlıyorsanız ise Rue Auguste Comte’a giderek; sanat, antika ve dekorasyon satışı yapan mağazaları gezebilirsiniz.

-Tarihi Yerler

4. Cathedrale Saint Jean-Baptiste

St. Jean Katedrali

Burası neresi? Şehrin en mistik yapılarından biri olan ve tarih kokan Saint Jean Katedrali, 11. yüzyılda inşasına başlanmış nadide bir yapı. Gösterişli gotik mimarisi ile görenleri etkisi altına alan katedralin özelliklerinden biri de, astronomik bir saate sahip olmak. 16. yüzyılın sonunda yapılan saat tarihi, ayın, güneşin ve dünyanın pozisyonlarını ve Lyon’un üzerindeki yıldızların pozisyonlarını gösteriyor

Saint Jean Katedrali,  12. yüzyılın başlarından kalma çarpıcı vitray pencerelere sahip. Ön cephedeki merkezi gül pencere özellikle hayranlık uyandırıyor. Cephe, din savaşları sırasında yıkılan heykellerle süslenmiş üç portaldan oluşuyor. Bir dizi madalyon, Eski ve Yeni Ahit’ten, Azizlerin yaşamından ve özellikle de manastır hayatından sahneleri temsil eden bölümlerden oluşuyor.

Saint Jean Katedrali, yüzyıllar boyunca önemli siyasi ve tarihi olaylara sahne oldu: Papa XXII. John, 1316’da burada taçlandırıldı; 13 Aralık 1600, katedral, IV. Henri ile Marie de Médicis’in evliliğini barındırır; Richelieu kardinal barını 1622’de orada aldı.

  • Konum: Place Saint-Jean, 69005 Lyon, France.
  • Telefon: +33660835397.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 08:15-19:45.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

5. Bartholdi Çeşmesi

bartholdi çeşmesi

Burası neresi? Özgürlük anıtını yapan heykeltraş Bartholdi’nin, Lyon’da yaptığı muhteşem çeşme.Heykeller son derece başarılı ve çok güzel bir meydanı süslüyor. Lyon’da mutlaka görülmesi gereken bir nokta diyebileceğimiz Bartholdi Çeşmesi, 1892 yılında inşa edilmiş. Özellikle kış aylarında yapılan su oyunları çeşmede yer alan atların canlı olduğu izlenimini veriyor. Çeşmenin etrafı ise şehrin en yoğun restoran ve kafeleriyle çevrili.

6. Church of Saint Nizier of Lyon

St. Nizier Kilisesi

Burası neresi? Saint-Nizier kilisesi hem antik dönemiyle hem de mimarisiyle Lyon’un en önemli dini yapılarından biridir. 14. ve 15. yüzyıllarda gösterişli bir Gotik tarzda tamamen yeniden inşa edilen kilise, 1840 yılı itibariyle UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiştir. İlk Roma anıtının bulunduğu 2. yüzyıldan, Hıristiyanlığın ilk günlerine kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Lyon’daki en eski kiliselerden biri olarak, kökenleri hakkında çok az şey biliniyor, ancak isminin kilisenin bulunduğu yere gömülen altıncı yüzyıldan kalma bir piskopos olan Lyon Nicetius’tan geldiğine inanılıyor. Gotik kilise, Lyon’un merkezinde, Bellecour Meydanı ile Hôtel de Ville arasında merkezi bir konumda yer almaktadır.

  • Konum: 1 Rue Saint-Nizier, 69002 Lyon, France.
  • Telefon: +33472411805.
  • Çalışma Saatleri: Pztesi kapalı. Diğer günler: 08:00-20:00.
  • Giriş Ücreti: 9€.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Müzeler

7. Museum of Fine Arts of Lyon

Lyon Heykel Sanat Müzesi

Burası neresi? 1801 yılında kurulan Lyon Güzel Sanatlar Müzesi, 17. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen ‘Dames nobles de Saint-Pierre’in görkemli Benedictine Manastırı’nın duvarları içinde yer almaktadır. Dört taraflı bir yapı olan müze, manastırları ve Rodin, Bourdelle ve diğerlerinin heykellerinin bulunduğu huzurlu bir bahçeyi çevreliyor. 7 bin m²’lik müzede, Mısır’dan Orta Doğu’ya, Yunanistan ve Roma’ya kadar seçkin antik sanat koleksiyonlarına, Orta Çağ’dan 20. yüzyıla kadar sanat eserlerine, Antik Çağ’dan günümüze madeni paralara ve madalyalara ev sahipliği yapan 70 sergi odası bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Chinard, Canova, Pradier ve diğerleri, grafik sanatlar ve klasik resimlerin yanı sıra Perugino, Veronese, Rubens ve Rembrandt’ın çalışmaları, Renoir, Monet, Van Gogh ve Gauguin gibi empresyonistler ve en önemlisi Picasso, Chagall, Matisse ve Soulages gibi modernistler. Lyon Güzel Sanatlar Müzesi, yıl boyunca önemli uluslararası sergiler ve kültürel etkinlikler düzenlemektedir.

  • Konum: 20 Place des Terreaux, 69001 Lyon, France.
  • Telefon: +33472101740.
  • Çalışma Saatleri: Salı kapalı. Diğer günler: 10:00-18:00.
  • Giriş Ücreti: 9€.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

8. Museum of Cinema Miniature

Lyon minyatür sinema müzesi

Burası neresi? Lyon’un en sevilen müzelerinden biri olan Sinema Minyatür Müzesi, 200’den fazla film sahnesini gözler önüne seren heyecan verici bir gezi noktası. Rönesans Bölgesi’nin kalbindeki büyüleyici Musée Cinéma et Miniature, ziyaretçilere filmlerdeki özel efektlerin büyüsünü ve minyatür sanatçılarının şiirsel dünyasını tanıtmak için ‘bir arada iki müze’ sunuyor.

Neden gitmeliyim? Müze, çok çeşitli film setlerine ve en büyük Avrupa ve Amerikan film stüdyolarından zengin bir otantik film koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Minyatürler, animatronikler, maskeler, protezler, robotlar, kostümler, yaratıklar ve her türden canavarlarla resmedilen sekiz eğitim odası, sinemada kullanılan özel efekt teknikleriyle ilgili pek çok sırrı açığa çıkarıyor. “Örümcek Adam” dan “Bayan Doubtfire” a, “Beşinci Element” ve “Gremlin’lere”  kadar, 450’den fazla efsanevi film, gizli sinema sahnelerinin ardındaki bu dalışta bizi çok mutlu ediyor. Dan Ohlmann’ın büyülü dünyasını ve dışarıdan görülebilen kendi atölyesini keşfederek, başka bir boyuta yolculuğa çıkacağınızdan emin olabilirsiniz.

  • Konum: 60 Rue Saint-Jean, 69005 Lyon, France.
  • Telefon: +33472002477.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 10:00-18:30.
  • Giriş Ücreti: 10 €.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

9. Musee des Tissus et des Arts Decoratifs

lyon dekoratif sanat müzesi
Kaynak: Bretrand Rieger

Burası neresi? Dünyanın 2 bin yıllık tekstil tarihini gözler önüne seren nadide bir müze olan Musee des Tissus, 1851’de Londra’daki ilk Evrensel Sergi’nin ardından 19. yüzyılın ortalarında kuruldu. Oraya giden Lyon üreticileri, Lyon’da bir müze kurma inancıyla geri döndü. Kurumun amacı, hem teknik hem de sanatsal becerilerle desteklenen Lyon ipek ürünlerini dünyaya duyurmaktı. Sadece 1890’larda bu müze, evrensel bir tekstil tarihini gösteren Tarihi Dokular Müzesi unvanını aldı.

Neden gitmeliyim? Musée des Tissus, şimdi yaklaşık 2,5 milyon parça ile dünyanın en büyük tekstil koleksiyonunu koruyor. Antik Mısır’dan günümüze, Japonya’dan Amerika kıtasına Çin, Doğu, İtalya ve Hollanda dahil 4 bin 500 yıllık tekstil üretimini kapsamaktadır. Müze ayrıca 18. yüzyılın sonu ile 1950’li yıllar arasında Lyon tekstil üretimi hakkında kapsamlı bir vizyona sahip çok sayıda örnek albüm tutmaktadır. Müze, kurulduğu günden beri kumaşların analizi ve incelenmesine adanmış eski tekstil araştırma merkezinde yer alıyor. Müze, 1985 yılında koleksiyonlarına adanmış ilk tekstil restorasyon atölyesiyle zenginleştirildi

  • Konum: 34 Rue de la Charité, 69002 Lyon, France.
  • Telefon: +33478384200.
  • Çalışma Saatleri: Pztesi kapalı. Diğer günler: 10:00-18:00.
  • Giriş Ücreti: 26 yaş altı ücretsiz. 14€
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

10. Institut Lumiere

Lumiere Institut

Burası neresi? Lyon’da sinemanın hayata geçtiği ilk yer olan Institut Lumiere, Fransız sinemasına ışık tutan ülkenin en önemli gezi noktalarından biridir. Auguste ve Louis Lumière kardeşlerin 1895 yılında yalnızca video kaydı yapmayan, aynı zamanda geliştirip projelendirebilen tüm özellikleri bir arada sunan bir cihaz olan Görüntü Yönetmeni’ni yaratmak için çalışmalara başladığı evleri olan enstitü, sonradan müzeye çevrilmiş. Tamda burada ilk yerli sinema filmi “Lumière Fabrikasından Ayrılan İşçiler” yayınlanmış.

Göz kamaştırıcı bir sanat müzesi haline getirilen bina, First Film Shed şirketi tarafından restore edilmiş ve geçmiş ve şimdiki film yapımcılarına saygı duruşunda bulunan bir duvarla tamamlanmıştır.

  • Konum: Rue du Premier Film, 69008 Lyon, France.
  • Telefon: +33478781895.
  • Çalışma Saatleri: Pztesi kapalı. Diğer günler: 10:00-18:30.
  • Giriş Ücreti: 8€.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

11. Musée de l’automobile Henri Malartre

lyon otomobil muzesi

Burası neresi? Lyon’un 11 kilometre kuzeyinde yer alan araba müzesi Musée de l’automobile Henri Malartre, Rochetaillée Kalesi’nde yer alıyor. 1959’da Henri Malartre tarafından yaratılan merkez, 1972’de Lyon şehrinin bir müzesi haline geldi. Otomobil, bisiklet, vintage motosiklet ve toplu taşıma koleksiyonlarına ev sahipliği yapan müzenin öne çıkan noktalarından biri, Hitler’in Vivastella kardeşler Lumières’e yaptığı geçit töreni arabalarına ev sahipliği yapması. Diğer yandan ilk Fourvière fünikülerinin vagonu ve yüzlerce farklı otomobili görme şansı elde edebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Müze ayrıca Lyon bölgesinde yapılan birçok eski aracı da koruyor. Artık ortadan kaybolan Luc Court, Rochet-Schneider veya Viratelle gibi bu markalar, 20. yüzyılın başında küresel otomotiv endüstrisinin amiral gemileriydi. Müzede, çoğunluğu çalışır durumda olan araçların bakımını ve onarımını yapan mekanik bir atölye bulunuyor.

  • Konum: 645 Rue du Musée, 69270 Rochetaillée-sur-Saône, France.
  • Telefon: +33478221880.
  • Çalışma Saatleri: Pztesi kapalı. Diğer günler: 10:30-18:00.
  • Giriş Ücreti: 6€.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

-Meydanlar ve Sokaklar

12. Place Des Terreaux

place des terreaux

Burası neresi? 17. yüzyıldan bu yana şehrin en önemli meydanı olan Place des Terreaux, o zamandan beri Lyon şehrinin siyasi kalbi olmuştur. 7 bin metrekarelik bir alanı kaplayan ve ünlü Bartholdi Çeşmesine ev sahipliği yapan meydanda Belediye Binası, Palais Saint-Pierre gibi önemli yapılar da yer alıyor. 1994’te mimar Christian Drevet ve sanatçı Daniel Buren tarafından yeniden geliştirildikten sonra bugünkü halini almış.

Neden gitmeliyim? Lyon seyahatinizde istemeden de olsa ziyaret etmek zorunda olacağınız bir buluşma noktası da diyebiliriz. Meydan üzerinde onlarca alışveriş butiği, restoran ve açık hava kafeleri de yer alıyor. Burada pek çok ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

13. Place Sathonay

Place Sathonay

Burası neresi? Terreaux Meydanı’na göre daha az kalabalık ve haliyle daha huzurlu bir meydan olan Sathonay, Saône nehri ile Croix-Rousse’un alt yamaçları arasında yer alan bu büyüleyici bir buluşma noktası. Etrafı kafe terasları ve 1. ilçe belediye binası ile çevrili, şehrin küçük bir alanını oluşturan meydan, çocuklu ailelerin de sıklıkla ziyaret ettiği noktalardan.

Neden gitmeliyim? Place Sathonay’de motorların sesi yerini insan seslerine bırakıyor, hep birlikte sessiz ve hareketli. Bölgenin sükuneti dinlenmeye veya bir ısırık almaya davet ediyor.

-Sergi ve Opera

14. Fresque des Lyonnais

Fresque des Lyonnais

Burası neresi? Saône’ye çok yakın olan ve Place des Terreaux’ta, Lyon Belediye Binası’nın yakınında  1. bölgede “Fresque des Lyonnais” adı verilen bir bina cephesine boyanmış sanatsal duvar resmidir. Şehrin en eski ve ünlü sanatsal eserlerinden biri olan duvar resmi, 24 tarihi ve altı çağdaş figürden oluşuyor. La Fresque des Lyonnais, Lyon ve dünya tarihinin şekillenmesine yardımcı olan toplamda 30 Lyonnais figüründen oluşuyor. Yaşam süreleri, antik Roma’dan günümüze kadar Lyon’un 2 bin yıllık tarihinin tamamına yayılmıştır. Nehir kıyısında kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra duvarı gözlemlemek ve fotoğraf çektirmek oldukça keyifli oluyor.

15. Opera Nouvel

Opera Nouvel

Burası neresi? Bazen Nouvel Operası olarak adlandırılan Lyon Operası, Lyon’da bir opera binasıdır. Belediye binasının karşısında, Place de la Comédie’de yer almaktadır. 1831’de Antoine-Marie Chenavard ve Jean-Marie Pollet tarafından inşa edilmiş, 1989 ve 1993 yılları arasında Jean Nouvel tarafından tamamen yeniden yapılandırılmış ve genişletilmiştir. Mimari proje, 1993 yılında Moniteur’un Prix d’Équerre d’argent’ı ödülüne layık görülmüştür. Esas olarak Opera National de Lyon’a adanmış, opera, bale ve konserlerin sergilendiği bir performans salonuna ev sahipliği yapmaktadır.

*Doğa içinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar / Parklar

16. Lyon Botanical Garden

lyon botanik bahçe

Burası neresi? Lyon şehrinin Botanik Bahçesi Park de la Tête d’Or’un kalbinde 1857’den beri yer alan, rengarenk bir bahçe. 5 bin 650 m2’lik seraların 8 hektarlık bir yürüyüş alanı sunan bahçede dünyanın birçok yerinden getirilen 1.600’den fazla bitki yer almaktadır. Avrupa’nın en büyük koleksiyonlarından birine sahip olan bahçe bu sebeple de tüm dünyadan gelen uzmanlar tarafından değerine değer katar. Özel bitkisel koleksiyonların konservatuarının bir üyesi olarak, koleksiyonlarından bazıları ulusal koleksiyonlar olarak etiketlenmiştir (araceae, begoniaceae, bromeliaceae…). Ayrıca bir kütüphane, bir sulak alan, bir tohum dükkanı ve bilimsel bir kulüp, araştırma ve koruma faaliyetlerine liderlik etmek için önemli bir merkezdir.

  • Konum: Parc de la Tête d’or, 69006 Lyon, France.
  • Telefon: +33472694778.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 09:00-18:00
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

17. Des Hauteurs Park

des hauters park

Burası neresi? Lyon’un en büyük kentsel parklarından biri olan Des Hauteurs Park, yeşil ve gölgeli bir yol boyunca huzurlu, yavaş bir yürüyüş ile sizi Saône Nehri kıyılarına götürür.  Bu park aslında güller ve ortancalar da dahil olmak üzere güzel çiçek ve ağaçların yetiştiği muazzam bir bahçedir. Buraya, bir zamanlar Cimetière de Loyasse ve Saint-Paul’u birbirine bağlayan bir tramvay-yaya köprüsü olan Passerelle des Quatre Vents üzerinden erişilebilir. Park üzerinden yaya köprüsü geçmekte ve bu köprü, bahçelere ve manastırlara bakmaktadır. Elverişli merkezi konumu nedeniyle, Lyon’daki en iyi turist duraklarından biri olarak kabul edilir.

  • Konum: Esplanade de Fourvière, 69005 Lyon, France.
  • Çalışma Saatleri: Haftanın her günü: 07:00-19:45
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz.
  • Yol Tarifi Al >

18. Rosa Mir Garden

rosa mir garden

Burası neresi? Lyon’un kalbinde küçük bir saklı bahçe olan şehrin mücevheri Rosa Mir Garden, 1957 – 1983 yılları arasında Senis Mir tarafından tasarlanan 400 metrekarelik bahçe, taş ve kabuklardan yapılmış. Bir iç avluda, Grande Rue de la Croix-Rousse’un hemen dışında, ticaretle uğraşan ve İspanyol İç Savaşı’ndan kaçan bir duvarcı olan Jules Senis’in, annesi Rosa Mir’e adadığı bahçe ziyaretçilerini büyülüyor. Bahçenin hikayesi ise şöyle başlıyor;

”Jules Senis, hayatta kalamayacağını düşünüyordu. Tamamen çaresiz hisseden Senis, kendisiyle bir anlaşma yaptı: İyileşirse Lyon’un kalbinde muhteşem bir bahçe inşa edecekti. Şaşırtıcı bir şekilde, hayatta kaldı ve hayatının sonraki 25 yılını hayatta kalma anıtını inşa etmeye adadı.

Bir avluyu tamamen dolduran Senis, sadece çiçek ve diğer yaprakları dikmekle kalmadı, botanik çalışmalarını çerçevelemek için yeni yapılar inşa etti. Bahçe zor bir dönemi atlatmak için bir tür kişisel anlaşma olarak yaratılmış olsa da, Senis bitmiş işini İspanya İç Savaşı sırasında İspanya’dan kaçarken ayrıldığı annesi Rosa Mir Mercader’e adadı.”

19. Parc de Parillyi

Parc de Parilly

Burası neresi? Parc de Parilly, 1 Ocak 2015 yılında açıldığı tarihten beri Bron ve Vénissieux belediyelerinde bulunan yeşil bir alandır. Parkın 187 hektarının büyük bir bölümü, kaplayan ağaçlık alan ve birçok tesisin bulunduğu spor alanından oluşmaktadır. Parilly Park, 18.000 çok çeşitli ağaçla yürüyüş için de güzel bir yerdir: akçaağaçlar, sedirler, ıhlamur ağaçları, kızıl meşe, çamlar, huş ağaçları, köknar ağaçları, kestane ağaçları, Douglas köknarı, bal akasya…

Atletizm stadyumu, 10 futbol sahası, 1 ragbi sahası, 12 basketbol sahası, 1 voleybol sahası, 3 hentbol sahası, 2 beyzbol sahasına ev sahipliği yapan Parc de Parilly spor tutkunları için de olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.

  • Konum: 36 Boulevard Emile Bollaert, 69500 Bron, France.
  • Telefon: +33426838900.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 07:00-20:00.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Çocuklar için Uygun Yerler

20. Lyon Zoo

lyon hayvanat bahçesi

Burası neresi? Harika zaman geçireceğiniz Lyon’da biraz da çocuklarınıza özel program yapmak isterseniz Lyon Zoo görmenizi tavsiye edeceğimiz yerlerin başında geliyor. Hem ücretsiz olması hem de 66 farklı türden 300 hayvana ev sahipliği yapması sebebiyle çokça ziyaret alan bahçede keyifli saatler geçireceğinize emin olabilirsiniz. 2006 yılında, Parc de la Tête d’Or’un bir parçası olan Lyon Hayvanat Bahçesi’ne, yaklaşık üç hektar (yaklaşık 7 dönüm) genişliğinde bir “Afrika ovası” eklendi. Afrika savanından birkaç tür orada birlikte yaşıyor. Zürafalar, zebralar, Watusis, lemuriformalar ve aynı biyotoptan diğer hayvanlar üç özel ortamda gelişir: savan, ıslak alan ve yağmur ormanı.

Neden gitmeliyim? Nitekim Lyon Hayvanat Bahçesi, Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği üyesidir ve bu nedenle, sahip olduğu bireylerin çoğalmasını teşvik ederek türlerin korunmasında önemli rol oynamaktadır. Nesli tükenmekte olan türlerin sayısız doğumları bunun kanıtıdır (zürafalar, Amur leoparı, Hartmann’ın dağ zebrası, mavi taçlı Laughingthrush, kırmızı karınlı lemur ..)

  • Konum: Parc de la Tête d’Or, Allée de l’Orangerie, 69006 Lyon, France.
  • Telefon: +33472103030.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 07:00-20:30.
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

21. Büyük Lyon Akvaryumu

lyon büyük akvaryumu

Çocuklarınızla birlikte su altı dünyasının derinliklerine dalmak ve birçok deniz canlısıyla tanışmak için ziyaret edebileceğiniz Lyon Büyük Akvaryum, gezi listenize dahil edebileceğiniz eğlenceli noktalardan biri. 2002 yılında Maurice Chichportiche tarafından kurulan akvaryumda, 5 binden fazla balık da dahil olmak üzere 300 farklı türde deniz canlısı yaşıyor. Akvaryum toplamda 5 bölüme ayrılmış durumda.

  • Yerel yaban hayatı (çok büyük 2 metrelik yayın balığı, sazan, mızraklar dahil …)
  • ılıman sular
  • tropikal sular
  • tropikal denizler
  • köpekbalığı çukuru

Küçük bir alışveriş dükkanı ve atıştırmalıklar satın alabileceğiniz bir büfe de yer alıyor. Şehirde toplu taşıma araçlarına çok yakın bir mesafede yer alan akvaryuma kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • Konum: 7 Rue Stéphane Dechant, 69350 La Mulatière, France.
  • Telefon: +33472666566.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 11:00-18:00.
  • Giriş Ücreti: 12€.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

22. Le Petit Musee de Guignol

Lyon kukla müzesi

Burası neresi? Şehrin en keyifli gezi noktalarından biri olarak gösterebileceğimiz Guignol Kukla Müzesi, iki kattan oluşuyor. Fantastik Küçük Guignol Müzesi sizi Guignol’un yaratılışını birkaç animasyon sahnesi ile keşfetmeye götürüyor. Guignol’un yanı sıra bir sesli rehber de size dünyayı gezen bu kuklanın hikayesini anlatıyor. Laurent Mourguet tarafından 1808 yılında yaratılan Guignol, zamanın günlük hayatı hakkındaki hicivli yorumları ve en iyi arkadaşı Gnafron gibi renkli karakterlerden oluşan bir galeri sayesinde Lyon halkının kalbine çok çabuk yerleşmiş. Diğer yandan burada daha pek çok kukla var. Çocuklarınızla birlikte keyifli zaman geçirebileceğinizden emin olabilirsiniz. Dipnot! müzeyi gezmeniz yalnızca yarım saatinizi alacaktır.

  • Konum: 6 Rue Saint-Jean, 69005 Lyon, France.
  • Telefon: +33478370167.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 10:30-18:30.
  • Giriş Ücreti: 5€.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

23. Mini World Lyon

mini world lyon

Burası neresi? 3000 m²’nin üzerinde tamamen kapalı alanda inşa edilen Mini World Lyon, Fransa’nın en büyük animasyonlu minyatür parkı. Bu eğlence parkı her yaş için uygun ve büyü ile mizah dolu devasa mini dünyalara dalma imkanı sunar. Lyon şehrine ve Minyatür Işık Festivali’ne adanmış olan park, Lyon Şehri’nin önemli noktalarını (yeniden) keşfetmeniz için sizi muhteşem bir manzarayla bekliyor.

  • Konum: Pôle du Carré de Soie, 3 Avenue de Bohlen, 69120 Vaulx-en-Velin, France.
  • Telefon: +33428290919.
  • Çalışma saatleri: Pztesi ve Salı kapalı. Diğer günler: 11:00-18:00.
  • Giriş Ücreti: 8€.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

*Yakın Tatil Yerleri

-Yakınındaki Turistik Şehirler

24. Cenevre

cenevre

Burası neresi? Lyon gezinizin sonlarına doğru vize süreniz devam ediyor ve daha çok Avrupa kenti görmek istiyorsanız, rotanızı Cenevre’ye çevirebilirsiniz. Lyon’dan 1 saat 35 dakikalık bir araba yolculuğu sonrası ulaşacağınız şehir İsviçre’in en önemli turistik merkezlerinden biri. Şehri cazip kılan en önemli noktası muhteşem doğası… Cenevre’nin eski şehir bölgesindeki tarihi turistik yapılar bir kenara dursun bu kentte göl kenarında kısa bir yürüyüş ya da tekne ile küçük bir gezinti bile geldiğinize pişman etmeyecek cinsten…

Alpler ve Jura Dağları ile çevrili kent muazzam bir dağ manzarasına sahip. Fransa ile yakınlığı sebebiyle de hem mutfağında hem de günlük yaşantısında Fransız kültürünü görmeniz de olası. Ayrıca İsviçre’nin, Fransızca konuşulan bölgesinde yer alıyor. Yine de İngilizce ile kolay iletişim sağlayabilirsiniz. Etkileyici tarihi yapıları, müzeleri, lüks mağazaları ve leziz çikolata ve peynir kültürüyle kentin büyüsüne kapılacağınızdan emin olabilirsiniz. Çakısı ve saatleri ile ünlü bu şehirden alışveriş yapmayı da ihmal etmeyin deriz!

Neden gitmeliyim? Şehir merkezinde kısa bir gezintinin ardından Cenevre’de görmeniz gereken yerlerin başında St. Pierre Katedrali, Reform Müzesi, İngiliz Bahçesi ve Çiçek Saati, ünlü CERN Laboratuvarı ve Nueve Meydanı geliyor. Kentin değerlerinden biri olarak gösterilen Rousseau Adası’da listenize eklenecek güzellikte bir yer. Cenevre’nin gezilecek yerlerini derlediğimiz listemizde kendinize detaylı bir rehber oluşturabilirsiniz. Lyon’dan ulaşım için ise özel aracınız yok ise SNCF ileLyon Part Dieu’dan 3 saatte bir kalkan trene binebilirsiniz. Yolculuk 2 saat sürecektir. Otobüs tercih ederseniz de Lyon Perrache’den Cenevre’ye her 3 saatte bir otobüs seferleri düzenlemektedir.

25. Marsilya

Marsilya

Burası neresi? Lyon’dan ayrılırken Fransa’yı biraz daha keşfetmeye karar veriyorsanız şehre en yakın turistik şehir Marsilya diyebiliriz. Ülkenin en eski kentlerinden biri olan Marsilya, 2 bin 600 yıllık tarihi ile Avrupa’nın da en eski şehri unvanına sahip. Bu nedenle de her yıl dünyanın 4 bir yanından ziyaretçi ağırlıyor. 1 milyona yaklaşan nüfusuyla ülkenin en kalabalık ikinci büyük şehri olmasının yanı sıra 70 kilometreyi bulan sahil şeridi ile Avrupa’nın en büyük ticari limanına sahip aynı zamanda. Yaz aylarında seyahat ediyorsanız ise bu kentin plajlarının oldukça meşhur olduğunu belirtelim. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü kentte güneşin parıltısı altında leziz Akdeniz mutfağının tadına baktıktan sonra da pişmansız bir tatilde olduğunuza çok daha emin olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Marsilya halkı da Akdeniz’in hareketli yapısına entegre olmuş bir şekilde oldukça enerjik ve sempatik. Bu sebeple de Arnavut kaldırımlı sokaklarda dolaşırken pozitif enerji ile dolacağınızdan emin olabilirsiniz. Mutlaka görmeniz gereken yerlerde ise Eski Liman Bölgesi, Notre-Dame de La Garde Katedrali, Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi, Marsilya Katedrali gibi pek çok yer geliyor. Marsilya gezilecek yerler listemizde kendinize tam kapsamlı bir gezi rehberi oluşturabilirsiniz. Lyon’dan Marsilya’ya ulaşım için özel araç ile seyahat edecekseniz mesafenin 3 saat sürdüğünü belirtelim. Tren ile bu süre 2.5 saate iniyor. Otobüs ise en uzun seyahat alternatifi. Daha ucuz olmasına rağmen Marsilya’ya ulaşmak için 5 saat seyahat etmeniz gerek.

*Gece Hayatı

26. Casino le Lyon Vert

Casino Lyon Vert

Burası neresi? Lyon akşamlarında farklı bir etkinlik için tercih edebileceğiniz Casino le Lyon Vert, pek çok alternatifi bir arada sunuyor. Lyon Vert, Fransa’nın en büyük kumarhanesi. Zarif, sanatsal binası, konukları benzersiz ve heyecan verici bir deneyime davet ediyor. Lyon Vert, mükemmel kumarhane oyunlarını harika yemekler ve kaliteli eğlence ile bir araya getirmeyi başardı.Kumarhane, beş yıldızlı otel, spa, restoranlar, gastronomik restoran, özel ve profesyonel etkinlikler için ziyafet salonları gibi bölümlerin yer aldığı köşkte harika bir gece geçirebilirsiniz. Kumarhane bölümünde şansınızı deneyebileceğiniz Slot makineleri, İngiliz ruleti, blackjack, poker gibi oyunlar yer alıyor.

  • Konum: 200 Avenue du Casino, 69890 La Tour-de-Salvagny, France.
  • Telefon: +33 4 78 87 02 70.
  • Çalışma saatleri: Haftanın her günü: 22:00-04:00.
  • Web Sitesi
  • Yol Tarifi Al >

27. Choo Choo

choo choo

Burası neresi? Lyon’da gece hayatı denince akla gelen sayılı mekanlardan biri olan Choo Choo, Lyon’un 6. bölgesinde yer alıyor. 4 ortak tarafından kurulan işletme, gastronomi, şarapçılık ve miksolojinin çarpıcı bir karışımını sunuyor. Mimarisi otantik bir atmosfere sahip tarihi bir bina olan eski Les Brotteaux tren istasyonunda yer alan Choo Choo, sizi eşsiz bir ortamda partilerken, iyi yemekleri denemeye davet ediyor. Arkadaşlarınız, aileniz ve eşinizle iç rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bir mekan Choo Choo. Memnun kalmadan ayrılan sayısı da çok az. Tereddütsüz rezervasyon yaptırabilirsiniz…

28. Le Mama Shelter

Le Mama Shelter

Burası neresi? Dünyaca ünlü Mama Shelter otellerinin Lyon şubesi, harika bir teras restoranla misafirlerine kapılarını aralıyor. Gastronomi şehrinin leziz yemeklerini tadabileceğiniz otelin teras katı bar ve restoran olarak ayrılmış durumda. Bar bölümünde alkollü alkolsüz içecekleri de tadabilirsiniz. Restoran bölümü ise Fransız yemeklerinden dünya mutfağına pek çok lezzeti sunan geniş bir yelpazeye sahip. Eğlenceli müzikler eşliğinde arkadaşlarınızla felekten bir gece çalabileceğiniz bar ve restoran bölümü Lyon’da gidilecekler listenize girecek nitelikte!

*Alışveriş

-Caddeler / AVMler

29. Rue de la Republique

Rue de La Republique

Burası neresi? Rue de la République, Presqu’Ile’nin ana caddesidir. Kuzeydeki Place de la Comédie’yi güneydeki Place Le Viste’ye (Place Bellecour’un bitişiğinde) bağlar. Kısa bir süre önce, İkinci İmparatorluk döneminden bu yana İmparatorluk Sokağı adı altında anılıyor. Mimar Benoît Poncet (1806-1881) tarafından tasarlanmış. Şehrin en önemli mağazalarına ev sahipliği yapan cadde, Lyon’un en ünlü alışveriş caddesi olarak bilinir.

30. Halles de Lyon Paul Bocuse

Halles de Lyon Paul Bocuse

Burası neresi? Şehirde kaliteli gıda alışverişinin tek adresi Halles de Lyon Paul Bocuse, 1859 yılında Lyon ilk kapalı gıda pazarı olarak kuruldu. Şehrin merkezinde yer alan pazar, Lyon’un en bilinen yerel lezzetlerinden bazılarını yoğunlaştıran ve her yemek meraklısı turistin seyahat listesinde mutlaka görülmesi gereken bir kapalı gıda pazarıdır. Lyon’un en iyi kasaplarından, şarküterlerinden, yemekçilerinden, pasta şeflerinden ve şarap uzmanlarından elliden fazla, dükkan açarak burayı gerçek bir yemek eğlence parkı haline getirdi.

Neden gitmeliyim? Les Halles, Lyon’un en saygın ve tanınmış şeflerinden Paul Bocuse’un adını almış ve ona adanmış. Les Halles Paul Bocuse, Lyon’da bir demirbaş haline gelmiş durumda. Bazı insanlar orada düzenli olarak alışveriş yaparken, çoğu Lyonnais için özel günler ve tatiller için ayrıldı.

31. Lyon Part-Dieu Commercial Shopping Centre

Lyon Alışveriş Merkezi

Burası neresi? 1975 yılında açılan Lyon Alışveriş Merkezi, kentin en önemli alışveriş noktalarından biridir.  Merkez, geniş bir mağaza yelpazesi ve bir dizi özel satış noktası aracılığıyla tüm müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için eksiksiz bir ürün ve hizmet yelpazesi sunuyor.

Neden gitmeliyim? AVM içerisinde ziyaretçiler, 240 mağaza ve çok geniş bir etiket yelpazesi arasından seçim yapabiliyorlar. La Part-Dieu, Lyon’da satış noktaları açmak isteyen “birinci sınıf” perakendeciler için ilk tercihtir: Apple Store, Primark, Lego, Burger King, Disney Store, Desigual, The North Face, Superdry, Pylones, Sostrene Grene, Make Up Forever.

*Şehir içi Ulaşım

Lyon’daki toplu taşıma sistemi hızlı ve etkili olmakla birlikte bir tramvay sistemi ve otobüs, metro, tren ve la ficelle (teleferik) içerir. Bununla birlikte, merkezde dolaşmanın en iyi yolu genellikle yürümek. Neredeyse tüm gezi noktaları birbirine yakın olarak konumlanmış durumda. Lyon Şehir Kartını (1, 2 veya 3 günlük versiyonları mevcuttur) satın alan ziyaretçiler, toplu taşıma ağının yanı sıra önemli turistik yerlerin sınırsız kullanımına sahiptir. Kart yerine biletli ulaşım tercih ederseniz ise tek bir biletin maliyeti 1,90 € ‘dur ve herhangi bir toplu taşıma aracı için kullanılabilir. Bilet bir saat sürüyor ve bu saat içinde dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Ancak, yeni bir otobüse / tramvaya her bindiğinizde biletinizi doğrulamanız gerekir. Biletleri tüm metro / tramvay istasyonlarında ve büyük otobüs duraklarında bulunan makinelerden (burada resmedilmiştir) satın alabilirsiniz.

*Yakınındaki Havalimanları

  • St. Etienne Havalimanı – ( 50 km mesafede)
  • Chambery Havalimanı – (85 km mesafede)
  • Grenoble Havalimanı – ( 93 km mesafede)
  • Valence Chabeuil Havalimanı – (95 km mesafede)
  • Annecy Havalimanı – ( 101km mesafede)

*Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

T.C Lyon Başkonsolosluğu

  • Çalışma saatleri: Pazartesi – Cuma; 08:30 – 13:00 / 14:00 – 17:00
  • Telefon: +33 (0) 4 72 83 98 40
  • Mail: [email protected]
  • Adres: 87, Rue de Sèze 69006 Lyon – France.

-Acil Durum Numaraları

Tüm acil durumlar için 112’yi arayabilirsiniz. Direkt bağlanmak için ise

  • İtfaiye: 18
  • Polis: 17
  • Ambulans: 15

-Turistler için Telefon Kullanımı

Lyon’da turistik gezi yaparken telefon etmek için numaranın başına Fransa telefon kodu +33’ün ardından 472 getirmeniz gerekmektedir. Şehirde kendi telefonunuzu kullanmak için herhangi bir GSM şirketinden kilidinizi açtırabilirsiniz. Ön Ödemeli SIM kartlar genellikle 14 günlük kullanım içerir, fiyatları ise 40-50€ arası değişmektedir. Daha az kullanımlı SIM kartlar düşünüyorsanız, LeFrench markasını tercih edebilirsiniz. SFR, SIM Kartları tütün mağazalarından ve “Relay” gazete bayilerinden satın alınabilen kullanım süresi daha fazla olabilen SIM kart şirketidir.

TurkcellTürk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık olarak seçmeniz yeterli olacaktır.)

Yorum yapın

Bizi Takip Edin