Lagos’ta Ne Yenir? Ne İçilir? | Lagos’un 17 Eşsiz Tadı

Portekiz’in güney bölgesi yeme içme konusunda çok zengin seçenekler sunuyor. Algarve bölgesinde bulunan Lagos beldesi de ziyaretçilerin leziz tatlar bulabileceği yerler arasında bulunuyor. Biz de ekip olarak “Lagos’ta ne yenir? Ne içilir?” sorularının cevaplarını aramaya giriştik…

Lagos’ta Ne Yenir? Ne İçilir?

Lagos huzur arayanların Portekiz’de uğraması gereken yerler arsında bulunuyor. Eğer Lagos’ta doğru yere bakarsanız şehrin tam bir gastronomi cenneti olduğunu görebilirsiniz. Şehir özellikle deniz ürünleri konusunda uçsuz bucaksız bir dünyanın kapılarını aralama imkanı sunuyor. Bunun yanı sıra geleneksel tatları da burada tadabilir, Lagos’un yemekleri ile kendinize özel bir ziyafet çekebilirsiniz.

Evet, artık bazı geleneksel Lagos lezzetleri ile tanışmaya hazırsanız listemizle sizi baş başa bırakalım;

1. Couvert

Couvert
Couvert

Bu daha çok bizim ülkemizdeki salataya ya da ordövr tabağına benzeyen bir durum. Yemekten önce gelir ve mideyi yemeğe hazırlamak için öncen tüketilir. Lagos yemek kültürü içinde bir kase içinde zeytin, ekmek çeşitli baharatlarla soslanarak servis edilebilir.

2. Conquilhas à Algarvia

Conquilhas a Algarvia
Conquilhas a Algarvia

İstiridye ile yapılan bu çorba deniz ürünlerini sevenlerin tercih ettiği lezzetler arasında bulunuyor. Algarve bölgesinde yoğun olarak tüketilen bu besleyici yemeği Lagos bölgesinde de pek çok restoranda bulabilirsiniz.

3. Cataplana de Marisco

Cataplana de Marisco
Cataplana de Marisco

Lagos’a geldiniz ve yeterince deniz ürünü yemediğinizi düşünüyorsanız içinde pek çok deniz ürününü bulunduran bu deniz yahnisini deneyebilirsiniz. Çeşitli otlar, beyaz şarap ve domates eşliğinde pişirilen bu yemek “Lagos’ta ne yenir?” sorusuna verilebilecek en Akdenizli cevapların başında gelmektedir.

4. Petiscos de Taberna

Petiscos de Taberna
Petiscos de Taberna

İspanya’daki tapaslara benzer bir kültür Algarve bölgesinde de karşımıza çıkıyor. Çeşitli atıştırmalıklardan oluşan bu tabakları Lagos sokaklarında dolaşırken bulabilir ve farklı lezzetleri tadabilirsiniz. İmkanınız varsa yanında güzel de bir şarap bulabilirseniz sizden keyiflisi olacağını sanmıyoruz.

5. Feijoada

Feijoada
Feijoada

Portekiz topraklarındaki en geleneksel yemeklerden olan feijoada Lagos mutfağı için de vazgeçilmez tatlardan biri olarak kabul ediliyor. Kurutulmuş et ve domuz etinin birlikte kullanıldığı bu yemeğin ana maddesi ise fasulye. İçine çeşitli sakatatların da eklenebildiği yemek yerlilerin çok sevdiği yemekler arasında bulunuyor.

6. Dom Rodrigo

Dom Rodrigo
Dom Rodrigo

Lagos yemekleri içinde tatlılar da önemli bir yere sahip. Yumurta sarısı, tarçın ve badem gibi maddelerin birleşiminden oluşan bu tatlıyı dönüş yoluna çıkmadan önce kesinlikle denemenizi öneriyoruz. Tatlıya yerel dilde görünüşünden dolayı “melek kılları” da dendiği bilgisini de verelim 🙂

7. Leitão

Leitão
Leitão

Portekiz’e geldiğinizde domuz etinin mutfaklarda çok fazla kullanıldığını göreceksiniz. Bu yemeklerden biri de ülkemizde yapılan kuzu çevirme gibi hazırlanan leitão. Eğer domuz eti hassasiyetiniz yoksa kısık ateşte uzun süre pişirilerek etin en lezzetli halini aldığı bu yemeği deneyebilirsiniz.

8. Caldo Verde

Caldo Verde
Caldo Verde

Portekiz mutfağında ana öğündeki yemeğin tadını daha iyi alabilmek ve iştah açmak için önden çorba içmek önemli ritüellerden biridir. Şehirde balık çorbaları yaygın olarak tüketilse de besleyici sebzelerden elde edilen çorbalar da çok fazla tercih edilmektedir. Bu çorbalardan biri olan caldo verde ise lahanadan yapılıyor ve renginden dolayı “yeşil çorba” olarak da adlandırılmaktadır.

Eğer bu yeşil çorba için gerekli malzemeleri incelemek ve nasıl yapıldığını öğrenmek isterseniz buradaki linki incelemenizi öneriyoruz.

9. Queijo

Quijeo
Quijeo

Lagos yemek kültürü içinde peynir denince ilk akla gelen şey kesinlikle queijo oluyor. Bu peynirden yapılan ve pao de queijo denen peynirli ekmekler ise peyniri sade denemek istemeyenler için mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında bulunuyor.

10. Şarap

şarap lagos
Lagos muhteşem üzüm bağları ile enfes şarapların üretildiği bir şehir

Algarve bölgesi sahip olduğu iklim özellikleri nedeniyle dünyadaki en güzel üzümlerin yetiştiği yerlerden biri olma özelliğine sahip. Bu özelliği Algarve’yi dolayısıyla Lagos’u Portekiz’in en önemli şarap üretim yerlerinden biri haline getiriyor. E hal böyle olunca beldede tadabileceğiniz muhteşem şaraplar sizi bekliyor.

11. Sopa de Pedra

Sopa de Pedra
Sopa de Pedra

Çorba ile ilgili ülkede söylenen bir efsaneye göre bu çorbanın bir evi ziyaret eden bir keşiş tarafından ortaya çıkarıldığı söylenmektedir. Çorba dense de aslında bu lezzet için Türklerin “güveç” tanımlamasını yapacağını tahmin ediyoruz; çünkü çorbanın içindeki et ve sebzeler oldukça büyük parçalar halinde doğranarak çorbaya dahil ediliyor.

12. Balık

Izgara Sardalya
Izgara Sardalya

Portekiz’de balık yemek hayatın vazgeçilmez ve sıradan parçalarından biri. Lagos’ta da durum pek farklı değil. Başta morina balığı olmak üzere denizden çıkan pek çok deniz canlısını restoranların menülerinde en üst sıralarda görmek mümkün. Bu nedenle “Lagos’ta ne yenir?” diye şehirde dolaşıyorsanız bilin ki ilk akla gelen şeylerin başında deniz ürünleri oluyor.

13. Enchidos

Enchidos
Enchidos

Portekiz etleriyle meşhur olan ve halkı et yemeği seven bir ülke. Bu ülkede domuz etinden yapılan ve sucuğa benzeyen bir et ürünü olan enchidos ise pek çok farklı yemekte kullanılmaktadır. Bu ürünün içine eklenen malzemelere göre değişen farklı türleri de bulunmaktadır.

14. Francesinha

Francesinha
Francesinha

Portekiz’e özgü bir fast food yemeği olan içinde domuz eti, sosis gibi gıdaların bulunduğu francesinha şehirde çok sevilen bir yiyecek ve genellikle yanında patates kızartması ile servis edilmektedir.

15. Pastel de Nata

Pastel de Nata
Pastel de Nata

Üstü sütlaç görünümünde olan bu minik kekler dünya genelinde bir üne sahip ve Lagos’a gelenlere bu lezzeti mutlaka denemelerini öneriyoruz. Bu sevimli yiyecekleri şehirde bulunan pastanelerde ve yeme içme mekanlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu lezzetin orijinali ise Lizbon topraklarında yapılmakta olup ismine de “Pastéis de Belem” dendiğini de belirtelim.

16. Queijo da Serra

Queijo da Serra
Queijo da Serra

Koyun sütü ile üretilen bu peynir tereyağ ile çevrilerek çok daha lezzetli bir hale bürünmektedir. Genellikle ekmek veya reçellerle servis edilen bu lezzeti şiddetle denemenizi tavsiye ediyoruz.

17. İstiridye 

İstiridye
İstiridye

Deniz kabukluları arasında özel bir yere sahip olan istiridyenin çok hayranı var. Lagos ise bu deniz canlısından muhteşem lezzetlerin ortaya konduğu bir gastronomi memleketi. Burada özellikle sade bir şekilde zeytinyağı eklenerek hazırlanan istiridyeler buraya gelen pek çok kişinin yemek konusundaki favorileri arasındaki yerini almayı başarıyor.

Geleneksel Lagos yemek kültürü hakkında bazı detayları sizlerle paylaşmaya çalıştık. Eğer siz de bu konuda bir şeyler söylemek ve “Lagos’ta ne yenir? Ne içilir?” listemize katkıda bulunmak isterseniz hemen yorum kısmından bize yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin