Kilimanjaro’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Zirveden Gelen 12 Tat

Afrika Kıtası’nın en yüksek zirvesi olan Kilimanjaro, doğa aşıkları tarafından son yılların yeni gözdesi olarak kabul ediliyor. Bölge muhteşem doğasının yanı sıra yöresel tatları ile de kendisine hayran bırakıyor. Biz de bu harika bölgenin yemek kültürünü keşfe çıkanlara yol göstermesi için “Kilimanjaro’da ne yenir? Ne içilir?” listesi oluşturmanın faydalı olacağını düşündük.

Kilimanjaro’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Tazmanya’nın geleneksel bölgelerinden biri olan Kilimanjaro kendine münhasır mutfağı ile ziyaretçilerinizi karşılıyor. Kilimanjaro yemekleri daha çok bölgesel ürünlerle geleneksel yöntemlerle hazırlanarak tüketiliyor. Bu nedenle bölge otantik heyecanlar arayan gezginler için tam bir hazine niteliği taşıyor. Tabi bölgeye has lezzetlerin yanında Hint ve Uzak Doğu mutfağı gibi farklı mutfak kültürlerini de deneyebileceğiniz mekanlara da rastlayabilirsiniz.

Doğal yollara sadık kalınarak besin maddelerinin yetiştirilmesi bölgede sağlıklı ve mevsimine göre şekillenen bir yemek kültürünün oluşmasını sağlamış. Baharatlar konusunda çok zengin bir seçeneğe sahip olan bölgede özellikle et menüleri çok seviliyor.

1. Organik yiyecekler

Organik ürünler
Organik ürünler Kilimanjaro mutfağının temelini oluşturuyor.

Dağ tırmanışı yapmak için bölgeye gelenlerin mutlaka uğradığı yerlerden biri olan Arusha aynı zamanda yemek ikmali için de en ideal duraklardan biri. Buradaki doğal ürünler tırmanış yapanlar için hayati bir önem taşıyor. Kilimanjaro’ya ister tırmanış için gelin ister sadece turistik bir gezi için gelin Arusha’daki doğal besinler kesinlikle ilginizi çekecektir. Özellikle tropikal meyvelerden bol bol denemenizi öneriyoruz. Aynı zamanda bu muhteşem tropikal meyvelerin suyunu sıkarak satan sokak satıcılarından da muhteşem meyve suları içebilirsiniz.

2. Et Sote

Et Sote
Etli yemekler restoranların ana menüleri arasında bulunuyor.

Tanzanya ve Kilimanjaro mutfağı Türk mutfağı ile büyük benzerlikler gösteriyor. Restoranlarda ana yemek olarak genellikle kırmızı et ya da tavuk getiriliyor. Genellikle sotelenmiş bir şekilde getirilen bu ana yemeklerin içinde etin yanı sıra mevsimine göre taze sebzeler de bulunuyor. Eğer Kilimanjaro mutfağı hakkında bir ipucu almak isterseniz et yemeklerini çok sevdiklerini söyleyebiliriz. Yalnız yemeklerde bolca baharat kullanıldığı için bu sizi biraz rahatsız edebilir. Gene de yemenize engel olacak kadar rahatsızlık vermeyeceğini de belirtmek isteriz.

3. Pilav

Pilav
Pilav her yemeğin yanında sunuluyor.

Ana yemeğe eşlik eden en önemli unsurlardan biri pilav oluyor. Bu nedenle “Kilimanjaro’da ne yenir?” diye merak edenlere verilecek en iyi cevaplardan biri Türklerin de çok sevdiği ve yemeklerin olmazsa olmazlarından pilav. Ülkemizde yapılan pilavlara göre biraz daha kuru olan Kilimanjaro usulü pilav içinde biraz da farklı baharatlar ekleniyor.

4. Chapatti

Chapatti
Chapatti

Hint mutfağı örneklerinden biri olan chapatti aslında mayasız ekmek. Ülkemizde köylerde yapılan ekmeğe benzeyen bu yiyecek besleyici olması ve günün her saati tüketilebilmesi nedeniyle Kilimanjaro yeme içme kültüründe önemli bir yer edinmiş durumda. Bu ekmeği çay, kahve gibi içeceklerin yanında atıştırmalık bir şey olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklerin yanında da tüketebilirsiniz.

5. Kızarmış Muz

Muz Kızartması
Muz Kızartması

Afrika’nın önemli meyvelerinden olan muz Kilimanjaro bölgesinde yemek kültürünün de temel taşlarından biri. Her ne kadar bize yabancı gelse de kızarmış muz ya da yerel halkın tabiri ile “ndizi kaanga” atıştırmalık bir lezzet ya da yemeklerin yanında garnitür olarak bölgede bolca tüketilmektedir.

6. Nyama Choma

Izgara
Izgara yemekleri Kilimanjaro sınırları içinde de çok seviliyor.

Dünya genelinde en fazla tercih edilen pişirme tekniği olan ızgara dünyanın neresine giderseniz gidin kabul gören bir lezzet. “Nyama choma” ismi verilen bu ızgarada et durumları Kilimanjaro mutfağı için de önemli bir lezzet halinde. Çeşitli etlerle hazırlanan ızgaralar “pili pili” ismi verilen bir sosla servis ediliyor.

7. Patates

Patates
Patates

Afrika Kıtası’ndaki patateslerin lezzeti belki dünyanın başka hiçbir yerinde yok. Bunun farkında olan Tanzanyalılar da her yemekle birlikte mutlaka bu lezzetli patatesleri de yiyor. Hal böyle olunca “Kilimanjaro’da ne yenir?” sorusu aklına düşenlere yemeleri için bölgedeki patatesleri şiddetle tavsiye etmemiz gerekiyor.

8. Deniz Ürünleri

Deniz Ürünleri
Deniz Ürünleri

Tropikal bir cennet olan Tanzanya’da aynı zamanda lezzetli deniz ürünleri de tadabiliyorsunuz. Kilimanjaro’da da deniz ürünleri geçirdiğiniz günlerde tercih edebileceğiniz menüler arasında bulunuyor. Burada ahtapottan tutun da aklınıza gelebilecek ne kadar deniz canlısı varsa menülerde bulmanız mümkün olabiliyor.

9. Mahindi Ya Kuchoma

Közde Mısır
Közde Mısır

Yaz mevsiminde ülkemizde mısır mevsimi geldiğinde sokaklarda “közde mısır” satan satıcılar görüyoruz ya. Hah işte bu de közde mısıra Tanzanya dilinde verilen isim. Tanzanya’da da tıpkı ülkemizde olduğu gibi sokaklarda közlenmiş mısır satan satıcılar görebiliyorsunuz ve en lezzetli mısırları yemek için bu sokak satıcılarını bulmak gerekiyor.

10. Mbege

Mbege
Mbege

Doğal yöntemlerle yapılan bu muz birası hazırlanışı itibariyle oldukça meşakkatlidir. Püre haline getirilmiş muzlar 6 saat boyunca pişirildikten sonra bir hafta demlenir ve mayalanması sağlanır. Daha sonra farklı işlemlere daha tabi tutulan muz en sonunda lezzetli bir bira haline dönüşür.

11. Mandazi

Mandazi
Mandazi

Afrika tarzı çörek ya da donut diyebileceğimiz bu mayalı ekmeklerine Afrika’nın her yerinde olduğu gibi Kilimanjaro yemekleri içinde de rastlayabiliyorsunuz. Bu lezzet bir ana yemek değildir ve çoğunlukla içeceklerle birlikte aperatif bir lezzet olarak tercih edilmektedir.

12. Ugali

Ugali
Ugali

Mısır unu, yağ ve su kullanılarak hazırlanan lapa kıvamındaki bu lezzet de Kilimanjaro’ya gelenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Afrika’nın zirvesinden derlediğimiz lezzetlerle oluşturduğumuz “Kilimanjaro’da ne yenir? Ne içilir?” listemize siz de katkıda bulunmak isterseniz hemen yorum kısmından bizlere bölgenin yemekleri ile ilgili tavsiyelerde bulunabilirsiniz 😉

Yorum yapın

Bizi Takip Edin