İznik Gezilecek Yerler | En Popüler 10 Yer

Roma, Bizans, Osmanlı, Selçuklu gibi pek çok devlete ve medeniyete ev sahipliği yapan İznik, Türklerin de Anadolu’daki ilk başkentlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Özellikle tarihi noktaları ile İznik gezilecek yerler listesi hayli kabarık.

Yazımızda İznik gezilecek yerler ile ilgili bilgilere ve fotoğraflara yer verdik. Dilerseniz fazla vakit kaybetmeden hazırlamış olduğumuz listemizle sizi baş başa bırakalım;

1- İznik Gezilecek Yerler

#1 Ayasofya Camii ve Müzesi

Ayasofya Camii ve Müzesi

İlçenin 4 giriş kapısının ortasında bulunan Ayasofya Camii, 1331 yılında bölgenin Orhan Gazi tarafından fethinden sonra cami olarak kullanılmıştır. Kilise “Orhan Camii” olarak da bilinmektedir. çeşitli restorasyonlardan geçen kilise, Hristiyanlar için çok önemli bir yere sahiptir.

#2 Yeşil Camii

Yeşil Camii

Turkuaz ağırlıklı çinilerle bezenmiş minaresiyle dikkat çeken Yeşil Camii, Bursa’daki ilk Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Camii Lefke Kapısı’na yakın bir konumda bulunmaktadır.

#3 İznik Müzesi

İznik Müzesi

1388 I. Murad’ın annesi Nilüfer Hatun adına yaptırdığı imarethane 1960 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müzede İznik ve çevresinden toplanan çeşitli tarihi eserler sergilenmektedir. Müzede sergilenen özellikle seramik ve çini eserleri bölgenin bu sanat dalında ne kadar başarılı ve zengin olduğunu bizlere göstermektedir.

#4 İznik Kalesi

İznik Kalesi

5 kilometrelik surlarıyla bölgeyi çevreleyen İznik Kalesi, uzun yıllar boyunca bölgenin korunmasında önemli bir rol oynamıştır. Kalenin İstanbul, Lefke, Yenişehir ve Göl isimli ana kapılar günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Etkileyici mimarisi ve tanıklık ettiği tarihle İznik Kalesi mutlaka İznik gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

#5 İznik Gölü

İznik Gölü

Muhteşem gün batımı manzarasına tanıklık etmenizi sağlayan İznik Gölü, son zamanlardaki çalışmalarla çok daha fazla ziyaretçiyi kendisine çekmeyi başarıyor. Göl içinde keşfedilen bazilika ise burayı daha cazip bir durak haline getirmiş durumda. Dilerseniz bir kano kiralayabilir ve göl üzerinde keyifli bir gezintiye çıkabilirsiniz.

#6 Lefke Kapısı

Lefke Kapısı

Şehrin giriş çıkışını kontrol etmek maksadıyla inşa edilmiş olan Lefke Kapısı, ana kapılar arasında en ilgi görenidir. Kapıda ve kapının çevresinde rastlanan çeşitli kitabeler ve yazılar burayı daha da ilgi çekici bir yer haline getirmektedir.

#7 Keramet Ilıcası

Keramet Ilıcası

İznik’e 25 km. mesafede ulunan Keramet Köyü’ndeki Keramet Ilıcası’nda bulunan ve kükürtlü suyunun şifalı olduğuna inanılan ılıca da vakti olanların ziyaret etmesi gereken yerlerden biri. Her mevsim sıcak suyun bulunduğu ılıca civarında yeme-içme, tuvalet vs. gibi olanaklar mevcut.

Ilıcanın olduğu bölge özellikle hafta sonu mahşer-i bir kalabalığa ev sahipliği yaptığından kalabalıktan hoşlanmayanların burayı ziyaret için hafta içini tercih etmesi daha mantıklı olacaktır.

#8 Hacı Hamza Hamamı

Hacı Hamza Hamamı

Tarihi bir hamamda keselenmek istiyorsanız burası tam da uğramanız gereken yerlerden biri. 650 yıllık bu tarihi hamam I. Murad Hamamı olarak da biliniyor. Hamamı haftanın her günü 07:00-24:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

#9 Antik Roma Tiyatrosu

Antik Roma Tiyatrosu

Bölgenin en büyük antik tiyatrolarından biri olan Antik Roma Tiyatrosu, 15 bin kişilik kapasiteye sahip. İznik Gölü kıyısında bulunan tiyatro M.S 2. yüzyılda Bithinya Valisi Plinius tarafından yapılmıştır. Eğer tiyatrodaki restorasyon çalışmaları bittiyse bu önemli tarihi noktayı da mutlaka İznik gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

#10 İsmail Bey Hamamı

İsmail Bey Hamamı

İstanbul Kapısı civarında bulunan hamamın tam olarak yapılış tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemekle beraber 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Hamam gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılmıştır.

2- İznik’e Nasıl Gidilir?

Eğer Bursa otobüs bileti satın aldıysanız terminalden kalkan İznik dolmuşlarıyla yaklaşık 1 saatlik bir yolculuğun ardından İznik’e ulaşabilirsiniz. Eğer İstanbul’dan direkt olarak İznik’e gelmeyi düşünüyorsanız Yenikapı ve Pendik kalkışlı Yalova arabalı vapurlarını değerlendirebilirsiniz. Yalova’ya geldikten sonra İznik için ise aracınızla 1 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekmektedir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin