İstanbula Yakın Hafta Sonu Gezilecek En Güzel Tatil Yerleri & Tavsiyeler

İstanbul’a yakın gezilecek yerler listesinde hem kış, hem yaz, hem doğal hem de turistik İstanbul çevresinde birçok yer bulunuyor. İşte keşfedilecek noktalar.

-Turistik Yerler

1.Mudanya

Mudanya

Burası Neresi? Bursa‘nın en güzel ilçelerinden biri olan Mudanya, şehrin masmavi Marmara sularına açıldığı kapıdır. Mudanya, batıda Karacabey, doğuda Gemlik, güneyde ise Osmangazi ve Nilüfer ilçeleriyle çevrelenmiştir. Bursa gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda ye alan Mudanya, tarihi, kültürel varlığının yanı sıra doğal güzellikleriyle de cazip bir turizm merkezidir.

Neden Gitmeliyim? Her yıl onlarca turist tarafından ziyaret edilen Mudanya’da görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bunların başında ‘Eski Girit Mahallesi, Mütareke Evi ve Müzesi, Kumyaka, Kumla, Altıntaş, Dereköy Kilisesi, Tahir Paşa Konağı ve tabi ki Tirilye‘ geliyor. Bir tık aşağıda, Tirilye hakkında uzun uzadıya bahsedilmiştir! Turizm açısından gittikçe daha da popülerleşen Mudanya, en yoğun dönemlerini yaz aylarında yaşıyor. Zira Bursa’nın merkez ilçelerinde yaşayan hemen her ailenin, bu şirin ilçede bir yazlığı bulunuyor. Dolayısıyla deniz, kum, güneş üçlüsünün Bursa’daki tek adresinin Mudanya olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

Kaçırmayın! Mudanya, İstanbul’a yakınlığı ile kolay ulaşılabilir bir ilçedir. İstanbul ile arasında ortalama 165 kilometrelik bir mesafe olan Mudanya’ya karayolu ve denizyolu üzerinden ulaşılabiliyor. Karayolu ulaşımı ortalama 2,5 saat sürerken, denizyolu üzerinden feribot ile yolculuk yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Dolayısıyla İstanbul’dan, Mudanya’ya kısa bir sürede, rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Yaz sezonu boyunca yoğun rağbet gören ilçeye, daha sakin ve sessiz bir dönemde gitmek isterseniz, Nisan-Mayıs veya Eylül aylarını tercih edebilirsiniz. İstanbul’un Kadıköy, Yenikapı iskelesinden hareket eden İDO ve Eminönü iskelelerinden hareket eden BUDO feribotlarına binebilirsiniz.

2.Trilye

Tirilye

Burası Neresi? Trilye, Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir beldedir. Turizm açısından oldukça popüler, şirin mi şirin bir belde olan Trilye, Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Mudanya’nın 11 kilometre batısında, Marmara denizi kıyısında yer alan Trilye’nin resmi adı Zeytinbağı’dır.

Neden Gitmeliyim? Köklü bir tarihe sahip olan Trilye’nin sokaklarında bu tarihi doku fazlasıyla hissediliyor. Osmanlı ve Rum mimarisinin muhteşem bir karışımı olan 150 – 200 yıllık geleneksel, ahşap ve taş evlerin çevrelediği sokaklara, masmavi deniz boyunca uzanan güzel bir sahil eşlik ediyor. Yaz sezonu boyunca, özellikle hafta sonları nüfusunu ikiye katlayan Trilye’de gezilecek yerler listesidir.

Kaçırmayın! Mudanya’dan yalnızca 11 km uzakta yer alan Trilye’ye ulaşım oldukça kolay! İstanbul’dan deniz otobüslerine binerek, ortalama 1,5 saatlik yolculuk sonrası Mudanya İskelesi’ne ulaşıp, buradan beyaz renkli Trilye minibüslerine (3,5-4 TL) binerek 15-20 dakikada Trilye’ye aktarma yapabilirsiniz. Trilye gezinizi tamamladıktan sonra akşam saatlerinde, beldede bulunan restoranlardan herhangi birinde, rakı-balık keyfi yapmayı unutmayın!

3.Gölyazı

Gölyazı

Burası Neresi? Gölyazı, Bursa-İzmir karayolu üzerinde Uluabat Gölü kıyısında yer alan bir yarım adadır. Muazzam doğası, panoramik manzarası ve tarihi dokusuyla Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yar alıyor. Bize göre, Türkiye’nin en güzel yerleşkelerinden biri olan Gölyazı’nın turizm açısından bir diğer önemli özelliği ise bir kuş cenneti olmasıdır. Öyle ki yılın belirli dönemlerinde Gölyazı’da birbirinden farklı pek çok kuş türü gözlemlenebilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Roma dönemine kadar uzanan tarihi, eşsiz gün batımı manzarası, el değmemiş doğası, çınar ağaçları, kahvehane ve camilerle donatılmış meydanı ile Gölyazı, mutlaka görülmesi gereken bir yer. Gölyazı’nın en çok merak edilen yeri, köyün arka tarafında bulunan ve adeta bir sit alanı gibi korunan antik kent oluyor. Bunun dışında, Uluabat Gölü’nde sandal turları, Gölyazı’nın muhteşem sokaklarında gerçekleştirilen yürüyüş ve fotoğraf turları, yarımadada yapılan en popüler aktiviteler arasında yer alıyor.

Kaçırmayın! İstanbul ile arasında ortalama 180 kilometrelik bir mesafe bulunan Gölyazı’ya karayolu üzerinden ulaşım yaklaşık 2 saat sürüyor. Ayrıca Nilüfer ilçesinden Gölyazı’ya haftanın yedi günü minibüs seferleri düzenleniyor. Gölyazı’ya ulaştığınızda efsane gözlemelerin tadını bakmanızı ve köyde bulunan restoranlardan veya kahvehanelerden birinde mükellef bir kahvaltı yapmanızı öneriyoruz. Tabi son olarak gün batımı manzarasında güzel bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmayın!

4.Cumalıkızık

Cumalıkızık

Burası Neresi? Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı tarihi bir mahalle/köy olan Cumalıkızık, Uludağ’ın kuzey eteklerinde kurulmuş beş Kızık köyünden biri olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Türkiye’nin tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Cumalıkızık sahip olduğu niteliklerle Bursa’nın en çok turist çeken yerlerinden biri oluyor. Dolayısıyla Bursa’ya solu düşen herkesin Cumalıkızık’a mutlaka uğraması gerekiyor.

Neden Gitmeliyim? İstanbul’un biraz dışına çıkıp farklı yerler ve ilginç manzaralar görmek istiyor ama fazla uzaklaşmak istemiyorsanız, Bursa sizin için oldukça uygun bir seçenek! Zira Mudanya, Tirilye, Uludağ ve Cumalıkızık gibi görülecek birçok noktaya sahip olan Bursa’ya İstanbul’dan yalnızca 2 buçuk saatte ulaşılabiliyor. Tarihi atmosferi ve otantik dokusuyla şirin mi şirin bir köy olan Cumalıkızık, sizleri şehrin boğucu havasından uzaklaştırıp, zamanda bir yolculuğa çıkaracak! Cumalıkızık’ın mor, sarı ve mavi renkli tahta, kerpiç ve taştan inşa edilmiş evlerinin sıralandığı dar sokaklarda, kökleri 1300’lü yıllara dayanan tarihi atmosfere yakından şahitlik edeceksiniz.

Kaçırmayın! 2014’te yılında Bursa ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenen Cumalıkızık, Türkiye’de popülaritesi günden güne daha da artan bir yer. Bu artışa rağmen otantik dokusu korunan köy, özellikle kahvaltı konusunda oldukça iddialı… Bursa kahvaltı mekanları listesindeki küçük, salaş ve samimi mekanları içerisinde barındıran Cumalıkızık turunuza başlamadan önce, köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Cumalıkızık seyahati için yaz sezonunu veya Mayıs, Nisan gibi bahar aylarını tercih edebilir; İstanbul’dan yalnızca 165 km uzakta yer alan bu şirin köye ortalama 2 saatte ulaşabilirsiniz.

5.Kurtköy

Burası neresi? İstanbul’un Pendik ilçesine bağlı bir mahalle olan Kurtköy, Kumcağız Plajı ve Kapri Plajı ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır. Hafta sonları oldukça kalabalık olan bu yerde, dalış yapmayı seviyorsanız ve kumsal ya da plajı olan bir yer olsun diye diretmiyorsanız burası tam da size göre! Kayalıklar arasından denize girebileceğiniz Midye Koyu ziyaretinizi bekliyor! 🙂

6.Misi Köyü

Misi Köyü

Burası neresi? İstanbul’a yakınlığıyla, tarihiyle ve görselliğiyle sizleri mest edecek olan Misi Köyü, yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret ediliyor. Bursa’nın en popüler köyleri arasında yer alan Misi Köyü, İstanbul’a 164 km, Bursa’ya ise sadece 12 km uzaklıkta konumlanıyor. Nilüfer Çayı kenarında bulunan köy, 2 bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip. İlk adının ”Mysia” olduğu bilinen Misi Köyü, M.S 183’te Hristiyanlığın öncüsü olarak 85 kişilik bir grubun lideri olan Alex adında bir keşiş tarafından kurulduğu tahmin ediliyor.

Neden gitmeliyim? 1989 yılında sit alanı olarak ilan edildikten sonra koruma altına alınan Misi Köyü, eski Rum ve Osmanlı mimarisinin renkli ahşap evleri ile gelenleri büyülüyor. Özellikle bu evlerin önünde fotoğraf çekilmeye gelen turistlerin oldukça sık olduğunu belirtmeliyiz. Bu tarihi evlerin çoğu restore edilerek farklı sosyal tesislere dönüştürülmüş olsa da bir kısmının da hala restorasyona ihtiyacı olduğunu belirtmekte fayda var.

Kaçırmayın! Misi Köyü’ne geldiğinizde ilk olarak ziyaret etmeniz gereken yerler arasında, Misi İpek Evi, Misi Koza Evi, Misi Etnografya Evi, Mysia Fotoğraf Müzesi ve Misi Çocuk Kütüphanesi bulunuyor. Üstelik köyün içinden geçen Nilüfer Çayı’na gitmeden sakın gideyim demeyin! Özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek için bir hayli tercih edilen Nilüfer Çayı, bilakis hafta sonları Misi Köyü’nün en kalabalık yerlerden biri haline geliyor.

7.Kumbağ

Kumbağ

Burası neresi? Trakya’nın turizm cenneti olarak bilinen Kumbağ, özellikle yaz aylarında nüfusu bir hayli artıyor. Kumsalları ile oldukça meşhur olan Kumbağ, aynı zamanda içerisinde pek çok konaklama tesisine de ev sahipliği yapıyor. İstanbul’dan yaklaşık 2 saate ulaşabilmeniz mümkün.

8.Uçmakdere Köyü

Uçmakdere Köyü

Burası neresi? İstanbul’a 4 saatlik mesafede yer alan Uçmakdere Köyü, ismiyle bile sizi etkileyecek türden bir yer. Tekirdağ Şarköy’e bağlı eski bir Rum köyü olan Uçmakdere Köyü, şarapları ile meşhur bir köydür. Yerli halk tarafından imal edilen şarapların tadına mutlaka bakmanızı tavsiye ediyoruz. 🙂 Burada yamaç paraşütü ve rüzgar sörfü gibi aktiviteler de yapabileceğinizin altını çizelim.

9.Gökçetepe Köyü

Gökçetepe Köyü

Burası neresi? Edirne‘nin Keşan ilçesine bağlı Gökçetepe Köyü, İstanbul’a yakınlığı ile oldukça popüler. Özellikle kampçılar tarafından bilinen Gökçetepe Köyü’ndeki Saros Körfezi’nin serin sularının, Ege sahillerini aratmadığını belirtmeliyiz. Gökçetepe Köyü, bol oksijen depolayacağınız, hem orman hem de deniz havası alacağınız, bölgede kamp ve yürüyüş yapacağınız en ideal yerlerden biridir. Unutulmaz bir hafta sonu geçirmek için mutlaka burayı ziyaret etmelisiniz! İstanbul’dan yaklaşık 3 saate ulaşabilmeniz mümkün.

10.Beğendik Köyü

Beğendik Köyü

Burası neresi? Türkiye’nin en batı kısmında yer alan Beğendik Köyü, Bulgaristan sınırında, Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde konumlanıyor. El değmemiş doğası ve tertemiz denizi ile bir harikalar yaratan Beğendik Köyü, insanı büyüleyecek güzellikte bir destinasyon. Trakya’nın hafta sonları oldukça kalabalık olan plajlarının aksine, Beğendik Köyü’nün küçük ama bir o kadar da tertemiz plajları sakin ve sessizdir. Böylece hem denizin keyfini doyasıya çıkaracak hem de kafanızı dinleyeceksiniz. İstanbul’dan 3 buçuk saate ulaşabilmeniz mümkün.

Not: Beğendik Köyü’nde uzun süreli bir tatil geçirmek istiyorsanız bunun mümkün olmadığını ekleyelim. Çünkü köyde ya da deniz kenarında herhangi bir konaklama tesisi yer almıyor. 

11.Adatepe Köyü

Adatepe Köyü

Burası neresi? Çanakkale’nin Küçükkuyu beldesine bağlı bir köy olan Adatepe Köyü, Edremit Körfezi’nin manzarasını gören bir tepede kurulu. Tarihi antik çağlara kadar uzanan bu köy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Köydeki yerleşim yerlerinin her birinin taş yapı geleneğine bağlı bir mimari yapıya sahip olduğunu ve köydeki en eski yapının yaklaşık 263 yıllık olduğunu belirtmeliyiz.

Neden gitmeliyim? Edremit Körfezi’nin kuzeyinde, Kaz Dağları’nın batı yamaçlarında yer alan Adatepe, yemyeşil, el değmemiş doğası ve tertemiz, berrak denizi ile gelenleri büyülüyor. Buradaki tüm evlerin taşlarının, çevredeki küçük taş ocaklarından elde edildiğini ve bu sayede köydeki geleneksel taş işçiliğinin devam ettiğini biliyor muydunuz? Her detayın bu kadar mükemmel olduğu bu yere kesinlikle bir hafta sonu uğramalısınız! İstanbul’dan 4 buçuk saate ulaşabilmenizin mümkün olduğunu da ekleyelim.

Kaçırmayın! Eğer burada daha uzun süre kalmak isterseniz, Osmanlı tarzı konaklarda hizmet veren otel ve pansiyonlarda veya Rum usulü taş butik otellerlerde konaklayabilir ya da ev/villa kiralayabilirsiniz. Aynı zamanda bölgede yer alan Zeus Altarı ve Taş Mektep’i ziyaret etmeniz gerektiğini unutmayın! Hatta otlu dondurmanın da tadına bakmayı kesinlikle ama kesinlikle ihmal etmeyin!

12.Tevfikiye Köyü

Tevfikiye Köyü

Burası neresi? 1877 – 1878 yılında Osmanlı ve Rus Savaşı’nda canlarını kurtarmak isteyen Bulgaristan göçmenlerinin bu köye yerleştiği, burada içlerinde Schilmann’ın da bulunduğu kazıların yapıldığı ve kazı yaparak geçimlerini sağladıklarını biliniyor. Sazlardan ve kazı alanından getirdikleri taşlarla evlerini inşa eden yerleşimciler, nüfus artınca 1891 yılında burayı köye dönüştürdüler.

Neden gitmeliyim? Döneme ait ikonların ve sembollerin işlendiği mimari yapıların arasında gezintiye çıkmalı, Troya Müzesi’ni ziyaret etmeli, köy kahvehanesinde bir şeyler içmeli, köyün en eski ve Troya Antik Kenti’nin taşlarından yapılma camisini görmeli, meydandaki Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk heykellerine bakmayı unutmamalısınız. Ayrıca İstanbul’dan 4 buçuk saate ulaşabilmenizin mümkün olduğunu belirtelim.

13.Behramkale Köyü

Behramkale Köyü

Burası neresi? Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yer alan Behramkale, Ayvacık’a 17 km, İstanbul’a ise 427 km uzaklıkta konumlanıyor. Osmanlı döneminde kurulan ve oldukça eski bir köy olan Behramkale Köyü, 150 hanelik bir köydür. 32 senedir sit alanı olarak koruma altında olan köyde, herhangi yeni bir bina inşa etmek yasaktır ve yalnızca var olan binalar restore edilir.

Neden gitmeliyim? Assos mimarisinin taş işçiliğinin örneklerini bizzat yaşatan Behramkale Köyü’nde, tarihi sokaklarda dolaşarak yeni yerler keşfedebilir, pansiyon veya otellerde konaklayabilir, birbirinden lezzetli restoranlarında yemek yiyebilir, hediyelik eşya tezgahlarında sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. Hüdavendigar Cami ve Hüdavendigar Köprüsü’nü de uğramayı unutmayın!

14.Adalar

Adalar

Burası neresi? İstanbul’dan uzaklaşmak için ilk akla gelen yerlerden biri kuşkusuz Adalardır. Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’dan oluşan Adalar, neredeyse her gün, özellikle hafta sonları, yerli ve yabancı pek çok turiste ev sahipliği yapıyor. Adalara geldiğinizde, tarihi yapılarının yanı sıra bünyesinde yer verdiği müzeleri ziyaret edebilir, rengarenk begonviller ve bembeyaz villaların arasında poz verebilir, denizde yüzüp güneşlenebilir, bisikletle gezintiye çıkabilir, piknik yapabilir, birbirinden lezzetli restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Unutmadan, buradaki meşhur Maraş dondurmasını yemeden dönmeyin!

15.İznik

İznik

Burası neresi? Türklerin Anadolu’daki ilk başkentlerinden biri olan İznik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Böylelikle kültürü ve tarihi ile oldukça dikkat çeken İznik’e geldiğinizde, Türkiye’nin beşinci en büyük doğal gölü olan İznik Gölü’nü, Ayasofya Müzesi’ni, Koimesis Kilisesi ve İznik Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Mimarisi, el sanatları, türbeleri ve tarihi eserleri ile sizleri fazlasıyla etkileyecek olan İznik’te, aynı zamanda ıstakoz ve güveç yemeğini yemeden dönmemelisiniz. Öte yandan İznik gezilecek yerler listesine bir göz atarak daha detaylı bilgiye ulaşmanız da mümkün. İstanbul’dan yaklaşık 2 saate ulaşabilirsiniz.

16.Silivri

Silivri

Burası neresi? İstanbul’dan uzaklaşmak isteyenlerin kaçış rotasıdır Silivri. Liman içinden kiraladığınız teknelerle sahil boyunca gezebileceğiniz Silivri’de, ayrıca Piri Mehmet Paşa Cami’sini, Mimar Sinan Köprüsü’nü ve heykelini görme şansına sahipsiniz. Aynı zamanda burada deniz sporları yapabilir, alışverişe çıkabilir, köyler arasında düzenlenen turlara katılabilir ve taze balık yapan restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.

17.Oylat 

Oylat

Burası neresi? İstanbul’a 218 km mesafede yer alan Oylat, arabayla 2 saat 46 dakika sürmektedir. Şifalı termal sularıyla ön plana çıkan bu yerde, konaklayabileceğiniz ve sıcacık kaynak sularında şifa bulabileceğiniz tesisler mevcut. Yıl boyunca açık olan bu yere, hafta sonları günübirlik gidebileceğiniz gibi iki gün de kalabilirsiniz.

18.Armutlu

Armutlu

Burası neresi? Yalova’da yer alan Armutlu, İstanbul’a 145 km mesafede konumlanıyor. Arabayla 2 buçuk saat süren yolculuk ile ulaşacağınız Armutlu, hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde tercih edilen yerlerdendir. Eğer arabanız yoksa ya da araba ile gitmeyi tercih etmiyorsanız, Yenikapı ve Kadıköy İDO iskelelerinden kalkan feribotlarla 2 saatte ulaşabilirsiniz. Kaplıca ve termal tesisleri ile oldukça ünlü olan Armutlu’da, plajlarda yüzebilir ya da sıcak kaplıca sularında şifa bulabilirsiniz.

19.Taraklı

Taraklı

Burası neresi? İstanbul’a 200 km uzaklıkta konumlanan Taraklı, tarihi evleri ve misafirperver insanlarıyla keşfedilmemiş nadir yerlerden biridir. Yaklaşık olarak arabayla 2 buçuk saat süren Taraklı’da doyasıya gezebilir, meydanda yer alan kahvelerde çay keyfi yapabilir, tarihi camileri görebilir ve minik restoranlarda lezzetli menülerin tadına bakabilirsiniz.

20.Göynük

Göynük

Burası neresi? İstanbul’a 230 km mesafede bulunan Göynük, Safranbolu gibi fazlasıyla korunmuş bir yerdir. Arabayla yaklaşık 3 saat süren Göynük’te, Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin’in türbesini ziyaret etmeli, türbenin arkasındaki restoranlarda yöresel yemeklerin tadına bakmalı ve Göynük’e sadece 15 dakikalık mesafede bulunan Çubuk Gölü’ne uğramalısınız. Öncelikli olarak burada cevizli ve tereyağlı erişteyi ya da güveçte etli yaprak sarmayı denemeden dönmeyin!

21.Erikli

Burası neresi? İstanbul’a 260 km mesafede yer alan Erikli, Edirne’nin Keşan ilçesine bağlıdır. Arabayla 3 buçuk saat süren Erikli, adını son dönemlerde yaptığı TrakyaFest ile duyurmuştur. Saroz Körfezi’nde konumlanan Erikli, ince ve sapsarı kumları, tertemiz ve serin sularıyla, özellikle yaz aylarında, hafta sonlarının vazgeçilmez tatil beldelerinden biridir.

22.Garipçe Köyü

Garipçe Köyü

Burası neresi? İstanbul’un Sarıyer ilçesine 10 km uzaklıkta bulunan Garipçe Köyü, Rumeli Feneri ile Rumeli Kavağı arasında yer alıyor. Sahil kasabasından ziyade köy havasını andıran bu yer, şehir gürültüsünden uzaklaşıp, sessiz ve sakin bir gün geçirmenizi sağlıyor. Halkın genellikle Karadeniz’den göç edenlerden oluştuğu bu yer, özellikle kahvaltı menüleri, lezzetli restoranları ve balıkçı tekneleri ile bir hayli popülerdir.

Neden gitmeliyim? Eşsiz manzara karşısında kahvaltı yapacağınız Garipçe Köyü’nde, ev yapımı reçellerin, salçaların, kurabiyelerin yanı sıra turşuların, taze balıkların, kalamarların, mısır ekmeğinin, şakşukanın, semizotu ve roka salatalarının tadına doyamayacaksınız. Aynı zamanda köy meydanında gezip dolaşacak, ev yapımı ürünlerden satın alacak, Cenevizlilerden kalma tarihi kaleyi görecek, deniz ve doğayla iç içe olacaksınız!

-Doğal Yerler

23.Anadolu Kavağı

Anadolu Kavağı

Burası neresi? İstanbul’un Beykoz ilçesinde, İstanbul Boğazı’nın kuzey kıyı sahilinde yer alan Anadolu Kavağı, turistik bir balıkçı kasabasıdır. Yaz aylarında nüfusunu ikiye katlayan Anadolu Kavağı, balıkçı restoranları ve doğası ile oldukça ünlüdür. İstanbul’dan çok uzakta olmayan ve özellikle hafta sonları çok kez ziyaret edilen bu mahalle, boğazın en güzel, en sakin ve en huzurlu balıkçı kasabalarından biridir. İsmini, bir dönem burada bolca bulunan kavak ağaçlarından aldığı bilinen Anadolu Kavağı, küçük ama bir o kadar da şirin sahil semtidir.

Neden gitmeliyim? Yöreye özgü tost makinesinde hazırlanan krepler, deniz ürünleri ve midye tavası ile fazlasıyla ünlü olan Anadolu Kavağı’nda yapılacak en güzel şeyin, eşsiz boğaz manzarası eşliğinde balıkçı restoranında bu tatları denemek olduğunu söyleyelim. Eminönü’nden kalkan ve boğaz turu yapan vapurların son uğrak yeri olan Anadolu Kavağı’nda, balıkçı teknelerinde balık yemeli, yemyeşil doğasında bol bol oksijen depolamalı, 18.yy’dan kalma Cevriye Hatun Çeşmesi, 1593 yılına ait Midilli Ali Reis Cami ve Marko Paşa Köşkü’nü görmelisiniz.

Kaçırmayın! Anadolu Kavağı’nda gezilecek yerler olarak ilk önceliğiniz, Yoros Kalesi olsun! Özellikle Yoros Kale Cafe ve Restaurant, muhteşem boğaz manzarası karşısında size yeme-içme keyfi sunacak. Bunun dışında, Yuşa Tepesi, Yuşa Hazretleri Tepesi, Çamlıca Tepesi, Poyrazköy ve Anadolu Feneri’ni de gezmeyi ihmal etmeyin!

24.Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı

Burası neresi? ”İstanbul’un ciğerleri” olarak bilinen Belgrad Ormanı, özellikle hafta sonları oldukça kalabalık oluyor. Doğa ile iç içe olacağınız Belgrad Ormanı’nda, kahvaltı yapmak isterseniz yanınızda termosta çay ya da kahve getirebilir, yol üzerindeki börekçilerden de yiyecek bir şeyler alabilirsiniz. 6 kilometrelik parkurda yürüyüş yapabileceğiniz gibi tahta masalarda da piknik yapabilirsiniz.

Kanuni Sultan Süleyman, 1521 yılında Sırbistan seferinden döndüğü sırada yanında Belgradlıları getirmiş. Belgradlıları Bizans döneminden kalan köylerin canlandırılması ve yeni köylerin kurulmasına destek olması için orman içine yerleştirmiş. Böylece Belgradlıların yerleştirildiği bu köy, Belgrad Köyü olarak tarihe geçmiş.

Neden gitmeliyim? Ana kapı, Bahçeköy, tarafından içeri girdikten sonra yol ikiye ayrılıyor ve sağdan devam ettiğinizde tarihi bentlere, soldan devam ettiğinizde ise Neşet Suyu Yürüyüş Yoluna, geyik üretim tesislerine, üçgen eve ve Yeni Derya Cafe’ye ulaşmış oluyorsunuz. 71 çeşit kuş ve 18 memeli hayvan türüne ev sahipliği yapan Belgrad Ormanı, aynı zamanda binlerce ağaç çeşidine de ev sahipliği yapıyor. Dört mevsim boyunca ziyaret edilen Belgrad Ormanı’nda, yürüyebilir, koşabilir ve spor yapabilirsiniz.

Kaçırmayın! Mangal yakıp piknik yapabileceğiniz gibi kamp dahi yapabilirsiniz.

  • Konum: Kemer, 34450 Sarıyer/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Giriş ücretleri: Yaya ücretsiz. / Otomobil: 10 TL / Minibüs: 35 TL / Midibüs: 60 TL / Otobüs: 110 TL / Motosiklet: 8 TL / ATV: 8 TL
  • Yol tarifi al > 

25.Darıca Hobbit Köyü

Darıca Hobbit Köyü

Burası neresi? Yüzüklerin Efendisi film serisinin devam filmi olan Hobbit’i, 7’den 70’e herkes biliyordur herhalde. 🙂 Peki bu Hobbitlerin dünyasını yakından görmek istemez misiniz? Kocaeli Darıca’da bulunan Hobbit Köyü, İstanbul’a yaklaşık 30-45 dakika uzaklıkta konumlanıyor. İçerisinde 15 hobbit evinin bulunduğu yerde, birden fazla oyun parkı, piknik alanı, kamelya, banklı oturaklar, bisiklet ve sahil yolu, tenis, basketbol ve futbol alanı, kafe ve restoran bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Sahil kenarında yürüyüş yapabilir, çocuklarınızla parkta eğlenceli dakikalar geçirebilir, piknik yapabilir, içerisindeki alanlarda aktivitelerinizi gerçekleştirebilir ya da oyun oynayabilir, yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilirsiniz.

Not: Hatırlatmakta fayda var bu evlerde herhangi bir konaklama söz konusu değil. Süs amaçlı yapılmış olan bu evlerin içerisine dahi girilmiyor. Bu nedenle sadece fotoğraf çekilebileceğizin altını çizelim. 

  • Konum: Bağlarbaşı, Bağlarbaşı, 41700 Darıca/Kocaeli
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

26.Polonezköy

Polonezköy

Burası neresi? İstanbul’da özellikle hafta sonları en çok tercih edilen yerler arasında bir diğeri de Polonezköy’dür. İstanbul’un gürültüsünden, kargaşasından ve trafiğinden uzaklaşıp, sessiz, sakin ve huzur dolu birgün geçirmek isteyenlerin bir numaralı tercihi olan Polonezköy’de, yabani kuş türlerine yakından şahit olacaksınız.

Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde doğa ile iç içe olmanın dışında bisikletle bir gezintiye çıkabilir, bölgenin tarihçesinin ve eski fotoğraflarının yer aldığı Zofia Teyze’nin Anı Evi’ni ziyaret edebilir, tarihi köy kilisesini gezebilir ve kültür evini görebilirsiniz. Üstelik sizlere farklı alternatifler sağlayan restoranlarda yemek yiyebileceğiniz gibi kendiniz mangal da yapabilirsiniz.

27.Kazdağı Milli Parkı

Kazdağı Milli Parkı

Burası neresi? Dünyanın en önemli ikinci oksijen deposu olarak bilinen Kazdağı Milli Parkı, Bakanlar Kurulu tarafından 1993 yılında milli park ilan edildikten sonra koruma altına alınmıştır. Ormanlardan ziyade denizdeki yosunlardan oksijeni alan Kaz Dağları, 21 bin 452 hektarlık bir alan üzerinde kuruludur. Denizde üretilen oksijenin, dağların arasından yukarı doğru yoğun bir şekilde biriktiğini ve bu oksijenin seviyesinin denizden gelen nem ve dağın yüksekliği sebebiyle farklı bir ekosistem oluşturduğunu ve bu sayede birçok farklı bitki türünün meydana geldiğini biliyor muydunuz?

Neden gitmeliyim? 49’u Anadolu, 31’i milli parka özel olmak üzere toplamda 800’den fazla bitki çeşidinin yer aldığı Kazdağı Milli Parkı, kızılçam, karaçam, meşe ve göknar ağaçları ile çevrilidir. Yeşilin her tonuna şahit olacağınız bu yerde ayrıca karaca, ayı, domuz, çakal, yaban tavşanı, ağaç sansarı, kartal, şahin ve doğan gibi pek çok hayvan çeşidine de rastlayacaksınız. Sarıkız, Karataş ve Baba Tepesi olmak üzere toplamda 3 zirvesi olan milli park, Anadolu’nun en güzel yerlerinden biri ve mutlaka görülmeye değer bir rotadır. 

Kaçırmayın! Parkta belirli alanlarda kamp yapabileceğiniz gibi karavanda da konaklayabilirsiniz. Bunun yanı sıra içerisindeki yürüyüş parkurlarında doyasıya gezintiye çıkabilir, bu temiz havayı soluyabilir ve muhteşem fotoğraflar çekilebilirsiniz. İstanbul’a 508 km uzaklıkta bulunduğunu unutmadan ekleyelim.

Uyarı! Bölgeye rehbersiz girilmediğini, kontrollü bölgeler dışında kamp yapılmadığını, başka bir bitki yetiştirilmediğini, bitkilerin koparılmadığını, avcılık yapılmadığını ve ateş yakılmadığını unutmayın!

  • Konum: Pınarbaşı, 10302 Edremit/Balıkesir
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00
  • Giriş ücretleri: Kişi: 5 TL / Araç: 15 TL / Kılavuz grup başına: 115 TL
  • Yol tarifi al > 

28.Soğanlı Botanik Parkı

Soğanlı Botanik Parkı

Burası neresi? Şehir hayatından biraz uzaklaşıp, farklı atmosfer arayışında olanlar için ideal yerlerden biri olan Soğanlı Botanik Parkı, 400 dönümlük bir arazi içerisinde yer alıyor. Bursa Hayvanat Bahçesi’nin hemen yanında bulunan bu parkta, pek çok bitki türünün, çiçeklerin ve farklı ülkelere ait bahçelerin sergileniyor. Yemyeşil bir doğa ile iç içe olmanızı sağlayan Soğanlı Botanik Parkı, 1998 yılında tamamlanmıştır. Bu yıldan itibaren de hem düzenlemeler hem de eklemelerle bir rüya haline gelen bu park, Bursa’nın en verimli ovası üzerinde konumlanıyor.

Neden gitmeliyim? 150 farklı tür ağaca ev sahipliği yapan Soğanlı Botanik Parkı, bünyesinde 8 bin ağaca yer veriyor ve aynı zamanda içerisinde 20 farklı türden meydana gelen 50 bin yer örtücü, 27 farklı türden meydana gelen 6 bin gül ve daha pek çok farklı bitki örtüsünü barındırıyor. Bunun dışında içerisinde göletler, havuzlar, çocuk oyun alanları, büfe, bisiklet yolu, yürüyüş parkurları, pastane, kafe ve restoran gibi birçok olanak bulunuyor. Öncelikli olarak temiz hava alacağınız ve bol bol spor yapacağınız bu parkta, doğa yürüyüşleri yapabilir, bisiklet sürebilir, çiçekler arasında fotoğraf çekilebilir ve daha birçok aktivite de bulunabilirsiniz.

29.Narköy

Burası neresi? İsminden köy gibi anlaşılsa da aslında Narköy, ekolojik bir oteldir. Hafta sonu bazı etkinliklerinin ücretsiz olmasından ve İstanbul’a yaklaşık 1 buçuk saat uzaklıkta olduğundan dolayı listemizde yer verdik. Birkaç günlüğüne şehirden uzaklaşıp, doğa içerisinde dinlenmek ve tatil yapmak isterseniz adres belli! Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin eğitim odaklı sürdürülebilir turizm merkezi ve organik bir tarım çiftliği olan Narköy, organik tarım ve çiftlik ile ilgili dersler almanızı sağlıyor.

Neden gitmeliyim? Aile ve grup konaklama üniteleri, organik çiftlik ürünlerin yapıldığı restoran, açık ve kapalı derslikler, organik tarım çiftliği ve odaların yer aldığı Narköy’de, aynı zamanda çeşit çeşit eğitim, aktivite ve atölye çalışmaları da düzenleniyor. Hem sevdiklerinizle tatil yapabileceğiniz hem de proje üzerinde çalışabileceğiniz Narköy’de, yoga, binicilik, doğaçlama müzik, piknik ve açık havada film izleme gibi pek çok aktiviteye de katılarak gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Eğer Narköy hakkında daha fazla bilgi almak ve bu gibi yerleri merak ederseniz, Türkiye’deki en iyi dağ evleri listemizi okuyabilirsiniz!

  • Konum: Kıncıllı Köyü, Yayla Mevki, Kerpe Caddesi No 13/A, 41600 Kocaeli
  • Telefon: (0262) 561 25 25 (26-27-28)
  • Web adresi
  • Yol tarifi al >

30.Gölcük Nüzhetiye Şelalesi

Gölcük

Burası neresi? Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Nüzhetiye Köyü’nde konumlanan Gölcük Nüzhetiye Şelalesi, İstanbul’a yakın hafta sonu gidilebilecek yerlerden biridir. Çünkü İstanbul’a yaklaşık 1 buçuk saat uzaklıktadır. 🙂 Özellikle günübirlik doğa yürüyüş rotalarından da biri olan Nüzhetiye Şelalesi, kısa ancak zorlu bir yürüyüş parkuruna sahip. Doğu Karadeniz ve Kafkasya’dan göçen Gürcülerin yaşadığı bir köy olan bu yerde, Doğu Karadeniz’in mimari yapısı gözler önüne seriliyor.

Neden gitmeliyim? Her mevsim bir şaheser olan Gölcük Nüzhetiye Şelalesi, yaz aylarında sularıyla sizi serinletirken, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise harika yürüyüşler yapmanızı sağlar. Kış aylarında bile mükemmel bir yer olan şelalede, kestane, kayın ve ıhlamur ağaçları arasında trekking yapmak paha biçilemez olsa gerek. Ayrıca şelalenin hemen yanında yer alan Gölcük Şelale Alabalık restoranına giderek, manzara eşliğinde kahvaltı yapmak ya da yemek yemek oldukça keyifli olacaktır!

31.Ayazma Ilıcası

Burası neresi? Kocaeli’nin Başiskale ilçesinde yer alan Ayazma Ilıcası, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde sağlık merkezi olarak kullanılırken, günümüzde şehrin tek sağlık yapısı olarak önemini koruyor. Tarihi geçmişinin Roma dönemine kadar uzandığı düşünülen bu yer, Osmanlı döneminde insanların yaşadığı bir yerleşim yeri olarak biliniyor.

Neden gitmeliyim? Eskiden tatil yeri olarak kullanıldığı için ”Yazlık” adını alan Ayazma Ilıcası, şifalı suları ile oldukça ünlü bir kaplıcadır. Sularının cilt ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilindiği için sık sık ziyaretçi akınına uğruyor. Aynı zamanda bölgede termal bir otel bulunuyor ve burada dilediğiniz gibi konaklama imkanına sahipsiniz.

32.Soğucak Yaylası

Burası neresi? Deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikte ve 900 dönümlük arazide yer alan Soğucak Yaylası, Sapanca’ya 17 km mesafede konumlanıyor. Doğa harikası bir yayla olan bu yere geldiğinizde, Sapanca Belediyesi’nin yaptırdığı tesisten lavabo ve su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğinizi belirtelim.

Neden gitmeliyim? Çadır ya da karavan kampı için oldukça ideal olan Soğucak Yaylası, aynı zamanda çok geniş bir arazide bulunduğu için Soğucak Yayla Şenlikleri adı altında bir takım festival ve şenlikler de düzenleniyor. Eğer iki gün süren bu festivale denk gelirseniz, konserler, folklor gösterileri ve 0ff-road yarışları gibi daha birçok eğlenceye tanıklık etmiş olursunuz.

Kaçırmayın! Bu aktivitelerin dışında yayla çevresindeki ormanlık alanlarda patika yolları bulunuyor ve burada dilediğiniz gibi yürüyüşler yapabiliyorsunuz. Hatta çevrede mağara ve akarsuların yer aldığını, isterseniz bir keşif yapabileceğinizi de ekleyelim. Ayrıca burada yer alan mini voleybol sahasında sevdiklerinizle beraber güzel ve keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Uyarı! Yanınızda her ihtimale karşı su ve yiyecek bir şeyler bulundurmanız gerekiyor. Unutmayın doğa ile iç içesiniz. 🙂

33.Acarlar Longozu

Acarlar Longozu

Burası neresi? Karadeniz’e 700 metre, İstanbul’a 191 km mesafede Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerden 6 km batıda bulunan Acarlar Longozu, doğuda Karasu ve batıda ise Kaynarca ilçesine bağlı masalsı bir yerdir. Tipik bir kıyı set gölü olan Acarlar Longozu’nun genişliği 250-1250 metre arasındayken, uzunluğu ise 7,5 km’dir. Sularının fazla gelmesinden dolayı bir kısmının Okçu Deresi ile Sakarya Nehri’ne döküldüğü Acarlar Longozu, Türkiye’nin en büyük longoz ormanı olma özelliğine sahiptir.

Birinci derece doğal sit alanı olan Acarlar Longozu, ülkemizde nadir görülen bir doğal varlıktır. Hayvan ve bitki türleri bakımından bir hayli zengin olmasını, orman ve sulak alanlarının bir arada bulunmasına borçludur. Bu sayede birbirinden farklı pek çok endemik bitki ve hayvan çeşidine yer veriyor. Göçmen kuşların hem üremi hem de kış alanı olan bu yerde, yaban hayatının da görüldüğünü biliyor muydunuz?

Neden gitmeliyim? Acarlar Longozu bünyesinde dalgıçlara, ibislere, karabataklara, yaban ördeklerine, bataklık kuşlarına, deniz ve balık kartallarına yer verirken, aynı zamanda tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap gibi hayvanlara da yer veriyor. Ayrıca bölgede, kayın, gürgen, meşe, dişbudak, kızılağaçları ve 12 endemik bitki türünün de bulunması flora ve fauna açısından da ne kadar zengin olduğunun bir kanıtıdır. Avrupa-Sibirya Bitki Coğrafyası Bölgesi’nde bulunan Acarlar Longozu’nun doğa tutkunlarının, fotoğrafçılarının ve kampçıların bir numaralı adresi olduğunu tahmin etmek zor değildir heralde. 🙂

Kaçırmayın! 750 metreye kadar uzanan tahta bir platforma sahip yürüme alanı olduğunu, yer aldığı bölgede otel, pansiyon ve bungalovlar bulunduğunu ve buralarda konaklayabileceğinizi, bölgenin çevresinde ve kenarlarındaki restoranlarda eşsiz ve lezzetli menülerin tadına bakabileceğinizi, tekne turlarına katılabileceğinizi ve suyun üzerinde gezintiye çıkabileceğinizi ve nefes kesen manzaralı teraslarında piknik yapabileceğinizi söyleyelim. Kuşların ve suyun mükemmel sesine doyamayacağınız bir yer olan Acarlar Longozu, suda yüzen ördekleri, doğal yaşamı ve yemyeşil alanı ile muhteşem bir yerdir.

Uyarı! Bölgenin korunabilmesi açısından bazı önlemlerin izlenildiği ve bölgede sadece küçük bir alanın gezintiye açık olduğunu bilmenizde fayda var.

  • Konum: Denizköy, 54500 Karasu/Sakarya
  • Telefon: 0541 686 14 77
  • Çalışma saatleri: 07.30 – 21.30
  • Yol tarifi al > 

34.Melen Çayı

Melen Çayı

Burası neresi? Düzce’de yer alan Melen Çayı, en heyecanlı ve en bilindik rafting alanlarından biridir. Rafting tutkunlarının mutlaka geldiğini Melen Çayı, 13 kilometrelik bir rafting parkuruna ev sahipli yapıyor. Eğer bu işte usta değil ve korkuyorsanız, daha önce böyle bir şey deneyimlemediyseniz korkmayın! Çünkü burada acemiler de düşünülmüş. 🙂 Kısa bir eğitimin ardından sizin için ayrılan parkurun ilk 2 kilometresinde bu deneyiminizi gerçekleştirebilirsiniz. İstanbul’a 214 km mesafede yer aldığını da ekleyelim.

  • Konum: Dokuz Değirmen Köyü No :1 Cumayeri Kasabası Düzce, 81700 Düzce
  • Telefon: 0534 415 88 03
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 23.30
  • Web adresi
  • Yol tarifi al > 

35.Maşukiye 

Maşukiye

Burası Neresi? Maşukiye, Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı bir mahalle/köydür. Kuzeyde Sapanca Gölü, güneyde Kartepe ve Samanlı dağları ile çevreli olan Maşukiye, Marmara’nın en önemli mesire alanlarından biridir. Doğal güzelliği ve el değmemiş doğasıyla Maşukiye İstanbul çevresinde hafta sonu kaçamağı için en uygun yerlerden biridir.

Neden Gitmeliyim? Sabah kahvaltıları ve alabalık restoranlarıyla ünlü olan Maşukiye, yalnızca tertemiz havayı teneffüs etmek ve yem yeşil doğanın tadını çıkarmak için bile mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Tabi, Maşukiye’nin sahip olduğu nitelikler sadece bunlarla sınırlı değil; zira bu şirin köyde görülecek doğal güzellikler de bulunuyor. Bunların arasında Maşukiye’nin yukarısında kalan Kirazlı Yaylası, Aygır Deresi, Maşukiye Şelalesi ve Kuzu Yaylası yer alıyor.

Kaçırmayın! İstanbul’a 120 km, Bursa’ya 150 km, Kocaeli merkezi ilçesi İzmit’e 20 km mesafede yer alan Maşukiye’ye ulaşım her açıdan oldukça kolaydır. Özellikle İstanbul’dan özel aracınızla ortalama 1-1,5 saate Maşukiye’ye ulaşabilir, hem şehirden fazla uzaklaşmadan hem de şehirden kopuk bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Maşukiye’ye ulaştığınızda uzun sohbetli bir kahvaltının keyfini çıkarmayı ve bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmayın!

36.Sapanca

sapanca

Burası Neresi? Sakarya’ya bağlı bir ilçe olan Sapanca, İstanbul’a yakın hafta sonu gidilebilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen destinasyonlardan biri oluyor. Zira Türkiye’nin en meşhur göllerinden bir olan Sapanca gölü, bu şirin ilçede yer alıyor. İstanbul’a oldukça yakın olan Sapanca Gölü, birkaç günlük dinlendirici bir tatil için tüm imkanlara sahip!

Neden Gitmeliyim? Sakarya’nın merkezi ilçesi olan Adapazarı ile İstanbul arasında, Kocaeli sınırına yakın bir lokasyonda yer alan Sapanca, yeşilin her tonuyla bezenmiş görüntüsü ve muhteşem göl manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.  İstanbul’un keşmekeşinden uzak, sakin ve huzurlu bir yer olan Sapanca’da önceliğiniz Natürköy’de bir köy kahvaltısı olmalı! Sonrasında ise rotanızı Sapanca Gölü’ne çevirmeli ve bir bisiklet kiralayıp, göl çevresinde gezintiye çıkmalısınız! Rengarenk çiçeklerin ve yemyeşil ağaçların içinde, göl manzarası eşliğinde gerçekleştirilen ATV turlarına da katılabilirsiniz.

Kaçırmayın! İstanbul’dan 135 kilometre uzakta yer alan Sapanca’ya karayolu üzerinden, ortalama 1-1,5 saatte, rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Sapanca seyahati için İlkbahar mevsimi, özellikle de Mayıs ayı en uygun dönemdir. Bu arada unutmadan söyleyelim: Romantik bir göl turu yapmadan Sapanca’dan dönmeyin!

37.Abant Gölü

Abant Gölü

Burası Neresi? Bolu’ya bağlı bir turizm merkezi olan Abant ve meşhur Abant Gölü il merkezinin 34 kilometre güneybatısında yer alıyor. Yılın her ayında büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Abant Gölü, Türkiye’deki en popüler turizm cennetlerinden biridir. Mamafih İstanbul’a yakın gezilecek yerler listesi Abant Gölü olmadan eksik bir liste sayılır. ‘Peki, Abant Gölü’ne neden gitmeliyim?’ diye soruyorsanız, okumaya devam!

Neden Gitmeliyim? Abant Gölü’ne gitmek için sebep arıyorsanız, yalnızca muhteşem göl manzarası yeterli olacaktır. Lakin bu kadarı yetmez diyorsanız, çevresinde birçok otel, pansiyon, bungalov, restoran ve kafe bulunan Abant Gölü ve çevresinde; ücretsiz ziyaretçi tanıtım merkezi ve doğa müzesi ziyareti, piknik, kamp, doğa yürüyüşü, sportif olta balıkçılığı, bisiklet, fayton ve atla gerçekleştirilen turlar, Çepni Yaylası’nda yamaç paraşütü gibi birçok aktivite sizleri bekliyor.

Kaçırmayın! İstanbul Ankara D-100 karayolu üzerinde yer alan Abant Gölü Tabiat Parkı’na, İstanbul’dan ortalama 3-3,5 saat süren bir yolculuk sonrası ulaşılabiliyor. Abant’a kadar gitmişken, Yedigöller’e uğramayı ihmal etmeyin ve bu harika manzarayı fotoğraflamadan dönmeyin!

38.Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı

Burası neresi? İstanbul’a 310 km, Bolu’ya 42 km uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı, isminden de anlaşılacağı gibi 7 ayrı gölden oluşuyor. Seringöl, Nazlıgöl, Deringöl, Büyükgöl, Küçükgöl, Sazlıgöl ve İncegöl göllerine ev sahipliği yapan Yedigöller Milli Parkı, resmen cennet gibi bir yerdir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında yerli ve yabancı pek çok turist tarafından ziyaret edilen bu yer, 1965 yılında milli park olarak ilan edildi.

Neden gitmeliyim? Milli park olarak ilan edildikten sonra koruma altına alınan Yedigöller Milli Parkı, birbirinden farklı pek çok çeşit hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Doğa ile iç içe olmayı sevenlerin sıklıkla tercih ettiği bu doğa harikası yer, genellikle doğa sporları ve kampçıların akınına uğruyor. Eğer siz de kamp yapmak isteyenlerdenseniz, buranın oldukça uygun bir yer olduğunun altını çizmeliyiz.

Kaçırmayın! Çadır kiralayarak kamp yapabileceğiniz gibi bungalovlarda da konaklayabilme imkanına sahipsiniz. Kış aylarında bembeyaz görüntüsüne ve sonbahar aylarında turuncu yapraklarına aşık olup mükemmel fotoğraflar çekeceğiniz Yedigöller Milli Parkı’nda, piknik ya da doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

  • Konum: Yedigöller, 14030 Merkeşler/Bolu Merkez/Bolu
  • Telefon: 0374 215 52 81
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Web adresi
  • Yol tarifi al >

39.Yuvacık

Yuvacık

Burası Neresi? Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı bir yerleşim olan Yuvacık, İzmit Körfezi’nin doğu ucunda yer alıyor. Karadeniz yaylarını aratmayan Yuvacık, yemyeşil bitki örtüsü, ormanlık alanları, akarsu ve şelaleleriyle Kocaeli’nin gezilecek yerleri arasında başı çekiyor! Ayrıca meşhur Kirazdere Barajı (Yuvacık Barajı) da Yuvacık’taki güzelliklerden birini oluşturuyor.

Neden Gitmeliyim? Şehrin gürültüsünden, keşmekeşinden bunalıp, sıkılan ve biraz olsun uzaklaşmak isteyen İstanbullular için oldukça iyi bir alternatif olan Yuvacık, doğayla baş başa kalıp, kafanızı ve ruhunuzu dinlendirebileceğiniz bir yer. Yuvacık, sahip olduğu ormanlık alanları, barajı, gölü, akarsuyu, şelalesi, alabalık tesisleri, piknik alanlarıyla birlikte ortalama 25 kilometrekarelik bir alandan oluşuyor. İstanbul’dan çok da uzaklaşmadan, huzur dolu bir hafta sonu geçirebileceğiniz Yuvacık’a ortalama 1,5 saate ulaşabilirsiniz.

Kaçırmayın! Yuvacık’ta dere kenarında bulunan tesislerde kahvaltı yapabilir veya alabalık ızgara gibi lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra Yuvacık’ta ‘Beşkayalar Tabiat Parkı, Menekşe Yaylaları, Kazandere-Aytepe ve Kirazdere Barajı‘ gibi doğal güzellikleri gezebilir, buralarda düzenlenen trekking, bisiklet ve ATV turu gibi etkinliklere katılabilirsiniz.

40.Kıyıköy

Kıyıköy

Burası Neresi? Kıyıköy, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Karadeniz kıyısında bulunan bir sahil kasabasıdır. Doğal güzelliği ile ön plana çıkan bu şirin kasaba, yemyeşil ormanlarla çevrili, tablo gibi bir görüntüye sahiptir.

Neden Gitmeliyim? İstanbullular için harika bir kaçış noktası olan Kıyıköy, kırmızı tuğlalı surları, ahşap ve taştan yapılmış Rum evleri ve küçük balıkçı tekneleriyle, oldukça samimi ve şirin bir görüntüye sahip! Doğa ile baş başa kalıp, yeşilin en güzle tonlarıyla karşılaşacağınız Kıyıköy’de nehirde sandalla gezebilir, nilüfer çiçekleriyle kaplanmış nehrin muhteşem manzarasını fotoğraflayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Kıyıköy’e kadar gitmişken; Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Kalesi, Kıyıköy Mağarası, Kıyıköy Limanı ve Liman Hamamı, Aşıklar Tepesi’ni ve el değmemiş kumsalları mutlaka yakından görmelisiniz. İstanbul ile arasında 155 kilometrelik bir mesafe olan Kıyıköy’e, karayolu üzerinden ortalama 2,5 saate ulaşabilirsiniz.

41.Ballıkayalar Tabiat Parkı

Ballıkayalar Tabiat Parkı

Burası Neresi? Marmara’da saklı bir cennet olan Ballıkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, sanayi bölgesinin arkasında yer alıyor. İstanbul’un hemen dibinde yer alan bu park, yemyeşil doğa harikası bir kanyondan oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? Atmaca, alacakarga, hüthüt tarla kuşu, bülbül kuşu, çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebek gibi birçok hayvan türünü içinde barındıran Ballıkayalar, sahip olduğu özel yeryüzü şekilleri sayesinde 1995 yılında milli tabiat parkı ilan edilmiştir. Ballıkayalar Tabiat Parkı, İstanbul’da hafta sonu gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir yer; zira çoluk çocuk burada doğa ile baş başa keyifli dakikalar geçirmeniz mümkün! Bu muazzam parkta, Ballıkayalar deresi kenarında piknik, kanyonda trekking ve bisiklet turu, kaya tırmanışı gibi birçok etkinlik gerçekleştirebilir, dahası kamp kurup burada konaklayabilirsiniz.

Kaçırmayın! İstanbul’dan yalnızca 45 dakikaya Ballıkayalar Tabiat Parkı’na özel aracınızla veya toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma tercih edecekler, Gebze trenlerine binerek, Gebze merkezinde inebilir, sonrasında Tavşanlı Köyü minibüslerine binerek Ballıkayalar parkında inebilirsiniz. Özel araçla gidecekler için parkın girişinde, otopark ücreti olarak 10 TL talep ediliyor. Bunun yanı sıra piknik için masa başı 10 TL; kamp çadırları içinse 20 TL ödemek gerekiyor. Arabasız giriş ise tamamen ücretsiz.

  • Konum: Tavşanlı, Barış Cd., 41400 Gebze/Kocaeli
  • Giriş ücretleri: Özel araç girişi: 10 TL – Piknik masası: 10 TL – Kamp çadırları: 20 TL
  • Yol tarifi al >

-Yaz Tatili Yerleri

42.Şile

Şile

Burası Neresi? Prens Adaları, İstanbul il sınırına bağlı tek tatil seçeneği değil. Şehir merkezine yalnızca 1 saat kadar mesafedeki Şile, şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenleri bekler.

Neden Gitmeliyim? Burası bahar döneminde kamp yapmak ya da yazın denize girmek için son derece uygun. Akşamları ise masalar leziz deniz mahsulleri ile dolup taşıyor. Özel araç kullananların Şile’ye ulaşmak için Ümraniye’den sonra ilçenin tabelalarını takip etmeleri gerekiyor.

Kaçırmayın? İstanbul’a yakın tatil yerleri denildiğinde akla ilk gelen yer olan Şile, çalışan şehir insanı için harika bir kaçış noktası oluyor. Dolayısıyla doğası ve deniziyle harika olan Şile’yi listenize mutlaka ekleyin!

43.Ağva

Ağva

Burası Neresi? Harita üzerinde Şile’ye bağlı olsa da ayrı bir başlıkta değerlendirmeye değen bir yerleşim de Ağva.

Neden Gitmeliyim? Gelin Kayası, Hacıllı Köyü ve Kurudere Şelalesi Ağva tatiline renk katabilecek güzellikler olarak sayılabilir.

Kaçırmayın! Kadıköy gibi merkezi bir lokasyondan Ağva’ya bir buçuk saat içinde kaçmak mümkün.

44.Riva

Riva

Burası Neresi? Beykoz’a yakınlığı ile gönüllere taht kuran Riva, yaz sezonunu erken açmak isteyenlere makul bir tatil olanağı sunuyor.

Neden Gitmeliyim? Riva Deresi kenarında piknik ya da kamp yapmak, Riva Kalesi’ni gezmek ve akşamı mutlaka balıkla şereflendirmek tatil planınızın ana hatlarını oluşturabilir.

Kaçırmayın! Burası ayrıca tekne turlarına ya da arazi araçlarıyla minik bir safari havasında dolaşmaya da son derece elverişli bir bölge.

45.Poyrazköy

Poyrazköy

Burası Neresi? Beykoz’a bağlı, ilçe merkezine 18 kilometre mesafedeki Poyrazköy de yine hem şehrin içinde olup hem de şehir dışı tatili yapıyor gibi hissetmek isteyenler için birebir.

Neden Gitmeliyim? İstanbul’dan uzaklaşıp rahat bir nefes alabileceğiniz Poyrazköy, el değmemiş doğasıyla sizlere ilaç gibi gelecek! Ayrıca Poyrazköy’de bulunan kafe ve restoranlarda yemek yiyip, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün eşlik ettiği muhteşem deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Kaçırmayın! İstanbul’daki yoğunluğa inat yılın belirli dönemlerinde burası gayet sakin. Poyrazköy’e Kavacık ve Beykoz’dan kalkan belediye otobüsleri ile ulaşılabiliyor.

46.Kilyos

Kilyos

Burası Neresi? Resmi adı Kumköy olan Kilyos, İstanbul Avrupa yakasında bulunan Sarıyer ilçesine bağlı bir beldedir. Karadeniz kıyısında yer alan Kilyos, özellikle İstanbullular için yaz aylarının popüler destinasyonlarından biridir.

Neden Gitmeliyim? Tarihi çınar ağacı, kalesi, plajları derken İstanbul’a yarım saat mesafedeki Kilyos’ta yapacak çok şeyiniz var. Artık resmen Karadeniz kıyılarında yer aldığınız için Kilyos’ta Karadeniz mutfağının en leziz yemeklerini de tadabiliyorsunuz. Yaz döneminde plajlar haliyle oldukça kalabalık ancak baharda keyifli bir Kilyos kaçamağı yapmayı mutlaka düşünmelisiniz.

Kaçırmayın! İstanbul merkez ilçelerinden ortalama 40-45 dakikada ulaşabileceğiniz Kilyos, İstanbul’ yakın tatil yerleri arayanlar için oldukça ideal bir seçenektir. Zira yaz aylarında Kilyos’ta birbirinden eğlenceli birçok festival düzenleniyor!

47.Kumburgaz

Kumburgaz

Burası Neresi? Bir zamanlar İstanbul’un en popüler sayfiye yeri olan Kumburgaz, Avrupa yakasında, Büyükçekmece ilçesine bağlı şirin bir beldedir.

Neden Gitmeliyim? İstanbul’a 45 dakikalık mesafede olan Kumburgaz, özellikle yaz aylarında, hafta sonu tatili için tercih edilebilecek en mantıklı yerlerden biridir. 8 kilometrelik sahili ile meşhur olan Kumburgaz, yazın, deniz sörfü, yelken ve dalış gibi su sporları için oldukça uygundur.

Kaçırmayın! Seyahat için özel aracınızla, TEM veya E-5 yolunu kullanarak Kumbugaz’a ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra metrobüs ve halk otobüsü gibi toplu taşıma vasıtalarıyla da bu güzel beldeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Kumbugaz’a gitmek için haziran ve eylül arasını kapsayan yaz sezonunu tercih edebilirsiniz.

48.Çınarcık

Çınarcık

Burası Neresi? Yalova’nın en güzel Sayfiye yerlerinden biri olan Çınarcık, güneyinde Bursa ve Armutlu, doğusunda Yalova Termali, kuzey ve batısında Marmara deniziyle çevrili bir ilçedir. Yalova’nın en büyük ikinci ilçesi olan Çınarcık, adını sahip olduğu ulu çınarlardan dolayı almıştır.

Neden Gitmeliyim? Çınarcık, tüm sahil boyunca denize girilebiliyor olması, tarihi varlığı ve güzel doğasıyla yaz aylarının popüler adreslerinden biri oluyor. İstanbul’a yakın olmasıyla da büyük bir avantaja sahip olan Çınarcık, şehirden uzaklaşıp, deniz-kum-güneş üçlüsü eşliğinde hafta sonu kaçamakları için oldukça ideal! Bunun yanı sıra ilçede; Delmece Yaylası, Erikli Şelalesi, Hasanbaba, Kum Plaj, Erikli Yaylası ve Karlık Yaylası gibi turistik anlamda gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor.

Kaçırmayın! İstanbul’dan ortalama 1,5 sata uzaklıkta yer alan Çınarcık’a ulaşmak oldukça kolay! İstanbul’a yakın gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken Çınarcık’a karayolu veya denizyolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Çınarcık seyahati için okulların kapanmasıyla başlayan yaz sezonunu tercih edebilirsiniz.

49.Karasu

Burası Neresi? Marmara Bölgesi ile Batı Karadeniz’in kesiştiği noktada yer alan Karasu, Sakarya iline bağlı bir tatil beldesidir. Karasu, yoğun şehir hayatından uzaklaşıp, doğanın keyfini çıkarmak isteyenler için en ideal adreslerden biridir.

Neden Gitmeliyim? Karasu, İstanbul’a olan yakınlığı ile her geçen yıl daha da popülerleşen bir ilçedir. 20 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi, doğal plajları, sahili çevreleyen, yazlık evleri, siteleri, otel ve pansiyonlarıyla Karasu, özellikle yaz aylarında, İstanbul’dan fazla uzaklaşmak istemeyenlere, güzel tatil yapma imkanı sunuyor.

Kaçırmayın! İstanbul’a yalnızca 190 km mesafede yer alan Karasu’ya gitmişken; Maden Deresi, Acarlar Langozu ve İstanbul’a yakın kamp yerleri denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı gibi turistik noktaları mutlaka görmelisin! Şansınız varken buralarda kamp yapabilir, bisiklet turlarına katılabilir hatta piknik bile yapabilirsiniz.

50.Akçakoca

Akçakoca

Burası Neresi? Akçakoca, Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Düzce’ye bağlı bir ilçedir. Karadeniz kıyısı boyunca uzanan 35 kilometrelik geniş bir kumsala sahip olan Akçakoca, turizm anlamında oldukça popülerdir.

Neden Gitmeliyim? İstanbul, Ankara, Bursa ve Zonguldak gibi şehirlere 2-3 saatlik bir mesafede yer alan Akçakoca, Karadeniz kıyısındaki en güzel tatil yerlerinden biridir. El değmemiş doğası, yemyeşil bitki örtüsü ve berrak sularıyla Akçakoca’nın 1950’li yıllardan itibaren gözde bir tatil cenneti olmasına ve her geçen yıl ziyaretçi kapasitesini daha da arttırmasına şaşırmamak gerek! Akçakoca’ya gitmişken bu şirin ilçede gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bunların arasında; Çınar Caddesi, Çuhallı çarşısı, Akçakoca Limanı, Kale plajı, Cumayanı Mesire Alanı, Topuk Yaylası ve dünyanın en güzel camileri arasında gösterilen Merkez Camii öne çıkıyor.

Kaçırmayın! İstanbul’a yakın tatil yerleri listesine kesinlikle eklenmesi gereken bir yer olan Akçakoca ile İstanbul arasında ortalama 250 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Bu mesafe, karayolu ulaşımı baz alındığında yaklaşık 3 saate tekamül ediyor. Akçakoca kolay ulaşılabilir lokasyonu sayesinde İstanbul’un yanı sıra Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerden de yoğun turist trafiği alıyor.

51.Avşa 

Avşa

Burası Neresi? Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir’e bağlı bir ada olan Avşa, konum olarak Marmara denizinin güneybatısında yer alıyor. Diğer adı Türkeli Adası olan Avşa, 36 kilometrelik bir alandan oluşuyor.

Neden Gitmeliyim? İstanbul’a en yakın tatil yerlerinden biri olan Avşa, yaz turizmi açısından oldukça popülerdir. Hatta yazın Marmara bölgesinin en çok ziyaret edilen noktası olan Avşa’ya, en yoğun ilgi İstanbullar tarafından gösteriliyor. Zira İstanbul’a oldukça yakın olan Avşa’ya, yaz sezonu boyunca günde 3-4 kez feribot seferleri düzenleniyor. Avşa’da deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını doyasıya çıkarabildiğiniz gibi turizm anlamında da gezip görebileceğiniz yerler bulunuyor. Bunların arasında; Ali Baba Türbesi, Altınkum, Kadınlar Koyu, Çokincir Koyu, Yiğitler Köyü, Kumtur Plajı, Beyaz Saray Koyu ve Manastır yer alıyor.

Kaçırmayın! Avşa’ya, Tekirdağ, İstanbul ve Erdek‘ten düzenli yapılan feribot seferleriyle kolayca ulaşılabiliyor. İstanbul’un Yenikapı ve Bostancı iskelelerinden düzenli olarak hareket eden İDO feribotlarına binerek, ortalama 3-4 saatlik bir yolculuk sonrası Avşa’ya ulaşabilirsiniz.

52.Şarköy

Şarköy

Burası Neresi? Tekirdağ’a bağlı bir ilçe olan Şarköy, şehrin güneybatısında Marmara denizi kıyısında yer alıyor. Türk şarabının üssü olarak anılan Şarköy, meşhur Doluca şarabıyla tanınıyor. Bunun yanı sıra Şarköy, hemen hemen 60 km uzunluğundaki sahiliyle yaz sezonunun gözde tatil beldelerinden biri oluyor.

Neden Gitmeliyim? İstanbul’a yakın oluşuyla, yaz aylarının popüler tatil beldelerinden biri olan Şarköy’ün adı eski gibi sıklıkla duyulmasa da son yıllarda tekrar yükselişe geçtiğini söyleyebiliriz. Şarköy, yazın İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan, iki-üç günlük serinletici bir tatil yapmak isteyenler için oldukça ideal! Tatilin dışında endemik bitki örtüsü ve el değmemiş koylarıyla dikkat çeken Şarköy’de görülmesi gereken birçok doğal güzellik bulunuyor. Bunlar: Uçmakdere, Güzelköy, Gaziköy, Tepeköy, Eriklice ve Hoşköy olarak sıralandırılabilir.

Kaçırmayın! İstanbul ile arasında yalnızca 228 kilometrelik bir mesafe bulunan Şarköy’e, karayolu üzerinden, ortalama 3-3,5 saatte, kolayca ulaşabilirsiniz.

53.Kerpe

kocaeli kerpe

Burası Neresi? Kerpe, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan turistik bir beldedir. Yaz aylarının popüler rotalarından biri olan Kerpe, Kocaeli’ndeki dört mavi bayraklı plajdan biridir.

Neden Gitmeliyim? İstanbul’a yakın tatil yerlerinden biri olan Kerpe, el değmemiş sahili ve doğasıyla İstanbulluların tatil için en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.  Çam ağaçlarıyla çevrelenmiş, durgun denizi ve temiz sahiliyle, özellikle çocuklu aileler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Kerpe, Karadeniz’in hırçın sularından etkilenmiyor. Hatta suyun derinliğinin fazla olmaması da özellikle çocuklar için daha iyi bir seçenek olmasını sağlıyor. Kerpe’de konaklama için küçük çaplı pansiyon ve apart oteller bulunuyor lakin gitmeden evvel mutlaka araştırılıp rezervasyon yaptırılması gerekiyor.

Kaçırmayın! İstanbul’dan yalnızca 2-2,5 saat uzaklıkta yer alan Kerpe’ye ulaşmak oldukça kolay! Karayolu üzerinden sağlanan ulaşımda şehirlerarası otobüslerden yararlanabilir veya özel aracınızı kullanabilirsiniz. Seyahat için İstanbul-Ankara Tem otoyolunu üzerinden Kocaeli-Kandıra sapağını kullanabilir veya Şile-Ağva istikametini takip edebilirsiniz.

54.Kefken 

Kefken 

Burası Neresi? Kefken, Kerpe gibi Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan bir tatil beldesidir. İstanbul’a yakınlığı dolayısıyla, şehirden fazla uzaklaşamayıp, yakın yerler arayanlar için yaz sezonu boyunca, denize girip güneşlenmek için tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.

Neden Gitmeliyim? İstanbul’da yaşıyor, fakat şehirden fazla uzaklaşamıyor ama gürültüden ve koşuşturmacadan biraz olsun uzaklaşmak istiyorsanız, Kefken sizin için biçilmiş kaftan! Kocaeli’nin en meşhur sayfiye alanı olan Kefken, halka açık plajları, tertemiz denizi ve kumsalıyla oldukça ünlü bir tatil beldesi… Lakin burada denize girerken biraz dikkatli olmak gerekiyor; zira Karadeniz’in hırçın sularında neyin ne zaman olacağı pek belli olmuyor. Denizde derinlik birden artabilirken, dalgalar sizi alıp götürebiliyor.

Kaçırmayın! İstanbul’dan yola çıkıldığında, ortalama 2-2,5 saate ulaşabileceğiniz Kefken’e gitmek için İstanbul-Ankara Tem Otoyolunu kullanabilir veya Şile-Ağva güzergahını takip edebilirsiniz.

55.İğneada 

İğneada 

Burası Neresi? Trakya bölgesinde, Karadeniz kıyısında yer alan İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. İğneada, meşe, dişbudak, kızılağaç ve kayınlardan oluşan Longoz ormanlarıyla, masmavi denizi, gölleri, kıyı kumullarıyla cennetten bir köşe gibidir.

Neden Gitmeliyim? Yeşilin tonlarını barındıran ihtişamlı doğasının yanı sıra İğneada, tarihi ve kültürel varlığıyla da dikkat çekiyor. Bunun dışında kuşların göç güzergahı üzerinde bulunan ve kuğuların yaşam alanlarından biri olan İğneada, yılın her mevsimi farklı bir güzelliğe bürünüyor. Yaz tatili için İstanbullular tarafından sıklıkla tercih edilen İğneada, ayrıca doğal bir lezzet olan orman balıyla da oldukça meşhur. Niteliklerini saymakla bitiremeyeceğimiz İğneada turunuzda ”Dupnisa Mağarası, İğneada Feneri, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Beğendik Köyü” gibi gezip görmeniz gereken birçok yer bulunuyor.

Kaçırmayın! İstanbul’da yaşıyorsanız ve henüz İğneada’ya gitmemişseniz, bu harika tatil kasabasını listenizin en başına taşıyabilirsiniz. İstanbul’dan yalnızca 234 kilometre uzakta yer alan İğneada’ya, karayolu üzerinden, ortalama 3,5 saate ulaşmanız mümkün! Yolculuğun keyfini çıkarmak için kendi aracınızla seyahat etmenizi veya özel bir araç kiralamanızı öneriyoruz.

56.Marmara Adası 

Marmara Adası 

Burası Neresi? Marmara Denizi’ndeki en büyük ada olan Marmara Adası, Balıkesir’e bağlı bir yerleşimdir. Gökçeada’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci adası olan Marmara Adası, İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlere yakın olması sebebiyle Marmara Bölgesi’ndeki en popüler turizm merkezlerinden biridir.

Neden Gitmeliyim? İstanbul’dan uzaklaşmak, denizin ve güneşin tadını çıkarmak için harika bir seçenek olan Marmara Adası, eşsiz manzarası ve kartpostalları aratmayan görüntüsüyle, giden herkesi kendisine hayran bırakıyor. Marmara Adası’na, tertemiz denizinde yüzmek, geniş plajlarında güneşlenip, dinlenmek, gün batımını izlemek, el değmemiş koyları ve köyleri görmek için mutlaka gitmelisiniz. Gitmişken ‘‘Aba, Kole, Manastır ve Mestanağa gibi koyları, Çınarlı Köyü, Gündoğdu Köyü ve Saraylar beldesinde bulunan Açıkhava Arkeoloji Müzesi’’ gibi önemli yapıları ve doğal güzellikleri görmeyi unutmayın!

Kaçırmayın! Marmara Adası’na İstanbul, Tekirdağ ve Erdek’ten denizyolu üzerinden direkt ulaşılabiliyor. Tekirdağ ve Erdek’ten arabalı vapurlar; İstanbul’dan ise İDO feribotlarıyla, 2,5 saatlik bir sürede adaya ulaşabilirsiniz.

57.Assos

Assos

Burası neresi? Edremit Körfezi’nin kıyısında, Midilli Adası’nın karşısında yer alan Assos, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir yerdir. Çanakkale’ye 85 km, İstanbul’a ise 540 km uzaklıkta konumlanan Assos, tarihi yapıları ve tertemiz havası ile özellikle yaz aylarında sık sık ziyaret edilen yerlerden biridir. Antik Çağda ”Troas” diye adlandılan bölgenin güneyinde bulunan Assos, 1880 – 1883 yıllarında Amerikan Arkeoloji Enstitüsü’nün yaptığı kazı çalışmalarında mimar Francis H. Bacon tarafından keşfedilmiştir. M.Ö 900’lü yıllarda kurulduğu bilinen Assos, Antik Çağ’ın en önemli yerleşim yerlerinden biridir.

Andezit kayalıkları üzerinde kurulan kentin tarihinin, yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda Tunç Çağı’na kadar dayandığı ortaya çıkmıştır. Pek çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Assos, tarihi ve kültürü açısından adını çokça kez duyurmayı başarmıştır. Athena Tapınağı ve antik amfi tiyatro alanının, şehirdeki en önemli yapıları arasında yer alması ve önemli düşünür Aristo’nun 3 yıl burada yaşaması ve bir felsefe okulu kurması, kentin o dönemde kültür, sanat ve bilim merkezlerinden biri olduğunun kanıtıdır.

Neden gitmeliyim? Her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan Assos, doğal koyları, yemyeşil doğası, tertemiz havası ve berrak denizi ile ziyaretçilerini büyülüyor. Günübirlik gitmenin yanı sıra daha uzun süre kalıp güneşin, denizin ve doğanın tadını çıkarmak isterseniz burada pek çok apart otelin, pansiyonun, otel ve kamping alanlarının bulunduğunu bilmelisiniz. Zaten çoğu ziyaretçi kendi çadırlarını yanında getirerek mevcut alanlarda kamp yapmayı daha çok tercih ediyor.

Kaçırmayın! Buraya geldiğinizde mutlaka Assos Antik Kenti, Athena Tapınağı, Assos Antik Liman, Behramkale Köprüsü, Hüdavendigar Cami, Kadırga Koyu, Sokakağzı Koyu, Yeşilyurt, Adatepe, Assos Antik Tiyatro, Assos Aristo Heykeli ve Sivrice Koyu gibi birçok noktaya uğramalısınız! Ayrıca Assos gezilecek yerler yazımızı inceleyerekte daha detaylı bilgiye ulaşacağınızı unutmayın!

58.Bozcaada

Polente Feneri

Burası neresi? Çanakkale sınırları içerisinde bulunan Bozcaada, İstanbul’a 473 km uzaklıkta olduğu için sık sık ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Özellikle son yıllarda popülerliğini daha da artıran ve yaz aylarında nüfusu bir hayli artan Bozcaada, tarih kokan sokaklarıyla özdeşmiş küçük ama bir o kadar da şirin balıkçı kasabasıdır. Sıcakkanlı ve misafirperver insanıyla, tertemiz havasıyla ve eşsiz manzarasıyla kesinlikle bir kez olsun gidilmesi gereken bir rotadır.

Neden gitmeliyim? Öncelikli olarak buraya geldiğinizde, mutlaka Bozcaada’nın simgesi haline gelen Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri’ne, Bozcaada Kalesi’ne ve Bozcaada’nın en yüksek noktası olan Göztepe’ye gitmelisiniz. Daha birçok harika gezilecek noktasına sahip olan Bozcaada’da, aynı zamanda Bozcaada’da yapılacak bir dünya şey de bulacaksınız! Bozcaada’nın gezilecek yerlerini keşfetmeli, birbirinden farklı aktiviteleri yapmalı, çeşit çeşit ve bir o kadar da leziz kahvaltı mekanlarına gitmeli ve kamp yerlerinde dilediğiniz gibi konaklamalısınız.

59.Ayvalık

Ayvalık

Burası neresi? Ege Bölgesi kıyısında konumlanan Ayvalık, taş evleri, mavi bayraklı plajları ve yeşil ormanları ile yerli ve yabancı birçok turist tarafından akın ediliyor. İstanbul’a yakınlığı ile çok sık tercih edilen Ayvalık, İstanbul’a 5 saat, Balıkesir’e ise 2 saat mesafededir. Antik Çağda ”ayva” anlamına gelen ”Kidonia” adıyla anılan Ayvalık, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Neden gitmeliyim? Ayvalık sokaklarını, kafelerini, butik restoranlarını, antikacılarını, sanat galerilerini ve seramik atölyelerini fazlasıyla beğeneceğiniz bir yer. Buraya geldiğinizde, Şeytan Sofrası, Kozak Yaylası, Ayvalık Çarşısı, Taksiyarhis Kilisesi, Saatli Cami, Ayazma Kilisesi, Aya Nikola Kilisesi, Cennet Tepesi, Sarımsaklı Plajı, Badavut Sahili ve Ortunç Koyu gibi birçok noktaya uğramalısınız.

60.Cunda Adası

Cunda Adası

Burası neresi? Ayvalık ilçesine bağlı olan Cunda Adası, Alibey Adası olarak da biliniyor. Ayvalık Adaları olarak bilinen büyüklü küçüklü 22 ada arasından en büyüğü olan Cunda Adası, yerleşime açık tek adadır. Ayrıca Ege Denizi’nin dördüncü büyük adası da olan Cunda Adası, Arnavut kaldırımlı taş sokakları, kilise ve manastırları, tarihi yapıları, yel değirmenleri ve doğal güzellikleri ile olağanüstü bir tatil beldesidir. Cunda Adası hakkında daha detaylı bilgi için gezilecek yerlerini keşfetmelisiniz. 🙂 İstanbul’a 412 km uzaklıkta olduğunu da belirtelim!

61.Akçay

Akçay

Burası neresi? Ülkemizin en sakin ve en huzurlu yerlerinden biri olan Akçay, sessiz ve sakin atmosferiyle, tertemiz ve berrak deniziyle, termal kaynakları ve oksijen depolu havası ile harika tatil beldelerinden biridir. Kaz Dağları’na yakın bir konumda yer alan Akçay, Türkiye’nin ilk turizm beldeleri arasında yerini alıyor. Edremit ilçesine bağlı olan Akçay, ilçeye 8 km, İstanbul’a 373 km uzaklıkta olup, yerli ve yabancı pek çok turist tarafından, özellikle de yaz aylarında, akın ediliyor. Buraya geldiğinizde, Altınkum Plajı, Sarıkız Heykeli, Çamlıbel Köyü, Zeytinli, Hasanboğuldu ve Sütüven Şelalesi, Güre Kaplıcaları ve Kordon’a uğramanız gerektiğinin altını çizelim.

-Yakın İller

62.Edirne

Edirne

Burası neresi? Tekirdağ ve Kırklareli illeri ile komşu olan Edirne, İstanbul’a 288 km mesafede yer alıyor. Adını M.S 124’te Batı Trakya’yı dolaşan Roma İmparatoru Hadrian’dan alan şehir, geçmişte Osmanlı’ya başkentlik yapmıştır. Sokaklarında tarih kokan şehirde öncelikli olarak II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı Selimiye Cami’sini görmeniz gerektiğini belirtelim.

Neden gitmeliyim? Ayrıca Meriç Nehri kıyısında yürüyüşler yapacağınızı, Ali Paşa Çarşısı’nda dolaşacağınızı ve sevdiklerinize hediyeler alacağınızı, restoranlarda ciğer tava ya da köfte yiyeceğinizi ekleyelim. Eğer Edirne hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz, Edirne’de gezilecek yerler listemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

63.Safranbolu

Safranbolu

Burası neresi? Karabük‘ün en turistik ilçesi olan Safranbolu, İstanbul’a 404 km uzaklıktadır ve sakin ve sessiz bir tatil yapmak isteyenlerin kaçış noktalarından biridir. Eski zamanlarda ismi Zafranbolu olan ilçe, bölgede yetişen safran bitkisinden dolayı bu ismi almıştır. Batı Karadeniz’in en güzel kasabası olan Safranbolu, evleri ile oldukça ünlüdür. Osmanlı kent mimarisini yansıtan ve kendine özgü bir mimariye sahip olan bu evler, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alıyor.

Neden gitmeliyim? Meşhur Safranbolu evlerinin yanı sıra tarihi yapıları, kent kültürü, gelenek ve görenekleri, yöresel yemekleri, doğal güzellikleri ve yaşam tarzı ile fazlasıyla otantik bir noktadır. İlçeyi ziyaret ettiğinizde öncelikli olarak, Arasta çarşısına gitmeli ve sevdiklerinize hediyelik eşyalar satın almalısınız. Bunun dışında Safranbolu gezilecek yerler listesine göz atarak daha detaylı bilgi öğrenebilirsiniz.

64.Düzce

Düzce

Burası neresi? İstanbul’a 225 km mesafede yer alan Düzce, doğal güzellikleri ile ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Arabayla iki buçuk saatte ulaşacağınız Düzce, genellikle kampçıların ve doğa tutkunlarının bir numaralı adresidir. Geldiğinizde, Hemşin Köyü ve Dadalı Köyü’ne gitmeli, Güzeldere Şelalesi, Aydınpınar Şelalesi ve Kurugöl Kanyonu’nu görmeli ve burada trekking yapmalı, sarkıt ve dikitlerle dolu Sarıkaya Mağarası ve Fakıllı Mağarası’nı keşfetmeli ve son olarak Melen Çayı’nda rafting yapmalısınız. Daha detaylı bilgi için de Düzce’de gezilecek yerler listesine göz atmalısınız!

65.Bolu

Bolu

Burası neresi? İstanbul’a 264 km mesafede yer alan Bolu, tarihi yerleri, doğal güzellikleri, lezzetli yemekleri, gezilecek yerleri, havası ve insanıyla her mevsim gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bolu ziyaretinizde öncelikli olarak, Bolu Müzesi, Yıldırım Bayezit Cami – Büyük Cami, Akkaya Travertenler, Seben Kaya Evleri, Gölcük, Yedigöller, Abant, Göynük, Mengen, Sülüklü Göl, Kartalkaya Kayak Merkezi ve Mudurnu gibi popüler noktalara uğramalısınız. Eğer Bolu’da gezilecek yerler yazımızı incelemek isterseniz, daha detaylı bilgi edinilebileceğinizi söyleyelim.

66.Bursa

Bursa

Burası neresi? İstanbul’dan sonra Türkiye’de popüler olan şehirler arasında yer alan Bursa, İstanbul’a yaklaşık 2 saatlik mesafededir ve hafta sonunu değerlendirmek isteyenler için birebir adrestir. Turistik yerleri, doğal güzellikleri, yemekleri, tarihi noktaları ve daha pek çok özellikleri ile Bursa, kesinlikle gidip görülmeli! Unutmadan, meşhur iskenderini de yemeden dönmeyin. Ayrıca Bursa hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmanız açısından bu listeleri buraya bırakıyorum. 🙂 Bursa’nın gezilecek yerlerini keşfetmeli, Bursa’da nerede kahvaltı yapılır öğrenmeli, Bursa’da yapılacak aktivitelere katılmalı, Bursa’da kamp yapmalı, Bursa’nın tarihi yerlerini gezmeli ve Bursa çevresinde nerelere gitmeli bilmelisiniz.

67.Eskişehir

Eskişehir

Burası neresi? Öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir, İstanbul’da hafta sonu gezebileceğiniz yerler arasında. İç Anadolu bölgesinin önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Eskişehir, gezilecek noktaları, doğal yerleri, tarihi değerleri ve yöreye özgü yemekleri ile oldukça tercih edilen rotalardan biridir. Eskişehir’i yakından keşfetmek için, Eskişehir gezilecek yerleri, Eskişehir’e yakın ve çevresinde gezilecek yerleri, Eskişehir’de yapılacak şeyleri, Eskişehir’in tarihi yerleri, Eskişehir kamp yerleri ve Eskişehir’de kahvaltı mekanları adlı yazılarımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca İstanbul’a 301 km mesafede yer aldığını da unutmadan belirtelim!

-Kış Tatili Yerleri

68.Uludağ Kayak Merkezi

Uludağ Kayak Merkezi

Burası Neresi? Türkiye’de kış tatili denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Uludağ, Bursa il sınırları içerisinde yer alıyor. Türkiye’deki en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ’ın yüksekliği 2.543 metreyi buluyor. Uludağ’da 15’i özel ve 12’si kamuya ait olmak üzere 27 konaklama tesisi bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Uludağ, kış turizminin vazgeçilmez biri olarak, her yıl, yerli veya yabancı binlerce turistin akınına uğruyor. Kayak, snowboard, bigfoot, buzpateni ve kar motosikleti gibi kış sporlarına elverişliliği, geniş ve yüksek alanı, birbirinden lüks veya salaş otelleriyle oldukça popüler olan Uludağ Kayak Merkezi, Bursa’nın en çok ziyaret edilen bölgesi oluyor. Bunun dışında, Uludağ Kayak Merkezi’nde, İsviçre Alpler’inde olduğu gibi “Tur Kayağı” ve “Helikopterli Kayak” yapılabiliyor. Uludağ’da verilen hizmetler arasında; alışveriş merkezleri, eğlence yerleri, yeme-içme alanları, sağlık ocağı, kayak malzemeleri satış ve kiralama ofisleri ve kayak hocalarından özel ders gibi ayrıcalıklı hizmetler yer alıyor.

Kaçırmayın! İstanbul ile arasında yaklaşık 188 km mesafe bulunan Uludağ’a kara yolu üzerinden ortalama 2-3 saate ulaşılabiliyor. Dağ zirvesine çıkarken kullanılan yolların bakımı sürekli ve düzenli olarak yapıldığı için Bursa il merkezinden Uludağ’a tırmanmak oldukça kolay oluyor. Ayrıca Uludağ Kayak Merkezi’ne düzenli olarak otobüs ve minibüs seferleri düzenleniyor. Bunun yanı sıra Uludağ’a Türkiye’nin ilk teleferiği olan Bursa Teleferik ile ulaşılabiliyor. Son olarak, Uludağ ziyaretinizi planlamadan önce, tatilinizi her kış düzenlenen Kış festivallerine denk getirmeyi unutmayın!

69.Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe Kayak Merkezi

Burası Neresi? İstanbul’a yakın olması sebebiyle Kış turizmin tercih edilen destinasyonlarından biri olan Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli ilinde yer alıyor. Eski adı Kel Tepe olan kayak merkezi, Kocaeli’nin merkezi ilçesi olan İzmit’in güneydoğusunda, Sapanca Gölü ile İzmit Körfezi arasında, Maşukiye’ye yakın bir konumda bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasında yer alan Kartepe’yi aslında İstanbul’a yakın tatil yerler başlığı altında da konumlandırabilirsiniz. Zira kış aylarında burada konaklayıp, eğlenceli bir kış tatili gerçekleştirebilirsiniz. Fiyat açısından Uludağ’a göre daha uygun; mesafe açısından ise İstanbul’a daha yakın olan Kartepe Kayak Merkezi’ni, hafta sonu kaçamağı için gönül rahatlığıyla tercih edebilir, merkezde hizmet veren otellerde konaklayabilirsiniz.

Kaçırmayın! Kartepe Kayak Merkezi ile İstanbul’ arasında 110 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla İstanbul’dan yola çıkıldığında, karayolu üzerinden yaklaşık 1-1,5 saatte Kartepe’ye rahatlıkla ulaşılabiliyor. Kartepe Kayak Merkezi’ne gitmek için en uygun zaman ise Ocak ve Şubat ayları oluyor. Zira bu aylarda kar kalınlığı kayak ve snowboard gibi kış sporlarına daha elverişli oluyor.

70.Kartalkaya Kayak Merkezi

Kartalkaya Kayak Merkezi

Burası Neresi? Türkiye’nin en ünlü kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu’nun doğusunda, Köroğlu Dağları üzerinde yer alan bir kış turizmi merkezidir. Kartalkaya, İstanbul’a olan yakınlığının verdiği avantajla, hafta sonu tatilleri için en çok tercih edilen kayak merkezlerinden biridir.

Neden Gitmeliyim? Kış sporları için 1850–2200 metre arasında bir pist alanına sahip olan Kartalkaya Kayak Merkezi, Alp disiplini kayağı ve tur kayağı için oldukça uygun bir merkezdir. Çam ağaçlarının süslediği kayak merkezinde, snowboard, kayak ve kızak gibi aklınıza gelebilecek birçok kış sporu yapılabiliyor. Bunun yanı sıra bölgede konaklama ve yeme-içme ihtiyaçlarına uygun birçok özel müessese yer alıyor.

Kaçırmayın! Kartalkaya Kayak Merkezi’nde kış sezonu Aralık ayının ilk dönemlerinde başlayıp, Mart ayının sonlarına kadar devam ediyor. Dolayısıyla İstanbul’da yaşayanlar, kış mevsimi boyunca, iki günlük bir hafta sonu tatili için Kartalkaya Kayak Merkezi’ni gönül rahatlığıyla tercih edebilirler! İstanbul’dan, yaklaşık 294 km uzakta yer alan Kartalkaya’ya, karayolu üzerinden, ortalama 3,5 saate ulaşabilirsiniz.

Bu İçerikler Dikkatinizi Çekebilir

Yorum yapın

Bizi Takip Edin