Helsinki’de Ne Yenir? Ne İçilir? | İçinizi Isıtacak 12 Tat

Finlandiya’nın başkenti olan ve ülkenin önemli turizm merkezlerinden biri olan Helsinki yemek kültürü bakımından da ülkenin önde gelen şehirlerinden biri konumunda bulunuyor. Soğuk ülkenin soğuk şehrinde aç kalmamak için yenebilecek ve içilebilecek şeylerin ne olduğunu araştırdık ve “Helsinki’de ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenlerin bu merakını giderecek bir liste oluşturduk.

Helsinki’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Helsinki’de gezilmesi gereken yerler nereler diye merak edenler için daha önce hazırladığımız yazının ardından bu sefer şehrin yemek kültürünü ele alalım istedik. Yazımızın detaylarında Helsinki mutfağı hakkındaki genel geçer bilgileri okuduktan sonra en fazla tercih edilen Helsinki yemekleri neler onlara birlikte göz atacağız.

Fin mutfağı et ve sebze yemeklerinin iç içe geçtiği karma bir yemek kültürüne sahip. Soğuk bir iklime sahip bölgede insanlar çoğunlukla enerji ve sıcaklık verici yiyecekleri ve alkollü içecekleri tüketmeyi tercih etmektedir.

Yöresel lezzetlerin yanında gastronomik tatlar için de Helsinki doğru bir adres. Şehirde bulunan 30 civarındaki Michelin yıldızı almış restoran bulunuyor ve bu mekanlarda eşsiz deneysel lezzetler sunuluyor.

Neyse efendim bu kadar genel bilginin ardından Helsinki’ye gelmişken tatmadan dönmemeniz gereken lezzetlerden oluşturduğumuz “Helsinki’de ne yenir? Ne içilir?” listemize geçebiliriz artık;

1. Somon Balığı

Somon
Somon

Deniz ürünleri Helsinki’nin önemli yemek değerleri arasında bulunuyor. Norveç ile artık özdeşleşen somon balığı başta olmak üzere birbirinden lezzetli balıkları bu şehirde denemek mümkün olabiliyor. Farklı pişirme teknikleri ile hazırlanarak sunulan somon muhteşem bir öğün olarak Helsinki’de karşımıza çıkıyor.

2. Av Eti

geyik eti
Yaban geyik eti Helsinki’de çok sevilerek tüketilen bir besin.

Ren geyiği başta olmak üzere avlanılarak yakalanan hayvanların etleri Helsinki mutfağı içinde bolca karşılaşacağınız menülerin başında geliyor. Bu etler yabani ortamda yetişen hayvanların etleri olduğundan alıştığımız etlere oranla daha sert ve ekşi olmaktadır. Bu nedenle alışmak biraz zaman alabilmektedir.

3. Hernekeitto

Hernekeitto
Hernekeitto ya da Bezelye Çorbası

Bildiğimiz bezelye çorbasına Fin mutfağı içinde hernekeitto deniyor. Çorbanın ülkede önemli bir yere sahip olmasının sebebi ise savaş zamanında bezelyenin dayanaklılığı sayesinde insanların hayatta kalarak yaşamlarını sürdürmeyi başarmalarıdır.

4. Fin Sosisi

Makkara
Makkara

Domuz etinden yapılan bu sosis Helsinki’de ne yenir? diye merak eden ve domuz eti yemekte sakınca görmeyen ziyaretçilerin mutlaka tatması gereken atıştırmalıklardan biri. Doyurucu olması ise bunu daha cazip kılan diğer özelliği. Finlandiya’da bu sosise genellikle “makkara” deniyor.

5. Kahve

kahve
Helsinki demek filtre kahve demek

Özellikle filtre kahve Finliler için günün her anı tüketilebilen ve insanların içerek kendine geldiği önemli içeceklerin başında gelmektedir. Finlandiya’daki insanların dünya üzerinde en çok kahve içen kişilerden olması da bunu destekleyen bir istatistik. Bu da “Helsinki’de ne yenir? Ne içilir?” diye soranların filtre kahve cevabını almasını çok doğal bir durum olarak görmemizi sağlıyor.

6. Kalakukko

Kalakukko
Kalakukko

Kalakukko Fin mutfağı içindeki en geleneksel yiyeceklerden biri. Özellikle av esnasında yanlarında dayanıklı yiyecekler bulundurması gereken avcıların yanlarında götürdüğü bu yemek için Fin usulü balık-ekmek dersek yanlış söylemiş olmayız. Yalnız çavdar ekmeğinin içinde balığın yanı sıra domuz etinin de olmasından dolayı domuz eti konusunda hassas olanların dikkatli olmasında fayda var.

7. Votka

Finlandia Vodka
Şehrin en sevilen votka markası: Finlandia Vodka

İç ısıtan içkilerden biri olan votka Helsinki mutfağı içinde de yemeklerin yanında bolca tüketilmekte, şehrin gece hayatında ise en gözde içeceklerin başında gelmektedir. Finlandia Vodka ise 50 yıllık geçmişi ile ülkede kendisine sağlam bir yer edinmiş şehrin önemli votka markalarından biridir.

8. Korvapuusti

Korvapuusti
Korvapuusti

Finlandiya’da tarçınlı çöreğe bu isim veriliyor. Helsinki’de her köşede karşınıza çıkabilecek bu lezzet, görünümü itibariyle bir salyangozu andırıyor ve muhteşem tarçın aromasıyla yiyenlere büyük bir keyif veriyor.

9. Piirakka

Piirakka
Piirakka

Atıştırmalık minik bir şeyler istiyorsanız bu pirinçli çörekleri denemenizi tavsiye ediyoruz. Bir de yanına güzel bir demlik filtre kahve aldıysanız Helsinki mutfağı hakkındaki fikirleriniz tamamen olumlu olacaktır.

10. Lihapullat

Lihapullat
Lihapullat

İskandinav yaşam alanlarını dünyanın her yerine ve ülkemize ulaştıran İkea’ya birçoğumuz uğrayıp kendi evimizle ilgili hayaller kurmuşuzdur. İkea’nın sonunda ise çıkmadan önce bir yemek alanı bulunuyor. Hah, işte o alanda en çok satılan menülerden olan köfteler Helsinki yemekleri içinde de çok rağbet gören yemeklerin başında gelmektedir. Bu köfteler geleneksel yemekleri merak edenlerin denemesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.

11. Ringa Balığı

Ringa Balığı

Somon balığı ile deniz ürünleri konusunda Helsinki’nin en özel elemanlarından biri de ringa balığı. Diğer soğuk deniz balıkları gibi yağlı ve lezzetli bir balık olan ringa balığını da “Helsinki’de ne yenir?” diye soranların kesinlikle denemesini tavsiye ediyoruz.

12. Yaban Mersini

Yaban Mersini
Yaban Mersini

Tatlılarda da bolca kullanılan yaban mersini Helsinki’ye gelenlerin tatmadan dönmemesi gereken bir meyve. Şöyle sulu sulu, lezzetli mi lezzetli bir kase yaban mersinini alın ve ağzınızdaki kırmızı meyve şöleninin keyfini sürün. Vaktiniz olursa ve denk gelirseniz bu meyve ile yapılan muhteşem tartları da deneyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin